11 boeken voor de winterse maanden

De dagen zijn kort, het wordt kouder en Kerstmis staat om de hoek. Voor veel mensen de gezelligste tijd van het jaar. Lekker zitten op de bank onder een kleedje met een mooi boek, iets fijners is er toch niet? Zeker wanneer je kind je hierbij gezelschap houdt. In deze blog tippen we 11 nieuwe kerstboeken en boeken over de winter voor je peuter en kleuter. Veel leesplezier alvast en geniet van het kerstfeest.

Door op de afbeelding van het boek te klikken ga je rechtstreeks naar de boekentip waar je nog veel meer informatie over het boek kunt vinden.

1. Kerst bij muis – Pauline Baartmans

Het boek vertelt en toont de gang van zaken rondom kerst. Het schutblad laat ter voorbereiding op het verhaal kerstattributen zien die in het boek aan bod zullen komen. De peuter wordt uitgenodigd om alle getoonde spulletjes te gaan zoeken. Het ziet er al gelijk vrolijk en gezellig uit. De voorlezer kan helpen als het kind de voorwerpen (nog) niet kent.

Dan volgt het verhaal waarin Muis en Beer voorbereidingen treffen voor het kerstfeest. Om direct al in de kerstsfeer te komen ligt er een dik pak sneeuw waarin Muis en Beer heerlijk kunnen spelen. Maar dan is het tijd om de kerstboom te gaan kopen. Grappig is daarbij dat Muis enorm twijfelt over de keuze van de boom. Dat zal menig lezer bekend voorkomen. Mij wel in ieder geval. Eenmaal thuis start het optuigen. Maar o jee, Muis struikelt over een snoertje met als gevolg kapotte ballen! Komt dat nog goed?

Een aller schattigst prentenboekje om voor te lezen aan je peuter.

2. Ik hou echt niet van de winter – Christine Pym, Fiona Barker

Waar Tijn dol is op de winter, haat Tim de kou en de sneeuw. In prachtige prenten zien we de verschillen tussen beide eekhoorns; waar Tim baalt, geniet Tijn. Zo heeft Tijn zin in kerst, maar vindt Tim kerst onzin. Tijn heeft zin in een wandeling door de sneeuw, maar Tim echt niet..… Kun je zo verschillend zijn en toch beste vrienden zijn??

Een hartverwarmend verhaal voor vriendjes vanaf een jaar of 3.

3. Arthur viert kerst – Federico van Lunter

Op kerstochtend is Arthur al vroeg uit de veren. Tijd om de leukste dag van het jaar te vieren. Maar hoe doe je dat eigenlijk, kerst vieren? Samen met zijn familie en vriendjes gaat Arthur op onderzoek uit. Al snel komt hij tot de conclusie dat iedereen een eigen favoriete bezigheid heeft met kerst. En die van hem? Hij viert kerst het liefst met al zijn vriendjes.

Een vrolijk boek over ontdekken wat echt belangrijk is, samen met je vrienden. Voor kleine beestjes én grote kinderen vanaf 3 jaar.

4. Noortje in de winter – Annemarie van der Heijden

Dit boek sluit goed aan bij de belevingswereld van jonge kinderen. Wat Noortje ziet en meemaakt in dit verhaal is herkenbaar voor peuters. Ook zij kleden zich in de winter warm aan om naar buiten te gaan, maken daar sneeuwpoppen en zorgen ervoor dat er eten is voor de vogels. In het boek staan dikgedrukte woorden. Dit zijn woorden die wellicht nieuw voor het kind kunnen zijn. Deze woorden kun je uitleggen, of je kunt het laten zien. Zo leert het kind elke keer wanneer je dit boek leest, weer nieuwe woorden bij! De schattige illustraties zullen de kinderen aanspreken. Er is genoeg te zien op de pagina, zonder teveel details weer te geven. Het hondje van Noortje, Boef, is op elke pagina te zien. Kan je kind hem telkens vinden?

Een aandoenlijk en lief verhaal voor peuters vanaf ongeveer anderhalf jaar.

5. Ergens in de sneeuw – Linde Faas

Het meisje in het verhaal is alleen in een ongezellig huis. De mensen om haar heen zijn wel met elkaar, hun huizen zijn gezellig versierd en ze vieren samen kerst. Het meisje gaat buiten op zoek naar iets fijns, iets magisch, iets vrolijks. Wanneer ze in een sneeuwstorm terecht komt, doemt er een eland op die haar op zijn rug meeneemt naar het winterbos. Het lijkt daar uitgestorven, maar niets is minder waar. Wanneer ze een kleine, kale boom aan de rand van een bevroren meertje ziet staan, krijgt het meisje een idee…

Wat een prachtig boek, bij het bladeren alleen al kom je helemaal in winterse kerstsferen terecht. En niet alleen zijn de prenten zo mooi dat je ze aan de muur wil hangen, ook het verhaal is prachtig. Het gaat over gemis, eenzaamheid, warmte en vriendschap. Een boek dat je hart laat smelten. Vanaf vier jaar.

6. Klaas de kat verdwaalt met Kerst – Anouk Overman, Berend Last, Gewout Esselink

Klaas de kat is terug met een nieuw avontuur! Na Het raadsel van Sinterklaas raakt hij nu verdwaalt met Kerst. Klaas de kat heeft het nog steeds prima naar zijn zin bij Mila en Max. Maar wanneer de kerstboom in huis komt, wordt zijn mandje verplaatst naar de gang. De donkere, koude gang. Klaas begrijpt er niets van en wanneer er voor hem geen warm plekje meer is, besluit hij weg te lopen. Hij raakt per ongeluk verdwaald en probeert de weg terug naar huis te vinden. Tijdens dit avontuur komt hij langs allerlei plekken waar op een bepaalde manier Kerst gevierd wordt. Zal het hem lukken om weer thuis te komen?

Een heerlijk, warm en sfeervol kerstverhaal om keer op keer samen van te genieten. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

7. De wintervogel – Kate Banks, Suzie Mason

De Wintervogel is een prachtig prentenboek waarin de seizoenen een rol spelen. Het verhaal start in de herfst, de ganzen, de spreeuwen en andere voorjaarsvogels vliegen naar warmere plekken en de wintervogels blijven achter. Ook de nachtegaal blijft achter terwijl ze een voorjaarsvogel is. Ze heeft namelijk een gebroken vleugel en kan niet meevliegen. Ze maakt zich grote zorgen want hoe moet ze overleven in de winter? Gaat dit haar wel lukken? Gelukkig helpen de andere dieren haar. Ze geven haar een warm holletje en delen hun wintervoorraad zaden en noten. Maar ze leren haar ook hoe ze zelf voedsel kan zoeken en warm kan blijven in een sneeuwbult. En terwijl de nachtegaal van alles van de andere dieren over de winter leert, trakteert de nachtegaal de winterdieren op haar mooie zangkunsten, ze zingt over alles wat ze ziet en meemaakt.

8. Een heel speciaal cadeau – Ann Harrell en Malgosia Zajac

Dit boek geeft je het echte kerstgevoel. Het is een lief verhaal over de dieren in het bos. Samen bereiden ze het kerstfeest voor. Alle dieren dragen op hun eigen manier bij aan wat er gedaan moet worden. Konijn vindt het maar lastig, wat kan hij bedenken om te maken? Hij heeft geen groene vingers, heeft nog nooit een taart gebakken, durft niet in bomen te klimmen om nootjes te zoeken en hij heeft geen idee hoe hij een gedicht moet schrijven. Hij voelt zich steeds ellendiger. Hij besluit een wandeling te maken, wellicht dat hij dan op een idee kan komen!

Een lief verhaal voor kinderen vanaf vier jaar.

9. Alle pinguins op een kluitje – Ross Montgomery, Sarah Warburton

Alle pinguïns op een kluitje vertelt het warme verhaal van een groep pinguïns die het eerst heel vervelend vinden dat zij als een groepje aan elkaar vastgevroren zitten. Zij willen bevrijd worden en gaan op reis op zoek naar dieren die dit probleem kunnen oplossen. Ze komen na een lange reis terecht in de stad en daar zijn dieren genoeg. Alle dieren vinden maar vreemd wat ze zien en kunnen het kluitje pinguïns niet helpen. Zouden ze voor altijd aan elkaar vastzitten? En is dit nu eigenlijk wel zo erg als het lijkt?

10. Pinguïnpakketje – Victoria Cassanell

Wanneer IJsbeer een kortingsbon in de krant ziet staan voor een pinguin, twijfelt hij geen seconde en bestelt hij er direct één. IJsbeeris erg blij met Pinguïn, hij knuffelt met hem, borstelt hem en gaat met hem wandelen. Pinguïn is alles wat IJsbeer hoopt: lief, gezellig, hij kan met hem spelen… maar Pinguïn lijkt niet zo blij en op een gegeven moment raakt IJsbeer hem kwijt. Als hij Pinguïn terugvindt, ontdekt IJsbeer wat er mis is. Hij weet wat hem te doen staat, maar dat betekent dat ze een reis moeten maken. Een heel erg lange reis.

Een poolavontuur waar je warm van wordt. voor kinderen vanaf vier jaar.

11.  Kerstmis toen ik klein was – Astrid Lindgren, Cecillia Heikkila

In dit prentenboek gaan we terug naar het jaar 1913, het jaar waarin Astrid Lindgren zes jaar is. Haar broer Gunnar is dan zeven en haar zusje Stina is twee. Astrid gaat samen met haar broer en haar vader naar het bos om een kerstboom te halen. Er ligt een enorm pak sneeuw waar ze doorheen moeten ploeteren en Astrid weet niet meer waarom ze eigenlijk mee wilde… We voelen helemaal mee met de zesjarige Astrid die bang is om alleen achter te blijven wanneer ze haar vader en broer niet meer ziet. Gelukkig keren ze met z’n drieën en een mooie kerstboom terug naar huis. Wanneer ze thuis komen is het een grote bende; de meubels staan schots en scheef en het stinkt naar aangebrand eten. Astrid is verdrietig als mama hen naar hun kamer stuurt. Ze is bang dat kerst dit jaar helemaal niks wordt. Gelukkig is de volgende dag alles mooi versierd, staat er lekker eten op tafel en liggen er cadeautjes in de wasmand onder de kerstboom. Het wordt de heerlijkste Kerstmis ooit!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *