11 Boeken voor de mini Freek Vonk

Ben jij een echte natuurliefhebber? Een Freek Vonk in de dop? Ben je nieuwsgierig hoe dieren er van binnen uitzien? Zwerf je het liefst uren door een dierentuin? Dan is deze blog echt iets voor jou. Ik ben namelijk net zo’n dierengek als jij en heb 11 geweldige dierenboeken voor je op een rijtje gezet. De 11 boeken in deze blog staan boordevol feitjes en weetjes om een echte natuurexpert te worden.

Tip: Wil je meer lezen over één van deze geweldige boeken? Klik dan op de titel of afbeelding om naar de boekentip te gaan. De kleurcode aan de rechterkant geeft aan voor welke leeftijd wij het boek geschikt achten.

Wilde dieren van de oceaan

Geschreven door Marja Baeten en WWF, met illustraties van Gertie Jaquet.

“Met het Wereld Natuur Fonds leren over wilde dieren en de natuur!”

Wilde dieren van de oceaan één van de boeken uit de serie ‘Wilde Dieren’. Het is een prentenboek bestaande uit verhalen en informatieve pagina’s. Ieder hoofdstuk start met een fictief verhaal over een wild dier in de oceaan. Na ieder verhaal is er een dubbele bladzijde met foto’s en weetjes waardoor je het eerder genoemde dier in het verhaal goed leert kennen. In het boek wordt aandacht besteed aan de dieren die in en rondom de oceaan leven. Het voornaamste thema is dan ook de oceaan, maar ook komen er actuele thema’s aan bod als plastic soep en overvissen in de zee. Bijzonder aan dit boek is dat het geschreven is in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds.

Dit boek is geschikt voor alle echte diepzeeduikers vanaf ongeveer vier jaar.

Bouwers

Geschreven door Reina Olliver en Karel Claes, met illustraties van Steffie Padmos

“Ontdek de wereld van de bever, de kruisspin, de republikeinwever, de termiet, de ooievaar, het stokstaartje, de honingbij, de Japanse kogelvis en de mol”

Bouwers is het eerste deel van de non-fictie prentenboek serie Super Beesjes. In dit eerste deel wordt je meegenomen in de wondere wereld van de bouwers. Het boek neemt je mee in de verhalen van negen dieren die niet direct allemaal voor de hand liggen als je denkt aan dieren die bouwen. Aan ieder dier besteedt dit boek zes prachtige pagina’s met informatie, een fictief verhaal en prachtige illustraties. Bij ieder dier wordt gekeken naar de waanzinnige bouwwerken die het maakt. Het boek is getipt door de Nederlandse kinderjury 2020 en de volgende delen binnen deze serie heten ‘De Beste Mama’s en Papa’s‘ en ‘De allergrootste‘. Bouwers is geschikt om voor te lezen vanaf ongeveer vijf jaar en zelf te lezen vanaf ongeveer acht jaar.

Een interessant boek voor een ieder die meer wil weten over de wondere wereld van de dieren.

Beestachtig beroemd

Geschreven door Ben Lerwill, met illustraties van Sarah Walsh

“De wonderbaarlijke ware verhalen van bijzondere beesten”

Dit zijn de verhalen van moedige redders, onverschrokken avonturiers, baanbrekende onderzoekers, unieke probleemoplossers en inspirerende helden. De verhalen van dappere dieren die zonder angst elke uitdaging aangingen, trouwe vrienden die levens veranderden en buitengewone beesten die nooit vergeten mogen worden…
Dit boek bevat 50 indrukwekkende, informatieve verhalen met ieder een dier in de hoofdrol dat geschiedenis heeft geschreven. Een dier? Ja een dier! Ieder dier heeft zijn of haar eigen verhaal en daarmee een plekje in dit boek verdient. Het boek is ingedeeld in vijf verschillende hoofdstukken met daarin ieder tien dieren. Ieder dier heeft in dit boek een eigen dubbele pagina vol met fascinerende feiten, indrukwekkende citaten, prachtige foto’s en misschien nog wel het belangrijkste, een levend verhaal met bijpassende illustraties.

Dit boek is geschikt om voor te lezen aan alle dierenliefhebbers vanaf ongeveer zes jaar. Zelf lezen vanaf ongeveer tien jaar.

Verborgen beesten

Geschreven en geïllustreerd door Martin Brown

“Zeg maar dag tegen de panda en tijger en andere oude bekenden, en hallo tegen de hirola, numbat, zorilla en al die andere onbekende snuiters.”

Ben je het ook zo zat om elke keer weer dezelfde beesten tegen te komen? Heb je genoeg van de panda en de tijger? Ben je ook uitgekeken op de zeehond? Lees dan Verborgen beesten, over briljante beesten waarvan je niet eens wist dat ze bestonden… tot nu! Dit boek staat boordevol informatie over dieren die je niet zo snel in de dierentuin, in natuurfilms of in een boek tegenkomt. Martin Brown schreef een boek over dieren die nieuw, spannend en anders zijn. Wist je dat er ongeveer 5500 zoogdieren op de wereld bestaan? De meeste boeken bevatten voornamelijk informatie rondom bekende dieren. Dit boek is dus echt een aanvulling op reeds bestaande dierenboeken. Ken jij de numbat, zorilla en hirola al? De nieuwe dieren worden steeds uitgebreid beschreven op een grappige manier. Dat maakt het boek heel bijzonder.

Het boek is geschikt voor nieuwsgierige kinderen vanaf zeven jaar en is geschikt om zelf te lezen, maar ook om voor te lezen. Ontdek samen 21 dagen lang iedere dag een nieuw dier in dit moderne boek.

Coole kikkers

Geschreven en geïllustreerd door Owen Davey

“Kikkers zijn echt cool! Na het lezen van dit boek ben je heel veel informatie over deze amfibieën rijker. “

Wist je dat … sommige kikkers zo groot worden als een pasgeboren baby en andere kleiner zijn dan je vingernagel? Of dat kikkers hun prooi in zijn geheel opeten en doorslikken met behulp van hun ogen? Er zijn ruim 7000 kikkersoorten, dus er valt genoeg te ontdekken over deze waterwezens! In dit boek vind je alles over de kikkers. Je leert hoe kikkers jagen, waar kikkers leven en hoe ze er uit zien. Dan denk je: Hoe een kikker er uit ziet? Dat weet ik toch al! Verbazingwekkend genoeg valt ook hier weer iets nieuws over te leren, denk maar aan camouflage, en weet jij hoe een kikker er van binnen uitziet? Het boek is verdeeld in hoofdstukken met voor elk hoofdstuk twee pagina’s vol informatie en fantastische afbeeldingen. De illustraties zijn de kracht van dit boek. Ze vullen de tekst goed aan en maakt dat de tekst tot leven komt. De bladzijden van het boek zijn gemaakt van gerecycleerd papier, wat goed past bij het natuurthema.

Dit boek is geschikt om voor te lezen aan alle kleine biologen vanaf zes jaar of zelf te lezen door kinderen vanaf negen jaar die meer willen weten over alle wonderbaarlijke kikkers ter wereld.

Het grote reptielen boek

Geschreven door Sterrin Smalbrugge met illustraties van Wendy Panders

“Ga op meet & greet met de bijzondere reptielen uit dit boek.”

Reptielen zijn superhelden. Zelfs in de extreemste gebieden kunnen deze oersterke dieren overleven. Hoe? Daar hebben ze heel slimme trucs voor ontwikkeld. Van infrarode straling voelen tot over het water lopen, of van kleur veranderen tot ogen die los van elkaar kunnen bewegen. Maar reptielen zijn niet alleen interessant vanwege hun coole gadgets. Ze zijn heel belangrijk voor de natuur. En er worden zelfs medicijnen gemaakt van het gif van sommige soorten. Hoog tijd dus om deze dieren van dichtbij te leren kennen!
In dit boek duik je in de wereld van Sterrin Smalbrugge, een jonge ecologe. Ze schreef een waanzinnig mooi boek over de wereld van de reptielen met daarin vele foto’s en illustraties met humor. In het boek staan tips om als een echte ecoloog op expeditie te gaan naar reptielen in Nederland. Aan de hand van dit boek leer je de waarde van deze dieren kennen voor de wereld. Kende jij het Gilamonster bijvoorbeeld al? Dit prachtige dier zorgt voor een medicijn tegen suikerziekte, onmisbaar dus! Aan het eind van het boek staat een quiz om te kijken of je alle informatie goed hebt opgeslagen, een leuke uitdaging voor iedere ecoloog in spé.

Dit is een boek voor echte durfals vanaf acht jaar.

Wat niet in de safarigids van je ouders staat

Geschreven door Joukje Akveld en met foto’s van Ariadne van Zandbergen.

“Duik in een hoekje van de kamer, safarihoedje op en verrekijker in de aanslag. Safari njema!”

Heb jij altijd al eens op safari willen gaan? Dat komt goed uit! En je hoeft er niet eens de deur voor uit. In deze speciale safarigids voor kinderen maak je kennis met de grote, kleine, stoere, verlegen, slimme en sterke dieren van de Afrikaanse savanne.
Je hebt vast wel eens gehoord van The Big Five, maar weet jij ook wie er op het lijstje staan van The Shy Five? En weet jij wat je moet doen als buffel je ‘de blik’ geven? Je kunt het allemaal lezen in dit boek.
Joukje Akveld heeft een luchtige en humoristische schrijfstijl. Door de prachtige vormgeving en foto’s waan je jezelf op de Afrikaanse savanne.

Een must-read voor kinderen vanaf 8 jaar die dromen van een safari of voor de echte dierenliefhebbers.

Binnenstebinnen, röntgenfoto’s van dieren

Geschreven door Jan Paul Schutten & Arie van ‘t Riet

“Ben jij ook benieuwd hoe de dieren er van binnen uitzien? Dan zit je met dit boek goed! Het geeft je letterlijk een inkijkje in het dierenrijk!”

Dit boek is op een bijzondere manier tot stand gekomen. Arie van ‘t Riet werkte jarenlang in het ziekenhuis en heeft daar ontelbare röntgenfoto’s gemaakt. Toen in het ziekenhuis een röntgenapparaat overbodig werd, mocht Arie deze mee naar huis nemen. Daar kon hij in zijn werkplaats verder oefenen met het verbeteren van zijn foto’s. Zo heeft hij mensen geholpen om breukjes in snoertjes op te sporen, of schilderijen gefotografeerd om te kijken of ze echt waren. Maar het leukste vond hij het maken van foto’s van dieren en bloemen.
De dieren waren dood tijdens het fotograferen en bleven dus goed stil zitten voor de foto. Arie heeft bijzondere opstellingen bedacht om ze spannender te maken en een beetje kleur toegevoegd. Verder zie je precies de werkelijkheid terug.
Jan Paul Schutten heeft er teksten aan toegevoegd die meer over de dieren vertelt en je uitdaagt om net een beetje beter te kijken naar de foto. De tekst is luchtig, wordt grappig gebracht en je komt veel te weten over dieren. Zo leer je dat een vlinder zijn vleugels niet alleen gebruikt om te vliegen, maar dat ze ook dienen als zonnepanelen.
Een prachtig fotoboek met duizelingwekkend veel weetjes.

Voor alle biologen in spé vanaf tien jaar.

Wij waren hier eerst

Geschreven door Joukje Akveld, met illustraties van Piet Grobler

‘Als de mens jouw favoriete diersoort is, is dit geen boek voor jou.’

Kinderboeken over Afrikaanse dieren zijn er genoeg, maar Wij waren hier eerst is het eerste dat gaat over het veelbesproken human wildlife conflict – de botsing tussen mens en dier. Het is namelijk lastig vol te houden dat de Afrikaanse savanne één groot dierenparadijs is als je weet dat neushoorns worden gedood voor hun hoorn, dat leeuwen worden gefokt voor de trophy hunting industry, en dat de mens op zijn beurt last heeft van bavianen die zonder uitkijken de weg oversteken.
Joukje Akveld is voor het schrijven van dit boek afgereisd naar Zuid Afrika om daar wildparken en opvangcentra te bezoeken. Ze portretteert dieren en de mensen die deze dieren helpen. Verzorgers, rangers, vrijwilligers en bazen van de wildparken en opvangcentra komen aan het woord. Het boek is ingedeeld in verschillende hoofdstukken die elk over een dier gaan die in Zuid-Afrika voorkomt. Het boek is vlot geschreven en staat vol met prachtige foto’s. Aan het einde van een hoofdstuk vind je safari tips. Wat moet je nu juist wél en juist niet doen. Dit boek is geschikt zowel kinderen als volwassenen. Het geeft een heel mooi en eerlijk beeld van wat de invloed van de mens is op de natuur en het wildlife in Zuid-Afrika.

Voor alle avonturiers vanaf tien jaar.

Winterdieren

Geschreven door Bibi Dumon Tak met illustraties van Martijn van der Linden

“Als het licht is op de noordpool… Is het donker op de zuidpool… “

Waarschuwing: Kun jij niet tegen min twintig graden? Pak dan je koffer en ga naar een warmere plek. Je hebt dan niets te zoeken in dit boek. De dieren in dit boek leven op de noordpool en de zuidpool. Het is er altijd koud. Niet gewoon koud, maar ijskoud. ‘s Zomers en ’s winters staat de diepvries aan. Als de sneeuw eens niet over de velden jaagt, kun je de bewoners horen: de roep van de sneeuwuil, de krakende knietjes van het rendier, het zingen van de beloega, het gebrul van de zuidelijke zeeolifant en het geschuifel van de keizerspinguïn. Dit boek staat boordevol informatie over alles wat leeft in en rondom koudste gebieden op aarde. Het boek is verhalend geschreven waarin ieder dier een eigen hoofdstuk heeft gekregen. Tussen de informatieve verhalen door vind je kaders met een leuk weetje uit de geschiedenis rondom dit dier, denk hierbij aan een nieuwsitem of een belangrijke gebeurtenis. Om de dieren nog meer te laten spreken in dit boek is er gekozen om ieder verhaal te introduceren aan de hand van een prachtige blauwtint tekening met daarop het desbetreffende dier. Het boek is getipt door de Nederlandse kinderjury van 2012.

Dit boek is uitermate geschikt voor de avonturier die graag meer over pooldieren wil weten vanaf ongeveer negen jaar.

Beestachtige buren

Geschreven door Bowien Jansen en Lotte Stegeman, met illustraties van Marieke Nelissen

“Ga op safari in eigen land!”

Om bijzondere beesten te zien, hoef je helemaal niet ver te reizen. Ook vlakbij vind je prachtige exemplaren. Sommige ken je wel. Zwijnen bijvoorbeeld, en egels en zeehonden. Maar wist je dat hier ook veel andere types rondscharrelen, of zwemmen? Wat dacht je van de eikelmuis? De witsnuitdolfijn? En de Franjestaart? En weet jij het verschil tussen een damhert, edelhert en ree? Dit boek staat boordevol informatie over de wilde zoogdieren uit onze eigen omgeving. Daarnaast bevat het boek een aantal leuke extra’s. Zo is er een pagina met tips toegevoegd om zelf wilde dieren te kunnen spotten zodat je als avonturier aan de slag kan gaan. Ook is er een pagina met pootafdrukken en een pagina met dierendrollen toegevoegd die je kunnen helpen bij je speurwerk. De informatie wordt afgewisseld met waanzinnige illustraties die veelal een hele pagina in beslag nemen. Alle dieren zijn in detail getekend en ook aan de leefomgeving is aandacht besteed.

Het boek is geschikt voor alle dierenliefhebbers en avonturiers vanaf ongeveer negen jaar.

 

Zelf ben ik gek op dieren. Bijna ieder jaar breng ik wel een bezoekje aan de dierentuin. En bij ieder bezoek verwonder ik me weer over de informatie die te lezen valt over elk dier. Met een olifant als lievelingsdier ga ik altijd direct de kaart bestuderen om te kijken waar ik die kan vinden in de dierentuin. Dat wordt één van mijn eerste bestemmingen. Na mijn bezoek aan de dierentuin duik ik altijd het liefst direct in de boeken. Want er valt nog zoveel meer te leren over deze wonderlijke wereld van de dieren. Ik heb dan ook enorm genoten van de elf boeken die je bent tegen gekomen in deze lijst. Ik wens je heel veel leesplezier en wie weet kom ik jou straks tegen als gids in de dierentuin of als mini Freek Vonk op tv!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *