Interview Milja Praagman

Milja Praagman is kinderboekenschrijfster èn illustrator. In het begin werkte zij voornamelijk voor kranten en tijdschriften. Later werkte Milja ook voor Bobo, Okki, Taptoe en Sesamstraat. Door de illustraties die ze heeft gemaakt voor onder andere Okki, ontstonden er veel nieuwe ideeën voor ‘eigen’ verhalen. Haar eerste prentenboek Meneer Po is één van die verhalen. De boeken van Milja zijn over de hele wereld vertaald, onder andere in Denemarken, Israël, Canada, Duitsland, Spanje, Korea, Italië en China.

Nog 100 nachtjes slapen werd in 2013 verkozen tot prentenboek van het jaar. In 2017 kreeg ze de Zilveren Penseel voor het boek Omdat ik je zo graag zie. En in 2018 mocht Milja voor de Kinderboekenweek het prentenboek Kom erbij! maken.

Milja schreef in 2020 het prachtige, warme prentenboek Bij jou. Wij mochten haar hier een paar vragen over stellen. Lees je mee?

Wat een fantastisch prentenboek is Bij jou!
Op het eerste gezicht denk je aan de winterslaap van Beer. Maar er zit daarnaast ook nog een prachtige boodschap in het boek. Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Overal vandaan! Dit idee om iets met zaadjes en seizoenen en de natuur te doen was een idee wat ik al meer dan tien jaar geleden had in een heel andere vorm. Maar ik kwam er niet uit. Tot ik twee jaar geleden een rondleiding kreeg in de tuin van Piet Oudolf (wereldberoemd tuinontwerper) toen viel alles voor het verhaal ineens op zijn plek.

Bij Jou heeft een zeer bijzondere omslag. Kun je er iets meer over vertellen? Bijvoorbeeld: waarom heb je gekozen voor een omslag wat aanvoelt als een dun stofje?

Leuk dat je dat opmerkt, ik wilde voor dit boek graag zo’n zacht mogelijke omslag wat zoveel mogelijk als papier zou aanvoelen. Dat bleek te kunnen met een speciale vernis zodat het heel natuurlijk voelt en wel nog een goede beschermlaag heeft, maar het was een experiment (nog niet eerder bij mijn uitgeverij gebruikt) dus wel spannend.

Je bent zowel de auteur als de illustrator van het prentenboek. Als je zou moeten kiezen, voel jij je dan meer illustrator of auteur of zijn ze voor jou onlosmakelijk verbonden?

Ze horen voor mij wel echt bij elkaar, het idee voor een prentenboek moet ik altijd eerst schrijven voor ik echt ga tekenen. Er zijn ook illustratoren die eerst gaan tekenen en daar tekst bijschrijven, maar dat werkt voor mij niet.

Heb je een favoriete plek waar je het liefste schrijft en illustreert?

Helemaal boven op zolder in een heel klein knus kamertje met een hoog raam (waar ik niet echt naar buiten kan kijken) werk ik het allerfijnst. Vroeger werkte ik in een mooie kamer beneden maar zat ik de hele dag dagdromend naar buiten te staren en kwam iedereen steeds heel gezellig binnen wandelen.

Over welk onderwerp zou je nog graag een prentenboek willen schrijven?

Nou ik heb al een poos een heel leuk idee waar ik nu eindelijk in het najaar aan kan beginnen maar ik houd nog graag even geheim waar dat over gaat.

Welke (prenten-)boekentip wil je de lezers van het Kinderboekenjournaal meegeven?

Honderd van Heike Faller & Valerio Vidali vind ik echt een prachtig boek. Ik ben erg fan van de illustrator en vind het een jaloersmakend goed idee.

Wij snappen heel goed dat je na het lezen meer wilt weten over Bij jou! Je kunt hier klikken voor de boekentip waarin we je meer vertellen over het prentenboek.

Wij hopen dat er nog heel veel mooie verhalen van Milja’s hand mogen volgen!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *