11 boekentips voor de zomervakantie – groep 5/6

In Nederland hebben we veelal te maken met een zomerleesdip. Kinderen spelen veel buiten, genieten van het mooie weer, gaan op vakantie en spreken af met vriendjes. Uit onderzoek blijkt dat wanneer kinderen in de zes weken die ze vakantie hebben weinig lezen, ze kunnen terugvallen in leesniveau. Om deze zomerleesdip tegen te gaan, hebben we de 11 leukste boeken voor je op een rij gezet. Dus plof lekker met een boek op de bank, bij het zwembad of op het strand en… LEES!

Wil je meer weten over één van de onderstaande boeken? Wij van het Kinderboekenjournaal schreven bij ieder boek een tip. Klik op de afbeelding om naar de tip te gaan.

Elvis en Jones in Malibu

‘De sheriff zegt dat het bijna onmogelijk is om een paard terug te vinden in de Santa Monica Mountains.’

Elvis en Jones hebben de dagen afgeteld en eindelijk is het zover: samen met hun vader en moeder gaan ze naar Malibu! Zoals elke zomer gaan ze logeren bij hun oom Tony en tante Maria, die op een grote paardenranch wonen. En al zijn broer en zus een beetje bang voor de grote honden op de ranch, ze helpen maar wat graag met het verzorgen van de paarden. Hun zorgeloze vakantie is echter op slag voorbij als er een zware storm opsteekt. Als hun vader en oom Tony bij de paarden gaan kijken blijkt er iets verschrikkelijks te zijn gebeurd: Jackson, een van de hengsten, is verdwenen! Is hij losgebroken of is er meer aan de hand? Samen met hun neefje Trent en nichtje Pixie gaan Elvis en Jones op onderzoek uit.

Voor alle paardenliefhebbers en speurneuzen vanaf 7 jaar.

 

De ongewone vakantie van Tess en Raf

Nooit geweten dat varkentjes kunnen voetballen!

Meester Niek geeft zijn klas de opdracht om in de meivakantie eens iets nieuws te doen of te leren. Iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan. De twee vrienden Tess en Raf zouden deze week eigenlijk bij elkaar logeren, maar door een noodgeval loopt alles anders. En zo komen er ineens meer nieuwe en spannende dingen op hun pad dan ze dachten en wordt het een nogal ongewone vakantie…

 

 

 

 

Wombat en Vos vieren vakantie

Heb jij ook zoveel zin in een zomers avontuur?

Vakantie aan zee! Wombat vindt het heerlijk: lekker ijsjes eten en zandkastelen bouwen. Maar Vos weet zeker dat dit de Slechtste Vakantie Ooit wordt. Want de vijf apen zijn ook mee. En die verpesten altijd alles…

Veel kinderen, juist ook kinderen die lezen niet zo leuk of lastig vinden, zullen smullen van de verhalen van Wombat en Vos omdat ze vol humor zitten en veel tekeningen bevatten, het is een echt graphic novel. Dus stop dit boek in je koffer voor de zomervakantie!

Wat niet in de safarigids van je ouders staat

‘Duik in een hoekje van de kamer, safarihoedje op en verrekijker in de aanslag. Safari njema!’

Het ultieme weetjesboek voor wie op safari gaat in de Afrikaanse bush of voor wie gewoon graag leest over wilde dieren.
De eerste safarigids voor kinderen vol met hilarische weetjes die je niet in volwassen safarigidsen tegenkomt. Dat de olifant de grootste en de cheeta de snelste is, weet iedereen wel. Maar wat betekent het bijvoorbeeld als buffels je “de blik’ geven? Wie zijn de BFF’s van de bush? Welke broodjes aap moet je niet geloven en wat moet je doen als je een knorrig nijlpaard tegenkomt?

Wat niet in de safarigids van je ouders staat is een origineel naslagwerk en praktische gids voor kinderen die graag reizen, in het echt of in hun hoofd.

Knots

‘Als zijn opa zo stoer en onverschrokken was, waarom was Knots dan zo gewoon? Hij was de kleinzoon van de stoere Dork!’

Anderhalf miljoen jaar geleden, in de derde grot van links in de groene vallei, werd een holenmensje geboren. Zijn ouders noemden hem Knots. Het was een naam voor een echte krijger. Alleen… Knots is niet zo stoer als zijn naam doet geloven! Wanneer Knots onverwachts vrienden wordt Freddie de Oerkie en wanneer blijkt dat sneeuwleeuw Stip zijn hulp nodig heeft, besluit hij dat het tijd is om zichzelf te bewijzen in de wereld buiten de groene vallei. Hiervoor moet hij op hol geslagen mammoeten, klauwkrokodillen en giebelende lachkikkers te trotseren… Én zijn irritante zusje Tuf in bedwang houden! Is hij stoerder dan hij zelf dacht?

Tijs van Marle is filmscenarioschrijver van onder andere de Mees Kees-, Superjuffie- en Dummie de Mummie-films. Dit is zijn boek debuut. En wat voor één! Knots is een hilarisch, ontzettend vlot geschreven boek geworden. Je vliegt door de pagina’s heen en je blijft geboeid.

Voor kinderen die zin hebben in een knotsgek avontuur!

Een mummie heeft mijn huiswerk opgegeten

Reis mee naar het oude Egypte… …Maar pas op voor mummies en hapgrage krokodillen!’

Harry weet het zeker: een tijdreis naar het oude Egypte stond níét op zijn lijstje van vandaag. Maar door een bizar ongeluk bevindt hij zich ineens in het land van de farao’s. Lukt het hem om daar nieuwe vrienden te maken en te wennen aan zijn nieuwe school (waar hij rare gymlessen krijgt)? Hoe komt hij ooit weer thuis? En belangrijker nog: hoe blijft hij uit handen van krokodil Bekkie en alle andere gevaarlijke huisdieren?

Een graphic novel boordevol grappige illustraties en tips van Harry om te overleven in het oude Egypte. Voor lezers vanaf ongeveer acht jaar.

 

 

 

 

Pas op voor de fluistervaar

‘Ben jij een verantwoordelijk meisje, Daniëlle?’

Op een avond krijgt Daniëlle (Daan) bezoek van een vreemde man. Het is meneer Stoffels, die in het Geheime Instituut Voor Bijzondere Dieren werkt. Hij zoekt een veilige plek voor zijn fluistervaar. De vogel is een inprater van het gevaarlijkste soort, daarom wil de minister van Volksgezondheid hem laten inslapen. Als Daan even op de fluistervaar past, blijkt dat nog niet zo gemakkelijk te zijn. Het dier weet te ontsnappen en algauw maakt iedereen jacht op hem. Daniëlle voelt zich vreselijk schuldig. Samen met haar opa verzint ze een plan om de fluistervaar te reden. Maar of dat ook lukt…

Een spannend verhaal boordevol humor voor de dierenliefhebber vanaf zeven jaar.

 

 

 

Niet spieken op pagina 39

 

Lukt het jou om niet te spieken op pagina 39?’

Dit boek gaat over een vreselijke school. Heel wat scholen zijn vreselijk, maar soms is er één nog net een tikkeltje erger. Wout en Nia hebben de pech om op zo’n school te zitten. Hun leraar, meester Bulder, vindt alle kinderen flapdrollen en brult de hele dag. Maar dan verliest hij zijn stem en komt er een bijzondere vervangleraar: meneer Wits. Vanaf dan gebeuren er gekke dingen op het Ravensteincollege…

En wat zou er toch staan op pagina 39? Voor nieuwsgierige kinderen vanaf 9 jaar.

 

 

 

De school van magische dieren

 

‘Winterstein lijkt misschien een heel gewone school, maar heeft een geheim. Als je geluk hebt, ontmoet je er de beste vriend die je ooit vindt: een magisch dier dat kan spreken! – maar alleen met jou’.

Voor wie deze geweldige serie nog niet kent: de boeken gaan over de klas van juf Cornfield, een excentrieke lerares die met haar klas een geheim deelt. Het geheim draait om magische dieren die afkomstig zijn uit de magische dierenwinkel van meneer Morrisson. Hij haalt ze van over de hele wereld op met zijn bus. De kinderen in de klas wachtten steeds vol spanning af. Zou er dit keer een dier voor hen bij zitten? Zo, ja, welk dier? En wanneer? Ze hebben hier zelf geen enkele invloed op! Dit zorgt natuurlijk voor de nodige spanning en jaloezie.

Inmiddels bestaat deze serie uit vier delen en de vijfde is in de maak!

 

 

Miljonairskind

Fans van De Waanzinnige Boomhut opgelet! Spannend en hilarisch avontuur over een jongetje wiens ouders multimiljonair zijn, maar dat angstvallig geheimhouden…

Zilver heeft een groot geheim: zijn ouders zijn multimiljonair! Hij woont met zijn ouders, zijn zusje en zijn beste vriend Lennon in een geheime, ondergrondse villa. Het ongelofelijke huis heeft een extra verdieping gekregen met een escape room, Slime Ball Arena, glow-in-the-dark voetbalveld, een kartbaan én een geheim luik waardoor Zilver en Lennon nooit meer te laat op school komen. Ze moeten heel voorzichtig zijn, want niemand mag van het bestaan van het onderhuis weten. Maar geheimen bewaren is moeilijk… Wanneer er steeds meer vreemde dingen gebeuren in het onderhuis weet Zilver het zeker: hij is in groot gevaar!

 

 

 

 

Onze reis met het hoofd in de koffer

‘Bij elke stap beukt de harde zijkant tegen mijn scheenbeen, maar de koffer met het hoofd erin is niet mijn
grootste probleem’.

Iedereen op de kermis kijkt raar op als er na een hagelbui opeens een grote, zwarte tent tussen hun kramen wordt opgezet. De jonge poppenspeelster Matje is razend nieuwsgierig naar de Engelssprekende nieuwkomers. Zouden deze mensen haar iets kunnen vertellen over Amerika, het land van haar dromen? Wat ze niet weet is dat de komst van de nieuwe kermisreizigers haar hele leven overhoop zal gooien. Na een vernietigende brand slaat Matje met haar zusje Kee, vriend Puf en aapje Toets op de vlucht. Ze slepen een koffer met wonderlijke inhoud mee. Wat heeft deze inhoud te betekenen? En zal het de kinderen lukken hun grote droom waar te maken?

Dit boek is nog niet uit, maar verschijnt op 16 juli. Daarna zullen we een uitgebreide tip plaatsen op de site.

 

 

 

Het team van het Kinderboekenjournaal wenst jullie een hele fijne zomervakantie toe!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *