11 Boeken over de Tweede Wereldoorlog

Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. Nederland gaf zich niet zomaar over en er volgden gevechten en bombardementen. Na vijf dagen moest Nederland zich toch overgeven. Van 1940 tot 1945 was ons land bezet door de Duitsers onder leiding van Adolf Hitler. Op 5 mei 1945 werden wij bevrijd. Duitsland werd verslagen en Nederland werd weer van ons. En tussen 10 mei 1940 en 5 mei 1945 hebben zich verschrikkelijke gebeurtenissen afgespeeld.

De Tweede Wereldoorlog is en blijft een onderwerp waar we in Nederland voor altijd met veel gevoelens op zullen terugkijken. Het is zeker belangrijk om onze kinderen te blijven vertellen over deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis. Boeken, zowel fictie als non-fictie, kunnen daarbij helpen. Er zijn enorm veel boeken verschenen over dit onderwerp met verschillende thema’s. Denk bijvoorbeeld aan de Jodenvervolging, concentratiekampen, de NSB en het verzet. De hoeveelheid verschenen boeken maakt dat je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet.

Zelf ben ik altijd al gek op geschiedenis geweest. Ik wil graag alles weten over de Tweede Wereldoorlog, daarom heb ik veel boeken gelezen over dit onderwerp. In deze blog heb ik mijn 11 favoriete boeken over de Tweede Wereldoorlog op een rijtje gezet, zodat jij niet verder hoeft te zoeken, maar kunt gaan genieten van deze pareltjes.

Kinderen met een ster

Geschreven door Martine Letterie met illustraties van Rick de Haas

“Rosa, Klaartje, Jules, Leo, Ruth en Bennie zijn doodgewone kinderen. Tot ze een ster krijgen, een ster die alles anders maakt… “

In dit boek worden de verhalen beschreven van zes gewone kinderen die elkaar niet kennen. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Ze waren ten tijde van de Tweede Wereldoorlog ongeveer even oud, ze zijn allemaal Joods en ze hebben in Kamp Westerbork gezeten. Er zijn duizenden Joden en Sinti-kinderen weggevoerd via Kamp Westerbork. Er kwamen ongeveer 1000 van hen terug. Een aantal van hen vertelde hun verhaal aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Dit boek is gebaseerd op die verhalen. Martine Letterie schreef dit boek in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Dat dit een pareltje is onder de boeken over de Tweede Wereldoorlog is niet alleen mij opgevallen. De griffeljury heeft dit boek in 2017 bekroond met een Zilveren Griffel.

Een prachtige verhalenbundel over de Jodenvervolging ten tijde van de Tweede wereldoorlog om voor te lezen aan kinderen vanaf 8 jaar.

Hoe fel de zon ook scheen

Geschreven door Arend van Dam met illustraties van Alex de Wolf

“Omdat deze periode in de geschiedenis nooit vergeten mag worden.”

In deze verhalenbundel staan 20 informatieve verhalen over personen en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Maak kennis met bekende en minder bekende personen uit de geschiedenis. Met de ‘goede’ en de ‘foute mensen uit de oorlog. Beleef de februaristaking en de hongerwinter door de ogen van onschuldige kinderen.

De verhalen in dit boek zijn waargebeurd. Arend van Dam is voor het schrijven van dit boek op zoek gegaan naar nieuwe verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Alex de Wolf maakte er sfeervolle illustraties bij en een nieuw en origineel boek over de Tweede Wereldoorlog was geboren.

‘Hoe fel de zon ook scheen’ is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 7 jaar en om zelf te lezen vanaf 9 jaar.

Buiten is het oorlog

Geschreven door Janny van der Molen met foto’s van de familie Frank.

“Want als ze deze afschuwelijke oorlog zou overleven, dan was dat toch wat ze wilde: iets voor mensen betekenen.”

Ken jij Anne Frank? Het Joodse meisje dat ten tijde van de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat in ‘Het achterhuis’ en een dagboek bijhield?

In dit boek lees je het hele verhaal van Anne Frank van vlak voor de oorlog tot net na de bevrijding. Janny van der Molen heeft dit boek in samenwerking met de Anne Frank Stichting gemaakt om zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te blijven. Het boek is opgedeeld in tien hoofdstukken met elk een eigen thema. Ieder hoofdstuk begint met een informatiepagina. Daarna volgt er een verhaal dat aansluit bij de informatie die je hebt gekregen.

Een prachtige, aangrijpend en ontroerend verhaal voor kinderen vanaf 9 jaar.

Een aap op de wc

Geschreven door Joukje Akveld met illustraties van Martijn van der Linden.

“Voor de dieren in de dierentuin maakte het niet uit of de bommen per ongeluk of expres waren gegooid. Zij zaten in hun hokken en konden nergens naartoe toen boven hun hoofd een oorlog losbarstte.”

Een aap op de WC vertelt het waargebeurde verhaal van de dierentuin in Rotterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De dierentuin zou in de zomer van 1940 verhuizen, maar dat veranderde toen op 10 mei 1940 Rotterdam werd gebombardeerd. Veel dieren overleefden het bombardement niet.

De dieren worden één voor één aan je voorgesteld in het boek. Tussendoor krijg je informatie over de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan op de dierentuin. Thema’s als het bombardement op Rotterdam, het leven tijdens de oorlog en rouw komen aan bod. Maar je krijgt in dit boek ook veel informatie over de verschillende dieren die je kunt vinden in de dierentuin.

Dit boek is in 2016 bekroond met de Zilveren Griffel en is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Ons kasteel aan zee

Geschreven door Lucy Strange en vertaald door Aleid van Eekelen-Benders.

“Wie kun je nog vertrouwen in een tijd waarin iedereen verdacht is?”

Ben je op zoek naar een origineel boek over de Tweede Wereldoorlog? Dan is Ons kasteel aan zee een absolute aanrader. Petra woont samen met haar vader, moeder en zus in een vuurtoren aan de Engelse kust. Ze leiden een heel normaal leven, totdat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Haar moeder wordt naar een werkkamp gestuurd, omdat zij van Duitse komaf is. En haar vader en haar zus doen ineens ook zo geheimzinnig.

Een boek om in één adem uit te lezen. Je wordt vanaf het begin in het verhaal gezogen en het laat je niet meer los. Met thema’s als vriendschap, verraad en vertrouwen blijft het spannend tot aan het einde.

Het is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Toen het oorlog was

Geschreven door Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld en Liesbeth Rosendaal met illustraties van Irene Goede.

“Denk jij dat je al best veel weet over de Tweede Wereldoorlog? Dan moet je dit boek toch lezen!”

Toen het oorlog was is het eerste non-fictieboek over de Tweede Wereldoorlog voor kinderen vanaf 10 jaar. Het boek bestaat uit 10 hoofdstukken boordevol informatie met thema’s als techniek, hoofdrolspelers, dieren en moord. Ieder hoofdstuk begint met een korte introductie. Daarna volgen pagina’s vol informatie. Doordat deze informatie opgesplitst is in verschillende kaders, leest het erg prettig.

In ieder hoofdstuk komen een aantal vaste rubrieken voorbij, zoals: Dit gebeurde ook nog of Zij was erbij. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een pagina Om over na te denken. En dat is wat dit boek met je doet; het zet je aan het denken.

Als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog, is dit boek zeker een must have!

Ik kan nog steeds niet vliegen

Geschreven door Anna Woltz.

“Aansterken is één, maar sterk zijn?”

Het is zomer 1945. Nederland is bevrijd. De dertienjarige Luuk reist af naar Denemarken om daar weer op krachten te komen. Samen met de Nederlandse Ida wordt hij ondergebracht op een boerderij. Voor Luuk is de Tweede Wereldoorlog voorbij, maar Ida draagt een geheim met zich mee. Zij moet nog één ding regelen, voordat zij de oorlog helemaal los kan laten…

Anna Woltz liet zich voor dit spannende boek inspireren door haar vader. Hij bracht zelf, net als Luuk en Ida, een zomer door in Denemarken na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Het boek werd in 2012 bekroond met de Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek. Het is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

De oorlog die mijn leven redde

Geschreven door Kimberley Brubaker Bradley

“We waren ontsnapt. Aan mam, aan Hitlers bommen, aan mijn gevangeniscel. Aan alles. Idioot of niet, ik was vrij.”

De negenjarige Ada heeft nog nooit een stap buiten de deur gezet. Haar moeder schaamt zich voor Ada’s klompvoet en houdt haar binnen. Maar als haar broertje geëvacueerd wordt uit Londen om aan de oorlog te ontsnappen, grijpt Ada haar kans en glipt weg om hem te volgen. Zo begint er een nieuw avontuur voor Ada op het platteland en voor Susan Smith, de vrouw die verplicht wordt de twee kinderen in huis te nemen.

Dit boek is zo mooi geschreven! Je voelt de worsteling van Ada met zichzelf. Ze durft niet te wennen aan het leven op het platteland en de liefde die ze krijgt van Susan, maar ze zou het zo graag willen. Wie zegt haar dat ze hier mag blijven?

Kimberly Brubaker Bradley schreef een tweede boek over Ada: ‘De oorlog die ik eindelijk won’, wat net zo prachtig geschreven is!

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar.

Een meisje op Schindler’s list

Geschreven door Rena Finder en Joshua M. Greene.

“Wees iemand die het voor anderen opneemt, en niet iemand die toekijkt.”

Een meisje op Schindler’s list vertelt het aangrijpende verhaal over de tragedie van de holocaust, maar ook over doorzettingsvermogen, hoop en overleven. Rena Finder, een overlevende van de Tweede Wereldoorlog, heeft haar verhaal samen met Joshua M. Greene opgeschreven, met als doel dat niemand de verschrikkelijke gebeurtenissen uit die tijd mag vergeten. Ze neemt je mee naar de oorlog en vertelt hoe zij deze beleefd heeft. Van het vluchten uit haar huis naar het werken in de kampen en tot slot de bevrijding, niets wordt weggelaten wat het verhaal erg indrukwekkend maakt. Je leeft direct vanaf het begin mee met Rena. Je voelt haar angst, maar ook haar blijdschap en haar liefde voor meneer Oskar Schindler. Je wordt als lezer teruggebracht naar de oorlogsjaren en beleefd ze op een intense manier door de ogen van Rena.

Een verhaal dat ieder kind vanaf tien jaar gelezen moet hebben omdat niemand mag vergeten hoe heftig deze periode uit de geschiedenis is geweest.

Wij blijven bij elkaar

Geschreven door Martine Letterie.

“Tot volgend jaar in Jeruzalem, meisje. Wees flink en pas op je broertjes en zusjes.”

Wij blijven bij elkaar is geschikt voor kinderen vanaf 13 jaar en is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de familie Birnbaum. Martine Letterie gaf in 2018 een lezing in Bergen-Belsen en hoorde daar het verhaal van de familie Birnbaum. Er werd haar gevraagd waarom ze nooit een boek schreef over een concentratiekamp of een vernietigingskamp. Ze antwoordde dat ze graag kinderboeken schrijft die hoop bieden en dat is ver te zoeken in een kamp. Als ze het verhaal van de familie Birnbaum hoort, besluit ze de kinderen op te zoeken in Israël om hun indrukwekkende verhaal aan te horen en op te schrijven.

Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog bestaat de familie uit vader en moeder Birnbaum en hun vijf, later zes kinderen. De vijf kinderen worden op de trein naar Nederland gezet. De oudste dochter, Sonni, krijgt de volgende boodschap van haar moeder mee: Blijf vooral bij elkaar!

Dit ontroerende en indrukwekkende verhaal wordt verteld vanuit de perspectieven van de verschillende kinderen. Je krijgt zo vanaf vanaf verschillende kanten een goede indruk over de gruwelijkheden in kamp Westerbork en later in Bergen-Belsen. Je leeft enorm mee met ze mee. Je voelt de angst en de onzekerheid.

Een puur en aangrijpend verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten.

Het meisje met de vlechtjes

Geschreven door Wilma Geldof.

“Nooit als de vijand worden. Geen vuile handen maken. Geen ‘opdracht is opdracht’. Altijd zelf blijven nadenken. Geen mensen doden. Al zijn ze nog zo slecht.”

Het meisje met de vlechtjes is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Freddie Oversteegen, het jongste verzetsmeisje van de Tweede Wereldoorlog. Wilma Geldof ging op bezoek bij de inmiddels hoogbejaarde Freddie. Haar eerste woorden waren: “Ik ga het niet doen, hoor. Ik ben 91 jaar, ik kan er niet meer tegen.” Toch heeft Freddie alles verteld aan Wilma en Wilma heeft er een indrukwekkend en spannend boek van gemaakt. Dit boek is fictie. De gebeurtenissen in het boek zijn een mix van ware gebeurtenissen en verzonnen verhalen.

Freddie is 15 wanneer zij en haar zus Truus gevraagd worden om bij het verzet te komen. Jonge meisjes vallen niet op, dus ze kunnen bij het verzet de hulp van de zusjes goed gebruiken. Waar ze eerst alleen pakketjes wegbrengen, worden de verzetsdaden naarmate het boek vordert groter en spannender.

Je wilt dit indrukwekkende verhaal in één ruk uitlezen. Je voelt de angst, de onzekerheid en de boosheid van Freddie. Je krijgt een goede indruk van de verzetsdaden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Het boek is een Young adult en is geschikt om te lezen vanaf 15 jaar.

Dit is natuurlijk maar een fractie uit de kinderboeken over de Tweede Wereldoorlog. Er zijn enorm veel boeken geschreven over dit onderwerp en ieder jaar komen er meer boeken bij. Allemaal vertellen ze het verhaal van de gruwelijke oorlog, zodat het nooit vergeten wordt. Blijf herinneren, blijf herdenken en blijf vieren dat we in vrijheid mogen leven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *