11 x online: de wereld van gamen en social media

De wereld van tegenwoordig speelt zich voor een groot deel online af. Het zoeken van bijvoorbeeld informatie voor een werkstuk of spreekbeurt gebeurt niet meer alleen in boeken, maar vooral op het internet. Een spelletje wordt niet meer met z’n allen rond de tafel gedaan, maar er wordt veel online gegamed. En dan heb je nog de wereld van TikTok, YouTube en andere Social Media. Logisch dat deze onderwerpen ook in de boeken van tegenwoordig uitgebreid aan bod komen. Daarom hebben we voor jullie 11 boeken op een rijtje gezet waar social media, gamen en de online wereld een belangrijke rol in spelen. Van informatief tot verhalend en voor jong en oud. De online wereld is heel leuk, spannend en interessant en je vindt er snel en makkelijk informatie maar soms kan het ook best voor vervelende of gevaarlijke situaties zorgen. In deze boeken komt het allemaal voorbij. De boeken zorgen voor herkenning en kunnen je ook waarschuwen voor bepaalde situaties. Wil je meer weten over een bepaalde titel? Klik dan op de coverfoto zodat je de hele review over het boek kunt lezen!

We hebben ook nog een bonustip. Veel leesplezier gewenst!

1. Het schermdiefje

Een grappig en toegankelijk verhaal dat onze vele uren schermtijd ter discussie stelt.

Een meisje is in de stad op zoek naar vrienden en vrolijkheid. Maar iedereen die ze tegenkomt, is aan zijn scherm gekluisterd. Ze begint overal schermpjes mee te pikken, maar daar wordt ze ook niet blij van. En dan ontmoet het Schermdiefje het spelende jongetje Max…

Dit boek is een mooie aanleiding om het gesprek met je kind aan te gaan over schermgebruik.

 

2. Gamehelden 5 – Game Helden tegen de robots

Om ‘De Blaag’ te redden zullen de gamehelden naar New York moeten. Het lijkt een onmogelijke missie maar de vrienden hebben er veel voor over om hun vriend te redden! En voor ze het weten hangen ze in een gondel tegen de wand van een wolkenkrabber, brrr…

Superschurk de Leeuwin heeft Blaag de blob van Raff gestolen! Om hem te redden, teleporteren de Game Helden naar haar hoofdkwartier in New York. Daar worden ze niet alleen opgewacht door een robotleger, maar ook door een vreselijk wezen. Eentje die hen wel heel erg bekend voorkomt… Lukt het de Game Helden om Blaag te redden uit de klauwen van de Leeuwin?

Hou je van robots, games, helden, en strips en schuw je gevaar en avontuur niet? Dan is dit boek echt iets voor jou. Vanaf circa 7 jaar.

Kijk ook eens bij de andere boeken uit deze serie die we hebben getipt: Gamehelden tegen de monsters en Game Helden tegen de Dino’s

3. Zoekwoord: rivierhaai

Ben jij wel eens in nepnieuws getrapt?

Dat heeft Joep weer. Net nu hij een spreekbeurt moet houden, mag het van juf Evelien niet meer over dieren gaan. Dus ook niet over zijn lievelingsdier de haai. Dan blijkt er opeens een haai in de rivier De Waal te zijn gezien. Klopt dat wel, of is het misschien nepnieuws? Joep gaat op onderzoek uit.
Dit boek is een deel uit de serie Lees je digiwijs.

Voor kinderen van nu vanaf een jaar of 8, met spannende, herkenbare, grappige verhalen.

 

4. Hoe je in een klap 101 miljoen volgers verliest

Kun jij een vierdubbele bottleflip? Daarbij gooi je vier flesjes tegelijk op en landen ze alle vier ondersteboven, staand op hun dopje.’

Otis is de jongste telg in een familie fanatieke frituristen. Ze verwachten dat hij een geniale snack zal uitvinden, maar hij kijkt liever naar YouTube. Naar zijn idool Kasper, die vegan is én 101 miljoen volgers heeft. Wanneer Otis een challenge wint, ontmoet hij Kasper in Amerika. Maar daar is niets wat het lijkt…

In onze maatschappij hebben we te maken met een groot aantal influencers die ons online bereiken via social media en YouTube. Ze filmen hun dagelijkse leven en alles wat daarbij komt kijken. Make-up video’s, kleding reviews, skate filmpjes, voor ieder wat wils als je de juiste influencer hebt gevonden. Het leven lijkt hen toe te lachen, maar in dit boek leren we dat dit niet voor iedereen geldt. Het is goed dat kinderen ook deze kant van het leven van een influencer leren kennen, want voor veel kinderen is het hun droomberoep.

Een humoristisch verhaal over influencers, frieten en Hollywood. Voor dromers vanaf 9 jaar.

5. Alles over sociale media

Weet jij wat smombies zijn? Of heb jij last van fomo?

Een leven zonder sociale media… dat is iets wat weinig mensen zich nog kunnen voorstellen. TikTok, Facebook, Twitter of Instagram. Het zijn begrippen geworden in ons dagelijks leven. Wil je iets leuks delen? Dan doe je dit op één of meer platformen. Maar hoe ging dit een tijd geleden, toen er nog geen sociale media bestond? Dit informatieve boek leert je alles over sociale media en waarschuwt je voor de gevaren. Want ook online pesten, fake news en bodyshaming komen aan bod.

Wil jij alle ins and outs weten over sociale media en influencers? Dan is dit boek iets voor jou! Voor iedereen vanaf 10 jaar.

6. De spin en de sleutel

‘Elena vlucht naar het einde van de wereld.
Atlas wacht op het einde van de wereld.
En dan ontmoeten ze elkaar…’

Elena krijgt te maken met een heftige haatcampagne als ze op social media mensen uitdaagt hun angsten te overwinnen. Atlas bereidt zich nogal gedegen voor op een klimaatramp nadat zijn moeder bij een ongeluk om het leven is gekomen. Natuurlijk kruisen de paden van de twee elkaar en ontstaat er een soort haat-liefde relatie. Het verwende meisje krijgt een kamertje in een donkere schuur naast de creepy jongen.

Het boek bevat een aantal actuele thema’s die een grote impact hebben op het leven van de personages in het boek. Het is realistisch geschreven en zet je aan het denken. Een spannend, herkenbaar verhaal voor kinderen vanaf 11 jaar.

7. Fake!

Wat als iedereen om wie je geeft, gelooft dat je iets vreselijks hebt gedaan…

Levi ziet dat Emiel, de nieuwe jongen op school, een intiem gesprek voert met Mila, Levi’s vriendin. Dat pikt Levi niet en hij gaat op Emiel af. Hij schopt hem en jaagt hem op. Later die dag hoort Levi dat Emiel in het ziekenhuis is beland: hij ligt in coma. Meteen daarna verschijnt er een filmpje op YouTube waarin het eruit ziet alsof Levi Emiel van de vesting bij het park trapt.

Levi beweert dat hij onschuldig is en dat het filmpje fake is, maar niemand gelooft hem, ook Mila niet, en ze maakt het uit. Op school wordt hij geschorst. Het filmpje gaat viral en de woedende reacties op internet brengen Levi in groot (leven-)gevaar…

Fake! is te lezen voor iedereen vanaf 12 jaar en pas op… je kunt niet stoppen met lezen!

8. Wie ik gister was

“Want wie ik gisteren was, zal ik nooit meer kunnen zijn, en wie ik morgen ben, wordt bepaald door vandaag”

Wat als je jezelf zó verliest in een online wereld, dat je niet meer terug wilt?

Yara krijgt de diagnose CVS – chronisch vermoeidheidssyndroom – en ze weigert het om zich daarbij neer te leggen. Ze is zeventien, ze wil niet ziek zijn, en al helemaal niet chronisch. Haar ouders, broertje Corey en zus Tessa doen er alles aan om haar te helpen, maar Yara laat niemand toe. In plaats daarvan verliest ze zichzelf in Evol, een hyperrealistisch spel waarin je zelf de hoofdrol speelt. In deze virtuele wereld is ze niet ziek en kan ze zijn wie ze wil zijn. Daar ontmoet ze de knappe Amir, met wie ze op zoek gaat naar de oplossing voor de mysterieuze rook die Evol Stad en haar inwoners bedreigt.

Terwijl Yara’s familie en vrienden zich zorgen maken om haar gezondheid, kiest Yara voor een alternatieve werkelijkheid. Zal ze uiteindelijk nog terug willen keren naar de realiteit?Een meespelende YA voor iedereen vanaf 12 jaar. Een boek dat je gelezen moet hebben!

9. Game on

No fear. No limits. No excuses…’

Vijf vrienden krijgen een mysterieuze uitnodiging om deel te nemen aan een populair YouTube-spel: de nieuwsgierige Noor, de ambitieuze Sky, de knappe Eline, gezelligheidsdier Daan en de sportieve Jordi. De finale zal plaatsvinden in een afgelegen landhuis. Game on!
Maar de uitnodiging blijkt de start van een gruwelijk spel: wanneer Sky spoorloos verdwijnt, moeten de andere vier alles op alles zetten om hun vriendin te redden. Hoever zijn ze bereid te gaan voor haar? En wie heeft het op hen gemunt, en waarom?

In het boek spelen actuele thema’s als groepsdruk, schoonheidsidealen en het gebruik van social media een grote rol. Het laat je zien dat sommige mensen grote geheimen met zich mee kunnen dragen, zonder dat je het in de gaten hebt. Hoe goed je ook bevriend bent. Een echte eye-opener. Een spannend, actueel boek voor jongeren vanaf 13 jaar.

10. Erebos – ontwaakt

Erebos sliep, maar is weer ontwaakt!

Als je een nieuwe app op je telefoon aantreft die je niet zelf hebt geïnstalleerd, kan dat natuurlijk een reclamestunt zijn. Maar wat als het programma controle over je leven krijgt? Het draait niet alleen op je telefoon en computer – het is overal. Het kiest zelf zijn gebruikers en laat je spelen om alles wat voor jou van belang is: je baan, je studie, je vriendin… je leven!

Voor jongens en meiden vanaf een jaar of 14 die van een rete-spannend verhaal houden.

 

 

11. Grenzeloos

Een verhaal met een duidelijke moraal.

Na een feestje bij de populaire Dox thuis wordt de 16-jarige Tabitha verschrikkelijk brak wakker, Haar hele lichaam doet zeer en ze kan zich nauwelijks iets van de avond herinneren. Langzaam komen er flarden terug, beelden van haar en Dox achter het schuurtje. Ze lachten, ze flirtten. ze dronken…en wat nog meer? In de dagen daarna gaan er op school roddels rond over wat er gebeurd zou zijn achter het schuurtje. De ex van Dox beweert zelfs dat er een filmpje is gemaakt en dreigt om dat te verspreiden. Tabitha kan zich er niks bij voorstellen dat zij en Dox… Ze moet het filmpje te pakken krijgen en met eigen ogen zien wat er die avond gebeurd is, maar is dat wel iets wat ze wil weten?

Dit boek is geschikt voor jongeren vanaf een jaar of 15.

Bonus:

de boekenserie over gamen en TikTok van Annet Jacobs

Schrijfster Annet Jacobs heeft al verschillende boeken over TikTok geschreven en daarvan tipten we De TikTok challengeDe TikTok party en De TikTok hack. Deze boeken zijn erg geliefd bij de jeugd. En daarnaast schreef ze ook een spannend avontuur over online gamen De Game Challenge. Net als de boeken over TikTok zal ook dit verhaal bij kinderen vanaf een jaar of 9 in de smaak vallen. Het sluit immers perfect aan op de belevingswereld van de jeugd van nu: tegenwoordig is online gamen hot! De personages in het verhaal zijn kinderen die graag gamen en helemaal in de online wereld op gaan. Voor de lezer zal dit vast herkenbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *