11 boeken voor grote en kleine kunstliefhebbers

Ben jij een kunstliefhebber? Word jij later de nieuwe Rembrandt? Ben jij heel creatief? Ben jij gek op prachtige kleuren en laat je geen blad papier onbeschreven achter?  Lees dan snel verder, want dan zijn deze boekentips echt iets voor jou! Ik vind het zelf heel leuk om met mijn kinderen naar een museum te gaan. De 11 boeken uit deze blog gaan over kunst, musea en kleuren.

Tip:  Wil je meer lezen over één van deze geweldige boeken? Klik dan op de titel of de afbeelding van het boek om naar de boekentip te gaan. De kleurcode aan de rechterkant geeft aan voor welke leeftijd wij het boek geschikt achten.

Mijn schuifboekje Vormen: kunst voor kleintjes

Samengesteld door Sandrine Andrews

‘Wat zie je hier?’

Wat een bijzonder kartonnen schuifboekje is dit! Er staan geen standaard afbeeldingen in, maar afbeeldingen van wereldberoemde schilderijen. Kennismaken met vormen in de kunst wordt nog leuker met dit interactieve boekje dat kinderen uitnodigt om zelf de plaatjes te veranderen.

Dit kleurrijke boekje komt uit de serie Mijn Schuifboekje.Op iedere bladzijde kun je iets heen en weer schuiven waardoor de voorstelling van het kunstwerk verandert.

Een aanrader voor de kunstliefhebber in de dop vanaf 0 jaar. Jong geleerd, is oud gedaan.

 

Nijntje in het museum

Geschreven en geïllustreerd door Dick Bruna

“Op een dag zei mevrouw Pluis: ik heb een goed idee. Ik ga naar het museum toe, wie gaat er met mij mee?”

Nijntje gaat in dit boek voor de eerste keer naar een museum. Ze ziet er verschillende soorten kunst, zoals een schilderij, een standbeeld en knipkunst. Ze vond het best een beetje spannend, maar ze heeft het erg naar haar zin in het museum. Zoek je een boek als voorbereiding voor een bezoek aan een museum met jonge kinderen, dan is dit boek een aanrader. Door dit boek voor te lezen, weten kinderen een beetje wat ze te wachten staat, wanneer ze naar een museum toe gaan.

Dit boekje is zeer geschikt voor nieuwsgierige jonge kunstenaars van 2 tot 4 jaar en voor alle fans van de boeken van Nijntje.

 

Nijntje X Rembrandt

Samengesteld door Irma Boom Office met de originele afbeeldingen van Dick Bruna en Rembrandt

“Zie je wat hetzelfde is? Kijk en vergelijk.”

Wanneer je goed kijkt naar het werk van schilder Rembrandt dan zie je dat deze schilderijen er heel anders uitzien dan de illustraties van Dick Bruna. Maar let op: toch zijn er overeenkomsten. In dit boek worden deze overeenkomsten zeer duidelijk, want op iedere linkerpagina zie je een afbeelding van een kunstwerk van Rembrandt en op de rechterpagina zie je een afbeelding van een illustratie van Dick Bruna. Door een prikkelende zin op één pagina word je uitgedaagd om de kunstwerken te vergelijken.

Dit originele kijkboek is echt een boek voor de jonge kunstliefhebber vanaf 2 jaar.

Ik ben een kunstenaar

Geschreven en geïllustreerd door Marta Altés

‘Ik ben een kunstenaar,
ik kan niet stoppen met scheppen,
alles inspireert me!’

De jonge kunstenaar uit dit prentenboek laat zich niet beperken door de randen van een afgebakend vel papier, maar ziet in alles een schildersdoek. Alle muren in huis worden voorzien van ‘kunst’. Moeder zijn van deze artiest valt natuurlijk niet mee. Je moet wel een lange adem hebben. Dit boek is gemaakt met een vette knipoog naar kunstenaars. Het boek nodigt uit om zelf creatief bezig te zijn. Ouders, pas dus wel op met mooie pas geverfde witte muren in huis!

Dit boek is geschikt voor jonge kunstenaars in de dop vanaf 4 jaar en zal zeker voor een lach op het gezicht van de volwassen voorlezer zorgen.

Pim & Pom in het Rijksmuseum: op zoek naar de gouden leeuw

Samengesteld door Gioa Smid met originele illustraties van Fiep Westendorp en kunstwerken uit het Rijksmuseum

‘Wauw, een leeuw van goud! Die moeten we zien!’

Ga jij mee met de poezen Pim en Pom op hun zoektocht door het Rijksmuseum? Maak zo kennis met de dieren die op bekende kunstwerken in het museum te zien zijn. Dit is een fantastisch boek om kinderen voor te bereiden op een bezoek aan het Rijksmuseum. Pim en Pom zijn op zoek naar de Gouden Leeuw, want die willen ze weleens zien. Ze komen er uiteindelijk achter dat de tentoonstelling niet over de Gouden Leeuw, maar de Gouden Eeuw gaat. Kunstwerken met dieren staan centraal in dit boek en dat zal veel kinderen aanspreken.

Dit boek is geschikt voor grote poezenvrienden en (beginnende) kunstliefhebbers vanaf 4 jaar.

Nacht in het poppenhuis

Geschreven door Anna Woltz en geïllustreerd door Thé Tjong-Khing

‘Pas op, hoor’, zegt ze, terwijl ze de deuren van een grote kast open doet. ‘Je mag alleen kijken. Ik weet alles van kinderen. Hun handen zijn klein, maar ze maken zó iets kapot.’

Dit mooie prentenboek met schitterende illustraties van Thé Tjong-Khing neemt je even mee terug in de tijd van de pronkpoppenhuizen. Dit poppenhuis is ook echt te zien in het Gemeentenmuseum (Kunstmuseum) in Den Haag. Anna Woltz heeft er een zeer spannend verhaal bij gemaakt.

Het meisje Wilhelmina gaat logeren bij haar tante. Tante Sara laat haar trots haar poppenhuis zien en vertelt dat ze echt nergens aan mag komen. Toch gaat het mis en breekt ze per ongeluk de staart van een hond af. Ze durft dit niet aan haar tante te vertellen.

Dit is een prachtig sfeervol en spannend prentenboek voor avonturiers vanaf vier jaar die van poppenhuizen houden.

 

Maurits Muis en Rembrandt: De meester en zijn muis

Geschreven en geïllustreerd door Ingrid en Dieter Schubert

‘Reis met Maurits terug in de tijd
Ontmoet de jonge Rembrandt en ontdek wat hem inspireerde.’

Dit boek is een prentenboek in samenwerking met het Mauritshuis in Den Haag. Samen met muis Maurits reis je even terug door de tijd en kom je terecht in de tijd dat de schilder Rembrandt van Rijn jong was. Door het lezen van dit boek, maak je kennis met de jonge schilder en ontdek je wat deze man inspireerde om te schilderen. Zo maakt de lezer op een eenvoudige manier kennis met het werk en leven van Rembrandt van Rijn, een groot man uit de Nederlandse kunstgeschiedenis.

Ga je binnenkort naar het Mauritshuis, dan lijkt het mij erg bijzonder om voorafgaand aan het bezoek dit (voor) boek te lezen. Maar ook zonder een bezoek aan dit museum is het boek een aanrader.

Dit kunstboek is geschikt voor de avontuurlijke kunstliefhebber die niet vang is van muizen vanaf 4jaar.

Holland op z’n mooist: Op reis met de Haagse School

Geschreven en geïllustreerd door Charlotte Dematons

‘Reis mee van Bloemendaal naar het Gemeentemuseum (Kunstmuseum) in Den Haag

Dit prentenboek geeft op een ontroerende manier de reis weer van Bloemendaal naar het Gemeentemuseum (Kunstmuseum) in Den Haag. Hoewel er geen tekst staat in het boek, bevat het boek toch zeer veel verschillende verhaallijnen en ontdek je iedere keer wanneer je door dit boek bladert wat nieuws. Charlotte Dematons parkeert de wereld uit het verleden eigenlijk in het landschap van nu. Dit maakt het boek zeer bijzonder. Elementen uit kunstwerken van oude meesters zijn te zien in het Nederlandse landschap.

Kijk jij graag naar schilderijen en heb je zin in een zoekavontuur? Dan is dit het boek voor jou. Dit boek is geschikt voor iedere kunstliefhebber en fan van zoekplaatjes vanaf 4 jaar. Het boek staat garant voor uren kijkplezier.

Tangramkat

Geschreven door Maranke Rinck en geïllustreerd door Martijn van der Linden

‘Puzzel je mee?’

Zoek je een origineel prentenboek, geschikt voor jong tot oud met als extraatje een tangram spel erbij, dan moet je kiezen voor dit bijzondere boek. Het boek begint met de introductie van de tangram puzzel. De hoofdpersoon verveelt zich en bedenkt wat je zou kunnen doen met de puzzelstukjes. Zo wordt er eerst een kat van de puzzelstukjes gemaakt. Het verhaal is heel logisch in opbouw en laat diverse mogelijkheden met de tangram stukjes zien. Taal en beeld gaan geweldig samen in dit boek!

Dit boek is oorspronkelijk geschreven voor kinderen van 4-6 jaar. Het boek biedt echter zoveel mogelijkheden, dat het zeker ook geschikt iets voor net iets oudere kinderen. En zelfs veel volwassenen zullen na het lezen van dit boek op zoek gaan naar een tangram spel. Dit boek is een echt kunstwerk en geschikt voor de fanatieke puzzelaar.

Een hele kunst…

Geschreven door Arend van Dam en geïllustreerd door Alex de Wolf

‘Nederlandse kunstenaars en hun werk in vijftig voorleesverhalen.’

Kunst prikkelt de zintuigen en de geest, maar wat is nu eigenlijk kunst? Het boek neemt je mee langs allerlei artistieke disciplines, zoals de tekeningen van Maurits Escher, de composities van Jan Pieterszoon Sweelinck en de dansvoorstellingen van Alexandra Radius. Ook de de ontwerpen van Hella Jongerius en de liedjes van Henny Vrienten komen in deze bundel aan de orde.

Arend van Dam is onder andere bekend om zijn boekenreeks waarin hij vijftig voorleesverhalen bundelt tot een prachtig kunstwerk. In dit boek staat kunst centraal. De verhalen worden stuk voor stuk afgesloten met ‘Dat is toch een… hele kunst’, waardoor je na ieder verhaal direct weer stof tot nadenken hebt. Waarom was deze kunst zo belangrijk voor ons land? Welke vorm van kunst kwam naar voren in dit verhaal? Het spoort kinderen aan tot het stellen van doelen. In ieder kind zit een kunstenaar verscholen. Arend van Dam heeft op zijn vertrouwde manier het begrip kunst toegankelijk gemaakt voor kinderen vanaf zes jaar en dat is toch zeker… Een hele kunst!

Het grote Rijksmuseum voorleesboek

Geschreven door diverse kinderboekenschrijvers en omslagillustratie van Charlotte Dematons

‘De beste kinderboekenschrijvers over de meesterwerken uit het Rijksmuseum.’

Dit boek neemt je mee naar de wereld van het Rijksmuseum. Bij de 25 bekendste schilderijen uit het Rijksmuseum hebben bekende Vlaamse en Nederlandse kinderboekenschrijvers een verhaal bedacht. De verhalen zijn boeiend geschreven en de foto’s van de schilderijen zijn prachtig. De verhalen nemen de kinderen echt mee naar het verhaal achter het schilderij.

Als je deze verhalen voorleest voordat je een bezoekje brengt aan het Rijksmuseum, zul je merken dat de kinderen de schilderijen herkennen. Ze vinden het fantastisch om de schilderijen uit hun boek in het echt te zien. Sommige kinderen nemen het boek zelfs mee naar het museum!

Dit boek is niet alleen geschikt voor kinderen, maar als volwassenen zal je er ook veel plezier aan beleven.

 

 

Zelf ga ik dus heel graag naar een museum met mijn kinderen. Samen kijken naar schilderijen en kunstvoorwerpen en er dan over in gesprek gaan. Wat vind je ervan? Wat vind je er mooi aan? Wat juist niet? Vind jij dit kunst? Zo vormen ze hun eigen mening en kijk op wat ze mooi vinden en wat niet. Hoe leuk is het om dan ook samen boeken te lezen die je meenemen naar het museum? En er is keus genoeg.

Ik vind dat er heel veel prachtige kunstboeken voor kinderen zijn en ik heb bovenstaande elf boeken met heel veel plezier gelezen en bekeken. Ik hoop dat je geïnspireerd raakt en één van deze boeken uit de bibliotheek haalt of aanschaft bij de plaatselijke boekwinkel. Heel veel leesplezier en misschien kom ik je binnenkort wel tegen in één van de vele musea in Nederland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *