11 boeken voor de week van de mobiliteit

Op zaterdag 16 september is de Europese mobiliteitsweek gestart!
Deze week is in het leven geroepen als een bewustwordingscampagne over duurzame vormen van vervoer en bewust autogebruik. Het is een onderwerp dat vaak in het nieuws, en dus ook in het Jeugdjournaal naar voren komt. Dagelijks wordt er gebruik gemaakt van veel verschillende soorten vervoer: de fiets, de auto, de boot, de trein, het vliegtuig, er zijn tal van mogelijkheden om je te verplaatsen.

Wij hebben 11 boeken over vervoer voor je op een rij gezet. Ben je benieuwd geworden naar één van de boeken? Klik dan op de cover. Je komt dan bij de boekentip over dit betreffende boek.

1. Noortje en het vervoer 

Broem, broem! Noortje speelt met autootjes. Doe je mee?

Dit boekje over het thema vervoer sluit goed aan bij de belevingswereld van het jonge kind. Noortje zit fijn te spelen. Ze heeft een scala aan voertuigen om zich heen. Ze betrekt haar knuffels, poppen en huisdieren bij het spel. Soms mogen ze als passagier meerijden maar meestal zijn ze toehoorder als Noortje iets uitlegt. Binnen dit concept worden en passant op simpele wijze verkeersituaties uitgelegd. Het betreft voertuigen te land, ter zee en in de lucht.

Voor alle peuters die te voet, met de fiets of met de trein de wereld willen ontdekken! Vanaf 18 maanden.

2. Rondje met de auto 

‘Met vijf auto’s die je rond kunt laten rijden’.

Ik dit stevige en kleurrijke kartonboek kunnen de kinderen zelf met schuifjes de auto’s laten rijden. Ze kunnen de auto’s door de stad laten rijden, over een slingerende weg, rondjes op het circuit, een rondje om het meer en weg van het vliegveld. Dit gaat aan de hand van vijf verschillende auto’s  die worden uitgelicht. Op elke pagina staan leuke weetjes over de auto. Je leest wat voor soort auto het is en welke onderdelen de auto heeft. Ook staat er op elke pagina een vraag zodat de kinderen nog meer betrokken worden bij het boek.

Een fantastisch boek voor elke autoliefhebber vanaf 2 jaar.

3. Zigzag voertuigen

Zie je Willem de Wolf in de brandweerwagen?
Of Pablo de Pinguïn in een vorkheftruck?
En Kiki Konijn in haar racewagen?

Wauw! Dat is het eerste wat in je opkomt als je dit boek in handen krijgt. Als je dit harmonicaboek uitklapt is het wel twee meter lang! De ene kant van het boek staat boordevol met getekende voertuigen en straten. De illustraties spelen zich af op de boerderij, de racebaan, op een bouwterrein en in de stad. Er is enorm veel te zien. Je kijkt echt je ogen uit. Er zijn allerlei verschillende voertuigen te vinden in het boek, je kunt het zo gek niet bedenken. Bussen, taxi’s, schoolbussen, ijscowagens, vuilniswagens, racewagens en nog veel meer. En nog veel meer leuke zoekopdrachten in dit twee meter brede kijk- en zoekboek met een gigantische verzameling voertuigen: van eenwieler tot limousine, van ambulance tot vuilniswagen.

Geschikt voor speurneuzen vanaf 2 jaar oud.

4. Kas en Saar in het verkeer

Opa brengt Saar naar school. ‘Ho, mag je wel speelgoed mee naar school nemen?’ vraagt hij. ‘Dat moet juist. Want vandaag leren we over het verkeer!’ lacht Saar. ‘Nou, laat dan maar eens zien hoe goed je kunt oversteken,’ zegt opa.

Het boek gaat over Saar die naar school loopt met opa. Saar vertelt opa dat ze gaan leren over het verkeer. Samen met opa steekt ze de straat over. Onderweg komt ze klasgenootjes tegen op de fiets, of in de auto. Hierbij komen ook begrippen als langzaam en snel voorbij. Op de fiets ga je sneller dan wanneer je loopt. Ze steken over bij een stoplicht, en zien Kas wanneer ze bijna bij school zijn. In de klas hebben de kinderen allemaal iets meegenomen wat te maken heeft met het verkeer. Dan komt er zelfs een politieagent op bezoek die ze leert oversteken .

Voor alle kinderen vanaf 3 jaar die veilig willen deelnemen aan het verkeer.

5. Met Filippa Fazant naar de overkant

‘Filippa had er meer dan genoeg van om elke keer dat ze de weg overstak bijna pannenkoeken platgereden te worden.’ 

Filippa is een kleine fazant die in het bos bij het dorpje Fijnhulst woont. Iedere dag wordt ze bijna pannenkoekenplatgereden door de auto’s die voorbijrazen en daar heeft ze schoon genoeg van. Dan ziet ze in het dorp een oversteekmoeder die kinderen voor de school veilig laat oversteken. Filippa krijgt een geweldig idee: zij wordt de oversteekfazant van het bos! Alle dorpelingen vinden het fantastisch. Alleen de burgemeester wil niets horen over die rare vogel die dieren helpt oversteken. Tot op een avond de kat van de burgemeester verdwaalt…

Een mooi boek wat goed bruikbaar is, thuis en in de klas, wanneer je de kinderen wilt leren over veilig oversteken. Vanaf 4 jaar.

6. Boer Boris en de luchtballon

Er komt een vreemde vogel uit een ei. Die hoort niet thuis op de boerderij. Boer Boris besluit hem weg te brengen. Maar hoe?

In dit kleurrijke deel vindt Berend een ei onder de heg. Boer Boris neemt het mee naar binnen, zodat het veilig kan uitkomen. En dat doet het! Maar… dat is geen kippenkuiken, het is een pinguïn! Het is hier veel te warm voor een pinguïnkuiken, hij moet zo snel mogelijk naar huis. Maar hoe? Naar de Zuidpool gaan geen treinen of bussen. Gelukkig weet Boer Boris altijd raad en met de luchtballon brengen ze het kuiken weer thuis. Maar eerst kijken ze onderweg hun ogen uit.

Voor alle Boer Boris fans vanaf 3 jaar.

7. Een bijzonder pakketje

Over de bijzondere reis van elk pakketje. En die reis is waarschijnlijk langer dan je denkt…

In dit prentenboek wordt uitgelegd en in beeld gebracht welke (lange) reis pakketjes doorgaans hebben af te leggen voordat ze bij jou op de deurmat vallen. Neem nou dit boek: het is geproduceerd in een fabriek hier ver vandaan. Daarna kwam er een vrachtwagen aan te pas om het boek samen met de andere producten naar de haven te brengen. In de haven werden de producten op een groot vrachtschip geladen om vervolgens naar Nederland vervoerd te worden. En toen het product, in dit geval dus dit boek, uiteindelijk in Nederland aankwam moesten er nog heel wat stappen verzet worden voordat Jay het eindelijk uit handen van de postbezorger aangereikt kreeg.

Een leerzaam prentenboek over een bijzonder prentenboek dat net als vele andere bestellingen een bijzonder lange reis maakte. Voor kinderen vanaf een jaar of 4 die graag post(pakketjes) ontvangen!

 

8. Havens

‘Een reis om de wereld! Vaar je mee?’ 

Ontdek in dit boek de zonnige havens in Hawaï en Barcelona, de enorme dokken van Hongkong en Rotterdam, en de rivierhavens aan de Congo en de Nijl. Speur naar het Vrijheidsbeeld, de Sagrada Familia, en de Big Ben op de prachtige illustraties. En weet jij eigenlijk hoeveel gondels er in Venetië zijn? In dit boek vind je 18 havens uit de mooiste steden ter wereld, van de grootste industriële dokken tot het kleinste aanlegsteigertje.

Een kleurrijk en informatief boek geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

 

9. Van apekop tot dwarsligger

‘De eerste spoorlijn van Nederland werd in 1839 geopend en lag tussen Haarlem en Amsterdam. Reizen ging nog nooit zo snel en dat smaakte naar meer!’

Hoe kwamen stoomlocomotieven op gang en hoe werken de treinen van nu? Hoe bestuurt een machinist een trein? Wat was het grootste treinongeluk van ons land? Hoe werken de duizenden seinen, wissels, overgangen, bruggen en tunnels? Kan een trein met de snelheid van het geluid rijden?

In dit grote kijk- en weetboek laat Simone Bijlard met haar gedetailleerde tekeningen zien hoe het Nederlandse spoor werkt. Voor beginnende en gevorderde treinfans.

Van Apekop tot Dwarsligger is geschikt voor beginnende én gevorderde treinfans vanaf een jaar of 8.

10. Het fietsboek

‘Er is namelijk maar één beste uitvinding ooit: de fiets. Zo simpel is het’

In het boek vind je nog veel meer verschillende soorten fietsen. Van de vliegfiets, cargofiets, riksja, tot de trike, velomobiel en natuurlijk de elektrische fiets, alles komt voorbij. Ook is er een heel hoofdstuk gewijd aan de fietsende vrouw. De fiets verruimde de blik van de vrouwen en maakte hun leven en gedachten vrijer dan ooit. Ze konden zelf kiezen welke kant ze op wilden gaan en veel vrouwen maakten er toentertijd dankbaar gebruik van.

Heel geschikt voor alle fietsfanaten vanaf 10 jaar.

11. Het botenboek  

“Verwar een eiland nooit met “De Kraken”

Een informatief boek over alles wat met “boten” te maken heeft. De informatie die gegeven wordt laat zich grofweg in drie hoofd thema’s verdelen, namelijk: scheepsontwerp, communicatie en scheepvaart en bijgeloof.

Dit is een prachtig, informatief boek over boten. Leerzaam en met hart voor het onderwerp gemaakt. Geschikt voor zeerobben van 11 tot 100.

 

Welk vervoersmiddel is jouw favoriet?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *