11 voorleesboeken voor jonge kinderen

Voorlezen is belangrijk. Vanaf zeer jonge leeftijd is het goed om daarmee te beginnen. Zelfs aan een baby op schoot kun je al een boekje voorlezen. Hierbij leert je kind het concept van voorlezen, simpelweg door het omslaan van de pagina’s. Als je kind wat ouder is, leert het plaatjes herkennen en aanwijzen. Weer wat later begint je kind de plaatjes te benoemen. Het kind heeft aandacht voor een korte verhaallijn. Daarna begint het ‘echte’ voorlezen. Hoe meer je voorleest, hoe meer woorden je kind kent, des te beter is zijn taalbegrip. Buiten dat voorlezen goed is voor de woordenschatontwikkeling en een voorsprong op de leesvaardigheid en cognitieve vaardigheden geeft, schept het voorleesmoment een band en verbetert het de interactie met elkaar. Het is even een moment waarin je oprecht tijd hebt voor elkaar. Geen afleiding en alleen oog voor je kind en het boek.

Veel ouders stoppen met voorlezen wanneer hun kind op school heeft leren lezen. Voorlezen blijft belangrijk, ook op oudere leeftijd. Oók wanneer je kind al zelf kan lezen. Met deze voorleesboeken maak je van het voorlezen een feestje! Klik op de cover om de volledige boekentip te lezen. Laat je ons weten welk boek jij voor gaat lezen aan je kind?

 

Vinnie en Flos

“Snotteflos, als je het nou gewoon eens probeert!’

Vinnie verhuist met zijn ouders naar een nieuw huis. Alles is een beetje eng in het begin, ook de nieuwe slaapkamer. Maar dan ontmoet hij Flos die in een boek in zijn kamer woont. Vinnie en Flos worden dikke vrienden en beleven samen veel avonturen waarbij de één de ander en dan weer de ander de één uit de brand helpt.

Het boek bevat 15 korten, afgeronde voorleesverhalen over herkenbare onderwerpen. Perfect om voor te lezen voor het slapen gaan!

Willem en Dikke Teun

“Ik hoef geen vriendjes. Ik heb Dikke Teun!”

Willem heeft een heel bijzondere vriend: zijn rode kater! Dikke Teun kan praten, maar alleen als Willem bij hem is. Als er iemand anders binnenkomt, mauwt Dikke Teun als een gewone kat. Het is hun geheim.
Dikke Teun helpt Willem namelijk vaak een beetje als hij iets spannend of zelfs eng vindt. Als Willem niet goed buiten durft te spelen of als hij alleen een boodschap moet doen, dan helpt Dikke Teun hem. Zo wordt Willem steeds een beetje flinker, tot hij beslist geen bange kleuter meer is…

 

Sjakie en Jopie

Jopie bonst op de deur van nummer 9. Sjakie! Sjakie! Zullen we prut met peertjes maken?’

Jopie woont op nummer 1 en Sjakie op nummer 9, op de Van Tienenweg. 1 + 9 = 10 en ze zijn dan ook de beste vrienden!
Sjakie heeft altijd minstens één pleister op zijn lichaam. Hij kan onhandig zijn, maar als er muziek klinkt, danst hij.
Jopie herken je meteen. Als ze rent, is ze net een paardje. Ren, galop, ren, galop!
Samen spelen ze dat ze een hondje zijn, zoeken ze kleine beestjes, maken ze ‘prut met peertjes’, zaaien ze aardbeienplantjes en nog veel meer…
Met veel fantasie verkennen ze hun wereld.

Het grote gekke voorleesboek

‘Alle vrolijke verhaaltjes over de viezerdjes, de ettertjes, de bussertjes en de griezeltjes in één groot voorleesboek.’

Prutje en Snotje zijn zo vies dat echt níémand ze wil hebben. Behalve tante Dalia… Flop en Fladdertje zijn zo vreselijk stout dat ze de ettertjes worden genoemd. Tante Dalia krijgt gewoon grijze haren van die twee… Mees en Moontje hebben het erg gezellig bij tante Tivoli. Tot juffrouw Pin de twee in haar kindertehuis wil opnemen. Dan móéten Mees en Moontje wel echte griezeltjes worden… En Joris en Jetje krijgen van ome Ko allebei een opgeknapt kermisbusje en mogen daar de hele dag in rondrijden. Ze verrichten zelfs echte heldendaden!

Voorlezen met Kolletje en Dirk

‘Gegarandeerd uren voorleesplezier met dit lekkere dikke voorleesboek!’

Kolletje en haar vriendje Dirk beleven allerlei avonturen. Kolletje gaat met haar klas naar een boerderij en ziet dansende koeien. In de zomer kampeert ze met papa in een tentje in de tuin, en Dirk leert vliegeren. Met de hele familie gaan ze naar de kermis en Kolletje en Dirk mogen in de botsautootjes. Doerak, het hondje van meneer De Jong, haalt veel ondeugende streken uit. Gelukkig heeft Kolletje altijd haar rood-witte toversokken aan. Als ze dan haar naam ‘Katharina Orselia Laetitia’ zegt, gebeuren er de wonderlijkste dingen…

Naast dat het boek boordevol voorleesverhalen staat, is het ook rijk gevuld met kleurrijke illustraties. Ze zijn grappig en vullen het verhaal goed aan. De tekst en illustraties vormen een prachtig geheel.

Een grappig en kleurrijk boek boordevol herkenbare verhalen voor kleuters vanaf 4 jaar.

De fantastische verhalen van Tashi

‘Nou, het ging zo,’ zei Tashi

Dit dikke boek bevat acht verhalen met sprookjesachtige verhalen over Tashi, de nieuwe, speciale vriend van Tim. Tashi komt uit een ander land en heeft de meest fantastische dingen meegemaakt over de hele wereld. Tashi vertelt Tim over draken, tijgers, rovers en reuzen. De verhalen worden in een gesprekvorm verteld. Of Tashi vertelt de verhalen aan Tim, of Tim vertelt de verhalen over Tashi aan zijn ouders. Zij vinden de nieuwe vriend van Tim ook erg interessant!  Tashi komt telkens voor grote uitdagingen te staan in de verhalen en de oplossingen die Tashi bedenkt zijn origineel en niet wat je zou verwachten!

Voor kinderen vanaf 6 jaar die houden van sprookjesachtige avonturen.

 

Avonturen van de dappere ridster

Opzij, opzij! Maak plaats voor mij!

Als baby was ze al anders. Ze keek zó helder en onverschrokken uit haar diepbruine ogen, dat sommige bezoekers terugdeinsden als ze zich over haar wieg bogen.
Ze kwam al op voor de zwakkeren voor ze kon praten: ze was nog maar een dreumes toen ze haar buurjongetje resoluut op zijn kop sloeg, omdat hij voortdurend zijn zusje pestte.
Zijwieltjes weigerde ze. Na vier keer vallen kon ze fietsen.
Zwemles heeft ze nooit gehad. Ze redde al kevers uit het water voor ze kon zwemmen.
Ja, het was al vroeg duidelijk. Ze werd dan ook geen juf, kapster, tandarts, politievrouw, imker, piloot of hondentrimster, nee, ze werd ridster. En niet zomaar ridster, maar de dapperste ridster van het land.

Boutje van de rommelberg

‘Dingen die je niet durft, kun je toch nog wel gewoon doen.’

Boutje woont met zijn vader bij de rommelberg. Dat is een torenhoge stapel van allemaal oude spullen: stoelen, stofzuigers, koelkasten, speelgoed en nog veel en veel meer.
Wat een troep, denken de meeste mensen. Maar voor Boutje is het een paradijs, want hij is de knutselkoning. Hij kan alles verzinnen én maken, ook dingen die nog niet bestaan.
Als hij op een dag tussen de rommel een gouden beeldje vindt, beginnen de problemen. Maar ook de avonturen!

Een heerlijk, origineel voorleesboek voor kinderen vanaf vijf jaar.

De dwergjes van Tuil

Stap in de wereld van de dwergjes en ontdek hoe leuk ze zijn.

De dwergjes van Tuil wonen op de hei. Het zijn er niet twee of vijf, maar wel honderd, een heel dwergenvolk bij elkaar. Ze leven van de honing uit de heidebloemen, van wortels en van aardappelen, van het land Verderop. Maar op een dag komt er een zwerm bijen aanvliegen. Een grote bruin-gele wolk, die zoemt als een motor en die zoemend aan de tak van een knoestige dennenboom blijft hangen.

De bijen pikken alle honing in en niemand van de dwergen durft hun om een potje te gaan vragen. Behalve… Kleine Pier, de jongste dwerg. Hij sluit vrede met het bijenvolk van koningin Zwoe, en dat is het begin van een reeks avonturen waarin Kleine Pier met zijn dappere daden en slimme plannetjes het dwergenvolkje keer op keer weet te redden.

Het grote avontuur van kleine muis

‘Van papa en mama mag ik niet met vreemden meegaan.’

Het is feest bij de familie Muis. Maar waar is opa? Kleine Muis gaat op zoek. Wanneer hij in het bos Uil ontmoet, is dat het begin van een groot avontuur. Meer dan eens moet Kleine Muis rennen voor zijn leven. Komt hij veilig thuis? En kan hij de plannen van Uil dwarsbomen?

Het verhaal is met veel humor geschreven. De opmerkingen van Uil zijn dubbelzinnig, wat jij als ouder snapt, maar bij Kleine Muis en het kind wat voorgelezen wordt, zal het langer duren voordat hij snapt wat er is gebeurd. Dat maakt dat je als ouder vaak met een glimlach op je gezicht zit. Het kind zal genieten van Arebelle de kip, die een beetje doof is en veel verkeerd verstaat. Dat levert grappige situaties op!

Kikkerbilletjes van de koning

“Er was eens…”

… een prinses die een bruidegom moest kiezen uit zevenhonderd prinsen, maar bij niet één prins vlinders in haar buik voelde.
… een papiervisvissertje dat een wel heel bijzondere vis in zijn net vond, maar hem toch terug gooide.
… een knappe prins die dolgraag naar buiten wilde, maar niet mocht van zijn overbezorgde ouders.
… een geest in een fles die wel heel ver van huis was geraakt en heimwee had.
… een dappere ridster die besloot de knappe prins uit het kasteel van zijn overbezorgde ouders te redden.
… en er was ook eens een koning die dolgraag kikkerbilletjes at. Tot hij op een dag zelf in een kikker veranderde.

Het sprookjesboek dat in iedere boekenkast zou moeten schitteren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *