11 boeken over Kerst

Kerst is voor veel mensen de gezelligste tijd van het jaar. Terwijl het buiten alsmaar kouder en donkerder wordt, maken we het binnen extra sfeervol. Een ideale ambiance om in je luie stoel weg te duiken met een mooi boek. Of om samen te genieten van een knus voorleesmoment. Het aanbod rondom het thema Kerst is groot. Populair zijn de verhalen die een kerstboodschap uitdragen. Maar daarnaast zijn er ook doe-boeken, prentenboeken, sprookjes, verhaaltjes uit het leven van alle dag in de kerstperiode, eigentijdse bewerkingen van oude verhalen en last but not least boeken die het authentieke kerstverhaal vertellen en/of uitbeelden. Vind je het lastig om te kiezen? Dan helpen wij je alvast een beetje op weg met onderstaande 11 boeken. Veel leesplezier alvast en geniet van het kerstfeest.

Door op de afbeelding van het boek te klikken ga je rechtstreeks naar de boekentip waar je nog veel meer informatie over het boek kunt vinden.

Het sneeuwvlokje 

‘Welke kant de wind je ook op blaast, uiteindelijk vind je je weg…’

Op een winternacht werd er een sneeuwvlokje gemaakt en het sneeuwvlokje begon te vallen. Dat vond het sneeuwvlokje best wel eng, want waar zal ze terechtkomen? Op hetzelfde moment loopt Noëlle naar huis met haar opa. Overal ziet ze prachtig versierde etalages. Wat zou zij zelf graag zo’n mooie kerstboom hebben. Het sneeuwvlokje heeft ook een droom. Zij wil graag de ster zijn op een fonkelende boom. Maar zullen deze dromen uitkomen?

Een lief, sfeervol boek met een prachtige boodschap om heerlijk voor te lezen aan peuters en kleuters.

 

 

De Notenkraker

‘Kijk binnen in een sprookje!’

Het is kerstavond en Clara heeft een prachtige houten pop gekregen die noten kan kraken met zijn tanden. Maar opeens om middernacht komt de pop tot leven! Samen met de Notenkraker beleeft Clara een spannend, magisch avontuur.

Een prachtig, magisch sprookje om samen met jouw peuter van te genieten.

 

 

 

De mooiste vis van de zee viert kerst

‘Vrolijk kerstfeest! roept Regenboog naar zijn vrienden.’

Met Kerst mag niemand alleen zijn en toch zijn veel mensen eenzaam rond deze periode. Vooral in de periode waarin we nu leven, de periode van Covid-19, hebben veel mensen het zwaar. Denk maar eens aan al die eenzame ouderen… Ook op de bodem van de zee is niet iedereen vrolijk. Regenboog en zijn vriendjes hebben daar iets op bedacht. Ze gaan bij iedereen langs die tijdens Kerst niet bij hen kan zijn.

Een liefdevol kerstverhaal voor kinderen vanaf drie jaar.

 

 

Kerst met de krijtjes 

‘Is cadeautjes geven net zo leuk als cadeautjes krijgen? De krijtjes vinden van wel!’

Hou jij ook zo van cadeautjes krijgen? Dan is dit boek echt iets voor jou. Met de mooie, rode strik die op de cover prijkt kun je het met recht een cadeau noemen. Maar dat is nog niet alles. Sla het boek maar open, dan ontdek je al gauw dat het boordevol presentjes zit: kaartjes, spelletjes, knutselmateriaal en een mooie poster. Maar gelukkig gaat het niet alleen over cadeautjes, want al lezend kom je terecht in een verhaal dat helemaal past bij Kerst.

Voor creatieve lezers vanaf 4 jaar.

 

Pippi en de dansende kerstboom 

‘Wat staan jullie daar te kijken,’ zei Pippi.’ ‘Hebben jullie nog nooit eerder een kerstboom gezien?’

Wie kent het boekfiguur Pippi Langkous niet? Dit verhaal over Pippi werd pas na de dood van de Zweedse auteur Astrid Lindgren ontdekt, ergens in een bibliotheek in Stockholm. Gelukkig maar, want nu kunnen we allemaal van dit warme verhaal genieten!

Annet Schaap maakte de prachtige warme en humoristische illustraties in het boek. Wat is dit een heerlijk voorleesboek en kijkboek geworden! Een geweldig, sfeervol boek om voor te lezen in of vlak na de kersttijd voor kinderen vanaf 4 jaar die van een warm en grappig verhaal houden vol fantasie.

 

 

O, dennenboom 

‘Vooruit, geen ruzie maken. Het is algauw Kerstmis. Dan maak je geen ruzie met elkaar. Vrede op aarde.’

O, dennenboom is echt een klassieker van meesterverteller Jacques Vriens. Hij schreef dit herkenbare verhaal over de gezellige en warme tijd rondom Kerstmis bijna veertig jaar geleden. Deze uitgave is helemaal herzien met nieuwe illustraties van Marja Meijer. De zwart witte illustraties zijn zeer sfeervol, vrolijk en gedetailleerd. Het boek past weer helemaal in de tijd van nu. De namen van de kinderen Wouter en Mieke zijn vervangen door de namen Lieke en Sam. Opa Bos is gebleven en ook zijn hond Flip komen we opnieuw tegen.

Een heel fijn boek om gezellig voor de open haard of onder de kerstboom te lezen met je kleuters.

 

 

Het kerstverhaal

‘Het Bijbelse kerstverhaal’

Een eenvoudig kleurrijk prentenboek dat ons terugbrengt naar waar het allemaal begon: het kerstverhaal uit de Bijbel. Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld. Zoals we gewend zijn van Vivian den Hollander weet zij ook in dit bijzonder fraaie boekje de  juiste toon te treffen om kinderen te blijven boeien. Bovendien is het een overzichtelijk geheel: links de tekst en rechts de bijhorende illustratie.

Voor kinderen die houden van een mooi verhaal met een diepere betekenis. Voorlezen vanaf 5 jaar. Zelf lezen vanaf 7 jaar.

 

 

Stinkhond, vrolijk kerstfeest!

‘Vrolijk kerstfeest, Plattekat!’
‘Vrolijk kerstfeest, Stinkhond!’

Ken jij Stinkhond al? Hij ruikt naar sardientjes en ziet eruit als een gerafeld tapijt.
Stinkhond is echt niet alleen maar lelijk en dom, want hij heeft een hart van goud.
Vandaag is Stinkhond blij, want het is kerstavond. De kersthond zal dan cadeautjes in de vuilnisbak gooien, maar daar wil Plattekat niet op wachten. Samen met Stinkhond gaat hij op zoek naar een huis.
En niet zomaar een huis! Nee, een huis waar ze welkom zijn om Kerst te vieren.

Dit mooie voorleesboek is geschikt voor liefhebbers vanaf 6 jaar.

A Christmas Carol

‘Kerst is onzin!’

Wie kent het verhaal van Charles Dickens over de gemene oude Scrooge niet. Een man die alleen maar aan geld kan denken, die alleen maar werkt en dat ook verwacht van zijn klerk en ook nog eens totaal geen oog heeft voor de medemens…

‘A Christmas Carol’ is een tijdloze klassieker die iedereen gelezen moet hebben!

Kortom: het perfecte voorleesboek voor de decembermaand.

Vrolijk kwalfeest 

‘Jingle schelp, jingle schelp, jingle in de zee! O wat klinkt dit liedje leuk en iedereen zingt mee!’

Narwal is heel erg opgewonden, want de Meerminhoorn komt! De Meerminhoorn is half meermin en half eenhoorn en ze brengt cadeautjes… Kwal gelooft er niet veel van. Maar dan vindt Kwal toch een cadeautje…

Dit magisch kerstverhaal is hartverwarmend. Een verhaal van geven en krijgen, een verhaal van samen zijn en voor elkaar zorgen. Een fijne kerstgedachte wordt weerspiegeld in dit boek. Het verhaal en illustraties bevatten de nodige dosis humor die we gewend zijn van de vrienden Narwal en Kwal. Vrolijk Kwalfeest is alweer het vijfde deel in de serie boeken rondom de vrolijke beste vrienden.

Voor liefhebbers van Kerst en een flinke dosis humor vanaf zes jaar.

Het Kerstvarken

‘Hoever ga je om je knuffel terug te krijgen?’

Jack is dol op zijn speelgoedknuffel Ut Varken. UV is er altijd voor hem geweest, in goede en slechte tijden. Maar dit jaar is er op kerstavond iets vreselijks gebeurd: UV is zoek! Gelukkig is kerstavond dé tijd van het jaar voor wonderen, een avond waarop alles tot leven kan komen… zelfs speelgoed. Samen met zijn nieuwe knuffel het Kerstvarken (de irritante vervanger van UV) gaat Jack naar het Land van Verlies. Met de hulp van een pratende Lunchtrommel, een dapper Kompas en de gevleugelde Hoop gaat hij op pad om de beste vriend die hij ooit gehad heeft te redden van de verschrikkelijke, allesverslindende Grote Verliezer…

Een heerlijk, magisch leesboek van de schrijver van Harry Potter.

Voor alle kinderen vanaf 7 jaar die zelf ook een lievelingsknuffel hebben.

Een jongen met de naam Kerstmis

‘Een onmogelijkheid is gewoon een mogelijkheid die je nog niet snapt….’

Nikolas woont met zijn vader in Finland, waar ze het niet al te ruim hebben. Wanneer Nikolas’ vader de kans krijgt om veel geld te verdienen, neemt hij die meteen aan. Hij gaat op reis naar het noorden om te helpen bewijzen dat Elfhelm, het legendarische elfendorp, echt bestaat en laat Nikolas achter bij de kwaadaardige, kinderhatende tante Carlotta. Het duurt niet lang voor Nikolas het niet meer uithoudt en op zoek gaat naar zijn vader.

Een perfect (voor)leesboek voor iedereen vanaf acht jaar die in magie gelooft. En heb je het boek uit, kijk dan ook de film op Netflix.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *