11 boeken van Roald Dahl

De boeken van Roald Dahl, wie is er niet groot mee geworden? Sjakie en de Chocoladefabriek, Matilda, de GVR, de Griezels, je kent ze vast wel. Maar Roald Dahl heeft nog meer grappige en fantasierijke boeken geschreven. We hebben in deze blog de juist wat minder bekende boeken voor je op een rij gezet.

13 September is de geboortedag van meesterverteller Roald Dahl. En ook dit jaar staan tijdens de Roald Dahl-week de boeken van deze bijzondere schrijver centraal. Wist je dat uitgeverij Fontein gratis digitaal lesmateriaal ter beschikking stelt voor basisscholen? Het lesmateriaal heeft elk jaar een wisselend thema dat aansluit bij dat van Kinderboekenweek, dit jaar Gi-ga-groen! Perfect om de Roald Dahl-week met je klas te vieren en zo het schooljaar feestelijk te starten. Je kunt het lesmateriaal via de site downloaden. Veel leesplezier!

Wil je meer weten over één van de boeken? Klik dan op de afbeeldingen om naar de volledige boekentip te gaan.

Word nooit groot 

‘Ben jij gehoorzaam, lief en zoet? Doe je altijd braaf wat moet? Dan heb ik niet zo’n leuk bericht… Doe – hup – dit boek maar snel weer dicht!’ 

Wat zou er gebeuren als je altijd kind bleef en nooit volwassen werd? Dan hoefde je in ieder geval niet al die vreselijk verantwoorde grotemensendingen te doen. Het is gewoon sneu met hoeveel saaiheid volwassenen hun dagen vullen. Maar het kán ook anders…!

Deze ode aan de fantasie en vindingrijkheid zal alle fans van Roald Dahl aanspreken, jong en oud! Al voor te lezen aan kinderen vanaf 4 jaar.

 De giraffe, de peli en ik

‘De chauffeur zei: “Zijne Genade de Hertog van Heiligerlee heeft mij opgedragen deze envelop af te geven bij het Ladderloze Glazenwassersbedrijf.”.
“Dat zijn wij!” riep de aap.’ 

Billy heeft een grote droom: eigenaar worden van een snoepwinkel. Niet ver van waar hij woont staat een raar, oud, leeg en houten huis. Ooit was daar de Zoete Inval, de snoepwinkel. Het enige wat daar nog aan doet herinneren zijn de verbleekte letters op de voorgevel. Op het raam stond ‘TE KOOB’, maar de volgende dag had iemand dit weggekrabd en stond er ‘VEKOGT’.

Al snel komt Billy erachter wie de bewoners zijn van het oude pand: een pelikaan, een giraffe en een aap. Na een brief komen ze bij de hertog, die zich toch iets anders had voorgesteld toen hij vroeg om een glazenwasser. Al snel komen zowel de dieren, als de hertog en Billy erachter dat ze veel meer kunnen dan zorgen voor schone ramen.  Voor iedereen vanaf 7 jaar.

De tovervinger             

‘En waar eerst zijn armen zaten, had hij nu een paar eenden vleugels’.

Meneer Kreitjes en zijn zonen jagen op eenden. Daar heeft hun buurmeisje een ontzettende hekel aan. Zij probeert hun duidelijk te maken dat ze echt moeten ophouden, maar ze wordt gewoon uitgelachen. Dan doet ze het enige wat ze nog kan doen: ze zwaait met haar tovervinger!

Wanneer de Kreitjes de volgende morgen wakker worden, zijn hun armen in vleugels veranderd. En dat is nog niet alles. Vier grote wilde eenden pikken hun huis in, en de Kreitjes merken dat zíj niet langer de jagers zijn, maar dat er op hén wordt gejaagd.

Een tof boek voor dierenliefhebbers vanaf een jaar of 7.

De fantastische meneer Vos       

‘Deze verrukkelijke maaltijd danken wij aan de gulheid van de heren Bolus, Bits en Biet’

‘En liefste?’ vroeg Meneer Vos. ‘Wat mag het wezen vanavond?’
‘Ik denk dat we vanavond maar eens eend moesten eten,’ zei Mevrouw Vos. ‘Breng maar twee vette eenden mee, alsjeblieft. Eén voor ons samen, en één voor de kinderen.’
‘Goed, dan nemen we eenden!’ zei Meneer Vos. ‘De beste die Bits maar heeft.’

Meneer Vos zou niet zoveel praatjes hebben als hij had geweten dat de boeren Bolus, Bits en Biet hem op dat ogenblik opwachten. Ze liggen achter een boom bij de ingang van het hol, een geladen geweer in de aanslag. Ze zijn vastbesloten om Meneer Vos dood te schieten, uit te hongeren of uit te graven, al duurt het nog zo lang…

Voorlezen vanaf een jaar of 7, zelf lezen vanaf ongeveer 9 jaar.

Ieorg Idur

‘Groei Rudi, groei Rudi, word groter en groter.’

Meneer Hoppe is stiekem erg verliefd op zijn onderbuurvrouw, maar hij durft mevrouw Zilver niet aan te spreken. Op een dag hoort hij haar zeggen dat haar schildpad maar niet wil groeien. Meneer Hoppe verzint een indrukwekkende toverspreuk. Zal dit de schildpad én hemzelf helpen?

Ieorg Idur is een heerlijk verhaal boordevol fantasie. Met een grote glimlach sla je het boek na een tijdje dicht. En wat blijft het toch een grote vraag hoe Roald Dahl zijn prachtige verhalen bedacht heeft. De verhalen zitten zo boordevol humor en lezen zo fijn weg.

Ieorg Idur is een heerlijk tijdloos verhaal voor alle Roald Dahl fans en de liefhebber van verhalen vol fantasie vanaf 6 jaar.

Joris en de geheimzinnige toverdrank

‘Dit zou de regel zijn: alles wat hij zag, vloeibaar, stroperig of poeder, alles ging erin.’

Joris woont op een boerderij, ver van alles af. Op een zaterdagochtend moet hij in zijn eentje op zijn grootmoeder passen, maar Joris haat zijn grootmoe, dat akelige, hekserige ouwe wijf. Hij bedenkt een plan: hij gaat een toverdrankje voor haar maken. Er gaat van alles in: kanariezangzaad, varkenstabletten, motorolie en nog veel meer. Grootmoe drinkt het drankje en ze groeit en groeit. Ze gaat door het plafond en zelfs door het dak heen! Wanneer Joris en zijn vader besluiten nog meer toverdrankjes te gaan maken, gebeuren de gekste dingen.

Joris en de geheimzinnige toverdrank is een fantastisch verhaal voor kinderen vanaf 7 jaar.

De reuzenperzik

“James knielde en stak zijn hoofd en schouders naar binnen.
Hij kroop naar binnen.
En hij bleef kruipen…
Dit is niet alleen maar een gat, dacht hij. Het is een tunnel!”

James woont al jaren bij zijn tantes Spons en Spijker in een raar bouwvallig huis op de top van een hoge heuvel in het zuiden van Engeland. James moet van die niet zo lieve tantes altijd hard werken. Aan dit saaie leven komt een eind als hij van een oud mannetje een zakje toverkracht krijgt. James laat het zakje bij de kale perzikboom vallen, en dan groeit er aan de boom een reusachtige perzik die zo groot wordt als een huis! James kruipt door een tunnel de reuzenperzik binnen en ontmoet Ouwe-Groene-Sprinkhaan, juffrouw Spin, Lieveheersbeest en nog meer dieren. Samen beleven ze de gekste avonturen, zoals een wilde tocht van de heuvel af en zelfs een luchtreis over de oceaan.

Ben je 7 jaar en durf je in de reuzenperzik te stappen? Dan is dit boek echt iets voor jou!

Daantje, de wereldkampioen

Het volgende stuk moeten we kruipen,’ fluisterde hij, terwijl hij mijn hand losliet.
“Blijf de hele tijd vlak achter mij en doe precies wat ik doe. Als je mij plat op mijn gezicht ziet vallen, doe jij dat ook. Ja?”.
“Ja,” fluisterde ik terug.
“Vooruit dan. Nou gaat ’t erom!”.

Daantje lijkt wel een vriendje van Sjakie (en de chocoladefabriek): hij is ook aardig, slim, oplettend en humoristisch. Hij woont met zijn vader in een oude woonwagen. Vader is een geweldige verteller en een genie op het gebied van vliegers. Net als de veldwachter en de domineesvrouw, stroopt hij af en toe een fazantje omdat het zo vreselijk spannend is… en lekker.

Hij vangt de fazanten door bijvoorbeeld rozijnen aan een haar van en paardestaart te rijgen. Zijn grote vijand is een rijke vette zakenman die jaarlijks een jachtpartij organiseert op fazanten. Samen met Daantje bindt hij de strijd aan met deze rijkaard…

Daantje, de wereldkampioen is voor iedereen vanaf 8 jaar, die klaar is voor een avontuur!

Het wonderlijk verhaal van Hendrik Meier

‘Deze bundel bevat zeven uiteenlopende verhalen van meesterverteller Roald Dahl.’

Hendrik Meier, held van het titelverhaal en rijke stinkerd, ontdekt een bijzondere manier om nog meer geld te verdienen. Na jaren oefenen slaagt hij erin te zien zonder ogen…

Dahl vertelt verder over de landarbeider Butcher die tijdens het ploegen op een waardevolle schat stuit, over een jongen die met dieren kan praten en een schildpad redt uit de soep, over een lifter die laat zien hoe vingervlug hij is en over een dromerig vogelvriendje dat het slachtoffer wordt van een gewelddadig verjaarsgeschenk.

Ten slotte lees je in dit boek het allereerste verhaal dat de wereldberoemde Roald Dahl ooit schreef. Roald Dahl ontving voor dit boek een Zilveren Griffel.

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar die houden van afwisselende en grappige verhalen.

 

Heintje en de minipins

‘Wacht u voor het Woud van het Kwaad!
Verloren is al wie daar binnengaat!’

De moeder van Kleine Heintje verbiedt hem om naar het Woud van het Kwaad te gaan, omdat daar volgens haar hoornnokkers, knotszwabbers en monsterlijke drochten wonen. Op een dag gaat Kleine Heintje toch en wordt dan achterna gezeten door een rapschranzer. Kleine Heintje vlucht een boom in en ontmoet de minpins. Samen bedenken ze een plan om de monsters te verslaan.

Luister jij ook wel eens niet naar je ouders en hou jij van een spannend fantasierijk verhaal? Lees dan dit schitterende boek.

 

 

Roald Dahl Woordenboek

NIET VERGETEN! Dit is een buitengebruikelijk woordenboek. Je vindt hierin alleen woorden die voorkomen in de verhalen en gedichten van Roald Dahl.

Dit is het enige echte Roald Dahl Woordenboek, boordevol fantabuleuze woorden van de beste kinderboekenschrijver ter wereld. In dit woordenboek staan gniffelgave gewone woorden en alle door Roald Dahl bedachte woorden. Je vindt er de enige echte omschrijvingen van Dahl-vindsels als mensbaksel, fropskottel en knotszwabber. Bij alle woorden staan fantabuleuze voorbeeldzinnen uit klassiekers als Matilda en De GVR. In kadertjes wordt uitgelegd hoe Dahl speelt met taal en hoe je dat zelf ook kunt doen.

Een superschitterendst, fantabuleus en toffisch woordenboek voor de Roald Dahl liefhebbers vanaf 8 jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *