11 boeken voor de mini Greta

We kennen haar allemaal: Greta Thunberg, het meisje met de vlechten, het meisje dat zich inzet voor een beter klimaat. Greta is een voorbeeld voor vele jonge kinderen. Haar doorzettingsvermogen, kracht en motivatie werken inspirerend. Wereldwijd zijn er kinderen die haar steunen en een schooldag opofferen voor een beter klimaat en meer aandacht voor onze aarde. Want alle kleine beetjes helpen en een ieder maakt een verschil. Over de aarde zijn vele boeken geschreven om het belang ervan duidelijk te maken voor jonge kinderen. In deze blog zetten wij elf inspirerende boeken voor je op een rijtje, boeken die jou en je omgeving kunnen aanzetten tot actie. Want jij draagt toch ook je steentje bij aan een beter klimaat? Voor nu en voor de toekomst!

Wil je meer weten over de boeken die hieronder worden genoemd? Klik op de afbeelding om verder te gaan naar de bijbehorende boekentip.

Samen sterk voor onze aarde

‘Veel levende dingen zijn al verdwenen. Sommige zijn misschien al verdwenen voordat ze ontdekt zijn.’

Hoeveel soorten levende dingen zijn er op aarde?
HEEL erg VEEL!
En hoe beter je kijkt, hoe meer je ontdekt.
In dit boek zie je dat alle levende dingen – ook wij – onderdeel zijn van een groot, mooi systeem en dat we elkaar nodig hebben om te overleven.

Het verhaal is kort en bondig, de nadruk ligt vooral op het kijken en ontdekken. Maar de boodschap is duidelijk. De mens moet veranderen, we moeten zorgen voor onze aarde en niet alleen voor onszelf.

Voor ontdekkers met liefde voor de natuur vanaf vier jaar.

Greta en de reuzen

‘Niemand is te klein om een verschil te maken.’

Greta woont in een prachtig bos dat bedreigd wordt door reuzen. Toen de reuzen het bos ontdekten, kapten ze bomen zodat ze huizen konden bouwen. Daarna hakten ze nog meer bomen om en bouwden ze nog grotere huizen. Die huizen vormden dorpen, de dorpen groeiden uit tot steden en nu is er bijna geen bos meer over. Gelukkig heeft Greta een idee…
Dit inspirerende prentenboek vertelt het verhaal van Greta Thunberg, de klimaatactiviste die spijbelde voor het klimaat. Het verhaal in dit prentenboek is geschreven voor de jongste lezers en luisteraars onder ons. Want hoe eerder je je bewust wordt van het veranderende klimaat, hoe meer je kunt doen.

Draag jij ook je steentje bij aan onze aarde? Voor lezers vanaf vier jaar.

Kliekjesfeest

‘Vos wilde zomaar alle kliekjes weggooien die Duif nog over had van gisteravond.’

Hallo, wij zijn de Klimaatjes! Wij zijn allerbeste maatjes. In deze serie beleven we elke keer een nieuw avontuur waarin we jullie op eigen en vaak grappige wijze laten zien hoe jij zelf je leefwereld fijn kunt houden. Veel leesplezier! Een moestuintje is hard werken. Ook voor de groenten, want die moeten groeien. Daarom is het goed om zo min mogelijk weg te gooien, zegt Uil. En dat is nog leuk ook! Samen ontdekken de Klimaatjes dat je met kliekjes heerlijke dingen kunt maken.

Kliekjesfeest is onderdeel van de serie Klimaatjes. Met de boeken uit de serie proberen de auteurs een stukje bewustwording over het milieu te creëren bij kinderen. Ze leren hoe zij zelf het verschil kunnen maken. De serie bestaat uit de volgende delen:

Warme truien
Plastic soep
Natte voeten
Wat is het warm
Blij met een bij
Lekker donker
Kliekjesfeest.

Een leerzame serie voor de klimaatactivist vanaf vijf jaar.

Haas redt het bos

“‘E-mail!’ roept Radijsje. ‘Met internet!’. En meteen maakt ze weer een foto.
Wat e-mail is, weet Haas niet, maar hij hoeft ook niet te weten wat het is.”.

Op een dag verschijnt er een vreemde vogel in het bos. Niemand weet wie het is. Het is Radijsje de Paradijsvogel en ze komt uit de stad. Haas vindt het altijd leuk om nieuwe vrienden te maken, dus hij geeft haar een mooie tour langs al zijn vrienden en mooie plekjes in het bos. Paradijsvogel vindt alles in het bos GEWELDIG en maakt met haar telefoon overal selfies voor haar vrienden. Haas vindt dat wel een beetje gek, maar belooft dat hij ook aan haar vrienden een rondleiding wil geven. Alleen blijkt Radijsje meer vrienden te hebben dan Haas had verwacht en ze gaan niet allemaal even goed om met het bos. Kunnen Haas en zijn vrienden alle problemen in het bos oplossen?

Haas redt het bos is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Kleine schildpad en de grote zee

Ga je mee met Kleine Schildpad om te ontdekken hoe mooi onze oceanen zijn en dat we die heel goed moeten beschermen?

Kleine Schildpad vindt het in het begin moeilijk, want hoe kom je nou naar de zee? En hoe moet je zwemmen? Maar al snel houdt ze zielsveel van de grote zee. Ze maakt ieder jaar steeds dezelfde reis naar de prachtige koraalriffen. En deze zijn helemaal aan de andere kant van de wereld. Ze ziet de prachtige kleuren en al haar vriendjes met een grote glimlach. Maar op een dag ziet ze ook dat de oceaan is veranderd. Is haar reis voorgoed voorbij?

Geschikt voor kinderen vanaf vier jaar.

Alexander von Humboldt

Moederaarde, onze aarde, is aan het veranderen. En daarin speelt de mens een grote rol…

De zakken van de jonge Alexander von Humboldt puilen altijd uit door de stenen, insecten, planten en fossielen die hij op zijn zwerftochten in de bossen vindt. Hij groeit in de tweede helft van de negentiende eeuw op tot een echte avonturier binnen de wetenschap, maar je mag hem gerust ook een klimaatgenie noemen! Zijn expedities leiden hem over de hele wereld en het avontuur en de wetenschappelijke ontdekkingen zijn nooit ver bij hem vandaan.

Voor alle (mini-)onderzoekers vanaf 9 jaar.

Oud genoeg om de aarde te redden

Help jij mee om de aarde te redden? Laat je inspireren door de acties van deze échte kinderen’

In Oud genoeg om de aarde te redden vind je twaalf verhalen van echte kinderen die helpen om de aarde te behouden. Met hun enthousiasme kregen deze kinderen ook gemeenten, overheden en besturen mee. Zij laten zien dat jij ook iets kunt doen voor het milieu, hoe jong je ook bent! De verhalen zijn enorm inspirerend en geven hoop.

Zo strijdt Felix uit Duitsland voor herbebossing en richtte hij de stichting ‘Plant for the Planet’ op. En Hunter uit Zuid-Afrika strijdt voor de bescherming van neushoorns tegen stropers. Nikita uit Oekraïne zorgde ervoor dat voedselafval op school werd omgezet in compost voor de stad.

Dit informatieve inspirerende prentenboek is echt iets voor betrokken kinderen vanaf zeven jaar die hun steentje willen bijdragen om goed voor de aarde te zorgen!

Emma redt de wereld

‘Samen gaan we de wereld redden!’

Emma heeft maar één goed voornemen, het redden van de wereld. Snotjes zouden groen moeten zijn, maar die van haar zijn zwart. Niet omdat ze een vieze neus heeft, nee door de uitstootgassen. Emma woont in de stad en houdt zich veel bezig met het klimaat. Vooral plastic is iets wat haar altijd bezig houdt. Door plastic gaan er namelijk wereldwijd zoveel dieren dood, en daar moet verandering in komen! Je leert wat de schade is van plastic voor het milieu, maar ook hoe je kunt recyclen en je plastic gebruik kunt verminderen. En wat doe je met mensen die niet achter je actie staan? In dit inspirerende boek duiken we in het verhaal van Emma en haar blog; Emmaredtdewereld.nl.

Voor een ieder die de wereld wil verbeteren vanaf negen jaar.

Onze toekomst is nu!

‘Wees een held, red de wereld!’

Hoe dan? In dit boek laat Greta Thunberg zien hoe zij dat aanpakt. Greta is inmiddels een bekende actievoerder, maar toen ze voor het klimaat begon te strijden was ze helemaal alleen. Greta’s verhaal laat zien dat iedereen kan helpen. En daarvoor hoef je je echt niet in allerlei ingewikkelde bochten te wringen. Kijk maar bij de tips in dit boek, dan zie je hoe snel je al een verschil kunt maken.
Dus doe mee, want ook jij bent belangrijk in de strijd om onze planeet te redden! Ook met het kopen van dit boek draag je al bij aan het verbeteren van onze aarde. Voor ieder verkocht exemplaar wordt namelijk 10% van de opbrengst gedoneerd aan The ocean Cleanup, een organisatie die bezig is met het schoonmaken van onze oceanen.

Strijd met Greta Thunberg voor het klimaat, voor iedereen die van onze aarde houdt vanaf tien jaar.

SOS red het bos

‘Nee tegen braaf. Ja tegen stout. Wij zijn de bende van Oorwoud!’

Wat? De bende van Oorwoud kan het bijna niet geloven. Hun geliefde Buzzebos moet gekapt worden om plaats te maken voor een groot winkelcentrum! Maar de mooie natuur dan? En alle dieren in het bos? De bende besluit niet zomaar op te geven. Samen bedenken ze een waanzinnig plan. Want als er één ding is wat de bendeleden kunnen, dan is het wel IN ACTIE KOMEN!

Dit boek is geschreven in samenwerking met het WWF. Een spannend avontuur voor natuurvrienden vanaf 10 jaar.

 

Palmen op de noordpool

Ooit stonden er palmen op de Noordpool; over een tijdje staan ze er misschien wel weer.

Iedereen heeft het over klimaatverandering. Maar bijna niemand snapt het. Jij wel, als je dit boek hebt gelezen. In Palmen op de Noordpool vertelt Marc ter Horst je alles over klimaatverandering. Het is een verhaal vol vulkanen, mammoeten en stoommachines. Met smeltende gletsjers, verwoestende orkanen en gniffelende inktvissen. En met dappere wetenschappers die diep in ijs boren om te laten zien dat klimaatverandering van alle tijden is, maar dat de opwarming van nu toch echt een ander verhaal is.

Palmen op de Noordpool is een belangrijk boek over jou en je toekomst, maar ook een grappig boek vol verrassende informatie. Het is echt een aanrader voor thuis en op school. Voor kinderen vanaf een jaar of 10, maar ook voor ouders, leerkrachten en iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp.

We hopen dat je met deze boeken weer volop inspiratie hebt mogen ontvangen om beter te zorgen voor onze aarde. Samen staan we sterk!

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *