11 Vakantie leestips voor kinderen in groep 5/6

Je hebt bijna vakantie! Tijd om lekker te doen waar je zin in hebt, geen wekker voor school en wellicht ga je zelfs wel op vakantie. Maar waar je ook bent en wat je ook gaat doen, vergeet niet om ook af en toe even lekker in een boek te verdwijnen. Zo voorkom je een leesdip en ook de juf of meester uit je volgende groep zal heel blij zijn als je straks nog lekker leest op niveau. En wat is er nou leuker dan de spannendste avonturen beleven, de grappigste figuren leren kennen of interessante weetjes leren? Wij helpen je graag op weg voor het geval je niet zo goed weet welke boeken je kunt kiezen. Scrol maar naar beneden, er zit vast iets voor jou bij. Als je op de covers klikt kun je de bijhorende tip in z’n geheel lezen. Veel succes en alvast een fijne vakantie gewenst!

Knots – De grootste omweg van de oertijd

Knots glimlachte tevreden. De grootste omweg van de oertijd. Dat klonk als een fantastisch avontuur.’

Als het dorp van Freddie plotseling is verdwenen, besluiten Knots en Tuf hun vriend te helpen zoeken. De reis gaat meteen al mis als ze in slaap vallen op de rug van een wollige neushoorn! Op zoek naar Freddies familie stuiten ze op grote uitdagingen: woeste wasberen, onbewoonde eilanden en glimmende zwaardvissen. Zal het de drie lukken om de grootste omweg van de oertijd te volbrengen? En waarom heeft die eigenwijze Tuf opeens een kroon op haar hoofd?!

Voor kinderen vanaf 7 jaar die houden van een knotsgek avontuur.

Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers

‘Ze strekte haar hand zo ver uit als ze kon, helemaal tegen de wand van de koelkast aan, en toen…’

Lúcia Flores hoort een bekende stem uit de koelkast komen. Is dat… abuelo Hugo? Ze strekt haar hand ernaar uit en staat dan opeens op een treinperron. De Welbefaamde Betoverende Limotrein zal Lúcia naar haar grootvader brengen, naar een wereld waarin verloren dierbaren verder leven. Tot ze door de aaskevers naar gene zijde worden gebracht. Maar koningin Polyphaga heeft de aaskevers vervloekt en Lúcia is de enige die de vloek kan opheffen. Hugo heeft haar hulp nodig!

Een spannend, fantasievol verhaal voor kinderen vanaf 8 jaar.

Elandeiland

‘Ik ben uw kleindochter,’ zei Rosa.’

Rosa komt uit de stad naar Elandeiland om bij haar oma Nan te gaan wonen. Midden in de natuur staan haar heel wat verrassingen te wachten! Oma Nan is niet bepaald een doorsnee-oma en Elandeiland is een plek die alle dromen van Rosa overtreffen. Voor ze het weet peddelt ze over wild stromende rivieren en raakt ze bevriend met allerlei dieren… Maar zijn er nou indringers op het eiland?

Een grappig avontuur voor stoere kinderen vanaf 7 jaar.

GameHelden – Game Helden tegen de monsters

‘We zitten in een game. Maar dan echt.’

 

Om een reuzenslang in een game te verslaan, moeten Raff, Puck, Manú en Phileine Power Ups verzamelen. Wanneer ze uit de game worden gegooid, blijken ze deze superkrachten in het echt te hebben! Lukt het de Game Helden om uit de klauwen van de superschurk De Leeuwin en haar monsterleger te blijven?

Voor kinderen vanaf 7 jaar die houden van een avontuurlijk, spannend verhaal.

De trollen van Leif

‘Bammer-de-bammer-de-bam! De trollen komen eraan!’

Als de ouders van Ravna en Leif er met alle gezonde volwassen vandoor gaan om te plunderen, is de achtjarige Ravna degene die de leiding van het dorp overneemt. Haar broer Leif is nutteloos. Hij wil een skald zijn, iemand die verhalen vertelt en liedjes zingt. Maar niemand luistert naar zijn trollenverhalen en hij zingt valse dan een schorre kraai. Aan die slapjanus heeft niemand iets… of toch wel?

Een aanrader om voor te lezen vanaf zes jaar en zelf te lezen vanaf ongeveer zeven jaar.

Juf Braaksel en de mysterieuze verdwijning

‘Komen ze dan toch van die gemene juf Braaksel af?’

Na de zomervakantie gaan Lotte en Thijs naar groep zeven. Helaas is de sluwe juf Braaksel nog altijd directeur van hun school. Ze hebben geluk dat Lucas weer terug is in hun klas: hij ontdekt dat de uitvinder van de magische ring nóg iets heeft uitgevonden. Iets waarmee ze juf Braaksel misschien wel voorgoed kunnen laten verdwijnen… Maar net voordat ze de uitvinding willen gebruiken, wordt hij gestolen.
Net als Lotte, Thijs en Lucas het op willen geven, blijkt dat Milou, hun nieuwe klasgenootje, meer van de diefstal afweet.

Dit heerlijk hilarische avonturenboek vol humor is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar die voorgelezen worden. Vanaf ongeveer 9 jaar kunnen kinderen dit vrolijke boek zelf lezen.

Twitch en de vlucht van de ijsvogel

‘Hij had de bijnaam Twitch gekregen omdat hij een zenuwtrekje – twitch – had waarbij hij veel met zijn ogen knipperde. Maar hij had het altijd een leuke naam gevonden, want zijn opa had hem geleerd dat een twitcher een vogelspotter is die geïnteresseerd is in zeldzame vogels.’

Twitch heeft een passie voor vogels kijken.
Hij heeft drie kippen als huisdier, vier duiven én zwaluwen die in zijn slaapkamer wonen.

Op de eerste dag van de zomervakantie komt hij aan bij zijn geheime schuilplaats en ziet hij overal politie: een veroordeelde overvaller is uit de gevangenis ontsnapt en verstopt zich in het Avesbos.

Kan Twitch zijn talenten voor vogelspotten gebruiken om jacht te maken op de gevaarlijke gevangene en de ontbrekende buit te vinden?

Voor kinderen vanaf een jaar of 9 die van de natuur houden en het leuk vinden om raadsels op te lossen.

Nog één dag

‘Je weet nooit wat er gaat gebeuren, galmde het na in zijn hoofd. Wat nou als hij dat wél wist?’

Het begon allemaal met een spannende bekerfinale. Een helikopter. Een vreselijke ontvoering. En daarna een bizarre droom. Als Finn wakker wordt, is het vijftien mei – alwéér. En daarna wordt hij keer op keer op deze dag wakker.
Zou het ooit weer morgen worden? Finn denkt dat hij hiervoor twee dingen moet doen: de wedstrijd winnen én de ontvoering voorkomen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan…

Voor sportievelingen die van wel wat actie houden vanaf een jaar of 9.

Een gladiator heeft mijn lunchbox gestolen

‘Reis mee naar het oude Rome…

Maar pas op voor leeuwen en dampende drollen!’

Harry is terug in het verleden (alweer!), terwijl hij juist deze middag andere plannen had. Maar nu zit hij in het oude Rome. Tot hij weer naar huis kan zit hij opgescheept met zijn nieuwe, valsspelende vrienden, moet hij uit de buurt zien te blijven van roofzuchtige leeuwen en ook nog eens de vele drollen op straat ontwijken. Hoe overleeft hij dit nu weer?

Een graphic novel boordevol grappige illustraties en tip van Harry om te overleven in het oude rome. Voor lezers vanaf 9 jaar.

Jefferson

‘Daarna deed Jefferson iets wat hij beter niet had kunnen doen….Hij nam de schaar in zijn rechterhand en trok hem uit de wond, waarbij hij zich erover verbaasde hoe moeizaam dit ging.’

Op een ochtend gaat de vriendelijke egel Jefferson naar de kapper. Daar vindt hij de voorname das op de grond. Dood, met een schaar in zijn borst.

De enige getuige, een geit, beschuldigt Jefferson van de moord. In paniek slaat hij op de vlucht… maar Gijsbert, een varken en zijn beste vriend, overtuigt hem om samen op onderzoek uit te gaan.

Hun doel: de échte dader ontmaskeren…
Hun speurwerk leidt hen naar de mensenstad, waar ze een gruwelijke ontdekking doen.

Een aanrader voor speurneuzen vanaf 10 jaar.

De wisselaar

‘Durf jij met iemand van leven te ruilen?’

Anders ontdekt dat hij een Wisselaar is: hij kan van leven wisselen met iemand anders. Al snel krijgt hij zijn allereerste opdracht, maar is wisselen wel zo leuk als het lijkt? Plotseling in een ander leven terechtkomen kan heel gevaarlijk zijn…
Als Wisselaar is er één gouden regel waar je je aan moet houden: je vertelt niemand over je gave. Maar hoe moet Anders zijn nieuwe leven geheim houden voor zijn tweelingbroer?

Geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar die houden van een grappig en spannend verhaal.

We hopen dat we je met deze blog genoeg boekentips hebben gegeven om de vakantie door te komen. Welk boek wil jij als eerst lezen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *