11 Vakantie voorleestips voor kinderen uit groep 1/2

En dan is het alweer bijna zomervakantie. Zon, zee, ijsjes, spelen en nog veel meer. Een aantal weken even rustig aan en niet meer iedere dag naar school. Jullie hebben vast plannen voor in de vakantie. Denk er ook eens aan om lekker in alle rust in een prentenboek te duiken. Vaak is er net wat meer rust om een mooi boek voor te lezen. Wij helpen je alvast een eindje op weg voor het geval je niet zo goed weet welke boeken je kunt kiezen. Scrol maar naar beneden, er zit vast iets voor jou bij. Als je op de covers klikt kun je de bijhorende tip in z’n geheel lezen. Veel succes en alvast een fijne vakantie gewenst!

Het prinsesje zonder stank

‘Maar de enkele scheet die het prinsesje liet, knetterde of stonk helemaal niet!’

Wat doe je als je niet kunt stinken? Balen natuurlijk! Dit prinsesje is de wanhoop nabij. Ze wil net al ieder ander kind lekkere vieze scheetjes laten. Haar moeder weet gelukkig raad: hoog tijd om eens iets anders te eten! Zal de koninklijke keukenbrigade het prinsesje dan eindelijk aan het stinken krijgen?

Het boek is los te lezen van de vorige delen en heeft  net als zijn voorgangers een speciale uitklappagina voor een geestig kijkje in de koninklijke keuken. Een feest om voor te lezen aan peuters en kleuters!

 

Aan zee

‘Gaan we morgen weer naar zee?’

Het warme zand onder je blote voeten, schelpen zoeken, over de golven springen, een zandkasteel bouwen: niets is zo fijn als een zomerdag aan zee.Ga je mee? Noëlle Smit schreef en illustreerde een heerlijk zomers prentenboek waarin een dag naar zee beschreven wordt. Aan de hand van korte zinnen en paginavullende illustraties maak je kennis met de diverse activiteiten die je tijdens een dagje naar het strand kan doen.

Het perfecte verhaal om samen te lezen ter voorbereiding op een dagje strand of met een kleedje op de bank om lekker weg te dromen bij de zomer die voor de deur staat.

 

Ik mis Milo

‘Ik mis Milo. Milo is mijn schildpad. Of nee, hij wás mijn schildpad.’

Als zijn schildpad Milo doodgaat, voelt een jongen zich eindeloos verdrietig. Want Milo en hij hoorden bij elkaar. Voor altijd.  De hoofdpersoon in het boek mag een nieuw huisdier kiezen, maar geen enkel huisdier is hetzelfde als Milo. De één kan net zo goed zwemmen, de ander heeft een net zo mooi schild. Maar Milo was een combinatie van alles. Zal hij dan ooit nog een nieuw huisdier kunnen vinden?

 

Laila en het lieveheersbeestje

‘Laila was niet zoals de andere lieveheersbeestjes.’

Laila is een lieveheersbeestje maar ze voelt zich geen lieveheersbeestje, want ze heeft geen stippen. Ze denkt dat ze zich alleen met stippen een echt lieveheersbeestje zal voelen. Daarom tekent ze stippen op haar schildje. Helaas spoelen de stippen er af wanneer het regent en is Laila weer helemaal sip. Dan komt er een mestkever voorbij en hij brengt Laila op een idee. Voortaan vindt Laila het juist leuk om een beetje anders te zijn.

Voor peuters en kleuters die op ontdekkingstocht (naar zichzelf) zijn.

 

Miljonairtje

‘Ik wist al dat ik niets meer nodig had…
… maar nu weet ik het zeker.’

Miljonairtje heeft niets meer nodig. Toch koopt ze dingen van de bakker, de slager, de fietsenmaker en kiest ze een vriendin. Ze koopt zelfs een kasteel. Miljonairtje komt erachter dat ze toch liever thuis is en geeft al haar nieuwe spullen weg, behalve dan de lieve dame. Want alleen geld en spullen maken niet gelukkig.

Na het lezen van dit boek kun je met de kinderen praten over de vraag ‘wat maakt jou gelukkig en waarvan word je écht gelukkig als je alles al hebt’. Voor jongens en meiden vanaf vier jaar die van een mooi verhaal houden.

 

Olifantje gaat op reis

‘Je bent nu groot genoeg om mee op reis te gaan,’ zegt papa op een dag.
‘Ik zal je een stukje van de wereld laten zien.’ 

In dit prentenboek gaat Olifantje samen met papa op reis. Papa vertelt wat er onderweg allemaal te zien is zoals de bergen, het strand, de grotten en het museum. Maar Olifantje ziet hele andere, interessante dingen… Op de terugreis valt papa in slaap en maakt Olifantje tekeningen over de bijzondere reis.

Het is een lief en aandoenlijk prentenboek, waarbij de kleuter samen met Olifantje op reis gaat. Voor iedereen vanaf 4 jaar.

 

Boer Boris en het bootje

Die boot ligt daar al eeuwenlang. Hij is voor natte voeten bang!

Boer Boris, Berend en Sam (en alle dieren, natuurlijk) gaan een dagje naar de haven, kijken hoe de boten varen. Er varen er veel, maar één bootje ligt op de kant. Eén bootje durft niet te gaan varen. Is er iemand die kan helpen?

Dat wij fan zijn van Boer Boris kun je lezen in onze blog. Maar niet alleen wij, heel veel peuters en kleuters genieten al jaren van de avonturen van deze geliefde boer.

 

Schildpad en ik

‘Altijd wilde ik hetzelfde verhaal horen. Opa begon te vertellen…’

Opa komt terug van een reis naar zijn geboorteland en vindt in zijn koffer een piepklein schildpadje dat daar per ongeluk in terecht is gekomen. Hij geeft het cadeau aan zijn kleinzoon, die er zielsgelukkig mee is. Nu heeft hij een vriend voor het leven. Schildpad kan wel honderd jaar worden!

Maar dan begint schildpad te groeien en te groeien. Hij eet steeds meer sla en past niet meer door de voordeur. Wat nu?

 

Coco, kijk uit!

‘Ritsel, ritsel… Wie is daar?’

Coco is klaar voor een nieuw avontuur. Ze wil bloemen plukken voor haar moeder, dus ze gaat het nest uit en het bos in. Maar daar wonen ook gevaarlijke dieren. Coco hoort geritsel in de struiken… Wie zitten er allemaal verstopt?

In korte, bondige zinnen wordt het verhaal vlot verteld. Zo blijft de aandacht van je kind bij het boek en is het boek geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Het meer dat verdwijnt

‘Toen we klein waren, probeerden we altijd te raden of het meer er wel of niet zou zijn wanneer mijn vader en moeder erlangs reden’

Meara’s opa woont aan een meer. Maar het is geen gewoon meer. Op sommige dagen zit het vol met glinsterend water, op andere dagen is het…leeg! Als Meara aan opa vraagt wat er aan de hand is, vertelt hij het ene na het andere mysterieuze verhaal. De zeemeerminnen trokken de stop uit het meer of een reus gebruikte het bevroren water als ijsklontje. Meara gelooft opa natuurlijk niet. Tot hij haar meeneemt naar de top van een berg aan het meer. Daar ontdekt ze dat niets onmogelijk is, als je er maar voor openstaat…

 

Help! Een verrassing!

O jee, o jee, dat wil ik niet.’

Help! Suusje Eekhoorn heeft een verrassing voor August de Vos.
Maar August houdt helemaal niet van verrassingen.
Wat zou Suus van plan zijn? Komt dat wel goed?

Een boek met betoverend mooie illustraties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *