11 boeken voor de startende kleuter

Gaat jouw kind binnenkort voor het eerst naar school? Of vindt jouw kleuter het spannend om naar school te gaan? Lees dan snel verder. De elf boekentips hieronder dragen bij aan een goede voorbereiding voor het naar school gaan. Van uitleg over de schooldag tot de reis naar school, alles komt voorbij. Voorlezen over een spannend onderwerp zal zorgen voor herkenning in de praktijk. Hierdoor wordt spanning weg genomen en kan jouw kleuter met plezier naar school toe gaan, want plezier staat voorop in al deze boeken!

Het kleurenmonster gaat naar school

Geschreven en geïllustreerd door Anna Llenas

‘Ga met het kleurenmonster mee naar school en ontdek wat hij allemaal meemaakt!’

School, wat is dat voor iets? Het kleurenmonster is een beetje zenuwachtig. Hij gaat vandaag voor het eerst naar school en hij heeft geen idee wat dat inhoudt. Wees maar niet bang, monster! Er wachten daar nieuwe avonturen op je, en je zult veel nieuwe vrienden maken.

In dit boek over ons favoriete monster komen opnieuw alle emoties aan bod. Samen met het kleurenmonster beleef je de eerste schooldag en wordt de routine besproken. Het boek geeft een duidelijke uitleg over wat school precies inhoudt vertaald naar een humoristisch verhaal waardoor de spanning wordt weggenomen bij iedere startende kleuter.

Een aanrader voor alle kleuters in spé, maar ook voor de kleuter die het naar school gaan een spannende bijkomstigheid vindt.

Willewete naar school

Geschreven door Jozua Douglas & Juf Maike, met illustraties van Hiky Helmantel

‘Zonder scholen zou niemand wat leren’

Ga jij al naar school? Wil je wel eens weten wat je er allemaal doet? Hoeveel kinderen zitten er in een klas? Mogen je huisdieren ook mee? Wat doet een juf of meester? En wat leer je er allemaal? Deze en vele andere vragen worden in dit boek beantwoord. Met een leuke strip, een liedje, een knutselpagina, een uitklappagina en een miniquiz leer je alles over school.

Dit informatieve prentenboek is een deel uit de serie Willewete, boeken die informatieve vragen van jonge kinderen beantwoorden. Dit boek vertelt je alles over het naar school gaan. Maar ook de scholen van vroeger en scholen in andere landen worden besproken.

Een informatief prentenboek over iets wat je (bijna) elke dag doet, namelijk naar school gaan. Voor leergierige leerlingen vanaf vier jaar.

Sep en Fien, naar school

Geschreven door Ingeborg Bijlsma, met illustraties van Ivan & Ilia

‘Nog twee nachtjes, weet je wat er dan gebeurt?’

Sep roept: “Hoi, ik ben er klaar voor! ’t Is vandaag de grote dag.
Het is super, maar ook spannend,dat ik nu naar school toe mag.’

In dit boek ga je mee met Sep op zijn eerste schooldag. Gelukkig zit Fien, Sep’s buurmeisje, ook bij hem in de klas en voelt hij zich niet alleen. Dit informatieve prentenboek is geschreven op rijm en beschrijft de gebeurtenissen van een normale schooldag. Een feest van herkenning voor iedere kleuter. Sep is best een beetje bang op zijn eerste schooldag. Maar wanneer hij eenmaal op school is, is het toch wel heel erg fijn! Het boekje is klein formaat waardoor het makkelijk vasthoudt, ook voor jonge kinderen.

Een leuk informatief prentenboek voor iedere kleuter die voor het eerst naar school toe mag.

Nijntje op school

Geschreven door en met illustraties van Dick Bruna

“Ga je mee? Dan gaan we naar school met Nijntje!”

Voor het eerst naar school gaan kan best wel spannend zijn. Nijntje gaat ook naar school en ze neemt ons een dagje mee. Juf staat al op ons te wachten bij de deur. Er is een les schrijven, rekenen, een stad bouwen met de gekleurde blokken en nog veel meer. Zoveel leuke en interessante dingen! Maar het allerleukste vindt Nijntje het als juf een verhaaltje gaat voorlezen.

Dit sprekende verhaal van Nijntje is geschreven voor de jongste kinderen en vertelt op een duidelijke en visuele manier hoe een dag op school kan zijn. Door het zo dicht bij het dagelijks leven van de kinderen te houden zal er een teken van herkenning zijn wanneer ze naar school gaan. Daarnaast zijn de herkenbare Nijntje illustraties zo passend bij het verhaal. Zij geven het verhaal een extraatje waardoor kinderen zich meteen een beeld kunnen vormen van het schoolleven.

Een prachtig boekje die een waardevolle voorbereiding is voor de beginnende schoolgaande kinderen.

Liefbeestje gaat naar school

Geschreven door en met illustraties van Sam Loman

‘Mama, mag ik nog een dagje thuisblijven?’

Liefbeestje gaat voor de eerste keer naar school. Dat vindt ze best wel spannend. Ze treuzelt en twijfelt, want ze wil liever thuisblijven. Maar de juf is lief, en Liefbeestje speelt de hele ochtend met haar nieuwe vriendinnetje. Dan is mama er al om haar op te halen. Wanneer mag ze weer naar school?

De titel zegt het al, dit boek is voornamelijk erg lief! De schattige illustraties passen perfect bij de tekst en geven Liefbeestje een lieve uitstraling. In het verhaal durft Liefbeestje niet naar school, en probeert ze van alles om toch maar niet te hoeven. Onderweg komt ze allemaal vriendjes tegen die haar stimuleren om haar angst te overwinnen en toch te gaan. Dit zet haar aan het denken, en eenmaal op school geniet ze met volle teugen. Liefbeestje heeft haar angst overwonnen!

Een herkenbaar boek over een spannende eerste schooldag. Voor leergierige kinderen vanaf vier jaar.

Wij eten hier geen klasgenootjes

Geschreven door en met illustraties van Ryan T. Higgins

‘AAAAAAAUUUUUWW! gilde Tirza. Hij eet mijn vinger op!’

Dinosaurus Tirza Rex is klaar voor haar eerste schooldag. Ze heeft een nieuwe rugzak met pony’s erop en haar vader heeft driehonderd boterhammen voor haar gesmeerd. Maar als ze op school komt, blijkt dat al haar klasgenootjes kinderen zijn! En het is heel moeilijk om vriendjes met een kind te worden als dat je lievelingshapje is…

Het humoristische verhaal draagt een belangrijke boodschap met zich mee; anders zijn is niet erg. Tirza is anders dan haar klasgenootjes en kan hier niet mee om gaan. Ze moet op zoek naar zelfbeheersing. Voor kleuters kan dit erg herkenbaar zijn. Door de grappige situaties kan dit boek kinderen helpen om met een gerust gevoel naar school te gaan.

Dit boek is geschikt voor kleuters vanaf vier jaar.

Luuk en Lotje naar school!

Geschreven door en met illustraties van Ruth Wielockx

‘Dag mama!’ zwaaien Luuk en Lotje

Naar school gaan hoeft niet altijd spannend te zijn. Luuk en Lotje vinden het helemaal niet spannend en hebben er juist heel veel zin in. Maar al vrij vlot stuit Luuk op een probleem. Hij wil net als Lotje zijn schooltas gaan leeghalen om zijn bakje en beker op de juiste plaats in het lokaal neer te zetten, maar… zijn tas is leeg! Ach ja eerst is het speeltijd, het is nog lang geen pauze. Maar toch denkt Luuk steeds aan zijn pauzehap. Hij maakt alvast een appeltje van klei zodat hij toch nog iets heeft. Tijdens de pauze ontdekt meester Sander dat Luuk niets mee heeft. Gelukkig heeft Luuk erg lieve vriendjes die allemaal met hem willen delen, probleem opgelost!

Een kleurrijk boek voor kleuters vanaf vier jaar.

Neem nooit een beer mee naar school

Geschreven door Mark Sperring, met illustraties van Britta Teckentrup

‘Het lijkt misschien een heel goed idee, maar neem hem alsjeblieft niet mee.’

‘Als je voor de allereerste keer naar school gaat, is het beter dat je je beer thuislaat.’ Het is namelijk nooit een goed idee om een beer mee naar school te nemen, en dat bewijst dit boek maar al te goed. Heb je er wel eens over nagedacht dat al je klasgenoten bang kunnen zijn voor jouw beer? En een beer past natuurlijk helemaal op de stoeltjes in de klas. En een beer eet natuurlijk bereveel! Straks eet hij nog de lunch van je klasgenoten en je eigen lunch op…
Voor veel kinderen is het fijn om een knuffel mee te nemen die ze steun biedt op een schooldag. Toch is dat niet erg handig op school. Door dit op humoristische wijze te bespreken in dit boek met de omtovering tot een levensgrote beer wordt het voor de kleuters duidelijk dat het op school fijn is en ze hun knuffel niet nodig hebben.

Een liefdevol boek voor kleuters vanaf drie jaar.

De juf

Geschreven door, en met illustraties van Liesbet Slegers

‘’s Ochtends als de school begint, staat de juf al klaar.’

We gaan naar school om van alles te leren.
De juf knutselt met ons of leest een boek voor,
en grotere kinderen leert ze lezen en schrijven.
Maar er is nog zoveel meer dat een juf doet …

Liesbet Slegers is de schrijfster van een geweldige serie prentenboeken over beroepen. Eén van deze beroepen is de juf. In dit knusse, informatieve prentenboek neemt ze je mee naar school. Je leest hoe een schooldag eruit ziet en wat de taken van de juf zijn. Doordat de rol van de juf uitgebreid wordt beschreven neemt dit voor de kinderen een stukje onbekendheid weg. Het boek is daardoor erg geschikt voor kinderen die het spannend vinden om naar school te gaan, of voor kinderen die voor het eerst moeten gaan.

Een informatief prentenboek voor kleuters vanaf vier jaar.

Hoi, naar school!

‘Omdat je nu vier jaar bent, mag je iedere dag naar school. Ik weet zeker dat je het leuk vindt.’

Vivian den Hollander schreef deze geweldige verhalenbundel over het meisje Lisa. Lisa is vier jaar geworden en gaat voor het eerst naar school. Wat is dat een spannende gebeurtenis. Gelukkig kent ze Jimmy al van de peuterspeelzaal. Jimmy legt Lisa alles uit en is een grote steun voor haar. Terwijl Jimmy uitleg geeft, leert de lezer van Hoi, naar school!’ alles over het reilen en zeilen op de basisschool. Dagmar Stam verzorgde de vrolijke lieve illustraties. Het boek is recent in een moderner jasje gestoken, zodat het weer feilloos aansluit op het onderwijs van nu.

Het boek is een aanrader voor kinderen die aan het wennen zijn op de basisschool en voor kleuters die er net gestart zijn.

 

Piraten gaan niet naar school

Geschreven door Alan MacDonald, geïllustreerd door Magda Brol

‘School is zwaar en naar!’ gromde pa. ‘Rottig werk en rottige regels,’ mopperde ma. ‘En leraren zijn nog gemener dan zeemonsters!’ zei oma.

In dit prentenboek geeft Kees bij zijn ouders aan dat hij heel graag naar school wil. Hij heeft geen zin om altijd maar papegaaienpoep te dweilen en het dek te schrobben. Zijn familie snapt hem niet, school is toch helemaal niet leuk? School is naar en zwaar! Piraten gaan niet naar school! Maar Kees wil toch.

Zijn eerste schooldag verloopt niet helemaal vlekkeloos. Zijn papegaai ontsnapt en het lukt hem niet om hem snel te pakken te krijgen. Hij is een beetje bang voor de juf. Hoe zou zij reageren? En vindt Kees het zelf wel leuk op school?

 

Met deze boekentips hopen we dat jouw kleuter goed voorbereid aan zijn of haar nieuwe avontuur kan beginnen, naar school gaan. Wil je meer weten over één van deze prachtige boeken? Klik op de afbeelding om naar de boekentip te gaan. We wensen jullie veel leesplezier!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *