De Hotze de Roosprijs 2021

Ieder jaar reikt Gemeente Zaanstad de Hotze de Roosprijs uit. Deze prijs kan worden gewonnen door een kinderboekenschrijver die het voorgaande jaar zijn of haar debuut heeft gemaakt. Binnen de kinderboekenwereld is dit een belangrijke prijs, een nominatie is dus al een hele eer. Misschien komt de naam Hotze de Roos je bekend voor. Ondanks dat Hotze begon als timmerman, is hij toch een bekend kinderboekenschrijver geworden. Hij is vooral bekend van de boeken over de tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer, oftewel De schippers van de Kameleon. Inmiddels zijn de genomineerde boeken voor 2021 bekend gemaakt. En wij van het Kinderboekenjournaal delen daarbij graag de tips die we voor jou hebben geschreven. Klik op de foto’s om meer te lezen over de boeken die wij hebben getipt in 2020.

 

Vrijdag kom ik weer thuis

Geschreven door Robert van Dijk met illustraties van Alette Straathof.

Esi heeft een plan: ze wil een man voor haar moeder vinden. Een Ghanese man, want dat zijn volgens haar moeder de leukste. Zij kan het weten, want Esi’s vader was ook een Ghanees. En Ghanese mannen, waar vind je die? In Ghana natuurlijk!
In alle vroegte vertrekt Esi stiekem met een grote koffer naar Schiphol. Bij de incheckbalie verstopt ze zich in haar koffer. Ze hoopt zo als verstekeling in Ghana terecht te komen. Maar wat Esi zich niet realiseert, is dat een achtergelaten koffer op het vliegveld niet lang onopgemerkt blijft…

Een grappig en spannend boek voor kinderen vanaf acht jaar.

Lees dit boek niet!

Geschreven door Bart Meijer en Michiel Eijsbouts.

Wat niet mag, wil je doen. En wat je niet mag horen, wil je weten. Dat is het uitgangspunt van dit boek vol smerige, vervelende, desillusionerende, gekke, onzinnige, ontnuchterende en bijzondere weetjes. Het is een opeenstapeling van harde feiten die je vertrouwen in de mensheid en het dierenrijk niet vergroten en die je vertwijfeld achterlaten over de zin en onzin van het leven. Maar… ze toveren ook een lach op je gezicht. Ze relativeren de boel en brengen het leven terug tot nietige proporties. Met deze feitjes laat je iedereen gruwelen, huiveren en vooral heel hard lachen! Bart Meijer en Michiel Eijsbouts maken en presenteren samen de Beste Vrienden Quiz en weten als geen ander hoe ze de doelgroep kunnen boeien en entertainen.

Geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar.

Ava en het gesponnen poezenweb

Geschreven door Marieke Poelmann.

Ava is helemaal gek op katten. Het allerliefst zou ze er zelf een willen hebben, maar haar moeder is allergisch. Daarom kijkt Ava alle kattenfilmpjes die er op internet te vinden zijn. Op een ochtend onderweg naar school kruist een bijzondere rode kater haar pad. Ava voelt direct een band met hem, hij lijkt haar zelfs te begrijpen! Ze noemt hem Scratch. Als hij naar het asiel wordt gebracht, is Ava daar niet meer weg te slaan. Maar Ava ontdekt dat de katten groot gevaar lopen in het asiel. En dat ze nog veel slimmer zijn dan ze al dacht. Scratch laat Ava zien dat katten zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen populariteit op internet. Zal Ava er samen met Scratch en het Gesponnen Poezenweb in slagen om de asielkatten te redden?

Ava en het gesponnen poezenweb is een heerlijk boek voor echte kattenliefhebbers vanaf acht jaar.

Wilde Bijen Parade

Geschreven door Laura Surentu en Marieke van Middelkoop.

De honingbij – die kennen we. Maar er zijn nog heel veel andere bijen en hommels: de wilde bijen. Grote wolbij, tuinhommel en dikpootbij, ze hebben allemaal hun eigen verhaal en hun eigen manier waarop ze nuttig zijn. Op hun eigen bescheiden manier dragen ze bij aan bestuiving en een gezonde balans in de natuur. ‘Wilde bijen parade’ biedt een podium aan al die andere bijen: wat zijn wilde bijen, hoe leven ze, wat hebben ze nodig en hoe kun jij ze helpen? Dit boek geeft je een inkijkje in de wonderlijke wereld van wilde bijen en laat je zien hoe geweldig ze zijn!

Geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

Cleo & Bast: De krankzinnige kunstroof

Geschreven door May-Britt Mobach en met illustraties van Sonia Menti.

Bast heeft als poes in een vijfsterrenhotel in Parijs een heerlijk luxe leventje. Ze krijgt aandacht van alle gasten, drinkt haar water uit een zilveren schaaltje en wordt verwend met verse vis uit hun driesterrenrestaurant. Fantastisch! Maar als de elegante poes Cleo (die eigenlijk Cleopatra heet, maar dat vindt Bast veel te veel eer voor een gewone boerenpoes) ook in het hotel komt wonen, moet Bast opeens alle aandacht met haar delen. Dat is even wennen…
Dan wordt er een schilderij gestolen uit het Louvre en worden Cleo en Bast door hoteleigenaresse Madame ingeschakeld om het mysterie op te lossen. Maar daarvoor moeten ze wel samenwerken. Gaat dat lukken?

Geschikt voor kinderen vanaf negen jaar.

De Sterrensteen: Het boek der veranderingen

Geschreven door Kelly van Kempen en met illustraties van Flavio Sorrentino.

Wanneer een man voor de Sterrensteen staat en Elfie een verweerd boek geeft om te bewaren, duiken er schimmige figuren op in het dorp. Heeft het iets te maken met het geheimzinnige boek?

Elfie schaamt zich dood voor De Sterrensteen, de spirituele praktijk van haar ouders. Ze wil er het liefst niets mee te maken hebben. Wanneer er een man voor de praktijk staat en een verweerd boek aan Elfie geeft om te bewaren, kijkt ze daar niet echt van op. Ze is vreemde bezoekers wel gewend. Maar vanaf dat moment duiken er schimmige figuren op in het dorp. Heeft het iets te maken met het geheimzinnige boek? Kan Elfie haar nieuwe overbuurjongen vertrouwen? En lukt het haar om deze zaak op te lossen nu ze zelf het doelwit is geworden van een groep criminelen?

Geschikt voor kinderen vanaf negen jaar.

Hoe alles begon: Van oerflits tot nu

Geschreven door Bouwine Bergsma en met illustraties van Adriaan Bijloo.

Eerst was er helemaal niks.
Tenminste, dat leek zo. Er was wel een minuscuul puntje en toen een knal – nee, een flits! De oerflits. Dit was het begin van het heelal, waarin al snel atomen ontstonden, die sterren werden en het sterrenstof rondslingerden, waarvan alles is gemaakt. Na miljarden jaren ontstonden de aarde, levende cellen en uiteindelijk de eerste zoogdieren.
Ga mee op een waanzinnige reis door de tijd, door de ruimte en de zeeën, langs vulkanen, rivieren, bossen, vlaktes, dino’s, alle andere dieren en de eerste steden. Ontdek hoe alles begon. En kijk zelfs een beetje mee in de toekomst.

Geschikt voor kinderen vanaf tien jaar.

Hotel Habbekrats: De mysterieuze spruitjesmoord

Geschreven door Rik Peters en met illustraties van Federico van Lunter.

Welkom in hotel Habbekrats. Leuk dat je er bent! Je hoeft je hier geen moment te vervelen, want we hebben een druk programma voor je samengesteld! Wil je weten hoe de dood ruikt? Hoe een geest aan de telefoon klinkt? Of hoe ratten kunnen helpen bij het tanden poetsen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ik ben Francis, de piccolo van het hotel. Ik begroet gasten, sjouw met koffers, en los moordzaken op. Dus… zal ik je naar je kamer brengen?

Geschikt voor kinderen vanaf tien jaar.

Leeuw met strepen

Geschreven door Marlene Rebel en Lucinda Vos.

Wanneer de tienjarige Jacob en de vijfjarige Catrijn alleen achterblijven na het overlijden van hun moeder, wachten broer en zus met smart op de thuiskomst van hun vader, die als chirurgijn op zee vaart. Maar al snel worden de kinderen ontdekt door de valse buurvrouw. De kleine Cat wordt afgevoerd naar het pesthuis buiten de stad. Jacob, die in het Burgerweeshuis terecht komt, zet alles op alles om te ontsnappen en zijn zusje te redden. Een zenuwslopende zoektocht begint…

Geschikt voor kinderen vanaf negen jaar.

Mus & Kapitein Kwaadbaard en De 5 slangen

Geschreven door Kevin Hassing en met illustraties van Linde Faas.

Mus is wees en woont in Zeeburgerdam. Op een dag wordt het havenstadje overvallen door de beruchte piratenbende De 5 slangen. Mus weet als enige te ontsnappen en roept de hulp in van kapitein Kwaadbaard. Hij was ooit lid van De 5 slangen en is de enige die het tegen de brute leider durft op te nemen. Maar Kwaadbaard is niet van plan zijn zwaard weer op te pakken, tot hij van Mus belangrijk nieuws hoort…

Een prachtig, fantasierijk en avontuurlijk verhaal dat je helemaal voor je ziet voor stoere jongens en meisjes vanaf tien jaar.

Salomé Snel en de onzichtbare juwelendief

Geschreven door Thirza van der Lugt met illustraties van Frann de Bruin.

Sinds ik Salomé ken, ben ik ontvoerd, heb ik mezelf voor schut gezet voor de hele school, en nu sta ik zelfs op het punt ergens in te breken. Niet te geloven dat ik me drie dagen geleden nog verveelde…

Als Charlie een grap uithaalt met een leraar, moet hij voor straf een jongere leerling helpen. Deze 12-jarige Salomé Snel blijkt een briljante detective te zijn, die is ingeschakeld om een mysterieuze diefstal op te lossen. Algauw wordt Charlie meegesleept in een wervelwind van logisch nadenken, verborgen aanwijzingen en onverwachte wendingen.

Geschikt voor kinderen vanaf tien jaar.

Thirsa en het spookvliegtuig

Geschreven door Connie Mitchell met illustraties van Jeska Verstegen.

Thirsa’s ouders zijn gescheiden. Nu wonen ‘oom’ Walter en zijn ­irritante zoon Theo ineens bij haar in huis. Thirsa mist haar vader en haar lieve, vergeetachtige oma, die soms denkt dat de Tweede Wereldoorlog nog niet afgelopen is. In de oorlog verloor oma haar grote liefde, waardoor ze soms nog steeds verdrietig is. Thirsa en haar twee beste vrienden – de grappige Joep en de slimme Eric – bedenken een plan om oma weer blij te maken. Onbedoeld raken de drie vrienden verzeild in een onstuimig avontuur dat niet alleen over de Tweede Wereldoorlog gaat, maar ook over een magisch tekenblok, een spookvliegtuig en een stoer meisje dat piloot wil worden.

Een prachtig, spannend en origineel boek voor kinderen vanaf tien jaar.

Timur

Geschreven door Gaby Rasters met illustraties van Leon Römer.

Timur is twaalf jaar oud en heeft het syndroom van Down. Dit jaar gaat hij naar groep acht. Superspannend, want dat betekent dat het tijd is voor het schoolkamp en de eindmusical. Dit jaar wil hij de blijmaker van de klas worden met zijn grapjes en dropveters. Ten minste, tot er een nieuwe jongen bij Timur in de klas komt. Jonas is helemaal niet zo aardig als zijn andere klasgenoten. Waarom doet hij zo vervelend tegen Timur? Timur besluit meteen de ultieme uitdaging aan te gaan: het blijmaken van zijn eigen pestkop.

Geschikt voor kinderen vanaf tien jaar.

 

Dit zijn alle genomineerde boeken voor de Hotze de Roos prijs 2021.
Wie verdient volgens jou deze prijs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *