Nationale voorleesdagen 2022

Op 26 januari zullen de ‘Nationale voorleesdagen’ weer van start gaan. Gedurende anderhalve week zullen de schijnwerpers gericht zijn op (voor)leesactiviteiten die door het hele land op verschillende locaties georganiseerd worden. Het spreekt voor zich dat ook wij dit jaarlijks terugkerend evenement niet zonder slag of stoot voorbij laten gaan: wij presenteren alle 10 de getipte boeken in dit blog. Inclusief het prentenboek van jaar  “Maar eerst ving ik een monster” van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer.

We hopen hiermee een aanzet te geven tot het lezen van de genoemde boeken en het voorlezen in het algemeen.

 

Maar eerst ving ik een monster 

‘Dit is een kort verhaal.’

Iedere ouder herkent het: snel even instoppen, oké dan nog even een verhaaltje, maar kort… en dan begint het. Dit prentenboek is niet alleen om voor te lezen. Ook als samenleesboek is het een feest: het samenspel tussen de gehaaste volwassene en het kind dat hem of haar uitlokt nog verder te vertellen, zal veel vrolijkheid opleveren. Tjibbe Veldkamp schreef een verhaal dat nooit uit is. Een ode aan de fantasie en de betoverende kracht van verhalen.

 

 

Hey baby, kijk!

‘Geniet samen met jouw baby van dit vertederende boek.’

Dieren knuffelen net als wij! Prikkel je baby’s oogjes met vertederende zwart-wit prenten en knuffel mee met de dieren in dit boek. Baby’s houden van boekjes. Vooral als jij ze voorleest. Ze genieten van je stem, je schoot, je geur… Hey Baby, kijk! toont hoe grote en kleine dieren elkaar op hun heel eigen manier knuffelen. Doe mee met troostende tijgerkopjes, een strelende slurf en snoezige snoetkusjes. Hey Baby, kijk! is het eerste kartonboek van het team achter de Hey Baby-speelkalenders. En de inzet blijft dezelfde: nóg meer van elkaar genieten en naar elkaar toegroeien in die eerste intense jaren samen.

 

Vos gaat een stukje rijden

Vos gaat een stukje rijden.

Door kuilen, over stenen,
wobbel-bobbel, nog een hobbel!
En door plassen – spitter spatter spetter!

Vos heeft het zo naar zijn zin, hij merkt helemaal niet dat de muis achterop springt. En de mol. En de kever …
Een vrolijk voorleesverhaal voor kleine coureurs.

 

 

Muk                                                                                                       

‘Het spijt me zeer, geen stipje meer.
Maar in plaats van hier te sippen,
gaan we op zoek naar nieuwe stippen!’

Muk is het eerste deel van een nieuwe serie preschool kinderenboeken over de kleine dalmatiërpup Muk. En Muk gaat, samen met zijn kleine groene vriend, op avontuur. Elke dag kijken ze of Muk alweer en stip heeft verdiend. Wanneer het er negen blijken te zijn, wil Muk op zoek naar nieuwe stippen. In de wei staat mevrouw de Koe. Omdat zij ook stippen heeft, vraagt Muk haar om advies. Maar niet veel later valt met veel geklots en geklater, haar poep op de grond. Muk weet daar wel raad mee!

 

 

Het eiland van Olifant                                                                                         

‘Wat zou jij doen als je in zee valt en een heel klein eilandje zou vinden?’

Olifant valt in zee tijdens een zware storm. Maar Olifant is geen vis en hij kan niet de hele tijd blijven zwemmen. Gelukkig vindt hij een piepklein eilandje, maar hij is helemaal alleen.

Na een poosje komt er een boot dichterbij dobberen. Of nou ja, een bootje; Olifant past er niet in en het bootje gaat stuk. Dit herhaalt zich een aantal keer maar… Olifant en zijn helpers gaan niet bij de pakken neerzitten. Want alle materialen van de boten kunnen natuurlijk hergebruikt worden!

 

Daar ben je   

‘Zo lief
Zo zacht
Zo klein’

Twaalf prenten met twaalf gedichten voor de jongste kinderen en hun (groot-)ouders. Een waardevol poëzie-prentenboek over de eerste twaalf maanden van een kinderleven. Over luiers, krampjes, knuffels en het ontdekken van de eerste woordjes. Over heel veel slapen, of juist niet…

 

 

Heertje en Meneertje

‘Samenwonen is toch gezelliger. Maar waar?’

Wat zijn het dikke vrienden, Heertje en Meneertje. En wat zijn ze dol op bouwen! Heertje maakt een toren, Meneertje graaft een kuil. In de hoogte en in de diepte werken ze aan hun eigen huis. Op de bouwplaats drinken ze samen thee.

Dan, op een dag, zijn ze klaar. Ze wonen ieder in hun ideale huis, maar ze missen elkaar. Samenwonen is toch gezelliger. Maar waar?

 

 

 

Duizend-en-één paarse djellaba’s

‘Wat is er veel te zien op de markt in Marrakesh.’

Esmaa verheugt zich zeer op de vakantie want ze gaat met haar ouders, zusje en broertjes logeren bij familie in Marokko. Ze zullen er de hele zomervakantie blijven. Als ze na een spannende vliegreis ter plekke aankomen, worden er cadeautjes uitgewisseld. Daarna mag Esmaa ook nog met haar moeder en tante naar de markt in Marrakesh. Moeder houdt de paarse djellaba die ze zojuist gekregen heeft maar gelijk aan. Terwijl de vrouwen spulletjes kopen kijkt Esmaa haar ogen uit op de kleurrijke markt. Maar dan gebeurt het, ze raakt haar moeder en tante kwijt.

De koffer

Hij had een grote koffer bij zich.’

Op een dag komt en een raar dier aan, hij is stoffig, moe, verdrietig en bang. Het enige wat hij bij zich had was een koffer. De andere dieren hebben allerlei vragen. Wat komt hij doen? Waar komt hij vandaan? En: wat zit er toch in die mysterieuze koffer? De vreemdeling zegt dat er een theekopje in zit, een tafel, een stoel en een houten huisje. De anderen geloven hem niet. Wanneer de vreemdeling slaapt, besluiten ze de koffer te openen…

 

De ridder zonder billen

‘In het heetst van de strijd, raakte hij zijn billen kwijt.’ 

De ridder zonder billen is verdrietig dat hij geen billen meer heeft en gaat op zoek naar nieuwe billen. Dit alleen al is genoeg om een lach op je gezicht te toveren, zeker in combinatie met de geweldige illustraties van Charlotte Bruijn. De ridder besluit door het Billenbos naar de billenwinkel te fietsen. En dat is zonder billen een hele pijnlijke opgave! In de billenwinkel kiest hij een paar harige billen uit, omdat hij daarmee een echte stoere ridder is. Nu hoeft hij alleen nog maar een prinses te vinden!

 

 

Wii je meer weten over bovenstaande boeken? Klik op de afbeeldingen om naar onze boekentips te gaan. We wensen jullie heel veel (voor)leesplezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *