11 boeken over je gevoelens

Hoe voel jij je vandaag? Ik voel me vandaag best wel vrolijk, want de zon schijnt en er ligt een leuk boek op me te wachten. Maar ik voel mij niet altijd vrolijk. Soms ben ik verdrietig, boos of teleurgesteld. En weetje… soms weet ik niet eens waarom ik mij nou eigenlijk zo voel. En dat is heel normaal. Er zijn heel veel boeken geschreven over je gevoelens en emoties. Ze kunnen je helpen om beter te verwoorden wat je voelt of, als je een ouder bent, om een gesprek met je kind te kunnen starten.

Lees snel verder en kijk welk boek je kan helpen.

Vrolijk!

Geschreven door en met illustraties van Mies van Hout

“Duik in dit boek en kijk welke emoties de negen vissen uitbeelden.”.

In dit kleurrijke prentenboek zwemmen negen verschillende vissen. Deze vissen beelden verschillende emoties uit zoals verbaasd, verliefd, kwaad en bedroefd. Kun jij aan de gezichtsuitdrukking zien welke emotie erbij hoort? Zoveel verschillende mensen als er op de wereld zijn, zoveel verschillende vissen zijn er ook. Het mooie aan dit boek is dat je alleen de emotie van de vis weet en niet waarom hij/zij zich zo voelt. Je kan met je kind dus hele avonturen gaan bedenken en misschien kan je alle negen vissen wel combineren in één groot avontuur! Dit bijzondere boek is voor te lezen vanaf 2 jaar.

 Moppereend

Geschreven door Joyce Dunbar, met illustraties van Petr Horáček.

“Het kleine grijze wolkje werd een megantische zwarte wolk!”

Eend is mopperig en er verschijnt een grijs wolkje boven haar. Dit wolkje ging haar overal volgen. Ze gaat langs hond, varken, haan, konijn, schildpad en geit. Maar iedere keer wordt het grijze wolkje groter en groter totdat…. 

Ken jij dat? Dat je in de ochtend wakker wordt en al voelt dat het geen goede dag gaat worden en het de hele dag tegen zit? Dat is precies wat Moppereend voelt. En eigenlijk is mopperen helemaal niet erg en wordt je weer blij. Moppereend is verkozen tot prentenboek van het jaar 2020 en stond centraal tijdens de nationale voorleesdagen van hetzelfde jaar. 

Het kleurenmonster

Geschreven door en met illustraties van Anna Llenas
vertaling: M. E. Ander

“Ga jij mee op ontdekkingstocht om erachter te komen wat er met het Kleurenmonster aan de hand is?”

Het kleurenmonster is in de war en weet niet wat er met hem aan de hand is. Hij voelt van alles door elkaar. Hij voelt zich blij, boos, verdrietig, bang èn kalm tegelijk. Omdat hij er niks van begrijpt komt een meisje hem helpen. Samen gaan ze kijken welke kleur er bij welk gevoel past. Maar… welk gevoel past er bij de roze kleur?

Al die gevoelens en emoties… het is soms lastig om ze te benoemen en al helemaal als je ook nog eens moet uitleggen waarom je ze voelt. Dit kleurrijke prentenboek helpt je daarbij en is voor te lezen vanaf 4 jaar. 

Kikker is ongeduldig

Geschreven door en met illustraties van Max Velthuijs 

“Pff… vind jij ook dat wachten soms zoooooo lang duurt?”

Kikker is samen met Rat aan het vissen bij de rivier. Rat had hem al gewaarschuwd dat je wel geduld moet hebben tijdens het vissen, omdat je soms lang moet wachten. Na een poosje merkt Kikker dat hij het erg lastig vindt om stil te zitten. Hij begint te spelen met de stok en kringen te maken in het water met zijn tenen. Niet heel erg handig tijdens het vissen, want hij jaagt zo alle vissen weg! Maar dan voelt hij dat er iets aan zijn hengel rukt… zou het een vis zijn?

Kikker is ongeduldig neemt je mee in het proces van ongeduldig zijn: wachten, verveling en uiteindelijk toch blijdschap. Het prachtige prentenboek is voor te lezen vanaf 4 jaar. 

Ik ben echt niet bang

Geschreven door Rick Meijer en met illustraties van Esther Malaparte.

“Durf jij dit boek te lezen?”

Lana ziet het spookhuis dichterbij komen. Nog maar een paar stappen tot… Opeens wordt alles donker. Wat gebeurt er allemaal? En waar komen haar klasgenoten Jasmijn en Saar plotseling vandaan? Langzaam kruipt het kippenvel over Lana’s armen heen. Dan gaan de deuren open… Durf jij mee het spookhuis in? Maar pas op! Niets is wat het lijkt, als je door Lana’s ogen kijkt. Ik ben echt niet bang is een prachtig prentenboek met mooie, gedetailleerde illustraties. Dit boek is heel goed te gebruiken bij jonge kinderen die bepaalde angsten hebben of snel bang zijn. Natuurlijk is dit boek ook goed in te zetten rondom Halloween! Wie durft er na het lezen van dit boek mee het spookhuis in? Voor alle durfals vanaf 4 jaar.

Draakje Vurig

Geschreven door Josina Intrabartolo en Janneke van Olphen en met illustraties van Marthe Goudappel  

“Draakje voelt iets borrelen, in zijn buik en zijn benen. Hij hoort wat sissen, heel hard door zijn hoofd.”

Draakje Vurig is ontzettend enthousiast en heeft een super idee! Hij wil gaan varen naar het eiland en weet al precies hoe hij dit moet doen. Na vele inspanningen dreigt dit idee toch te mislukken. En dan is het meteen duidelijk waarom hij Draakje Vurig heet… Lukt het Draakje Vurig om bij het eiland te komen en de schat te zoeken? Draakje Vurig is aan de ene kant heel erg wilskrachtig en aan de andere kant ook gevoelig. Voelen en willen zijn twee eigenschappen die we allemaal in ons hebben. Het kan alleen zijn dat jij iets gevoeliger bent dan je klasgenootjes. Draakje Vurig wil je daarbij helpen. Een prachtig prentenboek voor kleine heethoofdjes vanaf 4 jaar!

Ridder Tim is een beetje jaloers

Geschreven door Judith Koppens en met illustraties van Eline van Lindenhuizen

“Kijk wat ik durf, Saar! Zou ze nu wel weer met mij willen spelen?”

Ridder Tim gaat samen met zijn buurmeisje Saar spelen in de speeltuin. Maar in de speeltuin is ook Max. Saar vindt Max aardig en gaat met hem op de schommel en op de wip. Ze hebben heel veel plezier. Ridder Tim zit beteuterd een stukje verderop. Misschien moet hij iets doen om Saar haar aandacht te trekken? Dan vindt Saar hem vast weer aardig!

Het kan voor kinderen heel erg lastig zijn als hun vriendje of vriendinnetje met een ander kind gaat spelen. Vaak voelen ze zich dan in de steek gelaten en kan er een beetje jaloezie optreden. In dit prachtige prentenboek van Judith Koppens kunnen de kinderen zich identificeren met Ridder Tim. De gevoelens en gedachten van hem kunnen heel herkenbaar zijn voor jonge kinderen. Gelukkig kan Saar aan het einde van het boek goed uitleggen wat haar gedachten waren en de reden voor het spelen met Max. De paginagrote illustraties van Eline van Lindenhuizen zijn een waardevolle toevoeging! Op deze manier kunnen de kinderen alle stappen van Ridder Max nog meer volgen! Dit mooie prentenboek is voor kinderen (en ridders!) vanaf 4 jaar. 

De bromtrol!

Geschreven door Aprilkind, Barbara van den Speulhof en Ellen Hosmar.
De illustraties zijn gemaakt door Stephan Pricken.

“Heb jij wel eens het gevoel dat er onweer in je buik zit, omdat je zo boos bent? Lees dan snel het verhaal over de Bromtrol. Hij helpt je om ook weer sorry te kunnen zeggen!”

De kleine trol probeert een hut te bouwen, maar dat stomme ding stort steeds weer in elkaar. En als hij een papieren bootje wil laten drijven, dan zinken ze allemaal. En tot overmaat van ramp willen de appels ook niet uit de boom vallen. Dit maakt de kleine trol enorm boos. Zo boos dat hij ervan gaat brommen, als een echte Bromtrol. Maar op een dag hebben zijn vriendjes er meer dan genoeg van en vertrekken. Hoe kan de kleine Bromtrol dit weer goedmaken? Kinderen zullen zich goed in kunnen leven in de Bromtrol, want we zijn allemaal wel eens humeurig of boos. Dit kun je soms al worden van de kleinste dingen. En als je boos ben, zeg of doe je soms dingen die niet heel handig zijn. Alleen is het ook heel lastig om dan sorry te zeggen. Bromtrol gaat je leren dat het juist heel stoer is, als je sorry durft te zeggen wanneer je even niet zo lief bent geweest. Je kan de bromtrol al voorlezen als je kind 5 jaar is. 

Vogel Vliegop!

Geschreven door Julia Donaldson en met illustraties van Catherine Rayner
Vertaling door Bette Westera

“Vogel Vliegop schudde knorrig haar kop: ‘Hoepel op, hoepel op, hoepel op!”.

Vogel Vliegop is niet zomaar een vogel, maar een knorrige vogel. Wanneer Kwebbel, Snoeper en Fladder langskomen om een praatje met haar te maken, jaagt zij ze allemaal weg. ‘Hoepel op en scheer je weg!’ roept Vliegop zo hard als ze kan. Op een dag krijgt Vliegop weer bezoek maar deze keer is het van Rover, de roofvogel. Rover heeft nog niet ontbeten en lust wel een vogel zoals Vliegop. Ze blijft zich stoer voordoen maar… van binnen is ze heel erg bang. Gelukkig is daar Roeper die alle andere vogels terugroept om Vliegop te helpen. Zou het ze lukken? En beseft ze dat ze eigenlijk niet zonder haar vrienden kan of blijft ze knorrig? Dit kleurrijke prentenboek heeft zulke mooie illustraties, dat er veel meer te zien is dan alleen het verhaal. Het verhaal is overigens op rijm gebracht door Bette Westera. Het verhaal kan je al voorlezen vanaf 4 jaar. 

Ik ben heel boos!

Geschreven door en met illustraties van Annemie Berebrouckx

Wanneer ben jij echt boos?

Rosa, of eigenlijk Rosalinde, is meestal buiten in het bos te vinden. Dit is haar lievelingsplek. Haar lievelingskleur is rood en alle dieren zijn haar vrienden. Maar Robin, het roodborstje, is haar allerbeste vriend. Rosa is heel vaak blij. Soms is ze verdrietig en af en toe ook wel bang. Maar boos is Rosa nooit. Hoe word je boos? Samen met Robin gaat ze eropuit. Ze gaan op zoek naar iemand die Rosa boos kan maken. Zou het lukken?

Achter in het boek vind je, hoe kan het ook anders, een rode enveloppe. Daarin zitten acht gevoelskaarten die heel handig kunnen zijn bij een gesprek. Het boek kun je voorlezen vanaf 4 jaar. 

Alles wat ik voel…                                                                                   

Geschreven door Stine Jensen en met illustraties van Marijke Klompmaker

“Zou jij voor altijd alleen maar blij willen zijn?”.

Wat zeg jij als iemand aan je vraagt hoe het met je gaat? Meestal zeg je dan al heel snel dat het goed met je gaat. Maar sta je er weleens bij stil hoe het eigenlijk écht met je gaat? En wat je écht voelt? Wij hebben allemaal verschillende gevoelens en emoties zoals blijheid, verliefdheid, boosheid en jaloezie. Het is alleen soms best lastig om te vertellen hoe jij je echt voelt. Je weet niet hoe de ander er op gaat reageren of je schaamt je er misschien voor. Stine Jensen zet ons tot nadenken en laat ons stilstaan bij onze eigen gevoelens door herkenbare voorbeelden, een duidelijke uitleg en open vragen. Een geweldig boek voor kinderen van 7 jaar en ouder.  

 

Bonusboek: Altijd dichtbij                                                                               

Geschreven en geïllustreerd door Mark Janssen.


“Wie gemist wordt is nooit ver weg…..”

Babu mist zijn overleden oma heel erg. Oma had beloofd, dat ze altijd heel dichtbij zou zijn op momenten dat hij zich verdrietig zou voelen, maar Babu ziet haar niet. Het leven gaat door en Babu komt er langzaam achter dat hij zijn oma kan zien en voelen in mooie kleine dingen, zoals een glimlach, een vogeltje, een aapje, de rimpels in de stam van een boom, een vlinder of een vis in het meer…… Iemand die dood is, is niet weg, maar herkenbaar ‘in duizenden gezichten’. Zo voelt ze altijd dichtbij op momenten dat hij haar mist. Een boek om samen met kinderen vanaf een jaar of 5 te praten over rouwverwerking: hoe ga je om met verlies? Zie jij weleens een ‘teken’ van iemand die je bent verloren? Wat doe jij als je iemand mist?

 

Deze twaalf boeken zijn een kleine selectie van alle (prenten-)boeken die er geschreven zijn over onze gevoelens.
Alle boeken kunnen je helpen om je eigen gevoelens en emoties onder woorden te brengen.

Wil je meer weten over één van deze boeken? Klik dan op de afbeelding om onze volledige boekentip te lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *