Gi-ga-groene boekentips groep 3/4

Nog even en dan begint de Kinderboekenweek. Het thema van 2022 is gi-ga-groen. We hebben de nieuwste en mooiste gi-ga-groene boekentips voor jullie op een rij gezet!

1. Ik wil een wiegje worden, zei de wilg

‘Ik word een ledikantje’, zei de berk. ‘Of een kinderstoel. En jij, knotwilg?’ ‘Een wiegje,’ mijmerde de knotwilg.

Je moet altijd blijven dromen, ook als je een boom bent. Want wat willen bomen eigenlijk worden als ze worden gekapt? In dit kleurrijke prentenboek vertellen tien bomen aan elkaar waarvan zij dromen. Een wiegje, een kastje, speelgoed of een kerstboom? Ze weten allemaal wat ze graag zouden willen worden. En de treurwilg? Die wordt niks, die vermolmd. Of is dat niet helemaal waar?

Een prachtboek voor jonge natuurliefhebbers vanaf vier jaar.

2. Het schitterende samen boek

‘Wist je dat zeeotters elkaars hand vasthouden net als mensen?’

In ‘Het Schitterende Samen Boek’ viert Yuval Zommer hoe de mens en de natuur op de meest bijzondere wijze verbonden zijn.

Dit boek is voor alle kinderen die graag in bomen klimmen, op blote voeten buiten rennen, in plassen springen, naar beestjes zoeken, met de vogels meezingen, sneeuwvlokken proeven en sterren tellen. Want we horen allemaal bij de natuur en de natuur hoort bij ons allemaal…

Het Schitterende Samen Boek is een boek voor alle kinderen vanaf 6 jaar die houden van de natuur en de natuur ook een warm hart toedragen. Klim snel uit de boom in de tuin en haal dit boek in de plaatselijke boekwinkel of bibliotheek.

3. Toen rups een vlinder werd

‘Versjes en verhalen over beestjes in de tuin.’

In dit boek worden versjes en verhalen over de kriebelbeestjes in de tuin met elkaar afgewisseld. In het verhaal volg je Rups en Eendagsvlieg. Rups zit in zijn cocon te wachten tot hij een vlinder wordt, Eendagsvlieg wacht op de zon. Rups wil graag zijn nieuwe lijf laten zien aan Eendagsvlieg, maar die is ongeduldig en wil graag de wereld gaan ontdekken. Wanneer Rups uit zijn cocon is gekropen, gaat hij op zoek naar Eendagsvlieg, maar hij kan hem niet meer vinden. Tijdens zijn zoektocht maakt hij kennis allerlei insecten. Met Oorwurm bijvoorbeeld, die niet blij is met zijn naam. Ook Kakkerlak en Pissebed zouden graag anders willen heten. Het leuke is dat je tijdens het lezen van het verhaal en de gedichtjes je steeds nieuwe dingen leert over verschillende insecten. Je leert over nectar, de processierups, wandelende takken, mieren etc, zonder dat hier de nadruk op ligt.

Voor alle avonturiers vanaf 4 jaar die meer willen weten over de insecten in de tuin.

4. De wonderen van het bos

‘Wow! Daar is deze serie voor bedoeld – voor dieren, planten en verschijnselen die zo bijzonder zijn, dat je er helemaal stil van wordt en nog maar één woord kunt zeggen: wow!’

In de vele bossen die over de hele wereld groeien, vallen de bomen door hun grootte het meest op. De manier waarop ze leven is heel bijzonder, zeker als je ziet dat bomen elkaar ook kunnen helpen (middels zwammen). Maar als je je verdiept in het leven van een bos, zie je veel meer dan alleen bomen. Ook allerlei dieren helpen bomen, bijvoorbeeld bij het verspreiden van zaden en noten. Planten en zwammen hebben hun eigen functies in het bos. De vele soorten dieren die in het bos wonen komen ook aan de orde: van mieren en andere kleine insecten, kleine knaagdieren, vogels, tot herten en beren. Bossen veranderen elk seizoen. Er is dus voortdurend veel te ontdekken: Achter elke boom of struik zit een verhaal ofwel een verborgen wonder!

Voorlezen aan natuurliefhebbers vanaf 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

5. De bosbaas

‘Gisternacht heb ik al twee herten kunnen filmen. Maar eigenlijk hoop ik dat de wolven zich laten zien’. Wies slikte. ‘Wolven? Zei u wolven?’

Meester Kaft geeft Wies en de tweeling geen vrij voor oma’s speurtocht. Oma Wisse gaat daarom alleen met de bewoners van Huize Grijsoord het bos in. Na school ontdekt Wies dat oma en haar vrienden verdwenen zijn. Wies, Zane en Jazz gaan samen op onderzoek uit. Dan horen ze dat er wilde wolven in het bos rondlopen…

Iris Boter verzorgde de vele grappige fullcolour-illustraties. Zij zijn een goede aanvulling op het verhaal. Dit boek is een zelfstandig te lezen vervolg op de boeken De Bullebakbaas, De beestenbaas en De BouwbaasVoor avontuurlijke kinderen vanaf 6 jaar.

6. Tim de kleine boswachter: De baas van het bos

‘Dit is Tim. Hij is de jongste boswachter van ons land. En misschien wel van de wereld!’

Er is weer een heerlijke nieuwe verhalenbundel verschenen over de kinderen Tim en Tippi. Al eerder verscheen Tim de kleine boswachter, waarin je leest over de avonturen van de kleine boswachter Tim. Ook in dit volgende deel Tim de kleine boswachter: De baas van het bos beleeft Tim de gekste en leukste avonturen met zijn vriendinnetje Tippi en zijn tamme kauw Hansje.

Tim de kleine boswachter: De baas van het bos is geschikt voor alle avontuurlijke kinderen vanaf ongeveer 6 jaar die houden van het bos.

7. Vormen en patronen in de natuur

‘Heb je gezien dat sommige vormen en patronen in de natuur steeds terugkomen?’

Neem de tijd en kijk rustig rond. Misschien zie je een lieveheersbeestje dat zijn vleugels spreidt en van een paardenbloemblad naar een nabijgelegen tuin vliegt waar hartvormige aardbeien groeien. En hé, wat is dat? Een slak kruipt over de stekels van een egel om zo zijn spiraalvormige huisje dichter naar de aardbeien te slepen…

Dit zijn zomaar een paar vormen die de natuur bedacht voor planten, dieren en mineralen. Welke waanzinnige vormen en patronen zie jij om je heen?

Vormen en patronen in de natuur is geschikt voor alle vrienden van de natuur vanaf 4 jaar, maar kinderen van 8 of 9 jaar zullen dit boek ook zeker nog kunnen waarderen. En na het lezen van het boek, lekker naar buiten op zoek naar vormen en patronen!

8. Van klein tot groots – Jane Goodall

Eindelijk was ze op weg naar Afrika, het land van haar dromen…

Jane Goodall (Londen, 3 april 1934)
Toen Jane klein was kreeg ze van haar vader een chimpanseeknuffel die ze Jubilee noemde. Daarmee begon haar levenslange liefde voor dieren. Zodra Jane de kans kreeg, ging ze dieren in het wild bestuderen. Ze leefde samen met chimpansees in de jungle en werd beroemd als vernieuwer op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Tegenwoordig overtuigt Jane iedereen die het maar wil horen van het belang van dierenrechten.

Voor iedereen die net als Jane opkomt voor het belang van dieren. Geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar.

9. Hidde Haan vloog naar de maan

‘Resi Ree ging naar de zee. En al haar kalfjes mochten mee’.

Dit boek laat zien dat gedichten écht voor iedereen zijn, zelfs voor beginnende lezers. De gedichten in dit boek lopen op van AVI M3 naar AVI E6, het gemiddelde leesniveau is AVI M4. Alle gedichten gaan over dieren, er staan totaal 29 verschillende dieren in het boek. Elk dier beleeft een klein avontuur. Barbera de Wolf maakte de illustraties die heel goed bij de gedichten passen. Ze heeft elk dier een heel eigen gezicht.

Een fijn boek om kinderen vanaf zeven jaar kennis te laten maken met poëzie.

10. Stinkhond op de boerderij

‘Mevrouw, deze artikelen zijn in slechte staat. U krijgt ze gratis’, zegt de reus met een buiging.
‘Nee, dank u. Ik ben veel te bang dat ze mijn mooie tegelvloer vuil zullen maken.’.
Arme Stinkhond. Niemand wil hem.
Maar… de reus heeft iets anders in petto.

Een nieuw avontuur van Stinkhond! Aan het begin van het verhaal maken we kennis met Poppie. Ze ligt onder haar buggy en is een wiel kwijt. Plattekat en Stinkhond zijn de minste niet en helpen haar zoeken. Als Poppie vertelt waar ze vandaan komt, namelijk boerderij De Gouden Kikkerbilletjes willen de dierenvrienden haar helpen om terug te komen. Stinkhond droomt namelijk van een leven op de boerderij en van de koe die lacht. Al snel komen Stinkhond en Plattekat erachter dat de boerderij van Hak niet zo lief en leuk is als gedacht. De kans dat zij hun geliefde vuilnisbak teruggaan zien wordt met de dag kleiner…

Voor iedereen die Stinkhond en Plattekat ook zo omarmt, vanaf 7 jaar.

11. George gaat los

‘KAMPEREN?’ De Appeltjes waren verbijsterd.

Het is volop zomer en het is weer eens crisis bij de familie Appeltje. Waar zullen ze dit jaar naartoe gaan op vakantie? Bettie denkt dat de camping het meest geschikt is en ma Appeltje weet dan precies waar ze moeten zijn. Maar pa Appeltje is bang dat er verschrikkelijke gevaren loeren, daar in de wilde natuur, terwijl Ollie alleen maar geïnteresseerd is of er wel discotheken zijn en Aaf het liefst thuisblijft  om boeken van Duitse filosofen te lezen. Lukt het goede oude George om de familie Appeltje op één lijn te krijgen en ze een heerlijke actieve vakantie te bezorgen?

Een heerlijk boek voor lezers vanaf ongeveer 8 jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *