Interview Li Lefébure

Li Lefébure is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Naast schrijven, werkt ze als schoolschrijver op verschillende scholen. In 2016 was haar boek De reis van Raaf en Papegaai genomineerd voor de Nederlandse Kinderjury. In 2019 was ze nogmaals genomineerd voor de Nederlandse Kinderjury met haar boek Een vreemde aap: in de schaduw van de chimpansee. Naast een aantal prachtige (voor)leesboeken, heeft ze ook een serie samenleesboeken over Raaf en Papegaai geschreven. Deze boeken zijn geschreven in drie leesniveaus, van gemiddeld één tot drie jaar leesonderwijs. Boordevol weetjes en prachtige illustraties. Omdat ik in mijn werk en bij mijn eigen kinderen merk, dat deze samenleesboeken erg in de smaak vallen bij kinderen, vond ik het hoog tijd om eens kennis te maken met de schrijfster van deze samenleesboeken over de avonturen van Raaf en Papegaai.

Je schrijft boeken voor kinderen in verschillende leeftijdscategorieën. Je maakt prentenboeken, (voor)leesboeken en de samenleesboeken van Raaf en Papegaai. Hoe ben je op het idee gekomen van de samenleesboeken?

Als auteur en Schoolschrijver kom ik veel op scholen om (onder andere) voor te lezen. Daar merkte ik dat kinderen het fijn vinden om samen te lezen. Ze vinden het super gezellig en het stimuleert ze heel erg. Een heel boek alleen lezen, als je net kunt lezen, is voor veel kinderen nogal lastig. Toen ontstond het idee voor een samenleesboek. Ik heb het boek in drie niveaus geschreven, omdat kinderen door de verschillende niveaus al snel gestimuleerd worden een niveau hoger te lezen. Kinderen met ongeveer één jaar leesonderwijs (eind groep 3) lezen in mijn boek de teksten van de dieren die Raaf en Papegaai ontmoeten tijdens hun reis. Die zijn verwerkt in tekstwolkjes en allemaal één lettergreep. Wat blijkt steeds weer? De kinderen die dat niveau hebben, willen ook de tekst van Papegaai lezen (groep 4 niveau, ongeveer twee jaar leesonderwijs). In groep 5 kunnen ze dan, als het goed is, het hele boek lezen.

Maar … in groep 5 zitten natuurlijk ook kinderen die niet zo goed kunnen lezen. Voor die kinderen is een boek uitlezen soms heel lastig. Met een van de samenleesboeken van Raaf en Papegaai is dat een stuk leuker. Want, ze lezen èn hun eigen (groeps)niveau maar ook makkelijkere niveaus waardoor het ze minder moeite kost om een heel boek uit te lezen.
De weetjes in het boek zijn voor veel kinderen de kers op te taart. Op die manier leren ze ook nog veel over dieren en natuur op een leuke manier.

Als ik dan de reacties van ouders, leerkrachten en biebmedewerkers hoor, weet ik dat deze serie een goede zet is geweest. Ouders die zeggen dat hun kinderen lezen echt niet leuk vinden, maar deze boeken wel heel graag lezen. Ouders die zeggen dat hun dyslectische kinderen deze boeken zo fijn vinden. Leerkrachten die de boeken inzetten op school als ‘leesvriendjes’ boeken, maar ze ook gebruiken bij bepaalde thema’s. En biebmedewerkers die me vertellen dat de boeken zo vaak uitgeleend worden. Dit was mijn doel: Het lezen leuker maken voor kinderen.

Bijna al je boeken bevatten informatie/weetjes over de natuur. Kun je aangeven waarom je dat doet?

Van jongs af aan is mijn zoon Sepp al gek op dieren en natuur. Hij is de inspiratiebron geweest voor De reis van Raaf en Papegaai, een boek waarin Raaf en Papegaai op zoek gaan naar het paradijs en dat vol staat met weetjes over natuurverschijnselen. Mijn liefde voor dieren en natuur werd door al zijn vragen nog meer aangewakkerd. De natuur is zo bijzonder. Dat wil ik graag delen. In mijn samenleesboeken over Raaf en Papegaai staat ook altijd een quiz. Kinderen vinden dat zo leuk. Bijvoorbeeld: Laat een vogel scheten, ja of nee? Of: Hoe vaak past onze aarde in de zon? 250.000 keer of 1.000.000 keer? Leren en lezen was nooit zo leuk, dat is mijn streven.

Gaan Raaf en papegaai nog meer avonturen beleven?

Er komt nog een boek van Raaf en Papegaai. Een heel ander boek dan jullie van ons gewend zijn. Een verrassing; Het gaat heel bijzonder worden. Het gaat wel nog even duren. Ik verwacht dat het medio 2021 uitkomt.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Ik ben met heel veel bezig. Er is net de bundel Van bij ons uit. Een boek met twaalf volksverhalen, verteld door twaalf auteurs. Alle volksverhalen zijn in een hedendaags jasje gestoken. Ik heb het verhaal van de provincie Limburg voor mijn rekening genomen. ‘De juffer zonder kop’. Een spannend verhaal dat niet goed afloopt (een wens van mij zoon Sepp, die vraagt al jaren naar een verhaal zonder ‘happy end’).

Verder komt er binnenkort een nieuw deel uit de serie ‘Draakje Donatius’ uit. Elfje Floriene staat in dit deel centraal. Het is een echt girlpower verhaal geworden: Elfje Floriene kan bijna alles. Margot Senden is nu met de illustraties bezig. Ik verheug me enorm op dit boek.

Dan komt er ook nog een boek voor 10+ uit, medio september. Het Maya mysterie. Een spannend verhaal over twee jongens op vakantie in Mexico ten tijde van Dia los Muertos. Leuk detail; de zoon van Ivenka heeft het boek proefgelezen en heeft ook de titel bedacht.

Tot slot komt er nog een heel bijzonder boek voor leerkrachten. Met dit boek wil ik heel graag leerkrachten en natuurlijk leerlingen inspireren. Maar het boek is zeker ook een aanrader voor ouders.

Kun je iets vertellen over de illustraties in je boeken?

Mijn uitgeefster geeft me hier heel veel vrijheid in. Toen ik mijn eerste Raaf en Papegaai boek geschreven had, wisten we nog niet wie de illustraties zou doen. Ik kwam ‘per ongeluk’ illustraties van Jenny Bakker tegen. Ik wist meteen dat ik met haar wilde werken. Nog voor ik mijn uitgeefster mijn wens kenbaar had gemaakt, heb ik Jenny gebeld. Ze vroeg waar mijn boek over ging. Toen ik vertelde dat Raaf en Papegaai op zoek gingen naar het mooiste plekje ter wereld en in het regenwoud, de woestijn en de savanne verzeild raakten, viel ze stil. Ze was net terug van een wereldreis. En ze was met haar gezin in het regenwoud geweest. En in de woestijn. En op de savanne. Het moest gewoon zo zijn. We zijn ook erg blij met elkaar. We willen nog heel lang samen werken.

Wist je dat

  • Li op 6 augustus 1970 in Rocourt in België geboren is
  • ze samen met haar vriend en twee zonen in Maastricht woont
  • ze Frans en Russisch gestudeerd heeft, maar dat ze boeken schrijven véél leuker vindt
  • ze veel research moet doen en daar veel van leert
  • ze heel gelukkig wordt als kinderen blij van haar boeken worden
  • haar zoontjes Sepp en Bendt haar grote inspiratiebronnen zijn
  • ze droomt van een wereld waar iedereen in vrede leeft

Ben je na het lezen van dit interview ook zo benieuwd naar de boeken van Raaf en Papegaai? Klik dan hier voor de boekentip waarin we je meer vertellen over het boek Raaf en Papegaai – naar het land van de rijzende zon. We zijn erg benieuwd naar alle boeken die nog van Li Lefébure gaan verschijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *