Interview Sterrin Smalbrugge

Sterrin Smalbrugge is een Nederlandse ecoloog en kinderboekenschrijfster. Ze reist de hele wereld over om onderzoek te doen naar reptielen. Je zou haar kunnen kennen van tv-optredens en theatershows waarin ze mensen wil informeren over deze fascinerende dieren. Ze schreef het informatieve kinderboek Het grote reptielenboek en daarover mocht Het Kinderboekenjournaal haar een aantal vragen stellen. Lees je mee?

Hoe ben je op het idee gekomen om een kinderboek te schrijven?

Op 12 jarige leeftijd heb ik de belofte gemaakt om heel mijn leven in te zetten voor natuurbescherming, en dan met name reptielen. Bescherming begint bij kennis. Mijn grote held Steve Irwin zei ooit: “Mensen willen redden waarvan ze houden”. Door mensen, en vooral kinderen, te leren over deze mooie dieren, hoop ik dat ze er meer van gaan houden en dat ze zich ook gaan inzetten voor de bescherming ervan.

In je boek noem je het belang van reptielen voor de wereld. Welke belangrijke boodschap wil je jouw lezers meegeven?

Je hoeft niet groot of geleerd te zijn om al iets voor dieren te kunnen betekenen. Ieder persoon, ongeacht je leeftijd, kan zich al inzetten voor de natuur. Hou bijvoorbeeld je spreekbeurt over reptielen, of ga met je vrienden eens een natuurgebied opruimen. Dat is allemaal belangrijk werk!

Ecoloog worden, dat lukt niet zomaar! Wat is jouw tip aan kinderen die deze droom ook hebben?

Mijn tip is vooral om nooit op te geven. Ik was lang niet de beste van mijn klas op de basisschool en ook niet later op de middelbare school. Maar door altijd mijn dromen te volgen en vooral keihard te werken, slaagde ik uiteindelijk Cum Laude voor mijn studie aan de universiteit. Als je iets écht graag wilt, moet je gewoon doorzetten.

Kunnen we nog een nieuw kinderboek verwachten?

Zeker! Het verschijnt in januari 2021.

Niet alleen ik had een hoofd vol vragen… Kaj en Sverre uit ons kindpanel hadden de kans om Sterrin na één van haar shows te ontmoeten en hebben daar natuurlijk direct haar prachtige boek gekocht. Ook zij hadden nog twee erg belangrijke vragen aan haar na het samen uitlezen van het boek. Natuurlijk hebben we ook deze vragen aan haar gesteld.

Wat is je favoriete reptiel?

De koningscobra! Wat een geweldig mooie en interessante slangen zijn dat. De koning van de jungle!

Ben je nooit bang om gebeten te worden?

Nee, ik ben daar niet bang voor. Ik weet goed wat ik doe, en mocht het toch gebeuren dan heb ik nergens spijt van. Ik leef mijn droomleven doordat ik wat kan betekenen voor dieren. Dat is mij alles waard.

Ben jij na het lezen van dit interview ook benieuwd geworden naar Het grote reptielenboek? Klik dan hier voor de boekentip waarin we je nog meer vertellen over dit prachtige boek. Wij hebben in ieder geval erg veel geleerd van het boek en kijken uit naar het nieuwe boek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *