11 Tips voor de ontdekkingsreiziger

In deze blog vind je 11 tips voor boeken waarin een kind of een groep kinderen een spannend avontuur beleven. Soms spelen de verhalen zich af in een ander deel van de wereld, soms dichtbij. Boeken waarin kinderen meer kunnen dan je voor mogelijk hield. Boeken waar je heerlijk in kan verdwalen. Wat is jullie lievelings avonturenverhaal?

Klik op de afbeelding om de volledige tip te lezen.

Roljoch

Geschreven door Maarten Kuipers.

Het avontuur van de jongen die leerde autorijden met YouTube!

Midden in de nacht kruipt Mats achter het stuur van een gele sportauto. Hij wil naar zijn vader Wannes. Die viert zijn verjaardag… in de gevangenis. En als zijn verschrikkelijke oom Windolf hem niet wil brengen, rijdt Mats zelf wel!
Alles wat hij nodig heeft, is de dure auto van Windolf en een paar handige YouTube-filmpjes als rijles. Met zijn rolschaatsen aan kan hij nét bij de pedalen.
Samen met de gekke zwerfster Shirley ontdekt Mats het geheim van zijn vader. Een onvergetelijk avontuur, vol actie, spanning én grappen. Riemen vast, en plankgas met die rolschaats!

Voor kinderen vanaf 9 jaar die houden van een mooi avontuur.

Het meisje dat op een olifant ontsnapte

Geschreven door Nizrana Farook.

‘Dief. Rebel. Bandiet. Held?’

Chaya heeft overal wel een antwoord op. Maar zelfs zij kan zich er niet uit praten als wordt ontdekt dat zij de juwelen van de koningen heeft gestolen, ook al had ze daar een goede reden voor. Ze ontsnapt op de rug van een gestolen olifant en begint met haar vrienden aan een avontuurlijke reis door de jungle. Daar barst het van de bloedzuigers en broeit een revolutie. Dat brengt Chaya op een idee: misschien kan ze als held terugkeren naar het dorp dat ze als dief verliet.

Dit is zo’n verhaal waar je als lezer volledig in wordt getrokken. De beeldende schrijfstijl van Nizrana Farook in een vertaling van Jolanda Jongedijk laat je niet meer los. Voor de avonturier vanaf 10 jaar.

De ontdekkingsreiziger

Geschreven door Katherine Rundell, met illustraties van Hannah Horn.

‘Laten we doen alsof de rivier aan onze kant staat. Laten we doen alsof de jungle wil dat wij winnen.’

Vier kinderen overleven een crash in het Amazonewoud nadat de piloot aan een hartaanval is bezweken. Maar ze zijn ver weg van de bewoonde wereld, en dus ook van alle hulp. De jungle is een meedogenloze, maar tegelijk ook betoverende plek. Ze overleven door larven en een tarantula te eten, ze redden een babyluiaard, klimmen in bomen en bouwen een vlot. Maar hun kans op redding wordt met de dag kleiner. Dan vinden ze een kaart waarop een stad staat aangegeven. Blijkbaar zijn ze niet de eersten op deze plek. Met hernieuwde hoop gaan ze op weg om de verloren stad te vinden.

Dit spannende boek is heel beeldend geschreven. Je ziet de jungle tijdens het lezen gewoon voor je. Een heerlijk boek om in te verdwijnen, voor kinderen vanaf 10 jaar oud.

De tempeljagers

Geschreven door Michael Reefs met illustraties van Bart Bus.

‘Dus dát is de schat in de tempel van Xi’Bao,’ stamelt ze.

De sticker op de kaft belooft dat Michael Reefs alle kinderen aan het lezen krijgt. En na het lezen van dit boek, denk ik dat niets teveel wordt beloofd. Dit spannende boek leest als een avonturenfilm met kinderen in de hoofdrol. Het is zo geschreven dat je alles voor je ogen ziet gebeuren.

Het gaat over een groep van vier kinderen die samen met de tante van een van hen op avontuur gaan. In elk deel gaan ze naar een ander deel van de wereld om daar op onderzoek uit te gaan. In dit deel willen ze de legendarische Perzik van Onsterfelijkheid vinden, die diep verborgen in de Drakenberg in Xi’Bao ligt. Een spannend avontuur volgt.

Voor alle kinderen vanaf 10 jaar die van een spannend verhaal houden.

Mus en kapitein Kwaadbaard

Geschreven door Kevin Hassing, met betoverende illustraties van Linde Faas.

Als u bent wie ik denk dat u bent, moet u nu naar me luisteren. Als u niet bent wie ik denk dat u bent, is dat ook goed, maar zeg dat dan, zodat ik verder kan zoeken. Bent u kapitein Kwaadbaard?’

Mus is wees en woont in Zeeburgerdam. Op een dag wordt het havenstadje overvallen door de beruchte piratenbende De 5 Slangen. Mus weet als enige te ontsnappen en roept de hulp in van kapitein Kwaadbaard. Hij was ooit lid van De 5 Slangen en is de enige die het tegen de brute leider durft op te nemen. Maar Kwaadbaard is niet van plan zijn zwaard weer op te pakken, tot hij van Mus belangrijk nieuws hoort…

Een prachtig, fantasierijk en avontuurlijk verhaal dat je helemaal voor je ziet voor stoere jongens en meisjes vanaf 10 jaar.

De olifantendief

Geschreven door Jane Kerr.

‘Pure waanzin. Dat is het. Hoe haal je het in je hoofd?!’

Het is 1872 in Schotland. Een jonge zakkenroller, Boy, komt buiten zijn zin op een veiling van wilde dieren terecht. De meeste wilde dieren heeft hij nog nooit in zijn leven gezien. Door een speling van het lot maakt hij kennis met een bijzondere olifant en voor hij het beseft, krijgt hij de opdracht om deze olifant (genaamd Maharadja) binnen zeven dagen van Edinburgh naar Manchester te brengen. Daarbij moet hij net doen alsof hij een Indiase prins is (prins Danjat) en voor het eerst van zijn leven op een olifant rijden. En dan is er ook nog het feit dat hij op de vlucht is voor de levensgevaarlijke bandiet Frank de Kraker, die hem het leven zuur maakt en er alles aan zal doen om hem te pakken te krijgen. Gelukkig heeft Boy één zekerheid in zijn onzekere leven: voor de olifant Maharadja heeft hij alles over. En Maharadja ook voor hem.

De olifantendief is een boek voor avontuurlijke kinderen van 10 tot 12 jaar die niet schrikken van een dik boek en zin hebben in een ontzettend spannend verhaal over de vriendschap tussen een jongen en een olifant.

Undercover

Geschreven door Chris Kooi

‘Ik moet je iets vertellen Alex, maar dat is heel erg geheim en je moet geloven dat je het tegen niemand zegt. Je moeder werkt als undercoveragent voor Interpol.’

De 12-jarige Alex gaat net aan tafel met zijn vader (zijn moeder is op zakenreis) als de bel gaat. Het is Boris, de chef van zijn moeder: ze is verdwenen. Sterker nog, ze is eigenlijk geheim agent en werkt voor Interpol! Wanneer Alex’ beste vriend Mo via een chat in hun favoriete game een cryptisch bericht heeft ontvangen dat alleen Alex kan ontcijferen, blijkt hij een onmisbare schakel te zijn. Voor hij het weet, zit Alex met Boris in een vliegtuig. Met een andere naam in een nieuw paspoort en zonder zijn eigen spullen.

Voor alle jongens en meisjes vanaf 10 jaar die van een safari-achtig avontuur houden.

Wereldspionnen

Geschreven door James Ponti

Opzij, James Bond! Hier zijn de Wereldspionnen.

Het leven van Sara komt in een stroomversnelling als ze door een wildvreemde man – met de codenaam Moeder – wordt gered uit het gerechtsgebouw en wordt meegenomen naar Schotland. Daar zal ze met vier andere kinderen een geheim team vormen dat voor de Britse geheime dienst zal werken. De kinderen hebben allemaal hun eigen speciale talent. Sara – nu Brooklyn genaamd – kan heel goed computers hacken. Samen met Parijs, Rio, Kat en Sydney leert ze alles over inbreken, stilletjes sluipen en explosieven. Voor hun opdracht moeten ze naar Parijs om een belangrijk man te beschermen. Maar dat loopt helemaal anders…..

Waya en de wolf

Geschreven door Jonne Kramer

‘Soms moet je het alleen doen. Niet voortdurend, want we zijn er altijd voor je, maar soms kan het even niet anders. Dat is nu eenmaal zo.’

Waya woont op een berg in een sprookjesachtig bos waar altijd een dikke laag sneeuw ligt.

Vastberaden om erachter te komen waarom zijn vader al jaren geen contact meer heeft met zijn opa en oma, begint hij samen met zijn wolf Tikaani aan de lange tocht over de witte bergen om een bezoek te brengen aan de herberg van zijn grootouders.

Met hulp van voorbijgangers – zowel mens als dier – ontdekt hij een groot familiegeheim… Lukt het Waya om zijn familie weer bij elkaar te krijgen?

Voor alle kinderen vanaf 10 jaar die houden van een mysterieus verhaal dat zich afspeelt in de sneeuw.

Twee fonkelrode sterren in blinkend witte sneeuw

Geschreven door Davide Morosinotto.

‘Het verbijsterende verhaal van de tweeling Victor en Nadja’.

De tweeling Victor en Nadja is twaalf jaar als Hitler de oorlog verklaard aan de Sovjet-Unie. Ze hebben van hun ouders, die bij de Hermitage werken in Leningrad, schriftjes gekregen waar ze hun avonturen in op kunnen schrijven. Als het te gevaarlijk wordt om in Leningrad te blijven, worden Victor en Nadja in een kindertrein gezet, zodat zij en vele andere kinderen in veiligheid kunnen worden gebracht. Hun ouders vinden dit een moeilijke beslissing, maar zijn blij dat de tweeling in elk geval elkaar nog heeft. Maar dan blijkt dat ze beide in verschillende treinen belanden. Ze zijn vastbesloten om elkaar terug te vinden. Wat volgt is een spannend avontuur!

Het boek is geschreven als een dagboek die de tweeling voor elkaar bijhoudt. Het zit vol kaarten, briefjes en tekeningen. In de kantlijn zie je aantekeningen van een Russische kolonel staan. Dit maakt de opmaak van dit boek heel bijzonder en uniek.

Voor alle kinderen (en volwassenen) die van een spannend avontuur houden!

De zomer dat we Parijs bestormden

Geschreven door Clémentine Beauvais.

‘Het is zover, de uitslag staat op Facebook: ik ben het Bronzen Varken’.

Als Mireille, Astrid en Hakima door medeleerlingen op Facebook worden uitgeroepen tot de drie lelijkste meisjes van hun school, is dat de aanzet tot een spectaculaire roadtrip. De meiden besluiten alles achter zich te laten en op de fiets naar Parijs te gaan. Ze willen partycrashen op het grote feest dat de president elk jaar op 14 juli geeft.

Onderweg ontmoeten ze nieuwe mensen, leren ze elkaar beter kennen en zijn ze vastbesloten om hun tocht te volbrengen. Mireille blijkt over een gezonde dosis relativeringsvermogen en humor te beschikken, wat maakt dat je regelmatig met een glimlach op je gezicht zit.

En ondertussen naderen Mireille, Astrid en Hakima Parijs. Komen ze het paleis van de president binnen? En wat willen ze daar eigenlijk doen?

Voor alle jongeren die zichzelf willen zijn en lak (willen) hebben aan wat anderen van hun vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *