11 Prentenboeken over jezelf zijn

We willen kinderen graag leren dat iedereen anders is. Dat iedereen er anders uitziet en dat dat juist fijn is. Stel je voor dat we allemaal hetzelfde zijn en dezelfde dingen leuk vinden. Dat is pas saai! Daarom is het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren om zichzelf te zijn. Wat maakt je uniek, waar ben je trots op en wat zijn jou talenten? Deze prentenboeken kunnen je helpen om dit onderwerp bespreekbaar te maken bij jonge kinderen. 

Rikki

Geschreven en geïllustreerd door Guido van Genechten

In een blog over anders zijn, mag dit boek natuurlijk niet ontbreken! Rikki gaat over een konijn, die nèt even andere oren heeft dan zijn vriendjes. In plaats van twee rechte oren, heeft Rikki één oor wat hangt. Hij vindt dat zelf erg vervelend en probeert er van alles aan te doen om zijn oor weer recht te krijgen. Tot groot vermaak van zijn vriendjes. Uiteindelijk verzint Rikki een plannetje waardoor alle konijntjes toch twee dezelfde oren hebben! 

Een aandoenlijk voorleesverhaal voor kinderen vanaf 4 jaar oud.

 

Prinses Kevin

Geschreven door Michael Escoffier en geïllustreerd door Roland Garrique

‘Als  je je verkleed, moet je toch iemand anders worden? Anders heeft dat hele verkleden geen zin.’

Op school is een verkleedfeestje. Kevin gaat als een prinses. Daar kan iedereen nu wel om lachen, maar dat kan Kevin niks schelen. Hij zou niet weten waarom hij zich niet als prinses zou mogen verkleden. Hij vindt het toch ook niet erg als een meisje zich verkleed als cowboy? Maar het valt niet mee om een prinses te zijn. Hij kan niet goed lopen op die schoenen en zijn jurk is veel te lang, hij struikelt er telkens overheen.

Eindelijk is de dag voorbij, Kevin hoeft geen prinses meer te zijn. Gelukkig! Hij weet wel hoe hij volgend jaar verkleed wil gaan. Als zeemeermin! 

Dit is een heel origineel boek met een goede vertaling van Tosca Menten. Er zit veel humor in en het laat zien dat het niet uitmaakt wat je aandoet. Of je nu een jongen of een meisje bent!

 

De krokodil die niet van water hield

 Geschreven en geïllustreerd door Gemma Merino 

‘Er was eens een krokodil die niet van water hield…’

Zo begint dit boek. Het maakt nieuwsgierig. Hoezo een krokodil die niet van water hield? Alle krokodillen houden toch van water? Deze krokodil echt niet! Zijn broertjes en zusjes genieten van in bad gaan, van zwemmen in de sloot of in het zwembad. Kleine krokodil niet. Hij kan wél goed klimmen, maar hij is de enige. Op een dag krijgt hij kriebel in zijn neus. Als hij niest en hij ineens een enorme wolk vuur spuwt, snapt hij eindelijk waarom hij niet van water houdt. Hij is geen krokodil, maar een… draak! 

Dit  is een heerlijk boek, met een verrassend einde. Kinderen kunnen hier erg om lachen! ‘Geen wonder dat hij niet kon zwemmen!’

Voor kleine draken vanaf 3 jaar.

Julian is een zeemeermin

Geschreven en geïllustreerd door Jessica Love

‘Hij heeft maar 1 wens, hij wil een zeemeermin worden.’

Julian ziet op een dag drie zeemeerminnen op straat. Vanaf dat moment is hij betoverd en weet hij wat hij wil worden: een zeemeermin. Als hij thuiskomt, gaat hij zich verkleden als zeemeermin. Maar dan komt zijn oma binnen. Gelukkig wordt Julian begrepen en mag hij helemaal zichzelf zijn. Julian mag verkleed als zeemeermin mee met oma. Hij gaat mee naar een wel heel bijzondere plek…

Een prachtig boek over jezelf willen en kunnen zijn. Je gunt iedere ‘zeemeermin’ toch zo’n oma net als Julian. Dit boek is geschikt voor zeemeerminnen vanaf 4 jaar.

 

Elmer

Geschreven en geïllustreerd door David McKee

Durf anders te zijn!

Elmer de olifant gaat over een olifant die er anders uitziet dan de andere olifanten. Alle andere olifanten zijn grijs, maar Elmer niet. Hij is bedekt met gekleurde vakjes. Soms houdt hij de olifanten hem voor de gek en soms maken de andere olifanten grappen over hem. Op een dag is hij er klaar mee, hij wil niet anders zijn, hij wil zijn zoals de andere olifanten. Hij sluipt weg en gaat naar het oerwoud. Daar vindt hij een grijze bessenstruik waarmee hij zich insmeert. Zo is hij ook grijs, net als de andere olifanten.

Niemand herkent hem meer. Elmer heeft de olifanten nog nooit zo serieus gezien, er wordt helemaal niet gelachen. Elmer houdt het niet langer uit en laat de olifanten schrikken. Nu herkennen ze hem wel! 

Een echte klassieker! Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

 

Mag ik meedoen?

Geschreven door John Kelly en geïllustreerd door Steph Laberis

Vrienden kun je nooit genoeg hebben

Eend wil graag vrienden maken en hij besluit zich aan te sluiten bij een club. Maar hij mag niet bij de leeuwenclub, omdat hij niet kan brullen. Bij de slangenclub wordt hij afgewezen omdat hij niet kan sissen. Hij kan ook niet trompetteren, dus de olifantenclub kan hij ook wel vergeten. Eend is verdrietig, maar hij weet wat hem te doen staat. Hij besluit namelijk zijn eigen club op te richten. Al snel komen de eerste dieren vragen of ze mee mogen doen. Eend accepteert alle verzoeken en al snel is de club razendpopulair. 

Een mooi boek over het belang van ergens bij horen. Dat gevoel gun je iedereen. Het gaat er niet om hoe je eruit ziet, of wat je kan. Het gaat erom dat je juist elkaars verschillen ziet en accepteert. Kom je ook bij onze club? Voor alle kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.

Kijk! Twee zijn gelijk

Geschreven en geïllustreerd door Britta Teckentrup

Een zoekboek

Dit boek met prachtige linnen omslag staat vol met dieren. Per dubbele pagina zijn steeds dieren van één soort afgebeeld, zoals katten, vissen, toekans, otters en zeehonden. Op elke pagina zijn er twee identieke dieren te vinden. Soms vind je ze snel, maar bij de kleine dieren is het lastiger om twee gelijke te vinden. Op elke linkerbladzijde vind je een kleine versie van het dier, met een begeleidend gedichtje. Soms geeft de auteur in het gedichtje een aanwijzing over waar je het tweetal kan vinden zoals bij de eekhoorn: 

Tast toe en eet smakelijk, 

bon appétit. 

Heeft iedereen een eikel? 

Nee! Welk duo niet? 

Het boek is geïllustreerd door Britta Teckentrup, een bekroond illustrator, kinderboekenauteur en beeldend kunstenaar. Ze maakt prachtige illustraties, elke bladzijde is een waar kunstwerkje.  Kun jij de gelijke vinden? Voor kinderen vanaf 3 jaar.

Kikker is Kikker

Geschreven en geïllustreerd door Max Velthuis

‘Wij houden van je zoals je bent’

Een boek over vriendschap, over elkaars kwaliteiten zien en tevreden zijn wie je bent.

Kikker is heel blij met zichzelf. Hij is mooi groen, kan goed zwemmen en springen! Totdat hij ziet dat zijn vriend kan vliegen. Dat wil hij ook! Hij verzint van alles, hij maakt zelfs vleugels van een oud laken.

Maar hoe hard hij het ook probeert, vliegen lukt hem niet. Dan probeert hij net zo goed taarten te bakken als Varken. Hij wordt steeds ongelukkiger, want dat kan hij ook al niet. Dan maar zo goed lezen als Haas. Maar als hij in het boek kijkt, ziet hij allerlei vreemde tekentjes staan. Hij huilt uit bij Haas: ‘Ik kan niks, ik ben alleen maar een doodgewone kikker.’ Haas legt uit dat iedereen zijn kwaliteiten heeft en dat je niet alles hoeft te kunnen. Je bent goed zoals je bent. Kikker voelt zich daarna heel tevreden met zichzelf.

Deze klassieker mag niet ontbreken in deze lijst! Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Ik ben ik en jij bent jij

Geschreven door Karl Newson en geïllustreerd door Kate Hindley

Ik ben ik, jij bent jij. Net iets anders, allebei.

Vaak lijken we helemaal niet op elkaar en soms zijn we juist precies hetzelfde. 

Met weinig tekst laat auteur Karl Newson ons op een positieve manier alle tegenstellingen zien o.a. aardig en kwaad, stil zitten en gaan, warm en koud, boven en onder.

We drinken allemaal, maar ieder op een eigen manier. Zwemmen kunnen we ook, maar de een wat verder dan de ander. Zo maakt hij duidelijk dat iedereen anders is en dat dat juist fijn is. Iedereen is ergens anders goed in. En dat is juist fijn. Ook laat hij juist de overeenkomsten zien. Want die zijn er genoeg te vinden! Een heerlijk vrolijk geïllustreerd boek, vol humor en grapjes. Voor kinderen vanaf 3 jaar. 

Willem Wezel durft anders te zijn

Geschreven door Samuel Langley-Swain en geïllustreerd door Ryan Sonderegger.

Heb jij weleens een wezel met kleren aan gezien?

Alle wezels in het Snorrenbos houden zich netjes aan de regels. Je kunt je dus wel voorstellen dat ze heel erg in de war raken van wezel Willem, die de kleurrijkste kleding en accessoires draagt. Een rokje, een zonnebril en heel veel kettingen. Willem is dol op kleren en dat valt op! Alle andere wezels zijn het zat. Ze gaan actie voeren tegen Willem. Dit kan toch niet!

En hoe dit uiteindelijk afloopt? Zal Willem veranderen en zich anders gaan kleden? Dat ontdek je in dit hartverwarmende verhaal over acceptatie en anders zijn.

Een prachtig en herkenbaar boek voor alle kinderen vanaf 4 jaar.

Gewoon zoals je bent

Geschreven en geïllustreerd door Jonny Lambert.

Je bent heel speciaal, gewoon zoals je bent!

Kleine Snuf kijkt om zich heen en ziet andere dieren voorbij komen, terwijl hij met de andere olifanten in de rij loopt. Om zo lang te zijn als giraf lijkt hem reuze handig. Dan kan hij kilometers ver kijken! Of anders de hoorns van de Gnoe. Die zijn lekker puntig en daarmee zou hij er erg eng uit kunnen zien. Dan zou hij iedereen bang maken! Maar nee, hij moet in de rij blijven lopen van de andere olifanten. De andere olifanten maken de kleine olifant duidelijk dat hij geen hoorns, lange steltpoten of vleugels nodig heeft. Hij  heeft al fantastische oren en een super-spetterende slurf. Hij is goed zoals hij is!

Dit boek laat zien dat je tevreden mag zijn met wie je bent. Iedereen heeft iets wat hem of haar uniek maakt. Ieder heeft zijn eigen talenten.

Een mooi en sfeervol boek voor kinderen vanaf 3 jaar oud.

3 reacties op “11 Prentenboeken over jezelf zijn

 1. Louise zegt:

  Wat een leuke selectie Dieke! Ik haal hier zeker nog wat mooie nieuwe titels uit voor mijn volgende bezoek aan de bibliotheek. Mijn kinderen zijn zelf ook weg van het boek ‘Allemaal Anders’ geschreven door Kim ter Horst. Het thema ‘wie zien er allemaal anders uit’ helpt voor ons samengestelde gezien.
  Bedankt voor de mooie blog en de inspiratie!

 2. Nienke zegt:

  Mijn dochter Puk en ik hebben onwijs van deze boeken kunnen genieten! Misschien ook een aanrader “Allemaal Anders’ van Kim ter Horst. Naast prachtige illustraties volgt het ook een hele leerzame storyline over Inclusie en Diversiteit!

  • Dieke Grootscholten zegt:

   Dank je wel voor je bericht. Fijn om te horen dat de boeken in de smaak vielen! Het boek ‘Allemaal anders’, kende ik nog niet. Het blijkt dat het niet is uitgegeven door een van de uitgeverijen waar wij een samenwerking mee hebben. Maar bedankt voor de tip! Groetjes van het team van het Kinderboekenjournaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *