11 poëzie tips

Poëzie, wij houden ervan! En toch merken we dat poëzie thuis, maar ook op school weinig aandacht krijgt. Omdat het van 26 januari tot en met 1 februari in Nederland en Vlaanderen Poëzieweek is, is dit een mooi moment om een aantal prachtige poëziebundels die er het afgelopen jaar verschenen zijn, in het zonnetje te zetten.

Dit jaar is het thema van de poëzieweek ‘Vriendschap’’. Poëzieweek 2023 viert de vriendschap in al zijn facetten: de vriendschap met de buren in de straat of met pennenvrienden ver weg, de vriendschap van lang geleden of van vorige week op een zonnig terras. De vriendschap tussen oud en jong en met alle kleuren van de regenboog. Ook poëzie kan je vriend zijn. Gedichten helpen ons om vreugde en verdriet te delen, om die gevoelens een plaats te geven waarvoor je zelf geen woorden hebt. Poëzie maakt belangrijke momenten tastbaar en alledaagse momenten kostbaar.

Wij hebben 11 bundels met gedichten en versjes voor je op een rij gezet. Bundels geschikt voor jonge kinderen, maar ook voor de oudere kinderen en volwassenen. Want zoals Joke van Leeuwen zo mooi heeft gezegd: “de beste jeugdpoëzie dat is literatuur zonder bovenleeftijd”. Wij van het Kinderboekenjournaal zijn dol op poëzie en hopen dat jullie, na het lezen van deze blog, ook enthousiast zijn geworden en meer poëzie gaan lezen, voorlezen of gebruiken in de klas. Wij vinden dat kinderen niet vroeg genoeg gegrepen kunnen worden door het virus van de poëzie.

Zonder volledig te willen zijn, geven we jullie hieronder 11 tips voor prachtige poëziebundels. Door op de afbeelding van het boek te klikken ga je rechtstreeks naar de boekentip waar je nog veel meer informatie over het boek kunt vinden.

Vorig jaar schreven we ook een blog over poëzie, neem een kijkje voor nog meer inspiratie.

1. Tintelvlinders en pantoffelhelden

‘Zo blij zijn dat het jubelt in je tenen’

Zo bang zijn dat al je woorden smelten. Zo verdrietig dat het is alsof je in stukjes breekt. Zo boos dat het van binnen pief-paf-poeft. Of zo blij zijn dat het jubelt in je tenen. Tintelvlinders en pantoffelhelden is een verzameling gloednieuwe gedichten van bekroonde auteurs over bang, boos, verdrietig en blij zijn. Met prachtige illustraties van Zilveren Penseel-winnaar Sanne te Loo.

Voor kinderen vanaf 4 jaar die willen wegdromen bij een mooi gedicht over emoties.

2. Later wil ik klein worden

Later lijkt me best wel fijn, want je kunt dan alles worden. Dus word ik als ik groter ben, gewoon weer lekker klein.

In dit boek vind je diverse gedichten over uiteenlopende beroepen. Of eigenlijk, ze gaan over kinderen die zelf dromen over later. Over een jongen die graag praatjesmaker wil worden bijvoorbeeld, net als zijn vader. Hij houdt niet zo van praten en spreekt het liefst in plaatjes. Of over een jongen die graag een uitvinder van niks wil worden. Iets waar je helemaal niks mee kan. Kortom, over later dromen is nog nooit zo leuk geweest!

Voor alle kinderen vanaf 4 jaar die dromen over later.

3. Magneetje

‘Jij en ik’

Milja Praagman schreef en illustreerde het prachtige Magneetje. Een sprankelende poëziebundel over jij en ik, over dat ene ogenblik, over ruzie en herrie, over een meisje in een oma en een oma meisje. Het boek bevat negentien korte gedichten met allemaal een kleurrijke illustratie passend bij het thema en gevoel dat de tekst je geeft als lezer. De gedichten zorgen voor verwondering, zijn dromerig of juist enorm nuchter. Sommige gedichten hebben een duidelijke boodschap en andere geven je stof tot nadenken. Allemaal verwonderen ze je op hun eigen unieke manier.

Geschikt voor lezers vanaf een jaar of 5 met liefde voor poëzie.

4. Vliegen zonder vleugels

‘Los van de grond ga je als een vogel zweven. Vliegen zonder vleugels, al duurt het maar heel even.’

Deze gedichten zijn voor iedereen. Of je nu op de grond valt van het lachen, ontzettend boos bent of verdriet hebt om je overleden hond. Met prachtige tekeningen van Aron Dijkstra.

Een gedichtenbundel om te koesteren. Voor lezers vanaf een jaar of zes

5. Een wonderprachtig dier

‘Een dierengedicht voor elke dag van het jaar.’

Deze rijk geïllustreerde poëziebloemlezing bevat 366 dierengedichten van Nederlandse en Vlaamse dichters – een voor elke dag van het jaar, inclusief schrikkeldag.
Deze gedichten kunnen je laten lachen, je aan het denken zetten, je ontroeren en je troosten. Je kunt ze samen met iemand lezen of alleen. Alles in één keer achter elkaar of iedere dag één. Je zult nieuwe dieren ontdekken, nieuwe feitjes leren en misschien zal het jouw lievelingsdier veranderen.

Geniet iedere dag van een prachtig nieuw dierengedicht. Ontdek, verwonder en leer over de bijzondere dieren uit ons dierenrijk. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

6. Hidde Haan vloog naar de maan

‘Resi Ree ging naar de zee. En al haar kalfjes mochten mee’.

Gedichten zijn leuk voor iedereen, ook voor beginnende lezers! In de versjes in deze bundel komen allerlei dieren voorbij die kleine avonturen beleven. De vele grapjes, spelletjes met klank en het eigenwijze rijm van Gouden Griffel- winnares Bette Westera maken dit boek een feest om zelf te lezen.

Een fijn boek om kinderen vanaf zeven jaar kennis te laten maken met poëzie.

7. Heel de wereld wordt wakker

In de dichter
schuilen de woorden.
Slechts mondjesmaat
komen ze tevoorschijn.
Soms kruipen ze terug.
Dichters zijn
goeie schuilplaatsen.

Jaap Robben stelde ‘Heel de wereld wordt wakker’ samen, een verzamelbundel met de 333 mooiste Nederlandse en Vlaamse gedichten voor kinderen, geschreven tussen 1990 en nu. Want: poëzie is onmisbaar, poëzie laat je nadenken, laat je voelen, verrast je en verrijkt je wereld – zeker als je jong bent.

8. Altijd wat te vieren

‘Ben jij klaar voor een feestje?’

Deze feestelijke bundel bevat de mooiste gedichten over verjaardagen, cadeaus, ballonnen, slingers en taarten. Maar ook over vieren dat je bestaat, vrolijk worden van elkaar of gewoon gelukkig zijn met een nieuwe dag. En die feestvreugde wordt nog eens verhoogd door de verrukkelijke illustraties van Carll Cneut.

Een vrolijk stemmend cadeau voor feestvarkens en geluksvogels vanaf een jaar of 7.

9. Hoe lief ik je heb

Ik schrijf ze op
met potlood en met pen.
De liever nog dan liefste
woorden die ik ken.

De mooiste liefdes- en vriendschapsgedichten, betoverend geïllustreerd door Sophie Pluim.

Vanaf 9 jaar.

10. Ik denk dat ik ontvoerd ben en andere gedichten

‘Later als ik groot ben word ik mijn broer.’

Sprankelend en hedendaags poëziedebuut vol gedichten over de bijzondere band met broers, zussen, vaders, moeders, opa’s, oma’s, ooms en tantes. Over traditionele of juist heel moderne families. Over de gesprekken die je hebt tijdens het eten. Over een tante die geen man is maar ook geen vrouw. Over racen met je oom in een rolstoel. Maar ook over stiekem verliefd zijn of over een oudere broer die ineens de deur van de badkamer voor je neus op slot doet.

Met deze dichtbundel brengt Pim Lammers gedichten naar alle kinderen vanaf een jaar of 10, ongeacht hun afkomst of hun thuissituatie.

11. Applaus voor mijn vinger

Altijd bereikbaar

Mobieltje in haar achterzak.
Mijn zus kan weer gaan winkelen.
En als haar vriendje opbelt
Begint haar kont te rinkelen.

Wat speelt er allemaal in het leven van scholieren? In 52 afwisselende gedichten met rake tekeningen komt van alles langs. Van liefdesverdriet tot chagrijnige buren.

Vanaf een jaar of 11.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *