11 boeken over Sinterklaas

Elk jaar rond half november is het weer zover. Sinterklaas komt met zijn pieten op de stoomboot naar Nederland. Ieder jaar is het weer spannend of de stoomboot de lange reis naar Nederland haalt, maar het komt altijd net op tijd weer goed. De tijd van pepernoten, speculaas en marsepein. Van vol verwachting klopt ons hart, zie de maan schijnt door de bomen en dank u Sinterklaasje. De tijd van schoentje zetten, cadeautjes en blije kindergezichtjes.
Er is door de jaren heen een enorm scala aan Sinterklaasboeken verschenen. Wij hebben 11 bijzondere boeken voor jullie op een rijtje gezet. Wij wensen jullie heel veel plezier deze gezellige Sinterklaastijd. Geniet!

Door op de afbeelding van het boek te klikken ga je rechtstreeks naar de boekentip waar je nog veel meer informatie over het boek kunt vinden.

 

Kolletje & Dirk – O, kom er eens kijken…

‘Wat denk je? Zouden Kolletjes toversokken ook deze keer werken?’ 

O, o, die Kolletje, dat is me er eentje! Net als de meeste andere kinderen houdt ze van avonturen, samen spelen, verkleden, grapje maken, feestjes en gezelligheid. Maar Kolletje is toch een beetje anders: ze kan toveren! Gelukkig heeft ze haar toversokken meegenomen naar tante Laetitia, waar ze samen met vriendje Dirk logeert. Ze heeft ze namelijk hard nodig om een probleem op te lossen. Het heeft iets te maken met Sinterklaas en zijn Pieten. Gaat het Kolletje lukken? Werken de toversokken nog?  Je leest het in dit verhaal, dat behalve een vleugje magie ook veel grapjes bevat.

Een vrolijk boek voor alle Sinterklaas fans. Vanaf een jaar of drie.

Sinterklaasliedjes

‘Zing mee met de vrolijkste Sinterklaasliedjes.’

Wat is nou leuker om in de stemming te komen – het liefst al maanden van tevoren – dan sinterklaasliedjes zingen? En dat doen met een boek van Mark Janssen!
Van “Wie komt er alle jaren’, via “Hoor de wind waait door de bomen’ en “Hij komt, hij komt’, tot “Hoor wie klopt daar kinderen’ en “O, kom er eens kijken’ – het hele sinterklaasverhaal in liedjes.

Voor iedereen vanaf drie jaar die van de magie van het Sinterklaasfeest houdt!

 

Pietje, moet je plassen?

‘Kak. Poep. Pies. Kak. Poep. Pies.’

Thomas is zindelijk. Allang! Dus mag hij naar de pietenschool. Daar heet iedereen Piet. Op de spannende eerste dag doet Pietje Thomas al gelijk mee met de andere Pietjes en leert een heleboel pietendingen. Maar moet hij dan niet even tussendoor naar de wc, vraagt de juf. Nee hoor! Dat bepaalt Pietje zelf wel…

Voor de kleine Pietjes in spé of Pietjes die bezig zijn met zindelijk worden vanaf drie jaar.

 

Sinterklaas zoekboek

‘Stap mee in de wonderlijke wereld van Sint en Piet en droom weg bij deze vrolijke zoekplaten.’

Sinterklaas en zijn Pieten hebben het druk. Ze moeten het paard verzorgen, de brieven lezen, cadeautjes klaar maken, op klimles gaan, mandarijnen plukken en nog zoveel meer… Af en toe raken ze wat kwijt. Help jij hen deze spullen te zoeken en te tellen?

Voor Sint en Pietjes in spé vanaf drie jaar.

 

 

De Spiekpietjes – goed nieuws voor Sinterklaas

‘Kukeleku Sinterklaas! Wakker worden! Je moet opstaan! De blaadjes aan de bomen kleuren oranje en geel en sinterklaastijd komt eraan!’

Op een dag staat Sinterklaas op met een dipje. Hij wil geen Sinterklaas meer zijn. Misschien wil hij wel bergbeklimmer worden, of een popster of een leuke kleuterjuf. De Spiekpietjes hebben goed nieuws voor Sinterklaas en bezorgen hem de perfecte baan!

Een leuk kinderboek met mooie kleurige tekeningen, voor iedereen vanaf twee jaar, om samen te lezen terwijl jullie uitkijken naar de komst van Sinterklaas.

Dag Sinterklaasje

‘De boot is er nu bijna. Nog héél even wachten en Sinterklaas komt van de boot.’

Het is midden in de nacht en iedereen slaapt. Papa, mama, Marieke en Sam. Overal in huis is het donker, behalve bij Lieke op de kamer, want daar schijnt de maan naar binnen. Lieke wordt er wakker van en kan niet meer in slaap komen. Ze denkt aan Sinterklaas. Morgen komt hij aan met de stoomboot. Morgen zal Lieke hem zien, van vlakbij, van zo dichtbij dat ze hem een hand kan geven. Zou Lieke dat durven?

Voor Sam en Lieke breekt een spannende tijd aan, met schoen zetten, verlanglijstjes maken en veel sinterklaasliedjes zingen!

Dit boek is een must voor iedere kleuterleerkracht en ouder van jonge kinderen en is geschikt voor nieuwsgierig liefhebbers van Sinterklaas en de Pieten vanaf 4 jaar.

Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas 

Hij hopt in het rond en rolt over de grond, maar het is verloren moeite… Zijn ze op hem uitgekeken?’

Het leven van Klaas de kat is fijn. Iedere ochtend kriebelen zijn vriendjes Mila en Max hem voor ze naar school gaan. En elke middag komen ze met hem spelen. Deze avond zingen ze zelfs liedjes voor hem bij de schoorsteen en zetten een bakje water met een wortel klaar. “Allemaal voor mij! Ik ben de gelukkigste kat op aarde.”. Maar de volgende ochtend is zowel het bakje water als de wortel spoorloos verdwenen. En zijn Mila en Max hem nou vergeten? Ze kriebelen hem niet meer, ze spelen niet meer met hem en ze worden zelfs een beetje boos op hem. Klaas de kat snapt er helemaal niks van. In de nacht blijft hij wakker en eet zijn buikje rond met al het lekkers wat er in het schoentje zat. Zou hij zich daardoor beter voelen? Of… heeft toch iemand gezien wat hij aan het uitspoken is?

Dit kleurrijke prentenboek voor in de gezellige Sinterklaastijd is voor iedereen vanaf 4 jaar.

 

Een avontuur van de Dappere Ridster – Sint zit vast

‘Als je die nacht wakker was geworden en uit het raam had gekeken, dan had je iets heel bijzonders gezien!’

Sinterklaas is in het land! De ridster vindt het een heerlijke tijd en hoewel ze er eigenlijk te groot voor is, zet ze toch haar laars. Als ze midden in de nacht toevallig wakker wordt en even gaat kijken – alleen omdat ze dorst had, heus niet uit nieuwsgierigheid – is Sinterklaas nog niet geweest. De ridster heeft het gevoel dat ze poolshoogte moet gaan nemen.

Haar gevoel blijkt te kloppen: als ze door de donkere straten fietst, hoort ze iemand om hulp roepen. Het is Sinterklaas! Hij zit diep in de problemen, of eigenlijk diep in één probleem: een schoorsteen. De arme goedheiligman zit muurvast en de ridster krijgt hem er in haar eentje niet uit. Wat nu?

Een fantastisch grappig Sinterklaasverhaal om voor te lezen vanaf zes jaar en zelf te lezen vanaf acht jaar.

Sinterklaas ABC

‘De A is van aankomst na de reis over zee. Sint staat aan dek en de pieten zijn mee.’ 

Van A tot Z. Alle letters komen voorbij in dit vrolijke boek. Op iedere pagina staat één letter centraal. De illustratie met de letter op de ene bladzijde en het rijmpje op de andere. Iedere letter heeft iets met Sinterklaas te maken. En om dat te benadrukken zijn alle letters afgebeeld als chocoladeletter.
De kleurrijke illustraties brengen je helemaal in de sinterklaassfeer. Het boek is niet alleen op alfabetische volgorde geschreven, maar ook op chronologische volgorde. Van de aankomst tot het uitzwaaien, alles komt aan bod.

Kom helemaal in de Sinterklaassfeer met dit kleurrijke en vrolijke ABC boek. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

De Pieto-toets

‘Slaag jij voor de enige echte Pieto-toets?’

Sinterklaas heeft een probleem. Er zijn te weinig pieten. Sinterklaas kan natuurlijk niet alles in zijn eentje doen. Dus besluit de klas van juf Merel om hem te helpen. Maar je kunt niet zomaar de rol van piet innemen. Daar moet je eerst een pietencursus voor volgen en de Pieto-toets voor doen. Lukt het de kinderen om te slagen? En kun jij ook slagen voor de Pieto-toets?

In dit originele Sinterklaasboek wordt ieder hoofdstuk afgesloten met een deel van de Pieto-toets. Als piet moet je goed kunnen mikken, klimmen en sluipen, maar ook algemene informatie over de Sint komt aan bod. De ene keer beantwoord je vragen en de andere keer voer je kleine opdrachten uit. Het nodigt uit om zelf te ontdekken of jij het in je hebt om een echte piet te worden.

Mik, sluip, klim en zing. Beantwoord de vragen, voer de opdrachten uit en slaag voor de Pieto-toets! Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

 

Van kind naar Sint

‘Het sinterklaasfeest gaat over het allergrootste talent van de Sint, iets dat hij heel goed kan. En dat is geven.’

Met dit boek vertellen ouders op een liefdevolle manier aan hun kind hoe het nou eigenlijk zit met Sinterklaas. Het vertelmoment wordt een ervaring die zorgt voor een Sinterklaasfeest met complotjes en knipoog-momenten en tóch nog een dosis Sint-magie. De kinderen worden meegenomen naar waar het tijdens het feest daadwerkelijk om gaat, namelijk iets geven aan een ander zonder er iets terug voor te verwachten en welk gevoel je dat geeft. Zoals grote kinderen al doen door surprises voor elkaar te maken.

Het boek onthuld op een mooie en bedachtzame manier het geheim van Sinterklaas, zonder dat de magie verdwijnt. Voor kinderen vanaf 8 jaar.

Dat waren ze dan, elf prachtige boekentips voor de feestelijke Sinterklaasperiode. Maar elf boeken kiezen uit zo’n groot scala boeken rondom dit thema is niet makkelijk. En daarom geven wij je nog graag een bonustip, een tip voor de ietwat oudere kinderen. Want ook voor deze kinderen blijft het een magisch feest.

Het geheime boek van Sinterklaas

‘Sinterklaas is waar je in gelooft.’

Ken jij het geheim van Sinterklaas? Dan is het tijd om in de boeiende achtergrond van de goedheiligman te duiken. Want weet jij waar die tot de verbeelding sprekende Sint-Nicolaasfiguur eigenlijk vandaan komt? Wat leert de geschiedenis ons over de pietendiscussie? En waarom zetten we eigenlijk onze schoen voor een man die op een stoomboot arriveert?

Het geheime boek van Sinterklaas is bekroond met de Zilveren Griffel 2020 en geschikt voor kinderen in de bovenbouw.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *