11 boeken over verhuizen

Ben jij weleens verhuisd? Of sta je misschien op het punt om te gaan verhuizen? Dan zal dit blog waarin we 11 boeken presenteren die iets met verhuizen te maken hebben je vast aanspreken. Want hoe je het ook bekijkt, verhuizen heeft meestal een behoorlijke impact op je leven. Zo moet je afscheid nemen van je vertrouwde omgeving en soms (voor een tijdje) ook van je vrienden. Anderzijds liggen er tegelijkertijd nieuwe kansen en vriendschappen op je te wachten. Dat is fijn maar kan ook heel spannend zijn!

Begin vlug met lezen en ontdek hoe het verhuizen uitpakt voor de personages uit de door ons gekozen titels. De boeken variëren in genre en zijn voor verschillende leeftijdscategorieën. Er zijn er met een vleugje magie maar er zijn er ook die zo uit het leven gegrepen zouden kunnen zijn. In twee van de elf kun je zelfs lezen over een verhuizing naar het buitenland.

Veel leesplezier! En onthoud dit: ‘Thuis is vooral daar waar je geliefden zijn’ (uit het boek Samen zijn we thuis).

Klik op de covers om naar de boekentip te gaan!

1 De verhuisdieren

Voorlezen op handen en voeten met de verhuisdieren  

Dit boek verrast op meerdere fronten. Van de geweldige uitvoering tot het grappige verhaal, dit boek zal bij vele kleuters een favoriet worden. Je kunt het boek ‘gewoon’ lezen of uitklappen en lang maken. De verhuisdieren wordt uiteindelijk 4 meter lang en dus lees je het verhaal op rijm op handen en voeten voor. Zo’n uitklapboek noem je een leporello (of harmonicaboek). Er valt waanzinnig veel te zien en te ontdekken en het boek nodigt uit om na te spelen. Het einde is grappig en ook wel wat onverwacht. Ook de achterkant van de lange plaat is bedrukt en schreeuwt om ingekleurd te worden. Mmm, welke kleuter komt op dat idee?

Een verrassend boek voor peuters en kleuters!

2 Heertje en Meneertje

‘Samenwonen is toch gezelliger. Maar waar?’

De hoofdpersonen uit het boek, Heertje en Meneertje, zijn gek op bouwen. Zij doen het wel ieder op hun eigen manier. Heertje bouwt een toren de lucht in en Meneertje graaft een kuil. Zo werken zij aan hun eigen huis. Af en toe drinken ze thee op de bouwplaats. Dan komt de dag dat ze klaar zijn. Wat zijn ze blij met hun huis ontzettend hoog in de lucht en hun huis diep onder de grond. Alleen is er nu toch een probleem. Wanneer Heertje Meneertje roept of andersom horen zij elkaar niet. Het is te ver weg. Ze komen er uiteindelijk achter dat er toch iets niet helemaal goed is gegaan aan het ‘samen’ een huis bouwen. En wat nu? Gelukkig komt er toch nog een oplossing. Welke dat is? Dat lees je natuurlijk in dit heerlijke prentenboek vol humor.

Heertje en Meneertje is een prentenboek voor nieuwsgierige kinderen die van bouwen houden vanaf 3 jaar.

3 In een potje

‘Vriendschap is magisch.’ 

Je kunt van alles verzamelen. De één verzamelt postzegels in een album, de ander beeldjes in een bepaalde kleur of alles van een band of karakter. Benjamin houdt ook van verzamelen. Hij verzamelt van alles in potjes. Eerst verzamelt hij gewone dingen. Op een dag gebeurt er iets heel bijzonders met de lucht. Benjamin besluit dat te vangen in een potje. Dan ontmoet hij Julia. Er ontstaat een mooie vriendschap. Samen vangen ze heel veel bijzondere dingen in potjes. Mooie herinneringen die ze samen hebben gemaakt. Maar op een dag gaat Julia verhuizen. Benjamin is erg verdrietig. Hoe kunnen ze nu nog potjes vullen met mooie gebeurtenissen die ze samen hebben beleefd?

Een prachtig prentenboek voor kinderen vanaf 3 jaar.

4 Bram en het droomengeltje

Net als Bram bijna in slaap valt, hoort hij een geluid. Rikke-tikke-tik!’

Bram en zijn ouders verhuizen van de stad naar het platteland. In de stad was het druk. Er waren altijd auto’s en de straatverlichting was altijd aan. Het platteland brengt nieuwe geluiden met zich mee. Het is er donker en Bram vindt al die nieuwe geluiden maar eng. Als hij dan ook nog eens oog in oog komt te staan met een ‘monster’, wil hij zeker terug naar de stad. Ondertussen zit droomengeltje Lot op een wolk. Zij hoort de wens van Bram en ze besluit hem te helpen. Gaat het haar lukken om Bram zich thuis te laten voelen in zijn nieuwe huis?

Een prachtig boek om heerlijk bij weg te dromen voor kleuters vanaf 4 jaar.

 

5 Samen zijn we thuis

Je thuis voelen kan overal, samen met de mensen van wie je houdt!

Wat maakt thuis een echt thuis? Een voordeur, een raam en een knuffel als je thuiskomt. Thuis voelt alles veilig en fijn. Maar soms moet je je huis achterlaten om een nieuw thuis te maken.

Kinderen die gaan verhuizen zien daar vaak als een berg tegenop. Dit boekje toont dat de vernieuwing gemakkelijker kan zijn dan je verwacht, omdat je je overal thuis kunt voelen met je dierbaren om je heen. Thuis is dus vooral daar waar je geliefden zijn.

Voor alle kinderen  vanaf een jaar of 4 die opzien tegen een handen staande verhuizing. Verandering kan ook heel fijn zijn!

6 Pip & Zilver naar Americka

‘Als ze even later met een klein vaartje met de toren van spullen het perron af willen rijden, worden ze tegengehouden. Wat nou weer. ze gaan toch zeker niet te hard’. 

Pip en Zilver zijn een tweeling. Pip is de oudste van de twee en ook de durfal. Zilver is 17 minuten na zijn zus geboren en dus jonger. Hij is meer een bedachtzaam type. Maar ze voelen zich sterk verbonden met elkaar en hebben vaak dezelfde gedachten. Hun vader is sinds twee jaar uit hun leven. Waar hij uithangt? Ze hebben geen idee! Maar sinds hij weg is heeft hun moeder moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze gaat er dan ook gretig op in als ze een gratis huis aangeboden krijgt in het dorp Americka. Tot zover niks bijzonders aan de hand, dit zijn omstandigheden die veel lezers zullen herkennen. Behalve waarschijnlijk het gratis huis… 😉 Enfin, de verhuizing gaat van start en hiermee krijgt het verhaal een absurde en hilarische wending.

Een hartstikke geinig boek voor kinderen vanaf een jaar of 7 met een flinke dosis humor. En verheug je maar alvast want er volgt een tweede deel!

7 Freddy + Flo zijn voor niks of niemand bang

Hoe zou het zijn om een heks, een zombie, een weerwolf, een elf, een vampier en 7 kaboutertjes als buren te hebben? Best eng, lijkt mij…

De ouders van Freddy en Flo zijn gescheiden, maar hebben allebei een nieuwe relatie. Hun vaders nieuwe vriendin heet Ulrike. Freddy kan wel met haar door één deur maar zijn zus Flo heeft een hekel aan haar bonus-moeder en laat dat te pas en te onpas merken. Tot overmaat van ramp moeten ze nu ook nog verhuizen naar een appartement. Buhhhh, wie verzint er zoiets? De sfeer wordt er niet bepaald beter op als blijkt dat hun nieuwe huis zich pal naast een begraafplaats bevindt. Terwijl papa en Ulrike hun best doen om de stemming erin te houden gebeuren er in de nieuwe slaapkamer van de kinderen vreemde dingen. Zomaar pardoes vliegt er een heksje naar binnen…

Het boek is uit het Duits vertaald door Elbert Besaris en geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8 die wel van een spannend verhaal houden waarin ook nog wat te griezelen valt.

8 Het leven van een loser, totaal gesloopt

‘Bram vindt zichzelf perfect, maar jij en ik weten wel beter…’

De familie Botermans krijgt een erfenis. Bram weet daar wel raad mee, maar zijn moeder wil het geld gebruiken om het huis op te knappen. Zodra de werklui beginnen, gaat alles mis; de puinhoop is niet te overzien. Bram is totaal gesloopt en vraagt zich af of er nog iets te redden valt. Dan daalt het stof neer… Wordt het verbouwen of verhuizen?

Een humoristisch verhaal met alledaagse aspecten voor lezers vanaf tien jaar.

9 Esdra Het verhaal van een bijzondere sledehond

Met behulp van een amulet kon hij de geest van de wolf overtuigen hem te volgen’

Esdra is een Siberische husky, een sledehondenras. En Stefan is de musher, de baas van een sledehondenteam. Esdra en Stefan bestaan echt! Ze zijn samen wereldkampioen geworden. Esdra blaft, sorry, vertelt je alles wat je wilt weten over sledehonden. Naast deze informatie vind je in dit boek ook een verhaal, dat 40.000 jaar geleden begint bij de wijze Aminak, die een wolvenjong temt, en waarin je kennismaakt met de Belgische Louis, die met zijn ouders van België naar het hoge noorden is verhuisd.

Een aanrader voor avontuurlijke dierenvrienden vanaf 10 jaar.

10 Sara’s Walkabout

‘Emigreren. Het magische toverwoord viel op een koude, donkere winteravond’

.Sara’s walkabout speelt zich af in de vijftiger jaren, de tijd vlak na de Tweede Wereldoorlog. De dertienjarige Sara gaat met haar vader, moeder en broertje emigreren naar Australië. Sara vindt het vreselijk om haar opa, oma, vriendinnen en vriendje in Nederland te moeten achterlaten. Na een lange bootreis komt het gezin in hun nieuwe land aan. Maar helaas ziet het leven er in Australië minder rooskleurig uit dan de emigratiefolders hadden beloofd. Sara, die in Nederland heel veel vrienden en vriendinnen had, voelt zich in Australië eenzaam. Ze heeft niet alleen moeite om zich bij haar klasgenoten aan te sluiten, ook het strenge schoolsysteem waarin lijfstraffen nog heel gewoon zijn, valt haar zwaar. Omdat haar ouders lange dagen moeten werken, hebben ze geen oog voor Sara’s problemen.

Jongeren vanaf 11 jaar die houden van een boeiend en spannend geschreven historisch verhaal, zullen smullen van dit boek.

11 Mary John   

“Hij zegt: ‘Sommige dingen zijn de moeite niet waard om te begrijpen.’.
  Ik vraagt: ‘Zoals?’.
  Hij zegt: ‘Soms moet je dingen gewoon accepteren. That’s it!.”. 

De 16-jarige Maria beschrijft in een lange brief aan haar vroegere buurjongen Júlio hun gezamenlijke kindertijd op het kleine pleintje. Maar ook de komst van de knappe Liliana die hen uit elkaar drijft wordt beschreven. Zelfs als Maria verhuist naar een andere stad, blijft Júlio haar gedachten beheersen. In de brief haalt ze herinneringen op aan hun vriendschap en biecht ze haar gevoelens voor hem op.

Ben je ouder dan 12 en ben je benieuwd naar het verhaal van Maria? Lees dan zeker deze YA!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *