11 series waar je maar geen genoeg van kunt krijgen

Soms sla je de laatste bladzijde van een boek om en baal je dat het boek uit is. Wat is het dan fijn als het boek onderdeel van een serie blijkt te zijn! Je kunt dan nog één, twee of misschien wel dertien boeken lezen met dezelfde hoofdpersoon en keer op keer een nieuw avontuur beleven.

Wij van het Kinderboekenjournaal hebben voor jullie onze favoriete series voor kinderen van 7 t/m 10 jaar op een rijtje gezet. Floor, juf Josje, Dolfje en Julius, ze komen allemaal voorbij in deze blog. Jij kiest het personage dat jouw het meeste aanspreekt en kunt weer even vooruit met jouw nieuw ontdekte serie. Eén ding is zeker: Wij kunnen geen genoeg krijgen van de boeken in deze series en kijken iedere keer vol verwachting uit naar de verschijning van het nieuwste deel.

Siem Subliem

Geschreven door Tosca Menten en geïllustreerd door Katrien Holland.

Je zou maar geboren zijn als zoon van de directeuren van een parfumfabriek, met ouders die het reukvermogen hebben van grizzlyberen, terwijl je zelf nog minder ruikt dan de neus van je schoen. Het overkomt Siem. Zijn ouders hebben een geheim laboratorium onder hun huis, waar ze nieuwe luchtjes ontwikkelen. Siem is veel liever op struisvogelfokkerij Pierewaai te vinden van zijn buren. Die zou hij graag later overnemen! Zijn ouders vinden dat maar niets en vinden dat de struisvogels stinken. Wanneer Siem zijn eigen struisvogel uit mag zoeken, kan zijn geluk niet op!

Deze wat onbekendere serie van Tosca Menten is zeker het lezen waard. De boeken zijn met veel vaart en humor geschreven. De serie bestaat uit drie delen en zijn los van elkaar te lezen. Leuker is het echter wel om ze op volgorde te lezen.

Julius Zebra

Geschreven door Gary Northfield.

Denk jij alles te weten over zebra’s? Ze hebben een mooie vacht, ze eten veel gras en… ze worden vaak opgegeten door leeuwen. Eigenlijk zijn ze een beetje saai en oliedom. Maar dan heb je Julius nog nooit ontmoet. Hij vecht met een knorrige gladiator in het Colosseum en beleeft samen met zijn vrienden hilarische avonturen met een historisch randje.

Gary Northfield mengt historische feiten met mythen en een flinke dosis humor. De zwart-wit illustraties gaan door waar de tekst geëindigd is en zorgen zo voor een mooi geheel.

Er zijn inmiddels vier verschillende delen in deze serie. Daarnaast is er ook een moppenboek verschenen over deze hilarische zebra. De boeken in deze serie zijn prima los van elkaar te lezen. Hier en daar zit er wel een kleine verwijzing naar één van de vorige delen, maar dat wordt goed uitgelegd waardoor het verhaal prima te volgen is.

Het Ministerie van Oplossingen

Geschreven door Sanne Rooseboom en geïllustreerd door Mark Janssen.

Het Ministerie van Oplossingen is een originele serie over vier kinderen die samen met twee oude dames het Ministerie van Oplossingen vormen. In het geheim proberen ze problemen van anderen op te lossen. Ze moeten zich aan een aantal regels houden, waaronder de regel dat ze iedereen helpen, niet alleen de mensen die ze aardig vinden. En laat nu net dié regel in deel 4 voor tegenzin zorgen bij Nina.

Sanne Rooseboom krijgt het voor elkaar om je vanaf de eerste bladzijde in het boek te trekken en het verhaal laat je niet meer los tot je het uitgelezen hebt. De illustraties van Mark Janssen sluiten goed aan bij de tekst en prikkelen de nieuwsgierigheid. Ondanks dat dit een serie is, zijn de boeken prima los van elkaar te lezen.

 

Mees Kees

Geschreven door Mirjam Oldenhave en geïllustreerd door Rick de Haas.

Mees Kees is de stagiaire die iedere school nodig heeft. Een meester met humor, inlevingsvermogen en een frisse kijk op het onderwijs, een voorbeeld voor menig leerkracht. De serie rondom Mees Kees bestaat inmiddels uit elf prachtige boeken waarvan er een aantal zijn verfilmd. De films zijn ware bioscoophits geworden in Nederland. In ieder boek staat een nieuw avontuur centraal, want avonturen zijn er op school altijd te vinden. De kracht van de boeken zit hem vooral in het probleemoplossend vermogen met daarbij een flinke dosis humor. In combinatie met de kleurrijke illustraties en het grote lettertype zijn de boeken een regelrechte hit voor kinderen vanaf zeven jaar. Mees Kees De Husselrace is het nieuwste boek in deze geweldige serie.

 

Superjuffie

Geschreven door Janneke Schotveld en geïllustreerd door Annet Schaap.

Juf Josje, beter bekend als Superjuffie, is een dieren reddende superheld. Met één hap van een schoolbordkrijtje verandert ze in Superjuffie en vliegt ze weg naar de dieren in nood. De dieren roepen haar waardoor ze altijd precies weet waar ze moet zijn. Inmiddels heeft auteur Janneke Schotveld het negende deel op de planken weten te zetten; Superjuffie in Australië. Onze favoriete juf is niet alleen in boeken te vinden, maar ook in een film! De film Superjuffie verscheen in oktober 2018 en was een ware bioscoophit. De verhalen zijn spannend, kennen humor en hebben vaak ook een leerzame twist. In alle boeken staat een avontuur centraal waarbij Superjuffie moet uitrukken om de dieren te redden. De combinatie van vlotte schrijfstijl en de rijkelijk aanwezige zwart-wit illustraties van Annet Schaap maken deze serie een ware hit voor de middenbouw.

Lang geleden

Geschreven door Arend van Dam en geïllustreerd door Alex de Wolf.

De boeken in de Lang geleden – serie vertellen allemaal 50 verschillende (voorlees)verhalen. Elk boek heeft een eigen thema. Zo begon de serie met een boek met daarin 50 verhalen over de geschiedenis van Nederland. Inmiddels zijn er onder andere ook boeken verschenen over kunst, Europa, de rechten van het kind en de natuur. Wat de boeken met elkaar gemeen hebben, is dat ze allemaal vijftig leerzame (voorlees)verhalen bevatten over Nederland of de wereld. Elk verhaal biedt een directe aanleiding om een goed gesprek aan te gaan over dat onderwerp.

Het eerste deel in deze serie, Lang geleden, werd in 2008 bekroond met een Zilveren Griffel. Naast de 9 succesvolle (voorlees)boeken uit deze serie, heeft Arend van Dam ook boeken geschreven voor jongere kinderen. Deze boeken vormen een nieuwe serie, namelijk de AVI-serie Zelf lezen met Lang geleden…

Dolfje Weerwolfje

Geschreven door Paul van Loon en geïllustreerd door Hugo van Look.

Als Dolfje wakker wordt, is het donker. Het is een bijzondere nacht met een volle maan. Dolfje is zeven jaar geworden. Dan schrikt hij enorm, hij ziet opeens overal haar. Zijn handen en voeten zijn veranderd in poten. En hij heeft een staart. Hij komt erachter dat hij met volle maan in een weerwolf verandert. Inmiddels zijn er al zeer veel boeken verschenen over deze sympathieke weerwolf. De verhalen zijn altijd spannend en er zijn geen bladzijden met te veel tekst. Er staan veel illustraties in de boeken. Hierdoor zijn de verhalen ook zeer geschikt voor kinderen waarbij lezen niet als vanzelf gaat. De verhalen zijn geschreven op AVI M6 niveau.

 

De bende van De Korenwolf

Geschreven door Jacques Vriens en geïllustreerd door Iris Boter.

Ken jij Pepijn, Eefie, Joost en Nina al? Samen met Oma, die erelid is, vormen zij de bende van De Korenwolf! Zij wonen in een klein hotel in Zuid Limburg, samen met vader Jan en moeder Els. Omdat hun ouders het altijd heel erg druk hebben moeten de kinderen zichzelf vermaken. In maar liefst elf boeken kun jij lezen welke avonturen zij beleven in het hotel. Denk hierbij aan een brullende muis die ontsnapt is en een reis maken met de vliegende leunstoel! Vader Jan is het niet altijd eens met de plannen van zijn kinderen en kan dan flink mopperen. Hetzelfde geldt voor meneer Goemie, de ober. Gelukkig kunnen de kinderen altijd terecht bij oma, die op de bovenste verdieping van het hotel woont. Oma heeft altijd stroopwafels in huis. Het was dan ook heel gemakkelijk om een codewoord te bedenken voor de bende: stroopwafel! Inmiddels worden de boeken uit deze serie één voor één uitgegeven in een nieuw en modern jasje.

Costa Banana

Geschreven door Jozua Douglas en geïllustreerd door Elly Hees.

Costa Banana is de supergrappige en razend populaire serie over Rosa en Fico, de kinderen van de knotsgekke president Fernando van Costa Banana geschreven door Jozua Douglas. De boeken zijn spannend, grappig en bovenal verrassend. Inmiddels liggen er zes delen van deze serie in de schappen. Met deel zes, Het piranha complot heeft de auteur de serie afgesloten. In de serie staat de machtsstrijd tussen de eilanden Costa Canaria en Costa Banana centraal. De manieren van het regeren van een land worden uitvoerig beschreven waardoor de boeken een leerzame twist bevatten. Ieder boek in deze serie is als losstaand boek te lezen en leent zich ook prima als voorleesboek. De boeken zijn geschikt voor kinderen die van een flinke dosis humor en avontuur houden.

De regels van Floor

Geschreven door Marjon Hoffman en geïllustreerd door Georgien Overwater.

Ken jij Floor al? In de al veertien delen tellende boekenreeks vindt Floor (de ik-figuur in het verhaal) dat kinderen zelf regels mogen maken. En dit doet zij dan ook. Als jij een nieuwe regel mocht bedenken, wat zou dat dan voor regel zijn? Misschien kan Floor je op weg helpen. In ieder deel vind je veertien verzonnen regels waar een verhaal bij hoort. Eigenlijk verzint ze deze regels om haar leven iets gemakkelijker te maken en vaak zijn de regels dan ook in haar voordeel. De verhalen worden visueel gemaakt door subtiele zwart-wit illustraties. De boeken over de regels van Floor zijn te lezen vanaf 8 jaar.

 

 

De Gorgels

Geschreven door Jochem Myjer en geïllustreerd door Rick de Haas.

Misschien heb je ooit het gevoel gehad dat er ‘s nachts iemand over je waakt? Misschien was het wel een waakgorgel. Alle kinderen hebben een Waakgorgel die ‘s nachts voor je zorgt, je troost en je beschermt tegen de Brutelaars. Brutelaars zijn een naar volkje dat kinderen grieperig probeert te maken. Helaas kun je Gorgels normaal niet zien, want daar zijn ze veel te snel voor, tenzij je superogen hebt…net als Melle en zijn zusje Limoni. De auteur van deze serie, Jochem Myjer ken je vast als één van de grootste en meest geliefde komieken van Nederland. Nu verovert hij ook de harten van kinderen door deze spannende en fantasierijke serie. Je blijft gewoon doorlezen. De boeken zijn geschikt voor kinderen van 5 tot 8 jaar.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *