Gi-ga-groene boekentips groep 1/2

Nog even en dan begint de Kinderboekenweek. Het thema van 2022 is gi-ga-groen. We hebben de nieuwste en mooiste gi-ga-groene boekentips voor jullie op een rij gezet!

1. Kas en Saar in de moestuin

‘Waarom hebben jullie laarsjes aan?’ vraagt opa verbaasd. ‘Het is heel mooi weer. Ik zie geen regen!’
‘We gaan toch naar de moestuin?’ lacht Kas. ‘Dan moet je laarsjes aan, want van in de tuin werken word je lekker vies.’

Kas en Saar mogen mee naar de moestuin van de opa van Saar. Zij zijn er al helemaal op voorbereid en hebben oude kleding en laarzen aan, want vies worden mag. Wat komt er een hoop bij kijken, voordat er groente of fruit op je bord ligt. Kas en Saar hebben het maar druk met het helpen van de opa van Saar. Nadat ze eerst goed gekeken hebben hoe alle planten gegroeid zijn, gaan ze aan het werk. Onkruid wieden, slakken verwijderen en zaaien; ze hebben het er maar druk mee. Opa legt geduldig uit wat er moet gebeuren en waarom dit moet gebeuren.

Kas en Saar in de moestuin is een vrolijk en herkenbaar prentenboek over tuinieren in de moestuin voor kinderen met groene vingers vanaf 3 jaar.

2. Dit is… natuur!

‘Ga mee op reis met Kim Merel en ontdek de natuur!’

Toen Kim Merel, bioloog en schrijver, haar dochter van drie niet uit kon leggen wat natuur was, wist zij dat het tijd was om er een boek over te schrijven. Want wat is natuur nu eigenlijk? En hoe leg je dat uit aan kinderen?
Natuur zie je overal, in de stad, maar ook in het heelal. Het is overal om ons heen. Je kunt het zien, maar soms lukt dat niet met het blote oog, omdat het te klein is. Het hele jaar door is er natuur, in alle seizoenen. Of het nu koud of warm is, droog of nat. Er is altijd natuur om ons heen. En jij bent zelf ook een stukje van die natuur, hoe tof is dat!

Laat je verwonderen, reis mee en ontdek alles over de natuur. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

3. Het meer dat verdwijnt

‘Toen we klein waren, probeerden we altijd te raden of het meer er wel of niet zou zijn wanneer mijn vader en moeder erlangs reden’

Een verhaal dat zich afspeelt aan de noordkust van het ruige, mystieke Ierland: de perfecte locatie voor deze bijzondere vertelling!  Een meer dat er soms wel en soms niet is, hoe kan dat? Meara wil een verklaring en is vast besloten die te vinden. Maar hoe ze ook haar best doet, het verdwijnen van het meer blijft een mysterie. De verklaringen van haar opa wuift ze weg, die kunnen niet kloppen omdat ze eenvoudigweg niet bij het ‘echte’ leven passen. Als Meara het bijna heeft opgegeven stelt opa voor om de berg aan het meer te beklimmen. En wat ze daar te zien krijgen…

Het verhaal past goed bij het thema van kinderboekenweek 2022: Gi – Ga – Groen en is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 4.

4. De blaadjesdief

‘Wacht eens even! Een van mijn blaadjes is… WEG!’

Eekhoorn snapt er niets van. Als hij wakker wordt, mist hij een paar van zijn blaadjes. Wie is toch de Blaadjesdief? Misschien was het Muis? Of toch Specht? Eekhoorn vraagt Vogel om hulp. Vogel weet wel wat er aan de hand is. Dit gebeurt namelijk ieder jaar. Lukt het hem om dat aan Eekhoorn uit te leggen?

Dit vrolijke prentenboek staat in het teken van de seizoenswisselingen die er in een jaar plaatsvinden. De herfst speelt voornamelijk een rol in dit boek. De blaadjes worden mooi oranje, goud en rood en vallen daarna van de boom, hoe bijzonder is dat! Eekhoorn snapt er niets van. Hoe komt dat toch?

Een prachtig, kleurrijk en informatief prentenboek om keer op keer van te genieten met jouw peuter of kleuter.

5. De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje konijn

In dit sfeervolle prentenboek begint Heer Hermelijn een eigen moestuin. Hoe moeilijk kan dat nu zijn? Je doet de zaadjes in de grond, en je wacht. Je moet na het zaaien vooral heel veel geduld hebben. Hij heeft dat wel, maar dat kun je niet zeggen van Kereltje Konijn. Na heel veel nachten komen de eerste gewassen op, maar aangezien Heer Hermelijn niet gekleed is om te oogsten, bedenkt hij dat hij nog een dagje wacht. Had hij dat maar niet gedaan! De duiven zijn hem voor geweest… Ook de sla wordt opgegeten door de slakken. Maar gelukkig is Kereltje Konijn er om Heer Hermelijn te helpen! Of toch niet?

6. Gered

‘Smeltend ijs, het water stijgt.
De zee wordt woest en groot.
Een erge overstroming dreigt.
Bouw bliksemsnel een boot!’

Waar Arend zijn leven heel vredig begon, merkt hij al snel dat de zee heel onstuimig aan het worden is.. Wanneer ook zijn nest wegdrijft, is het tijd voor Arend om te vliegen. Vanuit de lucht ziet hij een losgeslagen schots en het ijs dat maar doorgaat met smelten. Het water stijgt, zelfs zover dat het tot aan het randje van het bos loopt. En daar blijft het niet bij… maar de andere dieren? Die lijken zich niet zo’n zorgen te maken. Totdat Arend in de verte iets ziet… Zou het iemand zijn die Arend kan helpen?

Voor alle wereldredders vanaf 4 jaar.

7. Kolletje en Dirk – Groene vingers

‘De plantjes komen van mijn oma en die heeft groene vingers. Dat betekent dat ze heel goed met planten kan omgaan.’

Opa Snor en oma Orselia komen langs in hun nieuwe, elektrische auto. Oma heeft speciaal een doos met stekkies meegenomen, want Kolletje en Dirk gaan een moestuintje aanleggen. Opa zegt dat oma  groene vingers heeft, omdat ze goed voor planten kan zorgen. Daar moeten Kolletje en Dirk om lachen. Liekje uit Kolletjes klas heeft ook groene vingers, maar dan van de vingerverf. Patrick Poeptoeter heeft liever bruine poephanden. Op een warme dag vergeten Kolletje en Dirk de moestuin water te geven. De planten zien er verdroogd uit. Gelukkig heeft Kolletje haar toversokken!

Kolletje en Dirk krijgen groene vingers in dit boek met twaalf nieuwe Kolletje & Dirk-verhalen. Ook ontdekken ze leuke manieren om de natuur een handje te helpen, bijvoorbeeld door zwerfafval op te ruimen, een bijenhotel op te hangen of bomen te planten.

Een gezellig voorleesboek vol vrolijke illustraties voor kleuters die van de natuur houden.

8. Op zoek naar de herfst

‘Dus de opdracht is: breng de herfst naar onze klas.’

Fien en Ramses krijgen een opdracht van meester Sander: de herfst naar de klas brengen. Al snel hebben ze diverse ideeën. Het rapen van kastanjes en herfstbladeren of het meenemen van een pompoen. Maar al deze ideeën worden al door klasgenoten uitgevoerd. Samen gaan ze op zoek naar iets wat nog niemand meeneemt en daarbij hebben ze de hulp nodig van een echte kenner. Ze vragen de moeder van Ramses die ze doorverwijst naar opa. Opa helpt de boswachter zo af en toe en heeft zelfs een afspraak met een echte boswachter voor ze gemaakt. Nu moet het toch zeker wel lukken met deze bijzondere opdracht van meester Sander?

9. Klimaatjes – Kliekjesfeest

‘Vos wilde zomaar alle kliekjes weggooien die Duif nog overhad van gisteravond.’

Hallo, wij zijn de Klimaatjes! Wij zijn allerbeste maatjes. In deze serie beleven we elke keer een nieuw avontuur waarin we jullie op eigen en vaak grappige wijze laten zien hoe jij zelf je leefwereld fijn kunt houden. Veel leesplezier! Een moestuintje is hard werken. Ook voor de groenten, want die moeten groeien. Daarom is het goed om zo min mogelijk weg te gooien, zegt Uil. En dat is nog leuk ook! Samen ontdekken de Klimaatjes dat je met kliekjes heerlijke dingen kunt maken.

10. De boswachter

‘Ga je mee op pad door het bos, samen met de boswachter?’

De boswachter is een nieuw deel in de informatieve serie boeken over beroepen, geschreven en geïllustreerd door Liesbet Slegers. In dit nieuwe deel gaan we mee op ontdekkingstocht met boswachter. Zij leert je wat het werk van een boswachter allemaal inhoudt. Van het spotten van dieren tot het beheren van de bomen in het bos, alle taken worden uitvoerig beschreven in dit informatieve boek.

Dit informatieve boek is geschreven voor natuurliefhebbers vanaf vier jaar.

11. Scheten uit de schoorsteen

‘Al die scheten in de lucht. Je ziet ze niet, maar het zijn er steeds meer. Boven ons hoofd hangt een deken van scheten.’

Hoe leg je kleine kinderen uit hoe het zit met het opwarmen van de aarde? In ‘Scheten uit de schoorsteen‘ wordt het ingewikkelde verhaal van de klimaatverandering op kleuterniveau uitgelegd. Geweldig hoe Marc ter Horst op een luchtige maar duidelijke manier aan jonge kinderen uit weet te leggen hoe klimaatverandering werkt. Eerst vertelt hij hoe de problemen ontstaan, dan wat de gevolgen zijn en tenslotte wat we eraan kunnen doen.

Een vrolijk en ook eerlijk prentenboek voor jongens en meiden vanaf 4 jaar waarin oorzaken, gevolgen en oplossingen van klimaatverandering op speelse wijze voorbij komen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *