11 boekentips voor echte griezels

Halloween wordt steeds bekender is ons kleine kikkerlandje. Griezelige spoken, uitgeholde pompoenen en langs de deuren om wat lekkers, het is weer de tijd van het jaar. Om jouw Halloweenfeest nog iets griezeliger te maken hebben wij 11 spannende boekentips op een rijtje gezet. Durf jij het aan om ze te lezen?

Wil je meer weten over één van de boeken? Klik dan op de afbeelding van het desbetreffende boek. Veel leesplezier!

1. Ik ben echt niet bang

‘Durf jij dit boek te lezen?’

Lana ziet het spookhuis dichterbij komen. Nog maar een paar stappen tot… Opeens wordt alles donker. Wat gebeurt er allemaal? En waar komen haar klasgenoten Jasmijn en Saar plotseling vandaan? Langzaam kruipt het kippenvel over Lana’s armen heen. Dan gaan de deuren open…
Durf jij mee het spookhuis in? Maar pas op! Niets is wat het lijkt, als je door Lana’s ogen kijkt. Wie durft er na het lezen van dit boek mee het spookhuis in? Voor alle durfals vanaf 4 jaar.

2. Rikki viert feest

‘Vanachter een eik kijkt kleine Myo stilletjes toe. Myo is nieuw in het konijnenbos. Ze woont hier nog naar net.’

Elk jaar, op het einde van de zomer, vieren de konijntjes een groot feest op de Konijnenberg. Iedereen helpt een handje bij de voorbereidingen. Rikki leert Myo kennen, een nieuw konijntje. Zij leert hem een dansje. Dat is zo aanstekelijk dat Rikki er het hele dorp mee op de dansvloer krijgt. Wat een feest! Voor alle kinderen vanaf 4 jaar die wel van een feestje houden.

3. Pas op voor de billenbijter!

‘Het gebeurde altijd bij volle maan, meestal net voor het slapen gaan.
Elke avond zo rond de klok van acht uur, klom eruit Fieps kast een wel heel gek figuur.
Hij werd het kusjesbeest genoemd, en als-ie je lief vond, werd je overal gezoend.’

Wees gewaarschuwd, want het kusjesbeest is niet de énige grappige griezel in dit versjesboek! Kruip dus maar lekker weg op de bank om samen gezellig te gruwelen van de kleine monsterbaby met vlijmscherpe tandjes, de liefdevolle mampier die graag op de buurman sabbelt, de billenbijter die gek is op jouw blote billetjes en de kakbouter die houdt van… nou ja, je raadt het al! Pas op voor de billenbijter! is voor kinderen vanaf 4 jaar.

4. De Bibbersteeg

‘Mijn opa is voor niets of niemand bang. Hij gaat me dat leren, zegt hij. Ik moet alleen goed kijken naar wat er achter de muren verstopt zit.’

Wat zit er verborgen achter de gevels in de Bibbersteeg? Wonen er monsters of rare wezens? Als je de voordeur binnengaat, kom je dan nog levend buiten? Het meisje in dit boek ontdekt dat wat vreemd of onbekend is, heus niet eng of monsterlijk hoeft te zijn. Haar opa helpt haar om haar angst te overwinnen. Want wie onbevooroordeeld op ontdekkingstocht gaat, komt heel wat leuke verrassingen tegen. Voor kleine avonturiers vanaf 4 jaar die hun angsten willen overwinnen.

5. Wolvenweer

‘Ik ren naar mijn hol. Ik kan wel janken’

Masja is dol op haar vriend Iwan. Hij is de stoerste van alle wolven. Hij heeft veel haar en een bek vol tanden. Masja wil hem vragen of hij haar wolf wil zijn. Maar dan gebeurt er iets geks. In het schijnsel van de volle maan verandert Iwan ineens in… een slappe, dunne man. Masja weet niet goed meer wat ze voor hem voelt.
Iwan mag dan een slappe man zijn, hij blijkt wel het weer te kunnen voorspellen: hij is een weerman! De andere wolven lachen hem keihard uit. Zelfs als hij waarschuwt voor een zware storm. En Masja? Zal zij haar Iwan geloven? Een grappig en spannend verhaal voor beginnende lezers vanaf een jaar of 7.

6. Griezelavi’s

‘Een heel eng boek om zelf te lezen’

ben jij wel eens bang? voor een spook of voor een heks? dat is niet raar, hoor! en soms is eng juist leuk. dit boek is eng, maar ook gek. je lacht je suf! durf jij het aan? Een spookachtig meegroeiboek waarbij je gegarandeerd uren leesplezier zult beleven als beginnende lezer.

 

 

7. Lottie Luna en het maanlicht feest

‘Bij volle maan, is er altijd gedoe… Dan huilen we samen van awoe-woe-woe!’

Lottie Luna mag misschien een doodnormaal weerwolfje lijken, ze is ongelooflijk bijzonder. Doordat ze is geboren tijdens een zonsverduistering heeft ze speciale gaven: superkracht, supersnelheid en superzicht. Lottie wil eigenlijk helemaal geen superkrachten hebben, ze is liever een gewoon weerwolfje. Wanneer haar vriendin Marion jarig is, wil Lottie haar als verrassing een heel bijzonder cadeau geven. En daarbij kan ze haar superkrachten wél goed gebruiken. Een toegankelijk en sfeervol boek voor lezers vanaf acht jaar.

 

8. Marie Boe – Het spook van Villa Donkerhout

‘Durf jij het aan dit boek te lezen?’

Marie Boe woont op Zilvermaaneiland, een sprookjesachtige plek waar de tijd lijkt stil te staan. Op een middag spoelt de geheimzinnige koffer van haar pas overleden oma aan op het strand. Marie en haar beste vriend Jasper proberen het mysterie te ontrafelen, waarbij blijkt dat ze op het punt staan om het échte geheim van Zilvermaaneiland te ontdekken. Wie is de mysterieuze Geestenkoning en wat zit er toch in haar oma’s koffer? Voor kinderen met stalen zenuwen vanaf 8 jaar.

 

 

9. Monsterjagers voor beginners

‘Op monsters jagen kan niet moeilijk zijn, toch?!’

Op monsters jagen is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Dat merkt Jack wanneer er een monster in de tuin opduikt dat zijn TANTE PROBEERT OP TE ETEN! (Dat ze de vervelendste tante van de wereld is, doet er nu even niet toe.) Nadat Jack het monster min of meer per ongeluk heeft verslagen, gaat hij in de leer bij een knorrige, tweehonderd jaar oude monsterjager, met de naam Stoop. Samen gaan ze op monsterjacht, gewapend met een katapult en een heel oud boek: Monsterjagen voor beginners. Jack is wel een beetje bang dat hij niet de held is op wie iedereen zit te wachten, maar ach… Hoeveel angstaanjagende en bloeddorstige monsters kunnen er nu helemaal zijn? Antwoord: HEEL ERG VEEL! Voor kinderen vanaf 10 jaar die van monsters houden.

 

10. Het huis in de polder

‘Hebben jullie vannacht nog iets gehoord?’ vroeg ik mijn ouders.’

In een verlaten boerderij wordt een dagboek van een jongen gevonden. Wat er te lezen is, is huiveringwekkend. Waarom heeft hij dat allemaal opgeschreven? Is het echt gebeurd, of had hij gewoon te veel fantasie? En wat is er aan de hand met het huis waar hij sinds enkele maanden met zijn ouders in woonde? Lees mee, van dag tot dag, een zomer lang. Vraag je af: kunnen de dingen die hij beschrijft echt gebeurd zijn? En waar is de jongen gebleven? Dit dagboek is het enige wat van hem terug te vinden is … Het boek is geschikt voor lezers vanaf 12 jaar die smullen van een portie spanning.

 

11. Museumnacht

‘Vader Jacob, vader Jacob, slaap je nog? Slaap je nog? Je wordt nooit meer wakker… je wordt nooit meer wakker…’

Een jaar geleden werd er een gruwelijke meervoudige moord gepleegd in het Instamuseum. De dader werd doodgeschoten, maar het museum bleef dicht. Op internet loven twee YouTubers nu vijftigduizend euro uit aan het groepje dat een nacht in het museum durft door te brengen. Wanneer acht vrienden de uitdaging aannemen, ontstaan er spanningen en wordt er opnieuw gemoord. Wie is de dader? Een geest uit het verleden of iemand uit de groep? Een absolute aanrader voor horrorliefhebbers, die niet vies zijn van een beetje bloed. Geschikt voor jongeren vanaf 15 jaar.

Er zijn zoveel mooie boeken geschreven in dit thema. Het was dan ook lastig kiezen. We kunnen het niet laten om nog een extra boekentip toe te voegen.

Bonus: Overleven op het heksenfeest

‘Het ergste is dat ik aan helemaal niemand mag vertellen wat er op school gebeurt, zelfs niet aan pap’.

Het is bijna HALLOWEEN, het leukste heksenfeest van het jaar. Tenminste, als je een heks bent. Als je per ongeluk op de heksenschool bent beland terwijl je eigenlijk ‘alledaags'(dus; gewoon) bent, zoals ZOË ZWART, is dat een ander verhaal. Overleven op een HEKSENSCHOOL valt niet mee als je geen magische krachten hebt en nauwelijks  op een vliegende bezem kan blijven zitten. En raad eens wie het halloweenfeest mag helpen organiseren? (Help!) Ondertussen is Zoë’s  vader druk bezig met een GEWELDIG KOSTUUM voor het feest. (Dubbel help!)
Dit betoverend avontuur boordevol humor en magie is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *