Boeken die passen bij Paarse Vrijdag en de Pride week

‘Liefde is liefde’

Jezelf zijn is een feestje en een feestje moet je vieren!” is te lezen op de website www.paarsevrijdag.nl. Sinds 2010 dragen kinderen en mensen in het gehele land, iedere tweede vrijdag in december de kleur paars om hun solidariteit te tonen met de lhbtq+’ers.

Naast Paarse Vrijdag kennen we ook de Pride week. Ieder jaar in juni vieren we de liefde. Zoals op de site van www.pride.amsterdam te lezen is: “Helaas is het nog steeds niet gewoon om anders te zijn. Het is nog steeds nodig om te werken aan een inclusieve Nederlandse samenleving. Ik denk dan aan een samenleving waarin je sekse/gender/oriëntatie er niet toe doet en simpelweg een gegeven is”, zegt directeur Lucien Spee de Castillo Ruiz van Pride Amsterdam. “Daarom moet iedereen die anders is dan de hetero-norm, zich uitgenodigd voelen om tijdens Pride Amsterdam op een positieve manier hiervoor aandacht te vragen en zichtbaar te zijn. Met elkaar willen we alle hetero’s van Nederland overtuigen om trots op ons te zijn.”

We hebben 11 boeken op een rij gezet waarvan wij denken dat ze kunnen helpen om kinderen mee te geven dat sekse en gender er niet toe doen. Dat het belangrijk is dat je jezelf kan zijn. Je vindt ze hieronder.

Wil je meer weten over de boeken die hieronder worden genoemd? Klik op de afbeelding om verder te gaan naar de bijbehorende boekentip.

Prins Kevin

Geschreven door Michael Escoffier en geïllustreerd door Roland Garrique.

‘Als  je je verkleed, moet je toch iemand anders worden? Anders heeft dat hele verkleden geen zin.’

Op school is een verkleedfeestje. Kevin gaat als een prinses. Daar kan iedereen nu wel om lachen, maar dat kan Kevin niks schelen. Hij zou niet weten waarom hij zich niet als prinses zou mogen verkleden. Hij vindt het toch ook niet erg als een meisje zich verkleed als cowboy? Maar het valt niet mee om een prinses te zijn. Hij kan niet goed lopen op die schoenen en zijn jurk is veel te lang, hij struikelt er telkens overheen.

Eindelijk is de dag voorbij, Kevin hoeft geen prinses meer te zijn. Gelukkig! Hij weet wel hoe hij volgend jaar verkleed wil gaan. Als zeemeermin!

Dit is een heel origineel boek met een goede vertaling van Tosca Menten. Er zit veel humor in en het laat zien dat het niet uitmaakt wat je aandoet. Of je nu een jongen of een meisje bent!

 

Willem Wezel wil anders zijn

Geschreven door Samuel Langley-Swain en geïllustreerd door Ryan Sonderegger.

‘Heb jij weleens een wezel met kleren aan gezien?’

Alle wezels in het Snorrenbos houden zich netjes aan de regels. Je kunt je dus wel voorstellen dat ze heel erg in de war raken van wezel Willem, die de kleurrijkste kleding en accessoires draagt. Een rokje, een zonnebril en heel veel kettingen. Willem is dol op kleren en dat valt op! Alle andere wezels zijn het zat. Ze gaan actie voeren tegen Willem. Dit kan toch niet!

En hoe dit uiteindelijk afloopt? Zal Willem veranderen en zich anders gaan kleden? Dat ontdek je in dit hartverwarmende verhaal over acceptatie en anders zijn.

Een prachtig en herkenbaar boek voor alle kinderen vanaf 4 jaar.

Opa’s camper

Geschreven en geïllustreerd door Harry Woodgate.

‘Waarom ga je nu eigenlijk nergens meer heen, opa?’

Een meisje vertelt over haar opa die vroeger met zijn partner de hele wereld over reisden met hun camper. Nu opie er niet meer is, heeft opa geen zin meer om op avontuur te gaan… Lukt het zijn kleindochter om hem op andere gedachten te brengen? Ze verzint een plan.

Dit is het eerste boek dat wij gelezen hebben waarin twee opa’s voorkomen, zonder dat hier de nadruk op ligt.

Een hartverwarmend verhaal over familie, verlies en liefde.

Julian is een zeemeermin

Geschreven en geïllustreerd door Jessica Love.

‘Hij heeft maar 1 wens, hij wil een zeemeermin worden.’

Julian ziet op een dag drie zeemeerminnen op straat. Vanaf dat moment is hij betoverd en weet hij wat hij wil worden: een zeemeermin. Als hij thuiskomt, gaat hij zich verkleden als zeemeermin. Maar dan komt zijn oma binnen. Gelukkig wordt Julian begrepen en mag hij helemaal zichzelf zijn. Julian mag verkleed als zeemeermin mee met oma. Hij gaat mee naar een wel heel bijzondere plek…

Een prachtig boek over jezelf willen en kunnen zijn. Je gunt iedere ‘zeemeermin’ toch zo’n oma net als Julian. Dit boek is geschikt voor zeemeerminnen vanaf 4 jaar.

Eén GROTE familie

Geschreven door Elisenda Roca, geïllustreerd door Rocio Bonilla.

‘We zijn allemaal anders, we hebben niet allemaal dezelfde kleur. We zijn uniek.’

Eén GROTE familie is een vanuit het Spaans vertaald prentenboek over diversiteit. In Lucia’s straat wonen heel veel verschillende gezinnen. Gezinnen met verschillende nationaliteiten, gezinnen met verschillende gezinssamenstellingen en Lucia, een meisje met het syndroom van Down. Samen hebben ze jaarlijks een buurtfeest en iedereen helpt mee met het klaarzetten van dit feest. Ze werken samen als een team en zien elkaar als één grote familie waarin iedereen uniek mag zijn.

Tess Rex

Geschreven door Michelle Robinson, met illustraties van Deborah Allwright.

‘Je weet toch dat dino’s voor jongens zijn?’

In dit kleurrijke boek maken we kennis met Ed. Ed is een typische jongen die van jongensspeelgoed houdt. Hij vindt het niet oké dat zijn zusje ook met zijn dino’s wil spelen. Dino’s zijn voor jongens. Daar is zijn zusje het niet mee eens. Zij vindt dat meisjes zeker ook met dino’s kunnen spelen. Ze verzint Tess Rex, een stoere, gekleurde meisjesdino. Ed gelooft haar niet, meisjesdino’s bestaan in geen geval. Totdat hij zich omdraait en daar Tess Rex achter zich ziet staan. Dan is hij ineens niet meer zo stoer, en wil hij niet meer met dino’s spelen!

 

Het toevallige dagboek van B.I.G.

Geschreven door Jen Carney.

‘Eigendom van Billie Idema Groen’. 

Welkom in het leven van Billie Idema Groen – een meisje met drie ongelukkige initialen, twee lieve moeders en één grote vergissing die haar leven flink op z’n kop zet. Er is een nieuw meisje op Billies school, en Billie leidt haar rond. Ze vertelt haar van alles over school en de Koekjeswet. En ja… ook over het feit dat twee vrouwen met elkaar kunnen trouwen (de bruiloft van Billies moeders is het evenement van het jaar, tenslotte). Maar dan gebeuren er verdachte dingen. Het nieuwe meisje lijkt wel erg close met Billies beste vriendin Layla. En hoe komt het dat ze zoveel weet over de grote overval op school, de diefstal van mevrouw Robinsons tas?

Voor alle kinderen vanaf 8 jaar oud.

Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt

Geschreven door Pimm van Hest en geïllustreerd door Esther Leeuwrik.

‘Wees trots op wie je bent! Het is altijd goed. ALTIJD!’

Een leerzaam en informatief boek over homoseksualiteit, diversiteit en inclusiviteit, dat kinderen leert om ruimdenkend en liefdevol naar de wereld te kijken.

In dit kleurrijke prentenboek, wordt het onderwerp ‘geaardheid’ voor jonge kinderen uitgebreid maar luchtig bespreekbaar gemaakt. Het verhaal is voor alle kinderen heel herkenbaar: een meester die in de kring aan de kinderen in de klas vraagt wat ze later willen worden. De een wil fotografe worden, de ander vlogger en Robbert wil later homo worden. Dan ontstaat een mooi ongedwongen en waardevol gesprek tussen de meester en de kinderen.

Een waardevol prentenboek voor kinderen vanaf 6 jaar dat in geen enkele schoolklas mag ontbreken.

De prins en de naaister

Geschreven en geïllustreerd door Jen Wang

We helpen elkaar. Jij bewaart mijn geheim en maakt mooie kleren voor mij… En ik word op een dag een groot ontwerper.’

Parijs, aan de vooravond van de moderne tijd.

Prins Sebastian is op zoek naar een bruid. Of eigenlijk zoeken zijn ouders die voor hem. Sebastian heeft het te druk met het verbergen van zijn geheime leven. ’s Avonds bestormt hij Parijs als de fabelachtige Lady Crystallia, het gewildste icoon van de mondiale modehoofdstad.

Sebastians geheime wapen is zijn geniale ontwerpster en beste vriendin, Frances. Ze is een van de slechts twee mensen die de waarheid kennen: deze prins draagt soms jurken. Maar Frances heeft grootse dromen, en als geheim wapen moet je nu eenmaal geheim blijven. Hoelang zal Frances haar eigen dromen opzij kunnen zetten om een vriend te beschermen?

Let goed op

Geschreven door Jason Reynolds

‘Een verhaal in tien stappen’

Dit boek bestaat uit tien verhalen. Verhalen die losstaand van elkaar te lezen zijn, maar toch verbonden zijn door kleine details en terugkomende elementen. De kinderen in deze verhalen vertellen je op een bijzondere wijze hun verhaal. Als lezer neem je een kijkje in de levens van de kinderen uit de verhalen. Je voelt de emoties die zij voelen en beleeft de terugreis van school naar huis, zoals zij die iedere dag beleven. Door de diversiteit aan verhalen is er voor iedereen iemand om zich mee te identificeren. De verhalen zijn kort en maken nieuwsgierig. Na het lezen van ieder verhaal voel je je verbonden met de hoofdpersoon en wil je meer van hem of haar weten.

Voor lezers vanaf twaalf jaar.

Queer Icons: LHBTI-iconen van A tot Z

Geschreven door Patrick Boyle

’80 LHBTI-iconen die ons leven kleur geven! Wat weet jij van 100 jaar homogeschiedenis?’

Wil je alles weten over legendarische LHBTI’ers uit alle windstreken, dan is dit het boek voor jou. De kleurrijke cover verraadt al dat dit een boek is over kleurrijke personen. Na de inspirerende inleiding van de auteur Patrick Boyle komen in alfabetische volgorde allerlei iconen aan bod. De ondertitel van het boek had dit al verraden… Deze iconen zoals bijvoorbeeld Jodie Foster en Elton John hebben allemaal op hun eigen unieke wijze gestreden voor acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. Volgens de auteur zijn deze iconen de pioniers die dit boek mogelijk gemaakt hebben. Wat worden er veel verschillende personen beschreven. Het boek is hierdoor zeer afwisselend.

Dit informatieve Young adult boek is een prachtig naslagwerk en is zeer geschikt voor lezers vanaf 14 jaar die alles willen weten over queer icons.

“Vier de liefde!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *