11 Boekentips voor de zomervakantie – groep 3/4

In Nederland hebben we veelal te maken met een zomerleesdip. Zwemmen, buiten spelen, barbecueën… er is zoveel te doen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die dan niet lezen, kunnen terugvallen in leesniveau. Om deze zomerleesdip dit jaar tegen te gaan, hebben wij elf prachtige boeken voor jou op een rijtje gezet. Dus ren naar de bibliotheek of de plaatselijke boekwinkel en sla je slag!

Wil je meer weten over één van de onderstaande boeken? Wij van het Kinderboekenjournaal schreven bij ieder boek een tip. Klik op de afbeelding om naar de tip te gaan.

Hond vs. Kat

Broer zet een rieten mand op de grond. ‘Kijk eens, Hond? Een nieuw vriendje voor jou!’
Hond snuffelt aan de mand. Wat zit daar achter dat deurtje?

Hond heeft een heerlijk luizenleventje en lieve Baasjes. Maar dan komen de Baasjes op een dag aanzetten met een raar, klein pluizenbolletje. Wat is dat? Het is Kat en ze komt ook bij de Baasjes wonen. Als dat maar goed gaat!

Hond vs. Kat is een boek vol grappige voorleesverhalen over kleine plagerijtjes en de ontluikende vriendschap tussen beide huisdieren.

Een grappig voorleesboek voor iedereen vanaf 4 jaar. Hond vs. Kat is ook te koop als e-book en als luisterboek.

 

Bob Popcorn

Ben jij ook zo dol op popcorn?

Ellis is verzot op popcorn uit de magnetron. Wanneer zij op een dag popcorn maakt in de magnetron, gebeurt er iets vreemds. Een van de maïskorrels poft niet, maar zwelt op tot hij zo groot is als een kiwi. Er ploppen twee armpjes tevoorschijn en twee beentjes. Ellis staart de korrel aan, die nu een gezichtje heeft waarmee hij woedend terugkijkt…

Bob Popcorn is een deel uit de serie Tijgerlezen: een reeks voor de beginnende lezer waar geen rekening gehouden wordt met technische leesniveaus, maar waarbij leesplezier voorop staat. Het verhaal heeft een prima spanningsboog, de zinnen zijn niet te lang en er worden niet echt moeilijke woorden gebruikt.

Een grappige en spannende aanrader voor kinderen tussen de 5-9 jaar.

Het zonnige zomerboek

‘Heel veel spetterende voorleesverhalen over de zomer.’

In deze heerlijke dikke bundel vind je vrolijke voorleesverhalen over het vieren van de zomer. over zeemeerminnen op het strand, bootje varen in je eigen woonkamer, met een olifant op fietsvakantie gaan, uit de hand gelopen watergevechten en ijsjes om van te smullen. Door meer dan 25 geweldige auteurs en illustratoren!

Het zonnige zomerboek is heel handig mee te nemen op vakantie, want je hoeft maar één boek mee te nemen voor een paar weken leesplezier. De verhalen zijn rond de vijf tot vijftien pagina’s lang waarbij de tekst wordt afgewisseld door kleurrijke illustraties. Goed om voor te lezen vanaf 4 jaar.

Raaf en Papegaai naar het eiland van de rijzende zon

Ga je mee op reis met Raaf en Papegaai?

Raaf en Papegaai reizen naar Japan, het land van de rijzende zon. Daar ontmoeten ze allerlei bijzondere vogels en andere dieren. Bij vulkaan Fuji voelt Papegaai dat er iets gaat gebeuren. Er zal toch geen aardbeving komen of een vulkaanuitbarsting?

Li Lefébure schreef weer een prachtig nieuw deel over Raaf en Papegaai. Het boek is gemaakt met drie leesniveaus. Het boek staat ook nog eens boordevol weetjes over de flora en fauna in de omgeving van Japan.

Geschikt om voor te lezen aan kleine natuurliefhebbers vanaf 5 jaar en om zelf te lezen vanaf 6 jaar.

Avonturen van de dappere ridster

Opzij, opzij! Maak plaats voor mij!

Als baby was ze al anders. Ze keek zó helder en onverschrokken uit haar diepbruine ogen, dat sommige bezoekers terugdeinsden als ze zich over haar wieg bogen.
Ze kwam al op voor de zwakkeren voor ze kon praten: ze was nog maar een dreumes toen ze haar buurjongetje resoluut op zijn kop sloeg, omdat hij voortdurend zijn zusje pestte.
Zijwieltjes weigerde ze. Na vier keer vallen kon ze fietsen. Zwemles heeft ze nooit gehad. Ze redde al kevers uit het water voor ze kon zwemmen. Ja, het was al vroeg duidelijk. Ze werd dan ook geen juf, kapster, tandarts, politievrouw, imker, piloot of hondentrimster, nee, ze werd ridster. En niet zomaar ridster, maar de dapperste ridster van het land.

Een fantastisch boek voor stoere en moedige kinderen (èn volwassenen) om voor te lezen vanaf 6 jaar en zelf te lezen vanaf 8 jaar.

 

Mo en Tijger gaan op reis

‘Ga je mee op reis met Mo en Tijger?’

Mo, zijn broertje Sem, hond Tijger, papa en mama gaan logeren bij opa. Opa woont in de duinen en Sem en Mo kijken erg uit naar de reis. Thuis valt niets te beleven, ze vinden het maar saai. Helaas komt er veel bij kijken als je op reis gaat. Thuis zijn de ouders van Mo druk in de weer. De koffers moeten worden ingepakt, er moeten broodjes worden gehaald voor onderweg en Tijger moet nog worden uitgelaten. Ze vertrekken in een oude bus. Papa wil de bus opknappen maar heeft het noodzakelijke gedaan om er mee op reis te kunnen. Echter werkt de bus niet naar behoren en onderweg komen ze met een grote knal tot stilstand tegen een lantaarnpaal. De twijfel slaat toe, zouden ze nog wel op tijd bij opa aankomen? Is het nog wel mogelijk om verder te kunnen reizen? De reis naar opa blijkt vol avonturen te zitten.

Een spannend boek voor ieder kind vanaf 7 jaar dat op zoek is naar een leuk avontuur!

Met opa de boot in

Opa Ben geeft een harde duw tegen het stuur. Zwiep.
Hij valt er bijna uit. Van schrik laat hij alles los.
En dan… ligt zijn bootje bijna stil.

Dot geeft les in varen.
“Is dat zeil niet te klein?” vraagt opa Ben.
“En waar zit de rem?”.
Hij lijkt wel bang.
“Komt goed, opa” zegt Dot.
“Zeilen maar!”.
Maar dan gaat het stormen.
Wat nu?

Met opa de boot in is een samenleesboek met AVI Start en E3 leesniveau. Het is een spannend en grappig verhaal dat je echt zo snel mogelijk wil uitlezen! Voor alle beginnende lezers die van avontuur houden.

Stinkhond – kampioen

‘Gezocht: atleten van laag niveau. Aanmelden in sportkleding bij onze vuilnisbak.’

Dit is Stinkhond. Hij ruikt naar sardientjes en ziet eruit als een gerafeld tapijt. Stinkhond is niet alleen lelijk en dom, maar hij heeft ook een hart van goud.
Het leven is niet gemakkelijk voor Josette en haar vreselijke broertje Jojo. Hun papa zet hen onder druk om uit te blinken in sport. Om hen te helpen, organiseren Stinkhond en Plattekat de Jolympische spelen. Wie wordt kampioen?

De avonturen van stinkhond zijn geschikt voor lezers vanaf zeven jaar. Maar pas op, wanneer je Stinkhond eenmaal hebt ontmoet wil je alles van hem lezen!

 

Stink AVI’s

‘Pas op dit boek stinkt!’

Pas op: dit boek is vies!
het staat vol met kak en poep,
met snot en slijm,
en met heel erg vieze scheten…
hee, wat doe jij nou?
pak jij dit boek op?!
bah, viespeuk!

Heb jij een sterke maag? Heb je net leren lezen en ben je niet vies van een beetje poep, snot, slijm en scheten? Lees dan snel verder, want dan is dit misschien het boek voor jou. Maar zeg niet dat wij je niet gewaarschuwd hebben, want vies, dat wordt het zeker!

De verhalen worden gedurende het boek steeds een beetje moeilijker. Ze beginnen op het niveau van midden groep 3 en eindigen op het niveau van eind groep 4.

Tijger-in-de-war

‘’ Hij heeft het weer’, zegt oma zacht. Dan ziet Isa dat ze huilt’

Tijger is een dikke kater. Hij woont bij de opa en oma van Isa. Tijger weet vaak niet wat hij wil. En als hij midden op de trap zit, kan hij niet kiezen. Naar boven, naar het grote bed. Of naar beneden, naar zijn brokjes. Niet alleen Tijger is soms de kluts kwijt, ook Isa’s opa is weleens in de war.

Dit liefdevolle leesboek is geschreven op AVI E3 niveau. Toch bevat dit boek een origineel en belangrijk verhaal. Dementie is iets dat veel voorkomt bij ouderen, het is dan ook van belang dat kinderen hier al op jonge leeftijd kennis mee maken zodat ze weten wat er speelt wanneer ze het in hun omgeving mee in aanraking komen.

Een leerzaam boek voor jonge lezers vanaf zeven jaar.

Hotel flamingo

‘Welkom in het zonnigste hotel van de stad!’

Julia is de nieuwe eigenaar van Hotel Flamingo. Maar het lijkt in niets meer op het schitterende hotel dat het ooit was. Alles is vervallen en alleen Makki de maki en portier T. Beer zijn er nog. Julia is vastberaden het hotel weer tot leven te wekken, zodat ieder dier – groot of klein – zich er welkom voelt… Maar gaat dat haar ook lukken?

Hotel Flamingo is het eerste deel in een prachtige serie over dit bijzondere hotel. Zeker een aanrader voor kinderen vanaf ongeveer zeven jaar.

 

 

 

 

 

Het team van het Kinderboekenjournaal wenst je een enorm fijne vakantie vol fijne (voor)leesmomenten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *