Gi-ga-groene boekentips groep 7-8

Nog even en dan begint de Kinderboekenweek. Het thema van 2022 is gi-ga-groen. We hebben de nieuwste en mooiste gi-ga-groene boekentips voor jullie op een rij gezet!

1. Supergroen

‘Helden en schurken van het voedselbos’

Boterbloemen zijn superschurken en van een distel kun je het nóóit winnen. Nee, dan de paardenbloem. Die zorgt er helemaal in zijn eentje voor dat het in de grond een beetje gezellig blijft voor regenwormen en collega-planten. In dit boek ontdek je hoe spannend en boeiend de wereld van de planten is. Want wist je dat appelbomen eigenlijk allemaal een soort klonen zijn? En wat de overeenkomst is tussen grassen en croissantjes?

Thijs Goverde ontdekte in zijn eigen voedselbos de magie van planten. En daar schreef hij heel erg grappige verhalen over, waar je ook nog veel van opsteekt. Feit: voor wie dit boek gelezen heeft, is een plant nooit meer zomaar een plant.

2. Groene planeet

‘We maken een grote fout als we denken dat alleen dieren interessant, slim, sluw of belangrijk zijn. Planten zijn zo fascinerend, zo bijzonder en, zoals dit boek op een schitterende manier uitlegt, zo ongelofelijk belangrijk.’

Groene planeet, the green planet is het tweede deel uit een reeks van vier kinderboeken, naar de wereldberoemde natuurserie van Sir David Attenborough. In dit deel maken we kennis met de prachtige wereld van bloemen en planten. Want wist jij dat de aarde nog steeds gedomineerd wordt door planten, waar er meer van bestaan dan van welke andere levensvorm dan ook?! We leren hoe ze ons nieuw leven geven en reizen over de wereld om kennis te maken met verschillende bomen, planten en bloemen. Van de tropische regenwouden tot de zandvlaktes. Door in te zoomen op bomen en planten zoals de Reuzenmammoet en de Saguarocactus wordt je nieuwsgierigheid getriggerd.

3. Ga je mee naar Yellowstone?

‘Weet jij waaraan je kunt zien hoe oud een haai is of waarom het water in Park Jiuzhaigou zo helder blauw is? Ga mee op reis met Ula en Kuba en ga op zoek naar de antwoorden!’

Eekhoorn Ula en Bizon Kuba zijn twee vrienden uit het laatste Europese oerbos in Polen. Maar een mysterieuze brief is het vertreksein voor een vervelende reis door acht nationale parken in verschillende continenten. Ontdek welke dieren er wonen, leer over de lokale planten en verbaas je over buitengewone natuurverschijnselen. Een verrassende combinatie van een verhaal in stripvorm met interessante weetjes over fauna en flora.

Ga jij mee op reis samen met Ula en Kuba?

4. Gif in het dierenrijk

‘Kom, en ontdek alles over de giftige dieren uit ons dierenrijk!’

Waarom zijn dieren eigenlijk giftig? Hoe komen ze aan hun gif? En waarom is gif veel belangrijker dan we denken? Je vindt alle antwoorden in dit boek!
Wist je dat gif heel nuttig kan zijn? En dat er twee verschillende soorten giftige dieren zijn? In dit boek komen ze allemaal aan bod: bonte slangen, heftige wespen, felgekleurde kikkers, wrattige padden en sierlijke kwallen.
Daarnaast vind je in dit boek ook nog een aantal spannende, grappige en fijne verhalen die je meenemen naar het jachtgebied van de zwarte mamba, naar de jungle in de tijd van de ontdekkingsreizigers en naar de keizerstijd waarin gif magische krachten bezat.

5. Palmen op de Noordpool

‘Ooit stonden er palmen op de Noordpool; over een tijdje staan ze er misschien wel weer.’

Iedereen heeft het over klimaatverandering. Maar bijna niemand snapt het. Jij wel, als je dit boek hebt gelezen. In Palmen op de Noordpool vertelt Marc ter Horst je alles over klimaatverandering. Het is een verhaal vol vulkanen, mammoeten en stoommachines. Met smeltende gletsjers, verwoestende orkanen en gniffelende inktvissen. En met dappere wetenschappers die diep in ijs boren om te laten zien dat klimaatverandering van alle tijden is, maar dat de opwarming van nu toch echt een ander verhaal is.

Palmen op de Noordpool is een belangrijk boek over jou en je toekomst, maar ook een grappig boek vol verrassende informatie. Het is echt een aanrader voor thuis en op school.

6. Verborgen wereld

‘Een van de geheimen van planeet aarde kan wel eens verborgen zijn in de onverwachte vaardigheden en gedragingen van dieren die we al denken te kennen.’

Dit boek is een lust voor het oog. Het staat vol met de meest prachtige illustraties van dieren die je zo aan je muur zou willen hangen. De illustraties zijn zo natuurgetrouw dat je verwacht dat ze zo uit je boek lopen. Je staat echt oog in oog met deze bijzondere dieren. De tekeningen zijn gemaakt door Ben Rothery. Dit is het boek wat hij zelf had willen lezen als kind en hij hoopt met dit boek de lezer het soort verwondering over de natuur te laten opwekken, dat hem zijn hele leven niet heeft verlaten. Hij is al vanaf kinds af aan geïnteresseerd in de natuur. Hij verkent de natuur met tekenen en schrijven. Alleen het maken van een technisch volmaakt plaatje van een dier vindt hij niet genoeg. Hij wil ook weten wat er onder de haren of veren allemaal gebeurt.

Dit boek is Ben Rothery’s liefdesbrief aan moeder aarde, aan al haar verborgen soorten, van de stoere en de mooie tot de boeiende, maar o zo lelijke. Voor elke natuur- en dierenliefhebber.

7. Wonderbos

‘Bossen moeten dan ook een oase van vredige stilte zijn. Of…niet…?’

Wie houdt er nu niet van een mooi bos? Bijvoorbeeld tijdens een winterwandeling, op een kraakheldere herfstochtend met prachtig gekleurde bladeren of in de gonzende drukte van de zomer. Er is altijd wat te bekijken.

En dan is er nog zoveel dat we níét zien. Omdat het onder de grond zit, heel klein is of helemaal niet gezien wil worden. Wonderbos laat niet alleen de schoonheid van de bossen zien, maar ook al die dingen die we normaal gesproken missen. Al kijkend, bladerend en lezend ontdek je hoe bijzonder de natuur is. Je ontdekt de spannende geheimen die het bos meestal voor ons verbergt. Daarna zal een boswandeling nooit meer hetzelfde zijn. Als je het bijna uit hebt, kun je het nog een keer doorbladeren. Maar nu als zoekboek. Vind jij alle verborgen dieren?

Al met al een prachtig boek om door te bladeren en te lezen.

8. De zon op je bol

‘Zin in een eigen tuinproject? Lees dan dit boek en volg de instructies die op de DIY-pagina’s staan!’

Ze zitten in je ontbijt, in je kleren, in dit boek en je poetst er zelfs je tanden mee; planten en bloemen zijn echt overal. En ze zijn fantastisch. We hebben ze nodig om te kunnen ademen en eten. Planten zijn onmisbaar in ons dagelijks leven.

In dit boek ontdek je hoe alles in de natuur met elkaar samenwerkt om plant, dier en mens in leven te houden. Ook ga je zelf aan de slag met allerlei DIY-projecten. Maak een mini-kas van een fles en maak van gebruikte producten je eigen tuin.

9. Achter de bomen stond een leeuw

‘We waren omsingeld. Vijf leeuwen waren op enkele meters afstand van ons verwijderd.’

Oog in oog staan met tijgers en leeuwen in de Indiase jungle. Eindeloze fietstochten door het Hollandse landschap om een juveniele Jan van Gent te kunnen zien. Je leven wagen op de rand van een klif voor een foto van een beroemde albatros. Twee weken kamperen in the middle of nowhere om zeldzame otters te bekijken op de Shetlandeilanden. Met een klein bootje rond het eiland Man op zoek gaan naar een reuzenhaai: Daan Remmerts de Vries, die in 2022 de Theo Thijssen-prijs ontving voor zijn gehele oeuvre, beschrijft de tochten die hij maakte om bijzondere dieren te zien zo nauwgezet en beeldend, dat het is of je er zelf bij bent geweest. Met veel prachtige foto’s in kleur van wilde dieren die Daan Remmerts de Vries zelf maakte.

10. Junglebende

‘Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. is terug in een nieuw avontuur!’

Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. is terug in een nieuw avontuur! Deze keer reizen Lev en zijn vader, meneer de Bruin, af naar de jungle van Costa Banana. Cor de Haan is vermist en zijn broer looft een beloning uit aan de detective die hem terugvindt. Maar Lev vertrouwt het zaakje niet. Gelukkig zijn zijn vrienden ook meegegaan om te helpen zoeken naar Cor de Haan. En dat is maar goed ook, want Lev en zijn vrienden ontdekken een groot geheim. Zal het ze lukken om deze zaak tot een goed einde te brengen?

 

11. De ontdekkingsreiziger

‘Laten we doen alsof de rivier aan onze kant staat. Laten we doen alsof de jungle wil dat wij winnen.’

De kinderen uit het verhaal beleven samen een spannend avontuur in het Amazonewoud. Ze proberen te overleven door zelf voedsel te zoeken en vuur te maken. Samen proberen ze een weg te vinden naar huis. Ze besluiten om een vlot te bouwen om de rivier af te zakken.  Als ze een kaart vinden met een groot kruis erop, weten ze dat dát de plek is waar ze naar toe willen gaan. Ze ontmoeten ‘de ontdekkingsreiziger’, een man die in de verlaten stad woont en zijn eigen naam niet wil noemen. Zou hij hun kunnen helpen om weg te komen? En wie is hij eigenlijk?

Een prachtig boek voor alle avonturiers! Het boek is bekroond met de Costa Children’s Book Award en het boek staat op de tiplijst van de Nederlandse Kinderjury.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *