11 boekentips voor uitvinders

Vandaag, 9 november, is het de dag van de uitvinders. Een dag waarbij we wereldwijd grote uitvinders, die ons leven hebben veranderd, herdenken. Maar ook is het een dag om de huidige en toekomstige uitvinders aan te moedigen om door te gaan met ontdekken! Wij hebben 11 leuke, maar vooral interessante boeken over uitvinders en uitvindingen voor je op een rij gezet. Je kunt op de cover van het boek klikken om de volledige boekentip op onze site te lezen.

1. Van klein tot groots – Marie Curie

Een boek over een belangrijke vrouw uit onze geschiedenis.

Marie Curie wilde al vroeg wetenschapper worden, maar mocht niet verder studeren omdat ze een vrouw was. Daarom ging ze naar Parijs waar ze al snel de beste studente was. Daar leerde ze Pierre kennen, ook een wetenschapper, met wie ze trouwde. Samen deden ze wetenschappelijke ontdekkingen op het gebied van schei- en natuurkunde. Ze wonnen een Nobelprijs voor het ontdekken van radium en polonium. Na de dood van Pierre, wint Marie nog eens een nobelprijs. Zij is de eerste persoon die deze prijs twee keer wint. Marie wordt beschouwd als de meest inspirerende vrouw in de moderne wetenschap. Het boek eindigt met een boodschap van Marie: ‘Er is in het leven niets om bang voor te zijn, alleen een heleboel om te leren begrijpen.‘ 

Voor kinderen vanaf vier jaar.

2. Boutje van de rommelberg

‘Dingen die je niet durft, kun je toch nog wel gewoon doen.’

Boutje woont met zijn vader bij de rommelberg. Dat is een torenhoge stapel van allemaal oude spullen: stoelen, stofzuigers, koelkasten, speelgoed en nog veel en veel meer.
Wat een troep, denken de meeste mensen. Maar voor Boutje is het een paradijs, want hij is de knutselkoning. Hij kan alles verzinnen én maken, ook dingen die nog niet bestaan.
Als hij op een dag tussen de rommel een gouden beeldje vindt, beginnen de problemen. Maar ook de avonturen!

Een heerlijk, origineel voorleesboek voor kinderen vanaf vijf jaar.

3. Sara Paletti

‘Ik woon op een soort bouwterrein. In een flat die afgebroken gaat worden.’

Sara Paletti woont op de dertiende verdieping van een flat die afgebroken gaat worden. Haar vader werkt in een kaaskrokettenfabriek en rijdt in een auto met een grote kroket op het dak. Haar moeder is uitvinder en heeft niet zoveel tijd voor andere dingen. Sara bedenkt steeds plannen om het leven in de flat leuker te maken. Dat lukt niet altijd. Totdat ze Alfie ontmoet, de jongen in de jurk. In Sara’s leven is alles oké, en soms niet – maar ook dat is oké. Of zoals ze zelf zegt: ‘Alles Paletti!’

Voor iedereen vanaf zeven jaar.

4. Einstein

‘De fantastische reis van een muis door de ruimte en tijd’

Stel je voor dat Einstein zijn beroemde theorieën pas bedacht na een ontmoeting met een muis. Zou dat niet verklaren hoe hij de natuurkundewetten en onze ideeën over ruimte en tijd voorgoed op z’n kop kon zetten? Einstein is alweer het vierde deel in een serie prachtige prentenboeken over bekende ontdekkers uit onze geschiedenis. Net als in de andere delen staat ook nu weer het leven van een muis centraal. Een muis met een missie. Want wat doe je als je al dagen uitkijkt naar het grote kaasfeest en je eenmaal daar erachter komt dat je een dag te laat bent? Juist! Dan moet je een manier zoeken om terug te reizen in de tijd. En dat is precies wat deze muis van plan is. En gelukkig komt daar Albert Einstein op zijn pad.

Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de theorieën van Albert Einstein vanaf acht jaar.

5. Billy Extra Plankgas: Door de bodem van het heelal

‘Iedereen denkt dat Dexter een volstrekt normale Aardse jongen is, maar niets is minder waar. Hij is uitvinder, heelal-o-loog, ruimtevaarder, warpkuilduiker, sterrenlichtschepper en zwarte-gaten-onderzoeker.’

Dexters ouders staan van de ene op de andere dag stil en bewegen niet meer: ze lijken versteend en bevroren in de tijd. Al snel ontdekken Dexter en zijn zusje dat de oplossing van dit raadsel in de ruimte moet worden gezocht. In het opgelapte ruimteschip Billy Extra Plankgas gaan ze op zoek naar de oorzaak van dit vreemde verschijnsel. Terwijl de Melkweg steeds verder vastvriest in de tijd, belanden ze in een avontuur dat leidt naar een van de grootste geheimen van het heelal.

Billy Extra Plankgas: Door de bodem van het heelal is een heerlijk gek fantasievol boek voor kinderen van 8 tot 12 jaar die smullen van verhalen over de ruimte en niet bang zijn voor ruimtewezens.  Dit boek heeft leesniveau AVI E6.

6. Tocht naar de Noordpool

‘Hoe ging Roald Amundsen in 1925 naar de Noordpool?’

Het is begin de twintigste eeuw en Roald Amundsen is van plan om naar het meest noordelijke punt van de aardbol te reizen. Dat doet hij niet met een zeeschip, wel met een luchtschip. Maar hoe werkt zo’n luchtschip? En is het wel zo makkelijk om daarmee door de koude lucht te vliegen? Uiteindelijk werd Roald de eerste mens ooit die beide polen bereikte, maar daar ging een verhaal vol hete lucht, schapen en ijs scheppen aan vooraf…

Een bijzonder boek over dromen voor alle (kleine) onderzoekers vanaf zeven jaar!

7. De man in de klok

Welk Dutch Design is jouw favoriet?

Van het kopje waaruit je je thee drinkt tot het huis waarin je woont, over alles wat je om je heen ziet heeft iemand nagedacht. In deze verhalenbundel vertelt Arend van Dam over beroemde Nederlandse uitvindingen als de zigzagstoel, de auto’s van DAF en natuurlijk de klok met de bewegende man erin die je misschien wel kent van Schiphol. Maar ook over jonge ontwerpers die experimenteren met bijzondere materialen als plantenwortels en zelfs koeienmagen om onze wereld een beetje mooier, socialere of groener te maken.

Voor iedereen vanaf acht jaar.

8. Professor S. en de gestolen breinbril

‘Wat is er met Tycho aan de hand? Hij is opeens hopeloos uit vorm!’

Nadat Brian en Zhé weer veilig zijn teruggekeerd uit Breinstein, komt er een nieuwe jongen bij hen in de klas. Tycho kan supergoed tennissen en zit door een dwarslaesie in een rolstoel. Zijn grote droom is zich te plaatsen voor de Paralympische Spelen in Japan. Professor S. heeft net een goede uitvinding gedaan die hem daarbij kan helpen. Met deze breinbril kan de professor in Tycho’s hersenen kijken om zo te zien hoe hij zich nog verder kan verbeteren. Maar een paar dagen later zijn de professor en de breinbrillen opeens verdwenen. Wie heeft de brillen gestolen en de professor ontvoerd? Brian, Zhé en hondje Pavlov doen er alles aan om te voorkomen dat de breinbrillen in verkeerde handen vallen…

Een spannend avontuur voor kinderen vanaf negen jaar waarin hele waardevolle thema’s centraal staan.

9. Miljonairskind: Het verborgen eiland

‘Heeft iedereen zijn riemen vast? We gaan de landing inzetten!’

De ouders van Zilver zijn multimiljonair, maar dat mag niemand weten. Zilvers vader heeft een tropisch privé-eiland gekocht met een jungle, robot-dolfijnen, geheime tunnels en nog veel meer! Tijdens een storm spoelt het jacht van een andere miljonair aan op het eiland. Zilver en zijn familie moeten noodgedwongen doen alsnog zij ook schipbreukelingen zijn om hun rijkdommen geheim te houden. Dan vinden Zilver en Lennon vreemde flessenpost. Iemand houdt het eiland in de gaten. Ze weten het zeker: ze zijn in groot gevaar…

Ken je de beste vrienden Zilver en Lennon al? De vader van Zilver is een multimiljonair, maar dat is uiterst geheim dus mondje dicht! Ilona de lange schreef de avontuurlijke serie Miljonairs kind. In alweer het derde deel van de serie verhuizen Zilver en Lennon naar een geheim privé-strand dat de vader van Zilver helemaal zelf heeft laten bouwen. Het eiland zit boordevol hightech snufjes en de meest indrukwekkende geheime gangen, ondergrondse kamers en echte eilandse elementen. Maar het eiland kent niet alleen maar mooie dingen, het drijft namelijk in een zee van plastic. De oceaan om hen heen is zo vervuild, dat Zilver en Lennon besluiten dat ze er iets aan willen doen; ze ontwerpen de Vermorzelaar, een machine die de wereld schoner gaat maken.

Een avontuurlijk verhaal voor fans van onder andere De waanzinnige boomhut vanaf negen jaar.

10. Alexander von Humboldt

Moederaarde, onze aarde, is aan het veranderen. En daarin speelt de mens een grote rol…

De zakken van de jonge Alexander von Humboldt puilen altijd uit door de stenen, insecten, planten en fossielen die hij op zijn zwerftochten in de bossen vindt. Hij groeit in de tweede helft van de negentiende eeuw op tot een echte avonturier binnen de wetenschap, maar je mag hem gerust ook een klimaatgenie noemen! Zijn expedities leiden hem over de hele wereld en het avontuur en de wetenschappelijke ontdekkingen zijn nooit ver bij hem vandaan.

Alexander had in zijn jeugd een bijnaam, namelijk de kleine apotheker. Dit kwam doordat hij veel spullen uit de natuur verzamelde zoals insecten, planten en stenen. De natuur blijft zijn interesse houden, ondanks dat hij mijninspecteur wordt en het gasmasker uitvindt. En dan is daar Aimé Bonpland, een jonge plantkundige en chirurg. Samen blijken ze een sterk duo te zijn en gaan ze op ontdekkingsreis. Alexander kon nog meer spullen verzamelen, maar hij wilde ook weten wat in die tijd de invloed was van het milieu op de mens en de dieren. Zo ontdekte hij dat de aarde kan trillen, schudden en zelfs kan scheuren! Nadat hij had ontdekt waardoor het waterpeil in Valencia al jaren aan het zakken was, geloofden de mensen hem niet. Dit hield Alexander niet tegen en hij ging door! Hij waarschuwde iedereen voor de gevolgen van de grote hoeveelheden stoom en gas. En dat is, tot op de dag van vandaag, nog altijd actueel.

Voor alle (mini-)onderzoekers vanaf negen jaar.

11. De speurder van morgen: de overval

‘Het is me gelukt! Ik ben door de tijd gereisd! Er zijn alleen twee problemen…’

Wat zou jij doen als je wist dat er morgen een bankoverval zou plaatsvinden? Zou je dan je eigen leven op het spel zeten om dat van een ander te redden? Jonas moet zich die vraag snel gaan stellen, want zijn opa heeft een tijdcapsule gebouwd en leeft nu één dag verder in de toekomst. De berichtjes die Jonas van hem ontvangt, zijn niet mals…

Er is een nieuwe serie verschenen bij Clavis uitgeverij, De speurders van morgen. De overval is het eerste deel in deze razend spannende serie. De opa van Jonas is uitvinder. Hij werkt al jaren aan een tijdcapsule. Hij wil zo graag terug naar die ene datum. Maar steeds als hij zijn tijdcapsule probeert, gaat er wel iets mis. Tot vandaag. De tijdcapsule werkt, maar nu blijkt opa niet in het verleden te zijn, maar in de toekomst. Opa komt erachter dat er morgen een bankoverval zou worden gepleegd. Lukt het Jonas om de bankovervallers te stoppen voordat het uit de hand loopt?

Geschikt voor dappere lezers vanaf negen jaar!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *