Boekenbingo

We hebben de feestdagen achter de rug, de kerstboom is opgeruimd en de laatste oliebol is opgegeten. Wij denken bij het naderende einde van het jaar maar aan 1 ding, namelijk de Boekenbingo! Welke boeken zullen er dit jaar op de lijst staan? Welke hebben we al gelezen? We kunnen niet wachten om onze lokale boekhandel te bezoeken om nieuwe boeken aan te schaffen en de bibliotheek van een bezoek te vereren. Maar wat is de Boekenbingo nu eigenlijk? We vertellen het je in deze blog.

Oprichters

De boekenbingo is 6 jaar geleden bedacht door Sanne Ramakers, de oprichtster van Kleuteruniversiteit en de eigenaar van de website jufsanne.com. Sinds een aantal jaar krijgt ze hulp bij het samenstellen van de bingolijsten van Merel de Vink, eigenaresse van Leesvink. Inmiddels valt de Boekenbingo onder het Ministerie van Boekenzaken, een stichting die zich belangeloos inzet voor leesbevordering in Nederlandse taalgebieden. De Boekenbingo is hun jaarlijkse evenement.

Bingolijsten

Elk jaar stellen Merel en Sanne 3 lijsten met 20 boeken samen. Ze maken een lijst voor de onderbouw, de middenbouw en voor de bovenbouw. De boeken die een plaats krijgen op de lijst, zijn uitgegeven in het afgelopen kalenderjaar. Ook kiezen ze bewust voor boeken die over het algemeen door Nederlandse en Vlaamse auteurs geschreven zijn. Al staan er ook altijd een aantal boeken op de lijst die geschreven zijn door buitenlandse auteurs.

Wie doen er mee?

Eigenlijk kan iedereen meedoen met de Boekenbingo, kinderen, ouders, leerkrachten en grootouders. Wij hebben zelf gezien dat het als leerkracht fijn is om mee te doen, zodat je op de hoogte bent van de nieuwste boeken die uitgekomen zijn in het afgelopen jaar. Dat helpt enorm wanneer je de kinderen uit je klas wilt helpen bij het kiezen van een boek uit de schoolbibliotheek. We zien dat hele klassen en zelfs scholen meedoen. Kinderen en leerkrachten lezen allemaal dezelfde boeken en als vanzelf ontstaan er gesprekken over de gelezen boeken. Kinderen worden enorm enthousiast van het meedoen, ook de kinderen die normaal gesproken misschien niet graag een boek pakken. We zien ook dat er steeds meer Pabo’s meedoen met de Boekenbingo. Op deze manier leren ook zij de nieuwste kinderboeken kennen en deze kennis kunnen ze gebruiken tijdens hun stages.

Hoe werkt het?

Je krijgt 5 maanden de tijd om de boeken uit de lijst te lezen. De hoeveelheid te lezen boeken hangt af van in welke bouw je als kind zit. Zin je in de onderbouw, lees je alleen de boeken van de onderbouwlijst. Uiteraard zullen de ouders en leerkrachten de boeken voor moeten lezen. Als kind in de middenbouw, lees je de boeken van de middenbouwlijst én de boeken van de onderbouwlijst. Als bovenbouwer lees je alle 60 boeken. Het mooie hiervan is, is dat wanneer je als bovenbouwer een minder leesniveau hebt, je wel gewoon mee kan doen. Want de boeken van de middenbouw mag je ook gewoon lezen!

Leerkrachten en andere volwassenen lezen alle 60 boeken van de lijst.

Op de site van de Boekenbingo maak je een account aan. Wanneer je dit hebt gedaan, kan je je gelezen boeken afvinken. Ook wordt er gevraagd of je per boek een review wilt schrijven. Wanneer je bingo hebt, maak je kans op mooie prijzen. Let op: het gaat er niet om wie er als eerst bingo heeft!

Wat maakt het zo leuk?

Dat wij als team van het Kinderboekenjournaal van lezen houden, zal je niets verbazen. Door het jaar heen proberen wij samen zoveel mogelijk boeken te lezen en te tippen op onze site. Maar ook wij ontdekken nieuwe titels door de Boekenbingo. Je wordt uitgedaagd om boeken te lezen die je misschien zelf niet zo snel van de plank zou pakken, maar die uiteindelijk enorm kunnen verrassen. Dit geldt ook voor kinderen. Zij lezen boeken die ze zelf misschien niet gekozen zouden hebben, maar waar ze wel van kunnen genieten.

En… krijg je al zin om mee te doen? Meld je snel aan!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *