11 Sprookjesboeken met een twist

‘Er was eens…’ We kennen ze allemaal, sprookjesboeken! De verhalen waarin de prinsen trouwen met prinsessen, ridders vechten met draken en er altijd wel een schurk om de hoek komt kijken. De inmiddels klassieke verhalen worden nog volop verteld aan een ieder die wil luisteren. Want zeg nou zelf, we worden toch allemaal blij van het prachtige ‘en ze leefden nog lang en gelukkig?’. Wat we nu terug zien in de wereld van de kinderboeken is dat er steeds meer moderne vertellingen worden gemaakt rondom sprookjes, sprookjes met een twist. Wij hebben voor jullie elf bijzondere sprookjesverhalen op een rij gezet.

Wil je meer weten over één van de boeken? Klik dan op de afbeeldingen om naar de volledige boekentip te gaan. Hier lees je meer over de inhoud van het boek en krijg je door middel van foto’s ook een kijkje in de sprookjesachtige boeken.

Het koekenmannetje en andere heerlijke sprookjes

Een “lekker” voorleesboek.

Hoe ontsnapt het koekenmannetje aan gulzige dieren? Kan een klein erwtje een prinses uit haar slaap houden? Waren de drie beren blij met het bezoek van Goudlokje?

De antwoorden lees je in deze heerlijke voorleesbundel met zes sprookjes vol heerlijke illustraties. Een sprookjesboek om van te smullen.

De bekendere sprookjes die in dit boek de revue passeren zijn: Het koekenmannetje, De prinses op de erwt en Goudlokje en de drie beren. De wat minder bekende zijn: Het wijze kippetje, De vos en de raaf en De krekel en de mier. De overeenkomst tussen alle verhalen is dat er iets eetbaars mee gemoeid is, variërend van bijvoorbeeld een klein erwtje tot het aanleggen van een complete wintervoorraad.

Kinderen vanaf 4 jaar zullen smullen van dit boek.  De voorlezers trouwens ook!

Het kattenmannetje en andere sprookjes

Er was eens……..

… een meisje dat op een kwade dag besloot haar broertje in een konijn te veranderen.
… een jongetje dat dacht alles van draken te weten – tot hij een wel heel bijzonder exemplaar tegenkwam.
… een ouderwetse ooievaar die in een situatie belandde waar hij zich geen raad mee wist.
… een Barbie met veel te kleine voetjes. Maar waar vind je vandaag de dag nog een behoorlijke poppendokter?
… een eenvoudige ober die ineens veertig ridsters op zijn terras had. Of waren het eigenlijk roofsters?

En er was eens een mannetje dat precies verstond wat de katten om hem heen te vertellen hadden, maar zelf niemand had die naar zijn eigen problemen luisterde. Of toch wel?

Het kattenmannetje is een verzameling van vijftien verrassende en grappige moderne sprookjes. Een bonte stoet aan sprookjesfiguren komen bij je langs, van stoere ridsters en stokoude ooievaars tot piepkleine tovenaartjes en heel grote reuzen. Met prachtige illustraties van o.a. Martijn van der Linden, Milja Praagman, Annet Schaap en Sanne te Loo.

Het kattenmannetje en andere verhalen is een sprookjesboek waar kinderen van zullen smullen, maar waar zeker ook volwassenen van kunnen genieten. Voorlezen vanaf een jaar of 6 en zelf lezen vanaf ongeveer 9 jaar.

Sprokia – De boze stiefoma’s

‘Korte kaars en lange laars kleur nu pie-poe-pim-pel-paars’

Er was eens… een klein landje.
Dat landje heet Sprokia.
Het ligt op een geheime plek.
Er wonen prinsen en prinsessen,
maar ook reuzen, elfjes en trollen.
Als hun sprookje uit is, komen ze in Sprokia terecht.
Daar krijgen ze ook kinderen.
Over hen gaat dit verhaal.

Drie boze stiefoma’s hebben een slecht plan.
Ze willen braaf-drank in de put van vrouw Holle gooien.
Iedereen doe dat drinkt, zal dan doen wat zij zeggen.
Lily, Kitten, Peul, Frok en Geel ontdekken het plan.
Zal het hun lukken Sprokia te redden?

Een leuke serie sprookjes met een verrassende twist, geschikt voor de beginnende lezer. Lees ook onze tip over Het probleem van juf Pieps, een ander deel binnen deze magische serie.

Leon en Mikki – het eindeloze sprookjesboek                                        

 “Alles kan, als je er maar in gelooft.

Alles kan, als je er maar in gelooft.

Terwijl hij zweeft, dwarrelen de woorden van zijn opa door zijn hoofd.
Alles kan, als je er maar in gelooft.”

Op een regenachtige middag ruimen Leon en Mikki de zolder op. Ze vinden het grote sprookjesboek, waaruit de opa van Leon altijd voorlas. Als Leon en Mikki ruzie krijgen en allebei aan het boek staan te trekken, gaat een grote houten kist plotseling open. Het is meneer Bril, de boekenwurm, die wel erg lijkt op de overleden opa van Leon. Als meneer Bril weer in de kist verdwijnt, besluiten de jongens hem te volgen…

Een avontuurlijk boek voor iedereen vanaf 7 jaar.

Ridder Roa en de gevaarlijke draak

‘Er was eens een prinses die een nette jurk wilde dragen. Maar eigenlijk wilde ze dat niet…’

Hilarische en spannende leesserie op AVI M5 over de stoere ridder Roa. Of is het prinses Roa? In dit moderne sprookje is niets wat het lijkt. In dit eerste deel gaat prinses Roa een andere prinses redden, want alle ridders zijn op. Zal er uiteindelijk wel iemand lang en gelukkig leven?

Dit boek, geschreven op Avi-niveau M5, is een verademing. Typische rolpatronen van sprookjes worden op de hak genomen, uitvergroot of omgedraaid. Het levert een heel origineel en modern sprookje op.

Voor alle kinderen vanaf 6 jaar die van moderne sprookjes houden.

Russische sprookjes

‘Mijn eerste kennismaking met koning Och en meer Russische sprookjesfiguren. Smaakt naar meer!’

Veertien Russische sprookjes vol  Baba Jaga’s, vuurvogels, geniepige reuzen en zwaardvaardige prinsessen en prinsen.

Voor dit boek heeft Thé Tjong-Khing zijn keuze laten vallen op sprookjes afkomstig uit Rusland. Een goede keuze want het zijn dan wel sprookjes met de typische sprookjes kenmerken maar toch, door dat Russische element, qua sfeer anders en vrij onbekend.

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar.

Stoere sprookjes over superhelden

‘Zes stoere superhelden… Elk met een eigen gave, maar allemaal met hetzelfde doel’

Bij een superheld denk je vast meteen aan Superman of Spiderman, maar wist je dat superhelden al heel lang bestaan? Van goden met machtige krachten tot menselijke helden die zich niet vermommen om de wereld te redden.

Dit is niet zomaar een sprookjesboek. In deze verhalen komen helden voor met heel bijzondere superkrachten.

Ga mee op avontuur met zes stoere, moedige superhelden van over de hele wereld. Elk met een eigen verhaal en een eigen gave.

Een stoer boek voor heldhaftige lezers vanaf negen jaar.

De prins en de naaister

We helpen elkaar. Jij bewaart mijn geheim en maakt mooie kleren voor mij… En ik word op een dag een groot ontwerper.”

Parijs, aan de vooravond van de moderne tijd.

Prins Sebastian is op zoek naar een bruid. Of eigenlijk zoeken zijn ouders die voor hem. Sebastian heeft het te druk met het verbergen van zijn geheime leven. ’s Avonds bestormt hij Parijs als de fabelachtige Lady Crystallia, het gewildste icoon van de mondiale modehoofdstad.

Sebastians geheime wapen is zijn geniale ontwerpster en beste vriendin, Frances. Ze is één van de slechts twee mensen die de waarheid kennen: deze prins draagt soms jurken. Maar Frances heeft grootse dromen, en als geheim wapen moet je nu eenmaal geheim blijven. Hoelang zal Frances haar eigen dromen opzij kunnen zetten om een vriend te beschermen?

Een prachtig boek voor kinderen vanaf 10 jaar oud. Een verhaal over mogen zijn wie je bent.

De meisjes – zeven sprookjes

‘En is ze het nu? Gelukkig?’

Annet Schaap bewerkte zeven bekende sprookjes tot verrassende vertellingen. Over meisjes die niet langer sprookjesfiguren zijn, maar mensen van vlees en bloed. Over zusjes, over liefde, over hoe alles in het leven zomaar om kan vallen, en toch weer opkrabbelen en verdergaan.

Als je alleen maar houdt van de bekende sprookjes die eindigen met de zin dat de hoofdpersonen nog lang en gelukkig leven, dan kun je maar beter even voor een ander sprookjesboek kiezen. Maar houd je van een verrassend en spannend boek met klassieke elementen, maar met een moderne twist, dan zou dit zomaar eens een favoriet boek van jou kunnen zijn.

De meisjes – zeven sprookjes is een bijzonder verrassend boek met vertellingen en is zeer geschikt voor de stoere sprookjesliefhebber vanaf 11 jaar.

Het bamboemeisje

‘Er is een liefde die veel groter is dan alles. Groter dan waar jij en ik van zijn gemaakt. Groter dan we gewend zijn. Groter dan de tijd en groter dan de dood. Die liefde is niet zonder naam. Vrijheid, dat is die liefde.’

Op een dag vindt een oude bamboesnijder tussen de bamboe een klein meisje. Hij en zijn vrouw kunnen hun geluk niet op. Ze zorgen voor haar alsof ze hun eigen kind is.

Maar als Jie oud genoeg is om te trouwen, wil ze haar ouders niet verlaten. Voor iedere man die om haar hand komt vragen, bedenkt ze daarom een opdracht die onmogelijk te volbrengen is. Tot er een jongen komt op wie Jie verliefd wordt. Hoe kan ze nu kiezen tussen hem en haar ouders?

Een betoverend mooi verhaal voor iedereen vanaf 10 jaar.

Het verborgen land – De strijd om de magische wens

We zijn zojuist in een boek gevallen. Daar is niks logisch aan!’

De tweeling Alexandra en Koen kunnen niet méér van elkaar verschillen. Alexandra heeft overal een antwoord op en Koen gebruikt de schooltijd liever om een beetje bij te slapen. Als ze een oud sprookjesboek krijgen van hun oma, verandert alles. Ze vallen door het boek en belanden in een bizarre sprookjeswereld. Zo struikelen ze het Koninkrijk van Roodkapje in en komen ze terecht voor het enorme paleis van Assepoester. Om uit deze parallelle wereld weg te komen moeten ze voorwerpen verzamelen. En dat zijn niet de makkelijkste: het haar van Rapunzel, het glazen muiltje van Assepoester en nog veel meer. Een bloedspannende tocht door koninkrijken en donkere bossen volgt. Helaas zijn ze niet de enige met deze missie. In de verte een zwarte schim, een flits in een spiegel. De boze stiefmoeder van Sneeuwwitje is onderweg.

Voor alle kinderen vanaf 10 jaar en (jong)volwassenen die houden van een sprookjesachtig avontuur.

We hopen dat we jullie hebben mogen inspireren met deze prachtige boekentips. We wensen jullie veel leesplezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *