11 Boeken over de geschiedenis

Geschiedenisboeken, ik hou ervan! Volgens mij is dit de leukste manier om kennis te maken met wat er vroeger gebeurd is. Juist door een verhaal te lezen wat zich in die tijd afspeelt, komt de geschiedenis tot leven. Als kind was ik al gek op boeken van Thea Beckman en Simone van der Vlugt.

We hebben geprobeerd om een keuze te maken uit alle mooie geschiedenisboeken die er uitgegeven zijn. Dat viel nog niet mee! Alleen Arend van Dam heeft er al meer dan 11 op zijn naam staan! We hebben uiteindelijk gekozen voor wat minder bekende boeken en boeken waarvan wij denken dat ze verdienen om in het zonnetje gezet te worden. Voor het lezen van de volledige boekentip, hoef je alleen maar op de foto de klikken.

Ben je op zoek naar boeken die vooral over de Tweede Wereldoorlog gaan, neem dan een kijkje op de blog die daar speciaal voor is geschreven.

Armstrong

Zo veel onopgeloste problemen,’ verzuchtte muis. Maar hij gaf de moed niet op!’

Geschreven en geïllustreerd door Torben Kuhlmann.

Het is 1954 als een kleine muis in Amerika door zijn telescoop ontdekt dat de maan een bol van steen is, en geen gatenkaas zoals hij en de andere muizen lang hebben gedacht. Als hij hoort dat er ooit al een muis heeft gevlogen, neemt hij een besluit: ”Ik word de eerste muis op de maan!” Dit is het begin van een groot avontuur. Het geeft een goed beeld van de geschiedenis. De problemen waar de muis in het verhaal tegenaan loopt, zijn problemen waar wetenschappers toentertijd ook tegenaan liepen. Hoe zorg je ervoor dat de raket niet verbrandt in de dampkring? Hoe zorg je ervoor dat je genoeg zuurstof hebt?

De prachtige, bijna fotografische, illustraties maken het boek al het bekijken waard.

Dit boek mag niet ontbreken in je boekenkast! Voor alle avonturiers vanaf 4 jaar oud.

De steen en de tijd

‘Hij is een kei in zwerven, deze steen’

Geschreven door Rian Visser, met illustraties van Tineke Meirink

In de ijstijd, 150.000 jaar geleden, glijdt een steen vanuit het noorden naar Nederland. De reis duurt eeuwen, maar de steen is geduldig. Dan smelt het ijs. Boeren zetten de steen rechtop en krijgen er een band mee. Later komen er Romeinen, ridders en stedelingen voorbij. De tijd gaat steeds sneller. Wie kijkt er nog om naar de steen?

Kerntitel van de Kinderboekenweek 2020

 

Marie Curie

Een boek over een belangrijke vrouw uit onze geschiedenis.

Geschreven door Maria Isabel Sánchez Vegara, met illustraties van Frau Isa.

Dit boek komt uit de informatieve prentenboekserie ‘Van klein tot groots’ die op een toegankelijke manier aandacht besteedt aan belangrijke vrouwen in de wereldgeschiedenis. In dit deel wordt het leven en het werk van Marie Curie beschreven. De andere delen gaan over Coco Chanel, Anne Frank, Frida Kahlo, Audrey Hepburn en Rosa Parks.

Toen Marie Curie jong was en wilde studeren, mocht dat niet omdat ze een vrouw was. Later werden haar wetenschappelijke ontdekkingen over de hele wereld gerespecteerd. Marie werd de eerste vrouwelijke doctor in de exacte wetenschappen en de eerste vrouwelijke docent aan de universiteit van Parijs. Marie wordt beschouwd als de meest inspirerende vrouw in de moderne wetenschap. In dit boek lees je over het leven van Marie Curie. De illustraties van Frau Isa zijn erg bijzonder. Net kunstwerken!

 

Oerstoer

‘Warme winterjassen en botten op de bodem van de Noordzee’.

Geschreven door Tialda Hoogeveen en geïllustreerd door Roland Sillem.

Op de plek waar jij nu bent, liepen tijdens de laatste ijstijd reusachtige dieren rond, zoals wolharige mammoeten, grottenberen en sabeltandtijgers. Niet in een dierentuin, maar in het wild. Bijna al die oerstoere dieren zijn zo’n twaalfduizend jaar geleden van de aardbodem verdwenen. Uitgestorven. Maar waardoor? En waarom overleefden andere dieren de ijstijd wel? Hoe leefden ze, hoe zagen ze eruit en hoe leefden onze verre voorouders tussen deze wonderlijke dieren? Je leest het allemaal in dit ‘koele’ boek!

 

 

 

De zee kwam door de brievenbus

‘We stonden in de dakgoot en ons hele huis schudde en trilde. Overal kolkte zwart zeewater.’

Geschreven door Selma Noort, geïllustreerd door Martijn van der Linden.

Het is januari 1953. In de nacht worden Sjaan en Liesje door hun moeder gewekt. Ze vertelt hun dat de dijken doorgebroken zijn en dat de zee Zeeland binnenstroomt. Ze moeten helpen om hun spullen in veiligheid te brengen door ze naar zolder te verslepen. Dan stroomt het water echt hun huis binnen en het komt hoger en hoger…

Het verhaal is vanuit het perspectief van de achtjarige Liesje geschreven en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Achterin het boek zijn dan ook foto’s van Liesje en haar familie te vinden. Het verhaal is heel beeldend, je ziet de familie zo voor je. Het geeft goed de spanning van het moment weer. Na het lezen van dit boek hebben de kinderen een helder beeld van wat er zich die bewuste nacht heeft afgespeeld. Achterin het boek vind je ook informatie over de deltawerken.

Voor kinderen die meer willen weten over wat er zich in die bewuste nacht van januari 1953 heeft afgespeeld.

 

Prutsers en Pechvogels

‘Wie de prutser niet eert, is de held niet weert.’

Geschreven door Tosca Menten en Jozua Douglas, de illustraties zijn van Geert Gratama.

De laatste tip in dit rijtje is een bijzonder boek. Nou ja, boek… Als je denkt dat dit een boek is, heb je het mis! Het is namelijk de museumgids van de tentoonstelling Prutsers en Pechvogels van het museum voor Hostirische oenen. De tentoonstelling is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Rijksmuseum voor Hostirische Oenen en het Nationaal Pechvogel Kabinet (het NPK).

De museumgids voert de lezer langs de portretten die speciaal uitgekozen zijn door Tosca Menten en Jozua Douglas, kinderboekenschrijvers van De Gouden Grijns. Zij hebben de achtergronden, verhalen en anekdotes en weetjes verzameld bij de schilderijen in de tentoonstelling.

Heb je zin in een boek waarbij de geschiedenis niet helemaal serieus genomen wordt? Waar vooral de blunders en missers worden genoemd? Wat bestaat uit meerdere korte en wat langer verhalen? Waar humor de boventoon voert? Dan is dit boek wat voor jou!

 

Brons

‘Over glimmende schatten in mistige moerassen.’

Geschreven door Linda Dielemans en geïllustreerd door Sanne te Loo.

In dit boek neemt Linda Dielemans ons mee terug naar de bronstijd. Ze vertelt hoe de mensen toen leefden en welke voorwerpen ze gebruikten. Natuurlijk legt ze ook uit hoe brons werd ontdekt en waarvoor de mensen het gebruikten. Linda Dielemans werkt als archeoloog en ze is op zoek gegaan naar het antwoord hoe het toch komt dat veel bronzen voorwerpen in zogenoemde ‘deposities’ gevonden zijn. Waarom zouden mensen hun meest kostbaarste bezit weggooien in een moeras of rivier?

De tekst is afwisselend informatief en verhalend. De verhalen worden verteld vanuit het perspectief van het bronzen voorwerp. Zo komen de voorwerpen écht tot leven. De tekeningen van Sanne te Loo zijn prachtig! Ze vullen het verhaal mooi aan.

Brons is in 2020 beloond met een Vlag en Wimpel.

Voor alle kinderen vanaf 10 jaar die van geschiedenis houden en meegenomen willen worden naar een tijd van lang geleden.

Alleen beer mocht mee

‘Jij moet altijd met me mee, waar ik ook heen ga.’

Geschreven door Vivian den Hollander.

Trudi woont met haar ouders, broer en zussen in Nederlands-Indië. Ze hebben er een heerlijk leven, in een mooi huis met een grote tuin aan zee. Tot op een dag de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Japan valt Indië binnen en van de ene op de andere dag verandert alles. Zo moeten ze verhuizen naar de stad, omdat het te gevaarlijk is aan de kust. Ineens zijn er overal Japanse soldaten op straat en ook de Indische bevolking begint vijandig te doen.

Op een dag wordt Trudi’s vader gearresteerd en niet lang daarna wordt de rest van het gezin gedwongen om naar een jappenkamp te verhuizen. Trudi wil blijven geloven dat ze haar vader ooit zal terugzien, maar het leven in het kamp is hard en soms zelfs gevaarlijk…

Het kampleven wordt beschreven vanuit het perspectief van Trudy. Dit zorgt ervoor dat het een indrukwekkend verhaal is, zonder dat het tè gruwelijk beschreven wordt. Het is wel duidelijk dat het een zwaar leven is.

Voor alle kinderen en volwassenen die meer willen leren over de oorlog in Nederlands-Indië.

Het pungelhuis

‘Bleek ik toch al die jaren een opa te hebben. Eentje. Maar daar kwam ik pas achter op de dag dat hij doodging.’

Geschreven door Annet Huizing.

Ole woont samen met zijn vader en moeder in Utrecht. Op een dag krijgen ze een telefoontje van de notaris met de mededeling dat zijn opa is overleden. Ole wist niet eens dat hij een opa had! Omdat de erfenis ook een schuld met zich meebrengt, besluiten zijn ouders dat ze tijdelijk in het huis van zijn opa moeten gaan wonen.

Dan kunnen ze het opknappen en daarna verkopen. Het huis ligt in Orpel, Brabant, vlakbij de grens met België. De vader van Ole wil niet zeggen hoe het komt dat hij geen contact meer had met zijn opa. Er is vroeger iets voorgevallen, maar wat? Het blijkt dat de bossen rondom Orpel vroeger gebruikt werden door botersmokkelaars die roomboter de grens naar België over smokkelden. Ole leert meer over het verleden, én over zijn opa.

Het resulteert in een meeslepend verhaal. Maar wees gewaarschuwd, als je eenmaal begint, is het onmogelijk om het boek weg te leggen!

De reis van Syntax Bosselman

‘Dit deel van ons koloniale verleden had op geen betere manier verpakt kunnen worden.’ – Juryrapport Zilveren Griffel 2019

Geschreven door Arend van Dam, geïllustreerd door Alex de Wolf.

Het boek bestaat uit drie verschillende verhaallijnen, welke samen de geschiedenis vertellen. Het eerste verhaal is de verhaallijn rondom Syntax Bosselman, waarin je zijn reis naar Nederland volgt met als doel een rol te spelen in de tentoonstelling over mensenrassen. Daarnaast heb je de verhaallijn waarin Arend van Dam je meeneemt in zijn onderzoeken om dit boek tot stand te brengen. Hij neemt je mee naar belangrijke plaatsen en ontmoet daarbij mensen die de puzzelstukjes invullen die ontbreken in zijn verhaal.

Tot slot heb je geschiedenisverhalen die belangrijk waren in de periode van de slavernij. De verhalen van de slaven, maar ook van de slavenhandelaren komen hier aan bod. Samen vormen deze verhalen een mooi geheel.

Een must read voor alle kinderen en volwassen vanaf 10 jaar, zodat deze periode in onze geschiedenis nooit vergeten zal worden!

Twee fonkelrode sterren in blinkend witte sneeuw

‘Het verbijsterende verhaal van de tweeling Victor en Nadja’.

Geschreven door Davide Morosinotto.

De tweeling Victor en Nadja is twaalf jaar als Hitler de oorlog verklaard aan de Sovjet-Unie. Ze hebben van hun ouders, die bij de Hermitage werken in Leningrad, schriftjes gekregen waar ze hun avonturen in op kunnen schrijven. Als het te gevaarlijk wordt om in Leningrad te blijven, worden Victor en Nadja in een kindertrein gezet, zodat zij en vele andere kinderen in veiligheid kunnen worden gebracht. Hun ouders vinden dit een moeilijke beslissing, maar zijn blij dat de tweeling in elk geval elkaar nog heeft. Maar dan blijkt dat ze beide in verschillende treinen belanden. Ze zijn vastbesloten om elkaar terug te vinden. Wat volgt is een spannend avontuur!

Het boek is geschreven als een dagboek die de tweeling voor elkaar bijhoudt. Het zit vol kaarten, briefjes en tekeningen. In de kantlijn zie je aantekeningen van een Russische kolonel staan. Dit maakt de opmaak van dit boek heel bijzonder en uniek.

Geschikt voor alle kinderen die van avonturen houden. Ook het boek Het mysterieuze horloge van Walker Dawn van dezelfde schrijver is een aanrader!

Met deze boekentips hopen we dat we je in de verleiding hebben gebracht om eens voor een geschiedenisboek bij de bibliotheek of bij de boekwinkel te kiezen! Veel leesplezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *