11 boeken voor creatievelingen

Vincent van Gogh, Pablo Picasso of Piet Mondriaan. Zomaar drie namen van drie wereldberoemde kunstenaars. Alle drie zijn ze als jonge jongen al begonnen om hun creativiteit te tonen aan iedereen die het wilde zien. Iedereen heeft fantasie en de één uit dit op een schildersdoek en de ander in de vorm van gedichten. Wij hebben 11 boeken voor je op een rij gezet, waardoor je fantasie nog meer geprikkeld kan worden zodat jij creatief aan de slag kan gaan.

Door op de afbeelding van het boek te klikken ga je rechtstreeks naar de boekentip waar je nog veel meer informatie over het boek kunt vinden.

1. Ik ben een kunstenaar

‘Ik ben een kunstenaar,
ik kan niet stoppen met scheppen,
alles inspireert me!’

De jonge kunstenaar uit dit boek laat zich niet uit het veld staan door de bedenkingen van zijn moeder. Sterker nog, wanneer hij merkt dat zijn moeder het niet altijd eens is met zijn creatieve uitspattingen, besluit hij om een speciaal kunstwerk voor zijn moeder te maken en noemt dit kunstwerk Ode aan mijn moeder. En een echte kunstenaar beperkt zich natuurlijk niet alleen tot een schildersdoek, maar kleurt gerust buiten de lijntjes… Een heerlijk humoristisch boek dat een loopje neemt met kunstenaars die zichzelf erg belangrijk vinden.

Dit boek is uitermate geschikt voor jonge kunstenaars in de dop vanaf 4 jaar en zal zeker ook voor een lach op het gezicht van de volwassen voorlezer zorgen.

2. Tangramkat

‘Puzzel je mee?’

Een jongen maakt een kat van tangram.
Daarna besluit hij een vriendje voor de kat te maken.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan…

De Chinese puzzel tangram bestaat uit zeven stukjes: twee grote driehoeken, één middelgrote driehoek, twee kleine driehoeken, één vierkant en één parallellogram. Met deze stukken kun je honderden figuren maken – maar je moet wel álle stukjes gebruiken. Puzzel je mee? Inclusief tangram om zelf de figuren te leggen.

Dit boek is oorspronkelijk geschreven voor kinderen van 4-6 jaar. Het boek biedt echter zoveel mogelijkheden, dat het zeker ook geschikt is voor net iets oudere kinderen. En zelfs veel volwassenen zullen na het lezen van dit boek op zoek gaan naar een tangram spel.

3. Sjoerd en de stapelstad

‘Als Sjoerd later groot is, wil hij architect worden.’

Sjoerd en de Stapelstad is een stapelgek verhaal over doorzetten, volhouden en nooit opgeven. Met stoere bouwers, tillers, gravers en schuivers. Als Sjoerd later groot is, wil hij architect worden. Nu hij nog klein is, wil hij vooral spelen. De grote mensen hebben de stad volgebouwd met groene huisjes. Veel ruimte om te spelen is er niet. Gelukkig is Sjoerd een echte doorzetter. Hij verzint een stapelgek plan. Als dat maar goed gaat…

Een fantastisch verhaal over een jongetje dat zijn dromen najaagt. Een inspirerend boek voor kinderen vanaf een jaar of 4.

 

4. Echte kunst met dieren

‘Teken, schilder, knip en plak, en maak zo de leukste dieren!’

Van tekenen en schilderen tot collages en afdrukken maken: Met dit boek kunnen alle kunstenaars in spé en dierenvrienden creatief aan de slag gaan. Creëer gekke fantasiewezens door te blazen met verf of inkt, maak allerlei dieren met je handafdrukken en gebruik je vingerafdrukken om Hazewindhonden, aapjes en dinosaurussen te maken. Echte kunst met dieren is het derde creatieve doeboek van auteur Marion Denchars. Ze schreef ook Echte kunst met vingers en Echte kunst maak je zo. In dit deel staan dieren centraal.

Een prachtig doeboek voor de kleine kunstenaar in spé vanaf ongeveer 6 jaar.

5. Een hele kunst

‘Wij zijn er echt van overtuigd: in elk kind schuilt een kunstenaar.’

Kunst prikkelt de zintuigen en de geest, maar wat is nu eigenlijk kunst? Een hele kunst… neemt je mee langs allerlei artistieke disciplines, zoals de tekeningen van Maurits Escher, de composities van Jan Pieterszoon Sweelinck en de dansvoorstellingen van Alexandra Radius. Ook de gebouwen van Hendrik Berlage, de ontwerpen van Hella Jongerius en de liedjes van Henny Vrienten komen in deze bundel aan de orde. Alex de Wolf heeft in zijn illustraties de verschillende kunstvormen op bijzondere wijze leven ingeblazen door gebruik te maken van diverse technieken. Wie dit boek gelezen heeft, krijgt meteen zin om zelf creatief aan de slag te gaan.

Arend van Dam heeft op zijn vertrouwde manier het begrip kunst toegankelijk gemaakt voor kinderen vanaf 6 jaar en dat is toch zeker… Een hele kunst!

 

6. Van klein tot groots: Pablo Picasso

‘In ieder kind zit een kunstenaar.’

Kleine Pablo leek geboren voor de kunst; het eerste woordje dat hij sprak was ‘potlood’. Op de kunstacademie leerde hij te schilderen in alle stijlen die er bestonden, maar al snel wilde hij een nieuwe, eigen stijl ontdekken. Het was niet altijd makkelijk voor hem en soms was hij zo arm dat hij zijn eigen schilderijen in de kachel moest verbranden om warm te blijven. Maar Pablo bleef geloven in zijn droom en gaf niet op. Zijn werk heeft de kunstwereld voor altijd veranderd.

De serie ‘Van klein tot groots’ laat jonge kinderen op een makkelijke manier kennismaken met belangrijke figuren uit onze geschiedenis. Ieder  boek heeft een mooie boodschap, namelijk; niets is onmogelijk, zolang je maar blijft geloven in je droom. Het is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

7. Het huis van Hopper

Een speelse kennismaking (voor jong en oud) met Hopper, Matisse, Morandi, Klee, Van Gogh, Munch, Hockney, Kahlo, Picasso, Chagall, Margritte, Rego, Moderson Becker, Salomon, Rothko en Calder.

Kijk binnen bij Morandi, die zijn huis had gevuld met flessen, vazen en kruiken. Hij koos er elke dag een als model. Zijn vier zussen, die ook in dat huis woonden, schilderde hij nooit. Van Gogh liet zich inspireren door het gele huis waarin hij woonde. Hij schilderde kunstenaarsvrienden die er op bezoek kwamen, de postbode die brieven bracht en de zonnebloemen in een vaas. Frida Kahlo moest lang bed houden na een ongeluk en woonde in haar slaapkamer. Met spiegels vond ze een onderwerp om te schilderen dat altijd beschikbaar was: zichzelf.

Een prachtig boek om kinderen kennis te laten maken met kunst. Een boek waar je in blijft bladeren en blijft kijken. Een aanrader voor kinderen vanaf een jaar of 6.

8. De man in de klok

Welk Dutch Design is jouw favoriet?

Van het kopje waaruit je je thee drinkt tot het huis waarin je woont, over alles wat je om je heen ziet heeft iemand nagedacht. In deze verhalenbundel vertelt Arend van Dam over beroemde Nederlandse uitvindingen als de zigzagstoel, de auto’s van DAF en natuurlijk de klok met de bewegende man erin die je misschien wel kent van Schiphol. Maar ook over jonge ontwerpers die experimenteren met bijzondere materialen als plantenwortels en zelfs koeienmagen om onze wereld een beetje mooier, socialere of groener te maken.

Ben je geïnteresseerd in Dutch Design of wil je graag zelf een ontwerper worden? Dan is dit boek echt iets voor jou! Voor iedereen vanaf 8 jaar.

10. Wat is kunst?

‘Wat is kunst? Begin een eiland…’

Een meisje komt dit boek binnen en stelt de vraag: Wat is kunst? Ze krijgt een eiland om dat uit te vinden. Ted van Lieshout, auteur van het boek, daagt een meisje uit om in haar eigen verbeelding op zoek te gaan naar antwoorden. Ondertussen vertelt hij over kunst en cultuur: van schets tot schilderij, van masker tot mozaïek en van dans tot design. Wat is kunst? Wat is cultuur? Waarom is kunst belangrijk?

Wat is kunst? Begin een eiland… is een fantastisch, origineel naslagwerk voor de kunstliefhebber of kunstliefhebber in wording van 9 tot 12 jaar.

11. Vincent van Gogh atlas – junior editie

Leer Vincent van Gogh kennen als schilder en als persoon!

Vincent van Gogh is de beroemdste kunstenaar van Nederland. Je hebt vast wel eens een schilderij van hem gezien. Vincent reisde door verschillende landen in Europa. Lopend, met de boot, en vooral met de trein. En overal waar hij was schreef hij brieven, want zo hield hij contact met zijn familie. Vincent gebruikte de wereld om hem heen als onderwerp voor honderden tekeningen en schilderijen. En die wereld zag er in zijn tijd heel anders uit dan nu. Reis mee met Vincent langs alle plekken waar hij woonde… en waar hij de kunstenaar werd die hij zo graag wilde zijn.

Eerder verscheen ‘De grote Vincent van Gogh atlas’ in een uitvoering voor volwassenen. Deze junior-editie is gericht op kinderen vanaf ongeveer 9 jaar die mee willen reizen met Vincent langs alle plekken waar hij woonde… en waar hij de kunstenaar werd die hij zo graag wilde zijn.

 

12. De meestervervalser

Iedereen maakt sommen. Behalve ik. Als ik in mijn schrift kijk, zie ik schilderijen in plaats van sommen. Ik zie donkere ogen, gele bloemen en rode aardappelhoofden.

Bij Bilal thuis zijn ze arm. Dan ontmoet hij Sterre, een rijk meisje met een moeder die directeur is van een museum. Zij moedigt hem aan om mee te doen aan een tekenwedstrijd. Maar Bilal kan niet zomaar goed tekenen, hij kan perfect kunstwerken namaken. En dat valt ook de verkeerde mensen op: Bilal wordt gedwongen om beroemde schilderijen te vervalsen…

Een aanrader voor kleine kunstenaars vanaf een jaar of 9.

 

Door wie ben jij geïnspireerd geraakt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *