11 magische boeken

Magische boeken, ik hou ervan! Dé serie waarmee het voor mij allemaal begon was natuurlijk Harry Potter. Sindsdien ben ik gek op boeken met een vleugje magie en op boeken die zich in een zelfbedachte wereld afspelen. Ik vind het zo knap dat de schrijver een hele nieuwe wereld kan creëren, waarin dingen gebeuren die ongeloofwaardig zijn, maar toch geloofwaardig overkomen. Ik kan mezelf helemaal verliezen in die nieuwe werelden.

In deze blog geven we je 11 tips voor magische boeken die we met veel plezier gelezen hebben. We hebben gekozen voor bekende en minder bekende boeken en boeken waarvan wij denken dat ze verdienen om in het zonnetje gezet te worden. Voor het lezen van de volledige boekentip, hoef je alleen maar op de foto de klikken.

School voor de magische dieren

Geschreven door Margit Auer, met illustraties van Martijn van der Linden.

Welke kinderen zullen er dit keer een magisch dier krijgen?

In de serie School voor magische dieren maken we kennis kunnen met de kinderen die op de Wintersteinschool in de klas van Miss Cornfield zitten. Winterstein lijkt een heel normale school, maar heeft eigenlijk een groot geheim. De kinderen in de klas van juf Cornfield krijgen namelijk soms bezoek van de eigenaar van de magische dierenwinkel, meneer Mortimer Morrison, de broer van juf Cornfield. Met zijn bus reist hij de hele wereld rond om magische, pratende dieren op te halen. Magische dieren geven onvoorwaardelijke liefde aan hun eigenaar en helpen ze altijd. Ze halen de sterke punten van het hun toegewezen kind naar boven.

Inmiddels zijn er vier delen verschenen en is deel vijf in de maak. Deze serie is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

 

 

Magische apotheek

Geschreven door Anna Ruhe.

‘Een geur kan je in een paar tellen betoveren en wegvoeren naar een wereld die ouders is dan je kunt voorstellen. Maar een andere geur kan je daarin voor altijd gevangen houden.’ 

Wanneer Lucie voor het eerst haar nieuwe huis binnenstapt, valt de geur haar op. Het ruikt vreemd in de oude villa. Maar die geuren lijken nergens vandaan te komen en de sleutel die Lucie onder een vloerplank vindt, lijkt in geen enkel slot te passen. Is er soms een verborgen kamer in de villa?
Samen met haar jongere broertje Benno en hun buurjongen Mats gaat Lucie op onderzoek uit. Als ze de geheime kamer in de villa vinden, kunnen de kinderen hun ogen niet geloven: de muren hangen van de vloer tot aan het plafond vol met planken. En op die planken staan duizenden flesjes, waarin de heerlijkste parfums borrelen en glinsteren! Al snel komen ze erachter dat achter het glas niet alleen de heerlijkste geuren schuilen, maar ook talloze gevaren. En één flesje kan zelfs beter voorgoed gesloten blijven…

Een spannende serie, waarvan het vijfde deel in het voorjaar van 2021 verschenen is, voor kinderen vanaf 9 jaar.

De pechvuurtoren

Geschreven door Nicki Thornton.

‘Er was geen twijfel over mogelijk: ze was dood’.

Sep worstelt met zijn nieuwe leven: hij is niet de keukenhulp, maar eigenaar van hotel De laatste kans. Geen doodgewone jongen, maar zoon van een berucht magiër. Wanneer inspecteur Tingieter langskomt met een wel heel aanlokkelijk voorstel, volgt Sep hem naar een pechvuurtoren vol geheimen, geesten en een raadselachtige moord. Krijgt hij de waarheid boven tafel? En zijn magische talent onder controle?

Een magische, spannende whodunit, geschikt voor jonge detectives van 9 jaar en ouder.

 

 

 

Brief om middernacht

Geschreven door Benjamin Read en Laura Trinder.

Wat doe jij als je ouders vermist raken? Durf jij door die mysterieuze deur te stappen zonder te weten wat er aan de andere kant is?

Het is midden in de nacht wanneer er een hele geheimzinnige brief bij Emily thuis wordt bezorgd. Daarop vertrekt haar moeder naar een onbekende bestemming. Niet lang daarna verdwijnt ook haar vader. Er is maar één ding dat Emily kan doen: haar ouders zoeken. Er volgt een bloedstollende tocht dwars door de nacht, opgejaagd door een wezen dat rechtstreeks uit een nachtmerrie lijkt te komen. Deze tocht leidt haar naar een deur. Een mysterieuze deur… een deur die alleen om middernacht open gaat. Dit is het moment dat Emily volledig op zichzelf is aangewezen, in een onbekende wereld vol magie. Maar… wie kan ze vertrouwen?

Een mysterieus boek voor de mysterieuze lezer vanaf tien jaar.

 

Starfell

Dit boek is geschreven door Dominique Valente, met illustraties van Sarah Warburton.

Weet jij nog wat jij afgelopen dinsdag hebt gedaan?’

In deze serie, die nu bestaat uit twee delen, staat Willow centraal. Willow Mos is de jongste en minst machtige zus van een magisch gezin. Haar gave is het vinden van verloren dingen. Denk aan sleutels, sokken of een houten gebit. Nuttig, maar niet heel spannend. Tot zij door een machtige heks gevraagd wordt om dinsdag terug te vinden. Niemand kan zich meer herinneren wat er die dag gebeurd is. Willow realiseert zich de onvoorstelbare waarde en betekenis van één enkele doodgewone dag en besluit Moreg te helpen. Dit is het begin van een spannend avontuur. Als snel wordt Moreg gearresteerd en staat Willow er alleen voor. Gelukkig krijgt ze hulp van vrienden die ze onderweg ontmoet. Zal het haar lukken om dinsdag terug te vinden?

Voor liefhebbers van magische verhalen vanaf 10 jaar.

 

 

Winterhuishotel

Geschreven door Ben Guterson met illustraties van Imme Dros.

‘WIJ ZIJN DRIE WEKEN MET VAKANTIE.
HET HUIS IS AFGESLOTEN.
IN DEZE ENVELOP ZIT EEN TREINKAARTJE.
NEEM DE TREIN NAAR HET WINTERHUIS HOTEL.’

Elizabeth woont bij haar oom en tante omdat haar ouders zijn overleden. Op een dag vindt ze een briefje bij de deur, met een stapeltje kleren en wat kleingeld. Met tegenzin gaat Elizabeth onderweg naar Winterhuishotel, want ze had veel liever thuis gebleven. Ze vindt het ook vreemd dat haar oom en tante dit kunnen betalen. In Winterhuishotel aangekomen, weet ze niet wat ze ziet. Het is een prachtig hotel, van alle gemakken voorzien. Maar er is ook iets mysterieus aan de hand in het hotel. Wie zijn bijvoorbeeld die geheimzinnige man en vrouw in het zwart, die ook logeren in het hotel? Elizabeth gaat, samen met haar nieuwe vriend Freddy op onderzoek uit. Ook van deze serie zijn inmiddels drie boeken uit.

De stormwachter

Geschreven door Catharine Doyle.

‘Het is niet zwak om te weten wanneer je om hulp moet vragen. Het vergt moed om je kwetsbaarheid te tonen en samen staan we sterk’.

De 11-jarige Fionn Boyle gaat op vakantie naar het eiland Arranmore, logeren bij zijn opa die hij amper kent. Jammer genoeg gaat zijn zus Tara ook mee. Op het moment dat hij voet zet op het eiland, voelt hij iets merkwaardigs. Het eiland zit vol geheimen en magie. Zijn opa is Stormwachter, iemand die de magische krachten van het eiland in toom probeert te houden en te beschermen tegen indringers. Binnenkort zal Fionns opa, een mysterieuze, zonderlinge oude man, zijn taken neerleggen. Hij is al veel te lang op zijn post gebleven; het is tijd voor een nieuwe Stormwachter. Wie zal hij kiezen?

De schrijfstijl van Catherine Doyle is meeslepend. Ook al weet je dat het pure fantasie is, je gaat er bijna in geloven! Onlangs is het derde en laatste deel verschenen.

Een serie voor kinderen vanaf 10 jaar die van spannende boeken met een vleugje magie houden.

Het meisje dat de maan dronk

Geschreven door Kelly Barnhill.

‘Luna’, zei ze. ‘Je naam zal Luna zijn. En ik zal je grootmoeder zijn. En dan zijn we familie.’

Elk jaar laten de dorpelingen een baby achter als offer voor de heks in het woud. Niemand weet dat Xan, de gevreesde heks, de achtergelaten kinderen juist liefdevol naar families aan de andere kant van het woud brengt. Dit keer voedt ze het achtergelaten kind per ongeluk met maanlicht, waardoor het meisje vervuld raakt van magie. Xan besluit Luna op te voeden als haar eigen dochter. Met de jaren worden Luna’s magische krachten sterker. Wanneer haar dertiende verjaardag nadert, besluiten de dorpelingen eindelijk jacht te maken op de heks die hun leven al jaren overschaduwt. Zij weten niet dat Xan en Luna hun magie goed gebruiken en dat het echte kwaad veel dichterbij is.…

Een prachtig magisch verhaal, wat onmogelijk is om weg te leggen voor kinderen vanaf 10 jaar.

Wil je meer lezen van Kelly Barnhill, lees dan ook ‘De heksenjongen.’

 

Het mysterieuze huis op de heuvel

Geschreven door Mikki Lish en Kelly Ngai.

‘Welkom in het mysterieuze huis op de heuvel…’

Wanneer Hedt en Spencer raadselachtige boodschappen zien in hun opa’s griezelige huis op de heuvel, neemt hun vakantie een onheilspellende wending. Waar is hun opa, die vroeger illusionist was, toch steeds mee bezig? En wat verzwijgt hij voor Hedy en Spencer over de geheimzinnige verdwijning van hun oma? Met hulp van een (pratend) hertenhoofd en een (ook pratend) berenvel, gaan Hedy en Spencer op zoek naar de waarheid. Lukt het hen om die te achterhalen wanneer waterspuwers, raven en mysterieuze magiërs hen tegenwerken?

Magie tot de top in dit boek!

Voor lezers die op zoek zijn naar spanning en mysterie vanaf tien jaar.

Reisbureau Wereldvreemd

Geschreven door L.D. Lapinski.

‘Open de koffer en spring erin!’

Wanneer de twaalfjarige Flick reisbureau Wereldvreemd ontdekt, krijgt ze de kans van haar leven. Ze treedt toe tot het Wereldvreemdgenootschap en daarmee liggen er honderden magische werelden aan haar voeten! Het enige wat ze hoeft
te doen is in de juiste koffer springen. Maar wat Flick niet weet is dat het middel punt van alle werelden, Vijflichtenstad, op het punt staat te verdwijnen. Het wordt een race tegen de klok, dwars door het multiversum, op zoek naar een manier om Vijflichten te repareren voor het wordt opgeslokt… en het onze wereld met zich meeneemt.

Voor alle reislustige kinderen vanaf 10 jaar oud.

 

 

 

Nevermoor

Geschreven door Jessica Townsend.

Jupiter Noord van het Wondergenootschap wil graag Morrigan Crow aannemen als leerling. Dit is het tweede bod.’

Een waardige opvolger voor Harry Potter is de serie Nevermoor. Deze serie gaat over een vervloekt meisje, Morrigan Crow. Ze is geboren op Avondstond, de onfortuinlijkste dag om geboren te worden. Niet alleen wordt ze beschuldigd van allerlei rampen, ze is ook gedoemd om te sterven in de nacht van haar elfde verjaardag. Maar het loopt allemaal anders…
Vlak voor haar elfde verjaardag wordt ze ontvoerd door Jupiter North, die haar meeneemt naar de magische stad Nevermoor. Daar moet Morrigan strijden voor een plek in het Wondergenootschap. Haar concurrenten zijn honderden andere kinderen die allemaal een bijzonder talent hebben. Morrigan, die nergens in uitblinkt, zal een manier moeten vinden om alle proeven te doorstaan.

Inmiddels zijn er al drie delen uit deze serie verschenen. Een spannende serie voor kinderen vanaf 10 jaar.

 

Deze onderstaande extra tip willen we jullie niet onthouden. Dit boek is begin april 2021 uitgekomen en belooft een hit te worden.

Amari en de nachtwakers

Geschreven door B.B. Alston.

‘Mensen zullen een mening hebben en akelige dingen over je zeggen, alleen maar op basis van wat je bent. Weet je zeker dat je daarop voorbereid bent?’

Amari Peters heeft altijd al gedacht dat haar vermiste broer Quinten nog leeft. Op een dag vindt ze in zijn kast een geheimzinnige, tikkende koffer, met daarin een uitnodiging voor een test bij het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken. Dáár zou haar broer kunnen zijn! Maar dan moet ze wel even heel snel gaan geloven in dingen als tovenaars, elfjes, buitenaardse wezens en andere bovennatuurlijke zaken… In deze nieuwe wereld kan Amari achterhalen wat er met Quinten is gebeurd. Maar dat is lastig als een slechte tovenaar de touwtjes in handen heeft, haar leeftijdsgenoten háár als een bedreiging zien en haar eigen bovennatuurlijke talent bovendien hartstikke illegaal blijkt. Hoe kan ze de test van het Bureau doorstaan?

Een superspannend avontuur volgt. Een mooi boek over een meisje van kleur die het gevoel heeft er niet bij te horen. Een verhaal over vriendschap, moed en jezelf zijn.

Getipt door de Grote Vriendelijke Podcast.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *