Interview Manon Sikkel deel 1

Foto van www.kinderboekenambassadeur.nl

Manon Sikkel is een bekende Nederlandse kinderboekenschrijfster. Ze is bekend van onder andere Geheimagent oma, Elvis Watt en de serie IzzyLove. Naast kinderboekenschrijfster is Manon Sikkel Kinderboekenambassadeur 2019-2021, al met al een bezige bij! Haar nieuwste boek IzzyLove Villa Valentijn, deel acht in de serie IzzyLove, is op zestien april 2020 verschenen. En helemaal te gek, wij mochten haar hier een paar korte vragen over stellen…

Als kinderboekenambassadeur heb je het waanzinnig druk. Hoe lukt het je dan toch om nieuwe boeken te schrijven?

Kinderboekenambassadeur zijn is natuurlijk geen fulltime baan. Ik besteed er wel veel tijd aan, maar als ik geen boeken zou schrijven, zou ik ook geen inkomsten hebben. Maar nog belangrijker is dat ik heel erg van schrijven hou en gek zou worden als ik twee jaar niet zou kunnen schrijven. Ik ben ooit, in een ver verleden, de eerste hoofdredacteur geweest van Kidsweek. Ik had het helpen opzetten en was enorm vereerd toen ik gevraagd werd om hoofdredacteur te worden. Maar al snel kwam ik er achter dat ik dan niet meer kon schrijven. Sindsdien weet ik dat schrijven voor mij zoiets is als ademhalen. Ik kan echt niet zonder. Gelukkig heb ik enorm veel energie. O ja, en dat vergat ik nog, voor ik ambassadeur was werkte ik twee dagen per week aan de Erasmus Universiteit. Daar ben ik mee gestopt toen ik ambassadeur werd. Een beetje schuiven met uren en zo kan ik alles combineren, ook ambassadeur zijn, schrijven, scholen bezoeken en een man en vier kinderen aansturen.

Wat zou je van mij willen weten als ik Izzy-Love lees en het boek uit heb?

Ik heb veel van mijn IzzyLove-boeken gebaseerd op bestaande boeken. Hoe word ik een koppelaar is gebaseerd op Emma van Jane Austen, Heartbreak Hotel op Mansfield Park, ook van Austen, en dit boek heb ik gebaseerd op Wuthering Heights van Emily Brönte. Ik zou het leuk vinden als je zou proberen om bij het lezen van het boek de structuur of elementen van dat boek eruit te halen. Ik neem aan dat je Woeste Hoogten kent, en zo niet, dan kun je dat eerst lezen. Of de film kijken.

Wat moet ik écht nog even weten voordat ik begin?

Wat je echt moet weten voor je aan het boek begint is dat ik de IzzyLove-boeken schrijf voor kinderen op de lagere school. Hoewel de boeken in Vlaanderen ook door 13- tot 15-jarigen worden gelezen, is het boek in Nederland toch echt bedoeld voor meisjes – maar ook voor jongens – tussen de tien en dertien. Veel ouders en leerkrachten schrikken soms van de covers en de titels en denken dat de IzzyLove-boeken voor oudere kinderen zijn. Iets met liefde zal wel voor pubers zijn, denken ze dan. Maar ik denk dat dat juist de kracht is van de boeken. Dat je als meisje van elf het idee hebt dat je een beetje een volwassen boek leest, maar dat het toch een kinderboek is. Eigenlijk dat wat Kidsweek ook zo sterk maakt. Daar worden kinderen ook als volwaardige mensen behandeld die alles over het nieuws willen weten, maar nooit te eng of te spannend. Mijn vraag is of je vooraf een mening over het boek zou willen formuleren (soort boek, schrijfstijl, jongens/meisjes, leeftijd), dat wil opschrijven – zodat je het niet vergeet – en dan na afloop kijkt of je er ver naast zat.

Daar gaan we dan: Mijn mening vooraf

Wanneer ik mijn mening zou baseren op de kaft van het boek verwacht ik dat izzyLove Villa Valentijn geschreven is voor meisjes rond de twaalf jaar. Ik denk dat het een verhaal is waarin avontuurlijke aspecten voorkomen, maar waarin ook liefde een rol speelt. Daarnaast verwacht ik, doordat het gebaseerd is op het boek Woeste hoogten dat er een mysterieus persoon in het verhaal zal opduiken van een andere komaf. De kaft van het boek verklapt echter nog niet erg veel, dus ik ben erg benieuwd naar het daadwerkelijke verhaal. Ik pak direct het boek erbij en ga beginnen met lezen!

Ben jij net als ik erg benieuwd naar dit prachtige boek en de rest van het interview met Manon Sikkel? Binnenkort zal het vervolg van het interview online verschijnen, dus houd onze website in de gaten! Kun je niet meer wachten? Onze review over dit prachtige boek lees je hier.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *