11 boeken over de liefde

Het is Valentijnsdag, dé dag van de liefde. Het is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen en kaarten. Het is ook een dag waarop je je geliefde kinderen voor kan lezen, of je aan je geliefde een mooi gedicht voor kan dragen. Wij hebben 11 mooie boeken met lieve verhalen en gedichten bij elkaar gezocht die gaan over de liefde. Klik op de cover om naar de boekentip te gaan.

1.Liefde is…

Liefde is krachtig, want met liefde kunnen we alles.

Een fantastisch mooi boek dat uitlegt wat liefde nou eigenlijk is. Liefde kent veel verschijningsvormen en telkens worden deze verschillende vormen van liefde uitgelegd door vergelijkingen te maken met dieren. Liefde is bijvoorbeeld speels als stokstaartjes die door het stof rollen, of stoer als een orang oetan die hoog klimt om het rijpste fruit te plukken. Niet alleen de tekst vertelt het verhaal van de liefde, juist ook van de prachtige en sprekende illustraties van de verschillende dieren spat de liefde af. Het zijn tedere maar ook krachtige prenten, die jong en oud zullen aanspreken.

Een aanrader voor alle leeftijden.

2. Ik blijf altijd bij jou

‘Waar je ook heen gaat, daar volg ik je trouw.
Wat je ook doet, ik blijf altijd bij jou’.

Dit boek deed ons een beetje denken aan het boek Raad eens hoeveel ik van je hou. In dit boek zijn Beer en Eekhoorn dikke vrienden. Maar soms wordt Eekhoorn gek van Beer, dan wil hij liever even alleen zijn. Maar wanneer Beer weg is en hij kan doen wat hij wil doen, mist hij Beer toch eigenlijk wel heel erg. Hij kan helemaal niet zonder Beer!

Een prachtig boek over de liefde tussen twee vrienden!

3. Jij bent de liefste

Liefste

Ik zoek een woord
een heel nieuw woord
een woord dat niemand kent
ik zoek een woord dat zeggen wil dat jij de liefste bent

Wat is dit toch een prachtige gedichtenbundel met fantastisch mooie illustraties!

Dit poëzieprentenboek bevat 23 niet al te lange gedichtjes of versjes over de gevoelens en belevenissen van een kleuter. De gedichten nodigen uit tot nadenken en maken emoties en gevoelens bespreekbaar.

Het gedicht staat telkens in een rustig deel van een kleurenillustratie die een dubbele pagina beslaat. De gedichten zijn heel divers qua lengte, aantal coupletten en rijmschema’s.

Zing en lees deze bundel met je allerliefste kleuter!

4. De zee van liefde

‘Verliefd? Op mij? Dat kan toch niet! Kijk nu zelf, we zijn helemaal anders.’

Pinguïn is  verliefd op zijn vriend Beer. Hij heeft dit steeds voor zich gehouden maar vandaag trekt hij dan toch de stoute schoenen aan: hij gaat Beer vertellen wat hij voor hem voelt. Beer reageert verbaasd, hij en Pinguïn? Dat matcht toch niet. Ze zijn immers zo anders! En bovendien voelt  Beer geen verliefdheid-kriebels.

Als ‘gewone’ vrienden brengen ze vervolgens samen een heerlijk vakantieweekje door. En wat hebben ze het fijn! Met pijn in zijn hart neemt Pinguïn aan het eind van de week afscheid van zijn vriend, de kriebels in zijn buik zijn er nog steeds. En Beer? Hoe heeft hij deze week ervaren? Gaat hij zijn vriend missen? Is hij toch verliefd geworden? Of kan dat echt niet als je allebei anders bent…

Voor kinderen vanaf 4 jaar. En voor iedereen die zijn hart en dromen volgt!

5. Ik heb je lief zoals je bent

‘Laat mij maar even alleen.’

Egel en Muis zijn beste vrienden. Samen hebben ze altijd veel lol. Ze maken muziek, graven diepe gaten of spelen verstoppertje. Het maakt eigenlijk niet uit wat ze doen, als ze het maar samen doen. Maar op een dag val Egel per ongeluk bovenop Muis. Muis vraagt aan Egel of hij hem even alleen wil laten. Egel is verdrietig. Was hij maar pluizig of zacht, dan had hij Muis geen pijn gedaan en konden ze nu nog samen leuke dingen doen. Zal het nog goedkomen tussen Egel en Muis?

Een prachtig, ontroerend prentenboek met een mooie boodschap voor kinderen vanaf 4 jaar.

6. Alle liefde van de hele wereld

Liefde is vaak dichterbij dan je denkt!

‘Wat is liefde?’

Mijn oma nam me in haar armen en zei:
‘Daar heb ik geen antwoord op.
Als je de wijde wereld in trekt
zul je misschien een antwoord vinden.’

Maar is liefde een vis, een paard,
applaus of de maan?

Een mooi prentenboek waarin natuurlijke kleuren overheersen, hetgeen geheel past bij waar dit boek over gaat: ‘liefde’. Het is geschreven vanuit het perspectief van een jongetje dat zich afvraagt wat liefde is. Als hij het aan zijn oma vraagt kan zij hem geen kant en klaar antwoord geven. En dat terwijl de jongen dacht dat oma het wel zou weten, zij is immers al oud. Als zij het niet weet, wie dan wel? Op aanraden van zijn oma trekt de jongen vervolgens de wijde wereld in met de bedoeling daar antwoord op zijn vraag te vinden. Onderweg ontmoet hij mensen en enkele dieren van verschillende pluimage. Allemaal beantwoorden ze zijn vraag over de liefde. Maar de antwoorden zijn niet eenduidig. Ze brengen de jongen in verwarring, hij begrijpt mens noch dier in hun uiting over de liefde en besluit uiteindelijk terug te keren naar huis. Bij thuiskomst borrelen allerlei gevoelens op. Zou hij dan uiteindelijk toch het antwoord op zijn prangende vraag gevonden hebben?

7. Hoe lief ik je heb – gedichten om van te houden

Ik schrijf ze op
met potlood en met pen.
De liever nog dan liefste
woorden die ik ken.

Hoe lief ik je heb bestaat uit vijfentwintig eerder uitgegeven gedichten over vriendschap en liefde. Het is niet altijd makkelijk om te vertellen dat je van iemand houdt. De dichters in dit boek weten vaak heel goed hoe ze dat moeten zeggen, of verwoorden juist hun worsteling om dit te doen. In ontroerende, filosofische en grappige gedichten vertellen ze over verliefdheden en gevoelens, mooie woorden, de band met familie, rouw en wat een echte vriend nou is. In deze bundel vind je gedichten van Meinderts, Van Lieshout, Westera, Brusselmans, Moeyaert en van nog veel meer.

Voor iedereen vanaf een jaar of 9, omdat niemand zonder liefde en poëzie kan.

8. Jij + Ik Gedichtjes

Als ik denk aan jou
dan krijg ik vleugels.
De grond onder mijn voeten verdwijnt.
Ik zweef langzaam omhoog
boven de bomen.
Totdat ik in de wolken ben.

Wat is liefde? Liefde kan best ingewikkeld zijn en ook het onder woorden brengen van liefde is lastig. In dit boekje vind je allemaal lieve gedichten die niet alleen gaan over geliefden maar ook over andere vormen van liefde: houden van je opa, je kind, je mama, een boom of de zon. Zo knap hoe Mark Haayema (al deze vormen van) de liefde zo fantastisch weet te vangen en kan vertalen naar poëzie. Juist omdat het lastig is om liefde te omschrijven kun je dat misschien het beste doen met gedichten… En de karakteristieke illustraties van Fiep Westendorp maken het geheel echt af.

9. Jij mag alles zijn

‘Ik ben er nog, en ik ben sterk. Lexi is sterk, meestal.’

Het was niet altijd zo. Vroeger werd er gelachen en gepraat en feestgevierd. Dat dénkt Lexi niet alleen, dat wéét ze, want er bestaan foto’s van. Van mama in een kanariegele jurk, een sigaret in haar ene hand, een glas in de andere. Ze kijkt recht in de camera en steekt haar tong uit. Niet om gemeen te zijn, maar om gek te doen, dat kan je zien. En er is er een van mama die danst terwijl iedereen kijkt. En van mama die op papa’s knieën zit terwijl ze allebei praten met andere mensen die maar half op de foto staan. Halve mensen die ze waarschijnlijk zijn vergeten. Lexi heeft ze in elk geval nooit gezien. Maar dat is allemaal heel lang geleden. Lexi was toen nog niet geboren, en Lexi vindt dat ze al heel lang heeft geleefd. Zij wel, dat is het probleem.

Een must-read voor lezers vanaf 10 jaar.

10. De prins en de naaister

We helpen elkaar. Jij bewaart mijn geheim en maakt mooie kleren voor mij… En ik word op een dag een groot ontwerper.

In het verhaal streven de prins en de naaister beiden een doel na in het leven, waarbij ze elkaars hulp en vriendschap nodig hebben. Haar droom is om een beroemde ontwerpster te worden en ze wil haar jurken graag zien bij modeshows. Van de prins wordt verwacht dat hij een geschikte huwelijkskandidaat uitzoekt. Maar wat niemand weet, is dat deze prins zich graag verkleed en een alter ego heeft. ’s Nachts gaat hij op pad als Lady Crystallia en hij heeft Frances nodig om voor hem de meest fantastische jurken te ontwerpen. De dromen van Frances zijn groter dan dat, maar kan ze haar droom opzij zetten om haar vriend niet te verraden?

Een prachtig boek voor kinderen vanaf 10 jaar oud. Een verhaal over mogen zijn wie je bent.

11. Heartstopper

Ik. Heb. Alles. Verknald.

Nick en Charlie waren beste vrienden, maar één spontane kus heeft alles veranderd. Charlie weet zeker dat hij een vreselijke fout heeft gemaakt en zijn vriendschap met Nick voor altijd heeft verpest. Ondertussen is Nick meer in de war dan ooit. Maar de liefde werkt op verrassende wijze en Nick ontdekt langzaam maar zeker nieuwe dingen over zijn vrienden, zijn familie… en zichzelf!

Voor jongeren die houden van een filmisch verhaal. Sinds kort is deze serie verfilmd en te bekijken op Netflix. Een aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *