11 Boekentips voor de zomervakantie – groep 1/2

In Nederland hebben we veelal te maken met een zomerleesdip. Zwemmen, buiten spelen, barbecueën… er is zoveel te doen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die dan niet lezen, kunnen terugvallen in leesniveau. Om deze zomerleesdip dit jaar tegen te gaan, hebben wij elf prachtige boeken voor jou op een rijtje gezet. Dus ren naar de bibliotheek of de plaatselijke boekwinkel en sla je slag! Het enthousiasmeren om te lezen, begint al bij het voorlezen aan jonge kinderen. Voorlezen is de basis voor goed leesonderwijs. Vandaar deze blog vol boeken voor kinderen uit groep 1/2. Veel voorleesplezier!

Wil je meer weten over één van de onderstaande boeken? Wij van het Kinderboekenjournaal schreven bij ieder boek een tip. Klik op de afbeelding om naar de tip te gaan.

Mol gaat naar zee

‘Ga je mee? We gaan met Mol naar zee!’

Mol gaat samen met zijn beste vriend Muis een dagje naar zee. Ze hebben een heerlijke dag, alleen is Mol een beetje bang van al dat water. De zee is ook zo groot. Kan Muis hem overtuigen toch te gaan pootjebaden?

Marieke van Hooff en Henk van Gugten schreven een prachtig, zomers prentenboek voor peuters en kleuters om keer op keer van te genieten.

 

 

Lou & Lily – Kriebeltenen

‘Jij hebt nieuwe schoenen nodig. We gaan nu naar de winkel.’

Lily heeft kriebeltenen. Het is tijd voor nieuwe schoenen, weet mama. Onderweg naar de winkel krijgt Lily heel veel ideeën voor leuke schoenen: schoenen om te dansen, te klimmen, te stappen… In de winkel kiest ook haar vriend Lou schoenen uit. Hij weet precies wat hij wil. Weet Lily dat nu ook?

Lou en Lily – Kriebeltenen is een vrolijk prentenboek voor kinderen vanaf drie jaar die net als Lily niet stil kunnen zitten.

 

Kom mee, Kees

‘Jij hebt nieuwe schoenen nodig. We gaan nu naar de winkel.’

Kikker Kees en papa zijn op weg naar een kwaakconcert. Ze moeten wel doorlopen, anders komen ze te laat. Maar de weg ernaartoe is zo mooi! Kees ziet bijvoorbeeld een regenboog en een tak die op een krokodil lijkt. Papa heeft haast en vindt het maar lastig dat Kees zo snel is afgeleid door de dingen om hen heen. Tot papa de schrik van zijn leven krijgt en beseft dat die scherpe aandacht van Kees eigenlijk heel waardevol is.

Kom mee, Kees! is een aanrader voor avontuurlijke kinderen met oog voor detail vanaf 3 jaar.

 

Misschien

‘Wat jullie ook doen, ga NIET naar de mangoboom. Daar lopen tijgers rond.’

Wat zijn mango’s toch lekker. De aapjes willen er dolgraag eentje pakken. Maar dat mag niet van mama: er lopen tijgers rond. Misschien kunnen ze alleen even naar de mango’s gaan kijken. Dat mag toch wel?

Een boek over ondeugende dieren die niet naar hun moeder luisteren; dat zal veel jonge kinderen enorm aanspreken. Natuurlijk leren de jonge apen wel een les, maar of ze deze les onthouden? Misschien…

Misschien… is een heerlijk boek voor alle aapjes die van fruit houden vanaf 3 jaar.

Boer Boris heeft het heet

‘Er moet gauw iets gebeuren, want anders smelten de schapen!’

Boer Boris heeft het heet! Maar de schapen in hun dikke wollen jas hebben het nog veel heter. Het is middenin de zomer en Boer Boris moet iets doen! Hij helpt de schapen uit hun warme jasjes. Al die wol is ideaal voor het maken van dikke truien en mutsen. Die komen misschien beter van pas dan je denkt…

De serie Boer Boris staat bekend om steeds terugkerende aspecten. Het verhaal op rijm, humor, de kleurrijke illustraties, een rijke woordenschat, plot twists en de foam cover. Al deze aspecten maken ook dit deel weer tot een groot succes! Onze favoriete kleuterboer is de held van de show in dit deel en mag niet ontbreken op je boekenplank.

Leentje op vakantie

‘Heb jij wel eens iets verteld wat helemaal niet waar is?’

Leentje heeft nog nooit expres gelogen. En haar vriendje Snoet ook niet. Dat willen ze wel eens proberen! Ze vertellen olifant Bob dat ze op vakantie gaan. Bob gelooft ze en… hij gaat mee! Wat moeten Leentje en Snoet nu doen?

Leentje op vakantie is het nieuwe prentenboek van Catharina Valckx. Dit vrolijke boek gaat over thuis blijven en toch een beetje op vakantie gaan. Over lekker fantaseren. En over het vertellen van leugens.

Dit mooie prentenboek is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar oud.

Beer op vakantie

‘Houd jij ook zo van vakantie?’

Beer gaat met mama en papa op vakantie naar zee! Daar heeft hij veel plezier, maar al snel mist hij zijn vriendjes. Tot mama voorstelt om leuke vakantiecadeautjes voor hen te verzamelen …

Een schattig verhaal over op vakantie gaan en weer thuiskomen. Beer gaat op vakantie. Hij heeft een leuke dag aan het strand, maar beseft al snel dat hij zijn vriendjes mist. Daarom verzamelt hij mooie cadeautjes. Voor hij het weet, is de vakantie voorbij. Als Beer weer thuis is, deelt hij alle cadeautjes uit. Vakantie is leuk, maar je vriendjes terugzien is nog leuker!

Een heerlijk schattig verhaal om jonge kinderen op een eerlijke manier voor te bereiden op het op vakantie gaan en weer thuiskomen. Het boek is geschikt voor kinderen van 4-6 jaar en bevat vrolijke en kleurrijke illustraties.

De prins zonder billen

‘Hij rende over een strandje en sprong in de baai, daar woonde een hongerige haai.’

De prins heeft het prima voor elkaar: een lieve prinses, een mooie moestuin om in te wieden én een prachtig paar harige billen. Tot hij die billen op een kwade dag kwijtraakt aan een haai met honger. Wat doe je dan als prins? Heel hard huilen natuurlijk! Gelukkig weet zijn kordate prinses wel raad en samen gaan ze op zoek naar een nieuw paar. Zal het ze lukken om geschikte nieuwe billen voor de prins te vinden?

Na De Ridder zonder billen ligt nu ook De Prins zonder billen in de schappen. Levina van Teunenbroek schreef opnieuw een hilarisch prentenboek op rijm waarin het achterwerk centraal staat. Want wat nou als je zonder billen door het leven moet gaan?

Voor alle lezers met humor vanaf vier jaar.

Een eilandje vla in een zee van chocola

‘Ik neem, ik … weet het niet zo goed. Het is zo moeilijk als je kiezen moet.’

Een meisje gaat samen met haar oma uit eten. Oh, wat is er veel keuze! Voorafjes, hoofdgerechten en toetjes… Wat zal het meisje op haar dienblad zetten?

Uit eten gaan is ontzettend leuk, maar je moet dan wel gaan kiezen. En dat is niet altijd een gemakkelijke opgave, zeker niet wanneer de keuze reuze is.. Het verhaal is geschreven door Riet Wille en is op rijm. Voor de echte smulpapen van 4 tot 6 jaar.

 

Opa’s camper

‘Waarom ga je nu eigenlijk nergens meer heen, opa?’

Lang geleden reisden opa en opie samen de hele wereld over in hun camper. Maar opie is er niet meer en sindsdien heeft opa geen zin meer om op avontuur te gaan… Lukt het zijn kleindochter om hem op andere gedachten te brengen? Een hartverwarmend verhaal over familie, verlies en liefde.
Een prachtig prentenboek dat de liefde in vele vormen laat zien en ons er niet alleen aan herinnert om ons degene die we zijn verloren te blijven herinneren, maar ook om hun leven te vieren. Voor kinderen vanaf 4 jaar oud.

 

Mister Oscar – Op vakantie

‘Are you coming?’

Ga je mee op vakantie met Mister Oscar en zijn goudvis Finn? Het wordt een onvergetelijke reis naar het platteland, de bergen en het strand. Je leert allerlei leuke Engelse woorden en uitdrukkingen. Een onmisbaar boek om kleuters spelenderwijs hun eerste woordjes Engels te leren. Met eenvoudige tekeningen waarop heel veel te zien is.

Er staan wel meer dan 100 Engelse woordjes in dit boek! Heel leuk om samen te lezen, vlak voordat je op vakantie gaat naar het buitenland. Ook voor kinderen die zelf kunnen lezen is het een heel leerzaam boek. Zij kunnen zelf de Engelse vertaling bij de Nederlandse woordjes lezen. Een leerzaam boek voor jong en oud!

Het team van het Kinderboekenjournaal wenst je een enorm fijne vakantie vol fijne (voor)leesmomenten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *