11 boeken van de meesterverteller Jacques Vriens waar je ons écht wakker voor kunt maken

Jaren geleden was ik eens op een lezing voor kinderen van Jacques Vriens. Na afloop was er nog tijd voor vragen. Een jongen van een jaar of tien stak zijn hand op en vertelde ‘Mijn meester leest nooit voor en dat vind ik zo jammer’. Jacques reageerde rustig ‘Wat jammer’ en vroeg de jongen om na afloop even naar hem toe te komen. ‘Ik schrijf dan wel even een briefje voor jouw meester dat voorlezen moet’ antwoordde Jacques lachend. Ik heb mij altijd afgevraagd wat deze meester met dat briefje gedaan zou hebben….Zou hij inmiddels al één van onderstaande boeken gelezen hebben? Ons kun je in ieder geval wakker maken voor de boeken van Jacques Vriens!

Willem en dikke Teun

Met illustraties van Alex de Wolf.

“Ik hoef geen vriendjes. Ik heb Dikke Teun!”

Willem heeft een hele bijzondere vriend, zijn rode kater! Dikke Teun praat namelijk met Willem, maar alleen als er geen andere mensen in de buurt zijn. Willem en Dikke Teun is een fantastisch herkenbaar boek voor de kleuter. Willem vindt veel dingen spannend en heeft moeite om contact te maken met andere kinderen..

Dikke Teun geeft hem nèt dat zetje wat hij nodig heeft. Zo’n vriend gun je toch iedereen?

Meester Jaap

Met illustraties van Annet Schaap.

‘Hij is onze schoolclown, die kunnen we niet missen!’

Meester Jaap is misschien wel de meeste bekende meester in de kinderboekenwereld, wie kent hem niet! Jacques Vriens bedacht het personage toen hij zelf stopte als meester in 1993. Inmiddels zijn er heel wat boeken verschenen over deze humoristische meester. Zo ook het boek Meester Jaap maakt er een puinhoop van dat verscheen in 2002. Ieder kind zou wel een juf of meester willen die zo is als meester Jaap. Spekkies bij het noemen van een verkeerde naam, lezen op je dooie gemakje, en aardrijkskunde leren in de bosjes. Alles mag en kan bij deze geweldige meester. En weet je wat? De meeste verhalen zijn voor een groot deel non-fictie en gebaseerd op de tijd dat Jacques nog zelf meester was!

In dit boek staan 20 humoristische, maar leerzame verhalen rondom je favoriete meester, met prachtige illustraties van Annet Schaap. Dit prachtige boek mag in geen enkel klaslokaal ontbreken, maar mag natuurlijk ook thuis schitteren op de boekenplank. We krijgen namelijk nooit genoeg van onze favoriete schoolclown!

Die rotschool met die fijne klas

“De kinderen zijn boos dat hun meester weggestuurd wordt. Ze bedenken een plan, maar zullen zij hun favoriete meester hiermee terugkrijgen?”

Die rotschool met die fijne klas is hét debuut van de meesterverteller Jacques Vriens en hij legt de lat direct hoog voor zichzelf! In de groep 7 van meester Jan Brinkman is het altijd gezellig. De kinderen zijn dol op hun meester. Wanneer de generale repetitie voor een autorace slecht afloopt, wordt de meester naar huis gestuurd. De kinderen nemen het voor hun meester op en laten zien dat ze echt gek zin op hun meester en zijn manier van lesgeven.

Het verhaal is herkenbaar, zowel voor kinderen van de basisschool als voor leerkrachten zelf. Thema’s als vriendschap en naar school gaan zijn voor kinderen de normaalste zaak van de wereld. Voor leerkrachten zijn de thema’s als de manier van lesgeven en de relatie met de directeur herkenbaar. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Maar als volwassene zul je ook enorm genieten van dit verhaal!

De bende van De Korenwolf

Met illustraties van Annet Schaap.

“Hoe vlieg je naar Tanzania als je vliegangst hebt? Daar heeft De bende van De Korenwolf een oplossing voor!”

Ken jij Pepijn, Eefie, Joost en Nina al? Samen met Oma, die erelid is, vormen zij de bende van De Korenwolf! Zij wonen in een klein hotel in Zuid Limburg samen met vader Jan en moeder Els. Omdat hun ouders het altijd heel erg druk hebben moeten de kinderen zichzelf vermaken. In maar liefst elf boeken kun jij lezen welke avonturen zij beleven in het hotel. Denk hierbij aan een brullende muis die ontsnapt is en een reis maken met de vliegende leunstoel! Vader Jan is het niet altijd eens met de plannen van zijn kinderen en kan dan flink mopperen. Hetzelfde geldt voor meneer Goemie, de ober.

Gelukkig kunnen de kinderen altijd terecht bij oma, die op de bovenste verdieping van het hotel woont. Oma heeft altijd stroopwafels in huis. Het was dan ook heel gemakkelijk om een codewoord te bedenken voor de bende: stroopwafel!

Code Kattenkruid

“Hoe mijn opa vrolijk doodging.”

Ben je op zoek naar een ontroerend verhaal over afscheid nemen, maar vooral ook over vriendschap en liefde voor familie? Lees dan dit boek. De opa van Stijn is ernstig ziek. Opa heeft geen zin om te wachten tot hij langzaam in elkaar stort. Hij zal uiteindelijk kiezen voor euthanasie, maar de fietstocht die hij aan zijn kleinzoon Stijn beloofd had, zal doorgaan. Wat er ook gebeurt. Dit boek gaat vooral over de bijzondere band tussen een opa en zijn kleinzoon. Ik heb het al meerdere keren gelezen en het blijft ontroeren.

Het is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

De school is weg

 

“Wat zou jij denken en voelen als je school ineens in brand staat?”

De zomervakantie is voorbij en het is tijd voor groep 7! Ineens zit Roxane bij hen in de klas, ze is nieuw en wil niks vertellen over wie ze is en waar ze vandaan komt. Het duurt niet lang voordat Roxane samen met Willem eruit wordt gestuurd. Ze dollen wat en gaan naar het kleuterplein om te spelen met de kleuters. Roxane is onderdeel van The Drop Outs en zij hangen altijd bij het karrenhok. Op een ochtend wordt Willem wakker en staat de school in brand en stort in. Maar waar zijn Roxane en meester Herbenis gebleven?

Een spannend boek van Jacques Vriens dat je laat nadenken over verschillende situaties achter de voordeur.

Smokkelkinderen

“Zou jij durven te smokkelen?”

Dit verhaal speelt zich af in een dorp aan de grens met België tijdens de crisis van de jaren dertig van de vorige eeuw. Arie woont samen met zijn gehandicapte oudere zus en zijn vader bij zijn oma. Over zijn moeder wordt nooit gesproken; zij zou zijn overleden bij zijn geboorte. Omdat vader Corneel werkloos en dus arm is, smokkelt hij boter – het vette goud – naar België. Arie droomt ervan om ook mee te gaan op deze smokkeltochten, maar oma wil daar niets van weten.

Omdat oma thuis de baas is, moet Arie gehoorzamen. Maar dan wordt zijn vader op een nacht betrapt. Hij verdwijnt voor acht weken in de cel. Om hem vrij te krijgen, moet er een boete betaald worden en dat geld hebben ze niet. En dus moet Arie toch gaan smokkelen. Tijdens een van zijn smokkeltochten ontdekt hij ook nog een lang bewaard geheim……

Als je van geschiedenis houdt en je bent 10 jaar (of ouder) dan moet je dit boek zeker lezen!

Baron 1898

“Wat is er gaande in de duistere dieptes van Baron 1898?”

Heb je zin in een spannend verhaal met een historisch tintje, dan is dit boek net wat voor jou. Het is 1893 wanneer er een reiziger, baron Gustave Hooghmoed over de Zompige Heide trekt op zoek naar een plek in een herberg. Wanneer hij daar Jochem en Doortje ontmoet, vindt hij bij toeval een klompje goud. Jaren later komt de baron terug, koopt de Zompige Heide op en bouwt daar een goudmijn. De zoektocht naar goud wordt hem bijna fataal, maar dankzij Jochem en Doortje krijgt het verhaal een andere wending.

Een ijzingwekkend spannend verhaal voor kinderen vanaf 10 jaar.

Tien torens diep

 

 

Met illustraties van Annet Schaap.

“Zou jij je allergrootste twijfels aan je beste vrienden opbiechten als de kans aanwezig is dat deze vriendschap dan stopt?”

Weet jij al wat je later wilt worden? Stef wist dat al van jongs af aan. Hij wil net als zijn vader en broer mijnwerker worden. Zijn beste vriend Victor wil dit ook heel graag. Ze hebben elkaar beloofd om later samen ‘naar beneden’ te gaan. Dit is voor Victor niet zo vanzelfsprekend, want zijn vader is in de mijn verongelukt. Hun stoere vriendinnetje Wietske wil ook graag met hen mee, ook al mogen meisjes eigenlijk geen mijnwerker worden.

Na een tijdje vinden de jongens het goed dat zij, als enige meisje, lid wordt van hun geheime club. Hiervoor moet ze alleen wel één test doen. Langzamerhand begint Stef toch wel te twijfelen of hij wel echt in de mijn wil gaan werken. Er gebeuren namelijk regelmatig dodelijke ongelukken in de mijn en zijn opa is ziek geworden door het stof onder de grond. Voor Stef is vriendschap heel erg belangrijk en daarom durft hij niet op te biechten dat hij twijfels heeft over het worden van een mijnwerker. Totdat hij na een dramatische gebeurtenis niet langer kan zwijgen…

Niet thuis

 

“We blijven liever samen in de Haven, ons huis”

Hannah woont niet thuis, maar in een leefgroep van zeven kinderen. Allemaal hebben ze hun eigen bijzondere verhaal. Ze kunnen het niet altijd goed met elkaar vinden, maar als het erop aankomt, laten ze elkaar niet in de steek.
Dan vangt Hannah een geheim gesprek op tussen de groepsleiders. Er moet bezuinigd worden in de jeugdzorg en dat heeft ingrijpende gevolgen. Zodra de kinderen erachter komen wat er aan de hand is, verzinnen ze samen een spannend en gewaagd plan. Zouden de kinderen er in slagen om hun thuis, de Haven, open te houden?

Achtste-groepers huilen niet

“Die stomme leukemie! Hoe ze dat ooit ‘leukemie’ hebben kunnen noemen. Alsof het zo leuk is. ‘Stommemie’ was veel beter geweest.”

De stoere Akkie is een heel normaal meisje. Ze houdt van voetbal, is graag bij haar vrienden en ze gaat graag naar school. Maar alles verandert wanneer zij de diagnose Leukemie krijgt. Akkie krijgt chemokuren en mag af en toe voor halve dagen naar school. Door de kuren mist ze veel dingen van haar laatste jaar op de basisschool. Zo kan ze niet bij het schoolvoetbaltoernooi, het 25-jarig bestaan van de school en de musical zijn. Maar Akkie blijft positief en ondergaat alles met een lach en een traan.

Het verhaal van Akkie is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Achtste-groepers huilen niet beschrijft het verhaal van Anke, een meisje uit de klas van meester Jacques Vriens die de diagnose Leukemie kreeg en uiteindelijk ook overlijdt aan deze vreselijke ziekte. Dat maakt dat het lezen van het verhaal een nog grotere impact krijgt.

 

Zijn jullie ook zo’n fan van Jacques Vriens? Ren dan snel naar de lokale boekhandel en haal deze pareltjes in huis!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *