11 tips voor de Kinderboekenweek 2021

Op woensdag 6 oktober 2021 gaat de 67ste editie van de Kinderboekenweek van start. Dit jaar is het thema Worden wat je wil. De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland en heeft als doel zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen. Op veel scholen wordt er deze week extra aandacht besteed aan leesbevordering en staan boeken in de schijnwerpers.

Ieder jaar wordt er een Kinderboekenweekgeschenk geschreven. Dit jaar kreeg Bette Westera de eer om dit geschenk te schrijven. Bij besteding van minimaal €12,50 aan kinderboeken krijg je dit boek cadeau.
Naast het Kinderboekenweekgeschenk wordt er ieder jaar ook een prentenboek geschreven. Mark Janssen heeft speciaal voor de Kinderboekenweek het prentenboek Dromen geschreven.

Het feest Andersom

‘Heb je weleens gehoord van het feest Andersom?’

Vandaag is het feest, want het is Andersomdag! Op deze dag moeten de vaders en moeders naar school en de kinderen doen het werk van de grote mensen. Ze werken onder andere als leraar, politieagente, verpleger of op kantoor. Grote mensen die te laat komen, spijbelende mensen, zieke mensen, de kinderen moeten het allemaal oplossen. Als dat maar goed gaat…

 

Wat wil ik worden?

‘Waar je vandaag van droomt, kun je later echt worden.’

In dit prentenboek volg je het verhaal van vier kinderen. Deze vier kinderen vertellen hardop over hun dromen over de toekomst. Zij fantaseren erop los. Ze denken erover na wat ze later willen worden, maar wel op een manier die bij kinderen past. Ze maken zich geen zorgen over hun toekomst, maar benadrukken juist waar zij goed in zijn. Van piraat tot grappenmaker, er komt van alles aan bod.

Het boek bevat een heldere duidelijke boodschap: denk niet in beperkingen, maar juist in mogelijkheden. Wanneer je jezelf op de eerste plaats zet en durft te dromen, kunnen deze dromen best eens uitkomen. Een mooi motto voor jonge kinderen.

De ALLES wat ik worden wil machine

‘Een machine waar je alles mee kunt worden wat je wil!’

Tom en Emma hebben een heel bijzondere machine gebouwd: een alles-wat-je-worden-wil-machine. Wat een uitvinding! Tom gaat erin, Emma toetst een beroep in en hop! de machine spuugt Tom uit als bakker. Maar waarom zou je eigenlijk niet twee beroepen tegelijk kunnen hebben? Geen probleem voor de machine! Met één druk op de knop verandert Tom in een bak-kapper en Emma in een circus-brandweervrouw. Zo proberen ze de gekste beroepen uit, totdat…

Waarom maar kiezen voor één beroep, als je ook voor meerdere beroepen kan kiezen? Kees de Boer maakte dit kleurrijke en humoristische boek.

Wat wil jij later worden?

‘Weet ik veel wat ik later wil worden. Ik kan gewoon niks!’ zucht Ramses.

Ramses weet niet wat hij worden wil. Dat is op zich niet erg, waar het niet dat hij verkleed naar school moet komen om een foto te maken die in de tijdscapsule gestopt kan worden. Alle kinderen om hem heen schijnen het al te weten. Ramses wordt er onzeker van. Zijn vriendin probeert hem te helpen door hem op allerlei beroepen te wijzen en ook zijn opa doet een poging. Met prachtige illustraties van Marjolein Hund.

Voor alle dromers vanaf 4 jaar oud.

Later wil klein worden

Later lijkt me best wel fijn, want je kunt dan alles worden. Dus word ik als ik groter ben, gewoon weer lekker klein.

Wat wil jij worden als je later groot bent? De personages in dit boek weten het wel. Zo wil de dochter van de fietsenmaker ietsenmaker zijn. Een jongetje droomt ondertussen van een astronautencarrière en bouwt een raket waar zijn hele familie in past. En een ander kind gaat als archeoloog op pad met een eigen schatgraafmachine…

De teksten zijn op rijm en wisselend van lengte. Ze zitten vol humor en passen perfect bij de prachtige en sfeervolle illustraties van Job van Gelder.

Later word ik… beroepengids voor kleuters

 ‘In dit boek vind je veertig versjes over allerlei beroepen – van ijscoman tot tandarts!’

Deze vrolijke bundel staat vol versjes over veertig verschillende beroepen. Van goochelaar tot treinmachinist en van boswachter tot zangeres. Niet alleen de (voor kleuters) bekende beroepen worden genoemd, ook de wat meer onbekendere beroepen, zoals hondentrimmer, kleermaker, olifantenwasser, verhuizer en tuinman worden aangehaald. Dit is erg fijn, aangezien kleuters vaak niet verder komen dan politieagent, kapper of brandweerman op de vraag wat ze zouden willen worden later. Na het lezen van deze versjes kunnen ze bedenken wat ze zelf het liefst willen worden als ze later groter zijn.

Ik weet wat ik worden wil

‘Weet jij al wat je later worden wilt? Brandweerman, boer of toch juf?’

Weet jij al wat je worden wilt? Misschien word jij wel diepzeeduiker of Minister-President? Word jij clown, bakker of toch politieagent? Er bestaan heel veel verschillende beroepen. Waar droom jij van?

In dit boek komen 34 verschillende beroepen voorbij. Op iedere bladzijde staat een ander beroep centraal. Op de ene pagina vind je een grote illustratie en op de andere pagina een vers over dat specifieke beroep. De verzen zijn op rijm geschreven door de ogen van een kind.

Wie doet wat? Het grote beroepenboek                                    

 

‘Voor elk beroep is wel wat nodig, of je nou kapper, worstelaar of wetenschapper bent’                                              

Droom jij er ook weleens over wat je wil worden als je later groot bent? Misschien wil je wel profbokser worden, kok, geheim agent of tuinman. Het kan allemaal! Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Leer de mensen kennen die deze beroepen uitoefenen, welk gereedschap ze gebruiken, de accessoires die ze altijd op zak hebben en welke outfits ze dragen.

Wat is jouw beroep? Als ik groot ben, word ik…

‘Een leuk beroep kiezen is best moeilijk. Kijk maar eens welke beroepen we allemaal gaan ontdekken.’

Hond Ollie speelt in dit informatieve kijkboek de hoofdrol. Hij vraagt zich oprecht af wat hij gaat worden als hij groot is. Hij gaat op onderzoek uit op verschillende werkplekken zoals een theater, een vliegveld, een ziekenhuis en een filmstudio. Wat voor mensen lopen er rond in die werkomgeving? Welke beroepen zijn er allemaal? Er komen veel beroepen aan bod van bekende tot minder bekende.

Dit boek helpt nieuwsgierige kinderen om vragen te beantwoorden over allerlei beroepen. Je vindt er in het boek ongeveer 300 onderverdeeld in 17 hoofdstukken waarin steeds een andere werkomgeving centraal staat. Dit boek is een perfect kijk- en voorleesboek voor nieuwsgierige op de toekomst gerichte kinderen.

Van boswachter tot youtuber

‘Heb jij er al eens over nagedacht wat je zou willen worden later?’

Met verhalen van astronaut André Kuipers, boswachter Tim, voetballer Kika van Es, patissier Robèrt van Beckhoven, YouTuber Dylan Haegens, goochelaar Victor Mids en reptielenkenner Sterrin Smalbrugge is er in dit boek voor een ieder wel een droom te vinden. Dromen over wat je later wilt worden als je groot bent is het mooiste wat er is, want onthoud goed, alle dromen kunnen werkelijkheid worden.

Arwen Kleijngeld heeft voor dit boek 25 interviews gehouden met de allerleukste, bijzonderste of juist allergewoonste Nederlanders die hij kon vinden. Zij vertellen wat er leuk of juist moeilijk is aan hun beroep, geven slimme tips en verklappen hun geheimen.

Dit boek is een aanrader om een kijkje te nemen in de wereld van de beroepen. Vanaf negen jaar.

Weet je wat ik worden wil?

‘Waarom moeten we nu al weten wat we willen worden?… Ik wil niks worden. Ik wil mezelf blijven.’

Wat als je nou niet de pianovirtuoos bent waar je moeder zo op hoopte? Of gifmenger wilt worden, maar je ouders en je juf dat helemaal geen goed idee vinden? Of als je superonhandig bent en iedereen je maar vertelt wat je vooral niet moet worden? Of eigenlijk gewoon nog helemaal niet wilt nadenken over wat je wilt worden? In Weet je wat ik worden wil… lees je de leukste verhalen over beroepen. Speciaal voor de Kinderboekenweek schreven 12 topauteurs een leuk, spannend en grappig verhaal over beroepen.

 

 

Het team van het Kinderboekenjournaal wenst jullie een hele fijne Kinderboekenweek toe!

                                            

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *