11 leestips voor reislustige kleuters

Zit jij in groep 1 of 2 van de basisschool en ga je graag op reis? Dan zullen de 11 titels die we in dit blog verzameld hebben jou vast wel aanspreken. In elk van onderstaande boeken gaat er namelijk wel iemand op pad. De eindbestemming is wisselend evenals de avonturen die onderweg beleefd worden. Laat je voorlezen uit een bundel reisverhalen, bekijk samen een prentenboek of lees zelf! Want ook voor de kleuters die dat al kunnen hebben we een reisboekje gevonden. Wil je meer weten over een bepaalde titel, klik dan op de betreffende afbeelding zodat je de hele review kunt lezen. Alvast veel reis- en leesplezier gewenst!

1 Rikki aan zee 

‘Abril verzamelt schelpjes. Die noemt ze coquilles.’ 

Het is zomervakantie, Rikki gaat met zijn ouders kamperen. Ze reizen per trein, het is allemaal reuze spannend voor Rikki. Als ze eenmaal op de plek van bestemming zijn trekken ze erop uit voor een dagje strand. Rikki is dolenthousiast en wordt nog blijer als hij op het strand een speelkameraadje ontmoet. Het is een konijnenmeisje en ze heet Abril. Omdat ze een andere taal spreekt moeten ze zich een beetje behelpen maar ondanks de taalbarrière lukt het ze prima om fijn samen te spelen. Als ze dan ook nog een boottochtje gaan maken kan de vakantie niet meer stuk. Wat heeft Rikki veel plezier gehad en wat heeft hij veel geleerd!

Rikki is een succesvolle serie voor kinderen vanaf een jaar of 3.

 

2 Emmertje op wereldreis

Reis je mee de wereld rond? 

Ava zoekt schelpen op het strand, ze verzamelt ze in haar favoriete paarse emmertje. Maar als ze even niet oplet wordt het emmertje door een golf de zee in getrokken. Nu is ze haar emmertje kwijt! Terwijl dat voor haar verdrietig is wordt in een ander land een meisje erg blij. Want bij haar spoelt er zomaar een mooi paars emmertje aan! Ze kan het goed gebruiken om haar gereedschap in te bewaren. Maar ook bij haar gaat het mis want wederom wordt de emmer meegesleurd door golven en wederom wordt het weer uit het water gehaald door een ander kind in een ander land. Dit keer is Alfonso de gelukkige, hij vult het emmertje met zijn gevonden mossels die hij  vervolgens naar de markt brengt. Maar je raadt het vast al, ook Alfonso verliest het emmertje weer. Wie zal de volgende zijn die het vindt? En hoe lang gaat dit zo nog door? Zal het emmertje ooit rust vinden of is het veroordeeld tot een eeuwig durende reis?

Volg dit paarse emmertje op zijn tocht rond de wereld. Voor dappere reizigers vanaf een jaar of 4.

3 Op reis met het gouden boek van Sjoerd Kuyper

‘Maar weinig mensen weten dat je ook in je hoofd op reis kunt gaan. Dat is jammer voor ze want dat zijn de mooiste reizen’.

Dit boek zit vol met reislust en avonturen in verre oorden. In Suriname vind je Amani, die een ondeugende gekko achternazit. De leeuw gaat op reis omdat hij een bruid wil vinden en Sjaantje maakt samen met opa een reis in haar fantasie. Met het robotje van Schiphol zit je natuurlijk gelijk in de vakantiesfeer! En Elfie en haar opa reizen vooral door hun geheugen als het boek dat opa altijd voorleest opeens zoek blijkt te zijn.

Ben je klaar om mee op reis te gaan? En hou je van mooie platen? Dan is dit boek echt iets voor jou! Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 4.

4 Duizend-en-één paarse djellaba’s

Wat is er veel te zien op de markt in Marrakesh 

Esmaa verheugt zich zeer op de vakantie want ze gaat met haar ouders, zusje en broertjes logeren bij familie in Marokko. Ze zullen er de hele zomervakantie blijven.

Als ze na een spannende vliegreis ter plekke aankomen, worden er cadeautjes uitgewisseld. Daarna mag Esmaa ook nog met haar moeder en tante naar de markt in Marrakesh. Moeder houdt de paarse djellaba die ze zojuist gekregen heeft maar gelijk aan. Terwijl de vrouwen spulletjes kopen kijkt Esmaa haar ogen uit op de kleurrijke markt. Maar dan gebeurt het, ze raakt haar moeder en tante kwijt. Omdat er heel veel vrouwen met paarse djellaba’s rondlopen lukt het Esmaa niet om haar  mama terug te vinden. Wat nu?

Dit prentenboek en geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 4.

 

5 Vreemde vogels

Ik ga op reis en neem mee…

De vogeldames Mies, Mo en Cato zijn elk op geheel eigen wijze gestart met het inpakken van hun koffers want ze moeten naarstig op reis naar een zuidelijke oord. Op de vlucht voor naderende kou!  Het inpakken gaat echter niet zonder slag of stoot, alle drie pakken ze het inefficiënt aan. Een hoop getut over wat wel of niet in de koffer mee moet is het gevolg. Dit alles wordt heel grappig in beeld gebracht en is zeer herkenbaar. Lukt het ze om nog voor de winter in het warme Afrika aan te komen?

Een vrolijk prentenboek voor kinderen vanaf een jaar of 4.

6 Op reis met een vriend

‘Reizen met een vriend is dubbel zo leuk als reizen in je eentje, Panda.’

Panda en Eekhoorn zijn beste vrienden, boezemvrienden zelfs leren ze van Uil. Maar toch zijn beide dieren erg verschillend. Kun je dan wel beste vrienden zijn? Eekhoorn wil graag op reis. De wereld verkennen, nieuwe dieren ontmoeten, hij fantaseert er al lange tijd over. Panda blijft liever op zijn bekende stulpje in zijn grot. Toch besluiten ze samen op reis te gaan. Op reis naar het onbekende. Zal dat de vrienden nog dichter bij elkaar brengen? Of komen ze erachter dat ze toch niet zulke goede vrienden zijn? Lees snel dit waardevolle boek, ga op reis met de vriendjes en ontdek al lezend een heleboel over onze prachtige wereld.

Ga mee op reis met Panda en Eekhoorn in zes nieuwe voorleesverhalen over onverwoestbare vriendschap en alles wat dat met zich meebrengt. Voor te lezen aan kinderen vanaf ongeveer vier jaar.

 

7 Olifantje gaat op reis

‘Je bent nu groot genoeg om mee op reis te gaan,’ zegt papa op een dag.
‘Ik zal je een stukje van de wereld laten zien.’ 

Een lief en aandoenlijk prentenboek, waarbij de kleuter samen met Olifantje op reis gaat. Door de simpele en kleurrijke illustraties krijgen we als lezer een beeld van de reis. Wanneer zij in het beroemde waterdorp aankomen, zien we duidelijk de brug, de huisjes en de boten. De achtergrond is met zachtere kleuren getekend, waardoor Olifantje en papa er uitspringen.

Olifantje gaat op reis is voor iedereen vanaf 4 jaar.

8 De groeten van de krijtjes

Karpathos? Mmm, daar ben ik weleens op vakantie geweest. Maar deze ansichtkaart heb ik niet verstuurd! Van wie krijgt Teun al die post eigenlijk? 

Na het lezen van dit boek ben ik er achter: de post die Teun in overvloedige hoeveelheden ontvangt, is verstuurd door achtergestelde krijtjes. Teun had geen idee van hun ellende en leest de ansichten met verbazing. Hier moet hij iets mee, hij kan die zielige, achtergestelde, sneue krijtjes toch niet aan hun lot overlaten? Er zijn er bij die ergens in een ver oord liggen te smachten naar hulp! En er zijn er ook een aantal gewond! Zo is er één totaal gebroken doordat er iemand bovenop is gaan zitten. En een ander exemplaar is zelfs opgevreten en weer uitgekotst door een hond! Het is allemaal niet bijzonder fraai. De krijtjes hebben Teuns hulp nodig, en wel direct. Maar wat kan Teun doen om ze te helpen?

‘De groeten van de krijtjes’ is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Enne, mocht je op vakantie zijn en ergens een achter gebleven krijtje vinden, dan weet je wat je te doen staat!

 

9 Lilah onderweg

‘Pop is nog thuis! Ik moet terug!’

Lilah onderweg is een warm verhaal over een gezin dat samen op reis is. Op reis naar Baba. Als Lilah er onderweg achter komt dat ze haar pop is vergeten, is ze erg verdrietig. Het liefst wil ze terug gaan, maar dat gaat helaas niet. Op ieder verdrietig moment zorgt mama voor een fijne oplossing waardoor ze Lilah kan troosten. Ze gebruikt hiervoor haar kleurrijke hoofddoek die opeens dient als kussen, knuffel en zelfs als picknickkleed. De liefde in dit gezin is overduidelijk. Samen overwinnen ze alles, ook de momenten van verdriet. Maar voor dit alles is wel een beetje fantasie nodig.

Een prachtig verhaal over een warm gezin met een rijke fantasie, om voor te lezen vanaf 4 jaar.

10 met aap naar zee

Vaar je mee naar zee, met aap? 

Op een dag stapt aap in zijn bootje, hij wil graag naar zee. Al varende komt hij andere dieren tegen die mee willen. Aap vindt dat prima: stap maar in zegt hij tegen koe, rat en kat. Het is erg krap in de boot maar wel gezellig. Als ze de zee bereikt hebben merken ze dat de boot gevaarlijk begint te wiebelen. Oh, oh, hoe gaat dit aflopen? Redt het viertal zich op zee of komen er toch ongelukken van?

Voor kleuters die al een beetje kunnen lezen.

11 Mister Oscar – Op vakantie

‘Are you coming?’

Gaan jullie mee op reis? In dit boek gaat Mister Oscar samen met zijn goudvis Finn op vakantie. Ze komen op veel verschillende plaatsen, in de stad, ze kamperen op de camping, zijn op de skipiste te vinden, maar ook op het water, het strand en in een restaurant. Het verhaal is geschreven in het Nederlands en loopt door op alle pagina’s. Verder is er op elke pagina heel veel te zien. En bij de voorwerpen die je ziet, zie je de woordjes in het Nederlands én in het Engels staan. Zo leert je kleuter op een spelende manier allemaal Engelse woordjes en uitdrukkingen kennen.

Een leerzaam boek voor jong en oud!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *