Boekentips over oorlog en vluchtelingen

Een heel actueel onderwerp: mensen die uit hun land vluchten vanwege oorlog, hongersnood en onderdrukking. Het komt regelmatig voorbij in het nieuws op radio en TV. Je wilt dit misschien bespreekbaar maken met je kinderen, maar hoe doe je dit? We geven je graag boekentips die je hierbij kunnen helpen. In de boeken staan vluchtelingen centraal en vormen na het lezen een opening voor gesprek. Klik op de foto om de volledige boekentip te lezen.

De koffer

Geschreven door Chris Naylor-Ballesteros

‘Hij had een grote koffer bij zich.’

Op een dag komt en een raar dier aan, hij is stoffig, moe, verdrietig en bang. Het enige wat hij bij zich had was een koffer. De andere dieren hebben allerlei vragen. Wat komt hij doen? Waar komt hij vandaan? En: wat zit er toch in die mysterieuze koffer? De vreemdeling zegt dat er een theekopje in zit, een tafel, een stoel en een houten huisje. De anderen geloven hem niet. Wanneer de vreemdeling slaapt, besluiten ze de koffer te openen…

Dit boek zet je aan het denken over vreemdelingen en vluchtelingen. Een boek over hoop en vriendelijkheid en over hoe we met mensen omgaan die in nood zijn. Een boek wat grote indruk achterlaat. Voor iedereen vanaf 4 jaar oud.

Naima is nieuw hier

Geschreven door Anne Schneider en Carolijn Leisink

‘Mijn beer is ook verdronken, toen we gingen vluchten.’

Dit vrolijke voorleesboek kent 30 verhaaltjes over Naima en haar gezin. Naima is samen met haar moeder gevlucht naar Nederland. Na een tijdje komt ook haar broer naar Nederland, maar haar familie is nog niet compleet. Haar vader is overleden tijdens de oorlog en haar opa woont nog in het land waar ze vandaan komt. Daarmee is in dit boek een heftig onderwerp aangesneden. Maar door het gebruik van humor voelt het iets minder zwaar en is het ook voor kinderen fijn om naar te luisteren.

Een kleurrijk voorleesboek voor kinderen vanaf vijf jaar.

Wij zijn ontdekkingsreizigers

Geschreven door Shahrzad Shahrjerdi, geïllustreerd door Ghazal Fatollahi.

‘Wil je een ontdekkingsreiziger zijn?’ vroeg hij. Hij pakte zijn hoed van een plank en zette hem op mijn hoofd.’

Een klein meisje is bang wanneer haar broer haar vertelt dat ze al hun spullen moeten inpakken en snel moeten vertrekken. Terwijl links en rechts het geluid van geweren en tanks klinkt, vertelt haar broer dat ze op een ontdekkingsreis gaan. En zoals echte ontdekkingsreizigers moeten ze sterk zijn en hun fantasie gebruiken. Als ze bij de zee aankomen, worden ze matrozen. Als het schip zinkt, worden ze vissen. Wat er ook gebeurt, ze moeten overleven…

Een fantasierijk en hoopvol verhaal voor alle kinderen vanaf 5 jaar.

De dag dat Oorlog naar Rondo kwam…

Geschreven door Andriy Lesiv en Romana Romanyshyn

‘Danko bedacht dat ze Oorlog recht in het hart moesten raken om hem te verslaan. Maar dat had geen zin… want Oorlog had geen hart’.

Danko, Zirka en Fabian leiden een rustig leven in hun stadje Rondo. Het is een betoverende plaats vol vreugde. Zelfs de bloemen zingen er. Tot de dag dat Oorlog kwam. De inwoners van Rondo proberen met Oorlog te praten en ze proberen tegen hem te vechten, maar niets lijkt de vernielzucht en de duisternis van Oorlog te kunnen stoppen. Toch lukt het Danko, Zirka, Fabian en hun buren om samen vrede te laten zegevieren.

De auteurs, beide wonend en werkende in Lviv (Oekraïne), hebben een pleidooi geschreven voor vriendschap en hoop, maar laten ons merken dat de wonden van de oorlog blijven, lang nadat de oorlog voorbij is.

Migranten

Geschreven door Issa Watanabe

‘Hoeveel grenzen moet je oversteken om thuis te komen?’

Als hun bos sterft moet een groep dieren noodgedwongen op zoek naar een nieuwe plek om te kunnen leven. Wat volgt is een reis vol onzekerheden, verdriet, honger en de gevaren van de zee. Maar bovenal is het een reis waarbij dood en hoop naast elkaar bestaan. Een reis die hoopvol eindigt in een ander bos, vol kleurrijke bladeren.

Issa Watanabe’s Migranten confronteert de kijker met de keiharde werkelijkheid waarin miljoenen vluchtelingen verkeren. Maar ze doet dat met poëtische beelden die ook troost en hoop bieden. Een kunstwerk, maar lees het wel samen met je kind, omdat het anders misschien te heftig is.

De jongen achter in de klas

Geschreven door Onja Q. Rauf, Pippa Curnick, geïllustreerd door Tjalling Bos.

‘Ik wist niet hoe gevaarlijk ons avontuur zou worden en hoe groot de moeilijkheden zouden zijn’

Achter in mijn klaslokaal stond vroeger een lege stoel. Nu zit er een nieuwe jongen. Hij heet Ahmet.
Hij is negen jaar (net als ik), maar hij is heel raar. Hij praat nooit en lacht nooit en hij houdt niet van snoep – zelfs niet van citroenzuurtjes, die ik het allerlekkerst vind!
Maar toen kwam ik achter de waarheid: Ahmet is eigenlijk helemaal niet vreemd. Hij heeft zijn land moeten ontvluchten vanwege oorlog. Een echte oorlog, met bommen, vuur en kogels die mensen verwonden. En hoe meer ik over hem te weten kom, hoe meer ik hem wil helpen. En daar komen mijn beste vrienden Josie, Michael en Tom om de hoek kijken. We hebben namelijk een plan…

Dit indrukwekkende boek is geschikt voor lezers vanaf 10 jaar. Tevens erg geschikt als voorleesboek om dit heftige onderwerp bespreekbaar te maken.

Mijn jaar in een tent

Geschreven door Tiny Fisscher, met illustraties van Sophie Pluim

‘Wat is nou één week?’ Zei ik. ‘Dat is niet bepaald een uitdaging.’ Ik loog dat ik barstte, want één nacht leek me al doodeng. 

Voor een challenge-week die meester Sinan op school organiseert, besluit de elfjarige Zwaan geld op te halen voor kinderen in vluchtelingenkampen. Als uitdaging kiest ze ervoor om in een tent in de achtertuin te gaan slapen. Dat is niet de minste uitdaging, want ze wonen heel afgelegen, en dat terwijl Zwaan met angsten worstelt – angsten die ze graag wil overwinnen. Nog voordat ze aan haar challenge begint, besluit ze die langer te laten duren dan een week: een jaar, zelfs. Het wordt een eng, moeilijk, spannend, bizar maar ook mooi en leerzaam jaar. En dat in een bijzondere tent, die alles te maken heeft met een dramatische gebeurtenis van twee jaar daarvoor…

Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar die van een filmisch verhaal houden.

De vlucht van Omid

Geschreven door Lysette van Geel

‘Het was allemaal heel snel gegaan. Het afscheid, het vliegtuig, al die vreemde gezichten onderweg.’

De Iraanse Omid moet op zijn tiende naar Nederland vluchten. Hij heeft een leverziekte die in zijn geboorteland niet goed behandeld kan worden. Hij laat zijn konijn,  vrienden en zelfs zijn vader achter. Met goede moed gaat Omid het avontuur aan, maar al snel blijkt dat het een gevaarlijke reis wordt. Tijdens de vlucht mag Omid met niemand praten en wordt hij in een overvolle vrachtwagen gezet. Zal het hem lukken om veilig in Nederland aan te komen?

Het blijft actueel en het levensverhaal van Omid is tevens enorm inspirerend. Want opgeven is niet mogelijk als je op de vlucht bent.

Voor lezers vanaf tien jaar.

De brieven van Mia

Geschreven door Astrid Sy

‘Kom je snel weer een boterham eten?’

Laila woont samen met haar moeder, zus en broertje in een asielzoekerscentrum. Ze zijn gevlucht uit Syrië, waar Laila haar vader achter moest laten.
Als Laila voor een schoolopdracht de norse meneer Cohen moet helpen met huishoudelijke klusjes, heeft ze daar eerst helemaal geen zin in. Maar bij het opruimen van zijn stoffige zolder vindt ze een mysterieuze trommel vol met oude brieven. Laila begint nieuwsgierig te lezen en raakt helemaal in de ban van de Joodse Mia, die dapper in het verzet komt tegen de nazi’s. Laila raakt vastbesloten te achterhalen wat er met Mia is gebeurd tijdens de oorlog. Als een ware detective begint ze aan een spannende zoektocht.

Een prachtige verhaal voor jong en oud vanaf twaalf jaar.

Vlucht naar de hemel

Geschreven door Berti Persoons

Ik droomde van een wereld zonder geweld, van een land waar mensen op een verdraagzame manier met elkaar omgingen.

De oorlog woedt in Syrië. Na de dood van zijn ouders blijft Abdel ontredderd achter. Zijn veiligheid staat op het spel en hij ziet geen toekomst meer. Samen met een groep onbekenden vlucht hij weg uit zijn geboortestad Aleppo, richting Turkije. Uiteindelijk komt hij in het vluchtelingenkamp van Suruç terecht. Daar krijgt hij les van een Vlaamse leraar, die hem aanmoedigt om door te gaan. Dankzij dokter De Gucht raakt Abdel weg uit het kamp. In Anderlecht wordt hij opgevangen in Minor-Ndako, een tehuis waar vluchtelingenjongeren uit allerlei landen samenwonen. Maar de komst naar België betekent niet dat alles nu makkelijk wordt voor Abdel…..

Vlucht naar de hemel is een aangrijpend en ontroerend verhaal over verdriet, rouw en oorlog en is een aanrader voor iedereen vanaf 15 jaar, die meer zou willen weten over de situatie in Syrië en het leven van vluchtelingenjongeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *