11 boeken voor de Kinderboekenweek

Op woensdag 4 oktober is het weer zover, dan begint de Kinderboekenweek 2023! Dit jaar is het thema ‘Bij mij thuis’.
Bij mij thuis lezen we elke avond voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. We kunnen zo veel van elkaar leren, lees mee!

De laatste weken verschijnen er steeds meer boeken die goed passen bij het thema. We kunnen ons heel goed voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben wij voor jou 11 boeken op een rijtje gezet die goed passen bij het thema. Er staan boeken voor alle leeftijden op de lijst.

De komende weken zullen er nog meer mooie boeken verschijnen. Houd daarom onze Facebook en Instagram goed in de gaten voor nog meer leuke boekentips voor de Kinderboekenweek.

Ben je benieuwd geworden naar één van de boeken? Klik dan op de coverpagina. Je komt dan bij de boekentip over dit betreffende boek. Heel veel (voor)leesplezier!

1. Bij ons in de straat

‘Kom je kijken wie er bij Koos Meinderts en Annette Fienieg in de straat wonen?’

Maak kennis met Af-en-Toe op nummer 8, Mooie Molly op nummer 3 en de Dikke Dame op nummer 1. Zij wonen allemaal bij Koos Meinderts en Annette Fienieg in de straat, die zelf op nummer 11 wonen. Sommige bewoners zijn een tikkeltje vreemd, maar toch vormen zij een geheel. Op iedere linkerbladzijde is het huis te zien en op de rechterbladzijde het personage met een klein gedichtje. Het huis sluit volledig aan bij de personage en dat is ook terug te zien in de illustraties, waarbij er oog is voor de details. Zo woont Jan, de zeeman, op een boot en woont Alie Kruik in een vissenkom. Het is erg leuk om de huizen goed te bekijken; wat valt je op en waarom past dit huis heel goed bij deze personage?

Het kartonboek is voor te lezen vanaf 4 jaar, maar heeft zeker leuke mogelijkheden voor oudere kinderen.

2. Het huisje zonder heks

‘Op een dag slofte de heks haar huis uit, om niet meer terug te keren.’

De oude heks heeft het huisje in het bos verlaten en het huisje voelt zich nu erg eenzaam. De seizoenen trekken voorbij en het huisje raakt in verval, de kamers worden stoffig, er groeit mos op de veranda en er valt een luik af. Het huisje besluit het heft in eigen hand te nemen en gaat zelf op zoek naar een nieuwe heks die graag in het huisje wil komen wonen. Daarmee begint haar zoektocht. Wanneer ze van een buur iets verderop hoort dat die laatst een jonge heks had gesproken, besluit het huisje op zoek te gaan naar die heks. Zal ze haar vinden?

Een sprookjesachtig boek voor kinderen vanaf een jaar of 3.

3. Mijn grote geweldige familie

‘We woonden hier eerst alle drie tot daar verandering in kwam.’

Als Luna’s ouders gaan scheiden verandert alles. Opeens heeft Luna twee huizen, een nieuwe stiefvader en een veel grotere familie. Dat betekent dat ze veel nieuwe mensen moet leren kennen, en soms bij papa slaapt en soms bij mama. Als ze op een nacht haar lievelingsknuffel kwijt is, wordt het haar even te veel. Maar dan ontdekt ze dat haar familie nog altijd klaarstaat om haar bij alles te helpen en waar nodig te troosten. En hoewel het heus niet altijd makkelijk is, komt ze er ook achter hoeveel meer liefde je van zo’n grote fantastische familie kunt krijgen.

Een liefdevol prentenboek over een geweldige familie. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

4. Samen zijn we thuis

‘Je thuis voelen kan overal, samen met de mensen van wie je houdt!’

Wat maakt thuis een echt thuis? Een voordeur, een raam en een knuffel als je thuiskomt. Thuis voelt alles veilig en fijn. Maar soms moet je je huis achterlaten om een nieuw thuis te maken.
Het meisje uit het boek beschrijft vanuit haar beleving hoe haar huis eruit ziet. Ze noemt dingen uit het huis die maken dat het huis echt haar thuis is. Naast een aantal stoffelijke zaken zoals raam, deur, lichtje, kussen, heeft ze het dan ook over de dingen die ze samen met haar ouders en broertje in het huis doet. Ze vindt het bijvoorbeeld heel fijn om samen gezellig te eten. Ook het samen spelen en elkaar knuffelen maken het huis een thuis.

Voor alle kinderen die opzien tegen een handen staande verhuizing. Maar verandering kan ook heel fijn zijn.

5. De wereld op één moment

‘Wist je dat het nooit overal op de wereld dag is? Of nacht?’ 

Elf verschillende kinderen, ergens op de wereld. Op hetzelfde moment.
In Mexico zit Javier te ontbijten, maar precies dat moment is het voor Esther in Ghana lunchtijd en ligt Suzi in Australië lekker te slapen.
Ga mee de wereld rond! Het is een kleurrijke, verrassende reis in één enkele dag. Het laat zien wat kinderen in verschillende delen van de wereld op hetzelfde moment aan het doen zijn.

Voor kinderen die geïnteresseerd zijn in andere landen en meer willen weten over hoe de aarde zich beweegt in het heelal. En wat voor invloed dit alles heeft op de ’tijd’. Voor kinderen vanaf een jaar of 4.

6. Nine & Mella – Bij ons thuis

‘Ik voel me hier altijd zo thuis!’ zegt Amir

Nine en Mella spelen het liefst met alle kinderen uit de buurt. Ze bouwen een buurtbieb, houden een opruimfeest in het park en bakken heerlijke pasteitjes. Als het regent spelen Mella en Amir superheld, maar Nine wil geen held zijn, ze is liever iets stormachtigs anders… Als Mella voor het eten nergens te bekennen is, trommelt Nine iedereen op om hem te zoeken, en dan schuiven ze ook maar meteen aan tafel voor papa’s lekkerste roti.

Een heerlijke bundel voorleesverhalen voor kinderen vanaf een jaar of 4, die ook heel goed te gebruiken is in de klas.

7. Het droomhuis

‘Metselen, verven, schuren, en hup een droomhuis zonder buren!’

In het bos ziet Vos een vervallen huisje. Dat ga ik opknappen, denkt hij. Ik maak er een droomhuis van! Hij is nog niet weg of Das komt er eraan. Ook hij ziet het huisje en denkt: als ik dit opknap, wordt het mijn droomhuis.  De volgende ochtend begint Vos meteen met het repareren van de muren. ‘s  Middags maakt Das het dak. Zo gaat het een paar dagen: Das komt in de middag. Maar dat weten ze niet van elkaar. Tot het droomhuis klaar is… Hoe zal het aflopen?

Het verhaal is op rijm geschreven en geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 4.

8. Wat is thuis?

‘Hoe ziet jouw thuis eruit?’

Elk (t)huis is anders. Bij oma thuis mag je voor de televisie eten, bij je beste vriend speelt iedereen in de keuken en je nichtje heeft twee kamers – bij elke ouder een. Maar wat maakt van jouw huis een thuis? Vertrouwde geuren en geluiden, kleine dagelijkse rituelen en de mensen om je heen kunnen ervoor zorgen dat je je ergens thuis voelt. Maar hoe zit dat eigenlijk bij mensen die geen vaste woning hebben?

Een prachtig, actueel en divers boek over ’thuis’. Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

9. Boy, een stripheld met een stiefzus en een halfbroer

‘Een hilarisch verhaal over een boze jongen met veel tekentalent.’

Ik heet Cas. Mijn ouders zijn gescheiden. Mijn vader woont nu ergens anders. Sindsdien is alles stommer. Ik maak met iedereen ruzie. Niemand begrijpt mijn grapjes. Ik kan goed tekenen. Daarom maak ik een strip over een jongen zoals ik. Ik noem hem Boy. Boy heeft een stiefzus en een halfbroer. Hij houdt niet van foe jong jakkes. Hij wil geen slaapkamer delen met een stom meisje. Hij is niet hip, maar wel supergrappig. De strip verschijnt in het jongensblad Boy. Cas wordt zó beroemd dat alle meisjes zijn handtekening willen. Is hij nu minder boos?

Het verhaal over Cas kan veel herkenning oproepen bij kinderen van gescheiden ouders. Het is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8.

10. Wonderpaard

‘Als ik de jas uitdoe, zien ze het… ‘Een paard in de klas!’ roept Jara, ‘een mini-paard!’

Fee zit op een leuke school, in een leuke klas. Alleen heeft ze nog geen vriendin. Geen échte, geen béste, eentje die bij haar komt spelen. Daarom heeft Fee iets bedacht: ze neemt stiekem haar paard mee naar school! Mienie is een heel klein paard, dus dat kan best. Maar een paard in de klas, is dat wel zo’n goed idee?

Een grappig verhaal voor beginnende lezers vanaf een jaar of 7. Ook geschikt is om voor te lezen.

11. Het huis ontploft

‘Het was er een grote, gezellige bende. En hij hoopte dat dat nog lang zo zou blijven.’

Gabriël woont alleen sinds zijn ouders zijn overleden. Hij heeft één grote wens: in het vertrouwde appartement van zijn ouders blijven wonen. Noodgedwongen zoekt hij huisgenoten zodat ze samen de huur kunnen betalen.
Maar samenwonen met mensen die je (nog) niet goed kent en die heel anders zijn dan jij blijkt een grote uitdaging!

Een heel fijn feelgood-boek voor kinderen vanaf 9 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *