11 boekentips voor de zomervakantie – groep 7/8

In Nederland hebben we veelal te maken met een zomerleesdip. Kinderen spelen veel buiten, genieten van het mooie weer, gaan op vakantie en spreken af met vriendjes. Uit onderzoek blijkt dat wanneer kinderen in de zes weken die ze vakantie hebben weinig lezen, ze kunnen terugvallen in leesniveau. Om deze zomerleesdip tegen te gaan, hebben we de 11 leukste boeken voor je op een rij gezet. Dus plof lekker met een boek op de bank, bij het zwembad of op het strand en… LEES!

Wil je meer weten over één van de onderstaande boeken? Wij van het Kinderboekenjournaal schreven bij ieder boek een tip. Klik op de afbeelding om naar de tip te gaan.

Mijn jaar in een tent

‘Wat is nou één week?’ Zei ik. ‘Dat is niet bepaald een uitdaging.’ Ik loog dat ik barstte, want één nacht leek me al doodeng. 

Voor een challenge-week die meester Sinan op school organiseert, besluit de elfjarige Zwaan geld op te halen voor kinderen in vluchtelingenkampen. Als uitdaging kiest ze ervoor om in een tent in de achtertuin te gaan slapen. Dat is niet de minste uitdaging, want ze wonen heel afgelegen, en dat terwijl Zwaan met angsten worstelt – angsten die ze graag wil overwinnen. Nog voordat ze aan haar challenge begint, besluit ze die langer te laten duren dan een week: een jaar, zelfs. Het wordt een eng, moeilijk, spannend, bizar maar ook mooi en leerzaam jaar. En dat in een bijzondere tent, die alles te maken heeft met een dramatische gebeurtenis van twee jaar daarvoor…

Al met al is het een prachtig, vlot geschreven geheel geworden over een meisje wat iets voor een ander wil doen, maar vooral minder angstig wil zijn.

 

 

Reisbureau Wereldvreemd

‘Reisbureau Wereldvreemd brengt je niet naar zee, of naar een andere plek waar je met een boot, een trein of vliegtuig kunt komen. We brengen je naar andere werelden. Al deze koffers brengen je naar een andere, magische wereld.’

Wanneer de twaalfjarige Flick reisbureau Wereldvreemd ontdekt, krijgt ze de kans van haar leven. Ze treedt toe tot het Wereldvreemdgenootschap en daarmee liggen er honderden magische werelden aan haar voeten! Het enige wat ze hoeft te doen is in de juiste koffer springen. Maar wat Flick niet weet is dat het middelpunt van alle werelden, Vijflichtenstad, op het punt staat te verdwijnen. Het wordt een race tegen de klok, dwars door het multiversum, op zoek naar een manier om Vijflichten te repareren voor het wordt opgeslokt… en het onze wereld met zich meeneemt.

Wees gewaarschuwd, wanneer je eenmaal begint met lezen, is het onmogelijk om het boek weg te leggen. Lees dit boek niet wanneer je eigenlijk wilt gaan slapen of nuttige dingen moet doen.

 

 

Goede dieven

‘Vier kinderen, een gevaarlijk plan en het grootste avontuur ooit…’

Vita’s opa is eigenaar van een oud kasteel, een kasteel boordevol herinneringen. Maar als zijn vrouw Lizzy komt te overlijden wordt het kasteel een last in plaats van een lust. Als de rijke zakenman Sorrotore interesse toont in het kasteel verkoopt opa het aan hem. Maar Sorrotore is niet van plan wat hij zegt te gaan doen, hij is een beruchte oplichter. De opa van Vita is alles kwijt…
Als Vita daarachter komt zet ze alles op alles om het kasteel terug in handen van haar familie te krijgen. Maar kan gaat de jonge Vita hierin slagen? Samen met haar vrienden Silk, een professioneel zakkenroller en Arkady en Samuel, twee circus jongens, gaat ze het avontuur aan. Ze plegen de grootste inbraak ooit om de familiejuwelen terug te stelen om geld te verdienen voor een advocaat. Maar is dit alles wel genoeg?

Een boek boordevol liefde, spanning en sensatie waardoor het wegleggen van dit boek een lastig zal zijn.

 

 

De olifantendief

‘Pure waanzin. Dat is het. Hoe haal je het in je hoofd?!’

Het is 1872 in Schotland. Een jonge zakkenroller, Boy, komt buiten zijn zin op een veiling van wilde dieren terecht. De meeste wilde dieren heeft hij nog nooit in zijn leven gezien. Door een speling van het lot maakt hij kennis met een bijzondere olifant en voor hij het beseft, krijgt hij de opdracht om deze olifant (genaamd Maharadja) binnen zeven dagen van Edinburgh naar Manchester te brengen. Daarbij moet hij net doen alsof hij een Indiase prins is (prins Danjat) en voor het eerst van zijn leven op een olifant rijden. En dan is er ook nog het feit dat hij op de vlucht is voor de levensgevaarlijke bandiet Frank de Kraker, die hem het leven zuur maakt en er alles aan zal doen om hem te pakken te krijgen. Gelukkig heeft Boy één zekerheid in zijn onzekere leven: voor de olifant Maharadja heeft hij alles over. En Maharadja ook voor hem.

De olifantendief is een boek voor avontuurlijke kinderen die niet schrikken van een dik boek en zin hebben in een ontzettend spannend verhaal over de vriendschap tussen een jongen en een olifant.

Mus en kapitein Kwaadbaard

‘Als u bent wie ik denk dat u bent, moet u nu naar me luisteren. Als u niet bent wie ik denk dat u bent, is dat ook goed, maar zeg dat dan, zodat ik verder kan zoeken. Bent u kapitein Kwaadbaard?’ 

Mus is wees en woont in Zeeburgerdam. Op een dag wordt het havenstadje overvallen door de beruchte piratenbende De 5 Slangen. Mus weet als enige te ontsnappen en roept de hulp in van kapitein Kwaadbaard. Hij was ooit lid van De 5 Slangen en is de enige die het tegen de brute leider durft op te nemen. Maar Kwaadbaard is niet van plan zijn zwaard weer op te pakken, tot hij van Mus belangrijk nieuws hoort…

Mus & kapitein Kwaadbaard en De 5 Slangen is hét kinderboekendebuut voor Kevin Hassing. Een prachtig, fantasierijk en avontuurlijk verhaal dat je helemaal voor je ziet gebeuren!

 

 

 

Offline

‘Mensen veranderen vaak van mening, ze volgen hun gevoel, of proberen maar wat… Ze zijn nu eenmaal anders dan computers.’

In het jaar 2037 zijn drones en robots die van alles kunnen helemaal niet zo bijzonder meer. Ze printen hele nieuwe steden en maken alles makkelijker voor de mensen. Toch? Mike verhuist naar de stad Nieuw Babylon. Hier is iedereen altijd online. De virtuele wereld en de realiteit lopen steeds verder in elkaar over. Het lijkt wel te mooi om waar te zijn. Maar dan ontvangt Mike een onheilspellende waarschuwing…

Offline is een boek wat je niet neer kan leggen. Je blijft lezen en wilt weten hoe het verhaal afloopt. Maar het is ook een boek wat je aan het denken zet. In deze tijd besteden we veel tijd op het internet en ook onze computers worden slimmer. Waar gaat dit eindigen? Het boek zorgt voor een mooie aanleiding om hier met kinderen verder over te praten.

Luna

‘Luna is zo gek nog niet!’

Luna hoort stemmen die haar lastigvallen. Stemmen die niemand anders kan horen. Daarom zit ze in Huize Hoopvol.
Toch is haar leven sinds kort iets beter: ieder weekend mag ze bij Ties logeren. Zijn ouders denken niet dat ze gek is. Bovendien is Gozert daar: de onzichtbare vriend van Ties, die Luna ook kan horen. Maar er komt een einde aan die fijne periode als Luna’s moeder haar meeneemt naar het verlaten vakantiepark van haar vader. Daar is helemaal niets te beleven. Hoewel… Gozert is meegekomen. En het vakantiepark blijkt toch niet zo verlaten.

Het boek borduurt voort op Gozert maar kan los daarvan gelezen worden. Dit boek staat op ons lijstje van favorieten. Luna heeft ons ontroerd, het verhaal raakt je recht in je hart.

 

Amari

‘Mensen zullen een mening hebben en akelige dingen over je zeggen, alleen maar op basis van wat je bent. Weet je zeker dat je daarop voorbereid bent?’

Amari Peters heeft altijd al gedacht dat haar vermiste broer Quinten nog leeft. Op een dag vindt ze in zijn kast een geheimzinnige, tikkende koffer, met daarin een uitnodiging voor een test bij het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken. Dáár zou haar broer kunnen zijn! Maar dan moet ze wel even heel snel gaan geloven in dingen als tovenaars, elfjes, buitenaardse wezens en andere bovennatuurlijke zaken…

In deze nieuwe wereld kan Amari achterhalen wat er met Quinten is gebeurd. Maar dat is lastig als een slechte tovenaar de touwtjes in handen heeft, haar leeftijdsgenoten háár als een bedreiging zien en haar eigen bovennatuurlijke talent bovendien hartstikke illegaal blijkt. Hoe kan ze de test van het Bureau doorstaan?

Dus als je zin hebt in een boek met een magisch verhaal? Dan is dit boek een aanrader! Voor de fans van Harry Potter en Nevermoor.

Wereldspionnen

Opzij, James Bond! Hier zijn de Wereldspionnen.

Vijf kinderen met elk een uniek talent worden opgeleid tot spion. Sara is een van hen. Samen met Parijs, Rio, Kat en Sydney moet ze de wereld redden van schurken. Hun eerste geheime missie is Parijs! Ga jij mee op geheime missie?

Wat volgt is een spannend verhaal! Voor alle fans van bijvoorbeeld Superhelden.nl

 

 

 

De ontdekkingsreiziger

‘Laten we doen alsof de rivier aan onze kant staat. Laten we doen alsof de jungle wil dat wij winnen.’

Vier kinderen overleven een crash in het Amazonewoud nadat de piloot aan een hartaanval is bezweken. Maar ze zijn ver weg van de bewoonde wereld, en dus ook van alle hulp. De jungle is een meedogenloze, maar tegelijk ook betoverende plek. Ze overleven door larven en een tarantula te eten, ze redden een babyluiaard, klimmen in bomen en bouwen een vlot. Maar hun kans op redding wordt met de dag kleiner. Dan vinden ze een kaart waarop een stad staat aangegeven. Blijkbaar zijn ze niet de eersten op deze plek. Met hernieuwde hoop gaan ze op weg om de verloren stad te vinden.

Een prachtig boek voor alle avonturiers! Het boek is bekroond met de Costa Children’s Book Award en het boek staat op de tiplijst van de Nederlandse Kinderjury.

 

 

 

Een serieus geweldige gids voor alles

Word net als Terry Denton een professor van (bijna) alles!’

Wist je dat:
Het universum vooral gemaakt is van niets?
Een aardbeving de dodelijkste natuurramp is?
De meeste draken hun leven beginnen als ei?
De atomen in je lichaam miljarden jaren oud zijn?
Een gps-satelliet jouw telefoon vertelt hoe laat het is?

Dit grappige, informatieve boek van de illustrator van ‘De waanzinnige boomhut’ staat vol weetjes en hilarische tekeningen.

 

 

 

Het team van het Kinderboekenjournaal wenst je een enorm fijne vakantie vol fijne leesmomenten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *