In dit blog hebben wij 11 boeken ( + 1 bonusboek) geselecteerd die stuk voor stuk een connectie hebben met een museum in Nederland. Zo heeft Nijntje haar eigen museum in Utrecht, kun jij net als Aap en Mol een bezoek brengen aan het spoorwegmuseum of net als Nadir en Zenith verdwalen in de wereld van Escher door een bezoek te brengen aan het Escherpaleis.
Het is altijd fijn om een museumbezoek een beetje voor te bereiden en daar zijn deze boeken nou juist zo geschikt voor. Ze vergroten je (voor) kennis en kunnen na afloop van een het bezoek een feest van herkenning zijn. Voor de duidelijkheid hebben we steeds direct onder de titels van de boeken de naam van het betreffende museum genoemd.
Het bonusboek over het leven en werk van de Zweedse kunstenares Hilma Af Klint is van de hand van de veelbekroonde, illustrator en schrijver Harrët van Reek. Zij maakte het boek voor Kunstmuseum Den Haag.
Hieronder vind je een korte beschrijving van de gekozen titels, door op een coverfoto te klikken kun je de hele tip over het boek lezen! Veel lees- en kijkplezier!
1. Nijntje in het museum
Nijntje museum Utrecht
‘Op een dag zei mevrouw pluis:
ik heb een goed idee
ik ga naar het museum toe
wie gaat er met mij mee’
In dit deeltje uit de serie Nijntje, gaat Nijntje voor de eerste keer naar een museum. Haar vader twijfelt even om haar mee te nemen, maar Nijntje wil graag mee. Ze ziet er verschillende soorten kunst zoals een schilderij, een standbeeld en knipkunst. Dit boek is erg leuk om voor te lezen als voorbereiding op een museumbezoek. Zo weten kinderen een beetje wat ze te wachten staat, wanneer ze naar een museum toe gaan.
De illustraties zijn simpel en direct, in de primaire kleuren. De tekst is op rijm en is hierdoor fijn om voor te lezen. Dit boekje is geschikt voor nieuwsgierige jonge kunstenaars en voor fans van de boeken van Nijntje.
2. Aap & Mol gaan met de trein
Spoorwegmuseum Utrecht
“De bagagewagon staat vol met koffers en tassen. ‘Is dit ‘m Mol?’ vraagt Aap.”
Een luxe gouden boekje, uit de serie “Aap en Mol”, dat de lezertjes meeneemt naar het in Utrecht gelegen Spoorwegmuseum. Direct op pagina één worden we geconfronteerd met het voormalig Maliebaanstation dat tegenwoordig dienst doet als museum. Als je het Spoorwegmuseum kent zul je ontdekken dat de tekeningen in het boek overeenkomen met de situatie in het museum. Zo betreden Aap en Mol de duidelijk herkenbare ontvangsthal met de Ottoman (rode bank met palm) en vinden ze daarna hun weg naar de treinen. Ze klimmen op de locomotief uit 1864, krijgen een standje van de machinist, eten een hapje in de Oriënt Express uit 1911, buiken uit in de pluche stoelen van het luxe rijtuig NCS B 119 en zoeken in de bagageruimtes naar de tas van Mol want die heeft ondertussen ontdekt dat hij zijn boek dat in de tas zat kwijt is. Het leuke is dat Aap en Mol tijdens hun reisje met de trein hetzelfde ondernemen als de bezoekers van het museum. Er is bijvoorbeeld echt een ruimte waar je de gelegenheid krijgt om in koffers van andere reizigers te gluren en zelfs het avontuur in het Wilde Westen kun je zelf meemaken als je meedoet aan de attractie ‘De vuurproef’.
Voor treinreizigers vanaf een jaar of 3.
3. Nijntje x Rembrandt
Rijksmuseum Amsterdam
Zie je wat hetzelfde is? Kijk en vergelijk.
In dit prentenboek wordt werk van Rembrandt vergeleken met werk van Dick Bruna. Twee kunstenaars uit Nederland, beiden wereldberoemd. Hun schilderijen en tekeningen zijn op het eerste gezicht natuurlijk zeer verschillend, maar toch zijn er ook overeenkomsten te ontdekken wanneer je goed kijkt. Beide kunstenaars tekenden mensen, landschappen en dieren. Zij deden dat op hun eigen manier, tegen modestromingen in. Ze luisterden niet naar kritieken, maar maakten kunst vanuit hun hart. Het boekje is heel duidelijk van opbouw. Op iedere linker pagina staat een afbeelding van een kunstwerk van Rembrandt en op de rechterpagina zie je een afbeelding van een illustratie van Dick Bruna. Door een prikkelende zin op één pagina word je uitgedaagd om de kunstwerken te vergelijken.
Heb jij zin in deze uitdaging? Kun je goed kijken en vergelijken? Dan is dit originele kijkboek echt iets voor jou. Pak je vergrootglas erbij en ga lekker zitten en lees dit boek. Het is echt een boek voor de jonge kunstliefhebber vanaf twee jaar en zal zorgen voor urenlang kijkplezier.
4. Nacht in het poppenhuis
Kunst Museum Den Haag
‘Pas op, hoor,’ zegt ze, terwijl ze de deuren van een grote kast open doet. ‘Je mag alleen kijken. Ik weet alles van kinderen. Hun handen zijn klein, maar ze maken zó iets kapot.’
In de 17e en 18e eeuw waren poppenhuizen een pronkstuk of een onderdeel van een grotere kunstverzameling in huizen van de elite. Ze waren met hun schitterende inrichting vaak zeer kostbaar en zeker niet bedoeld als speelgoed. Pas in de loop van de 19e eeuw kwamen er ook speelhuizen voor rijke kinderen.
Dit mooie prentenboek met schitterende illustraties van kunstenaar Thé Tjong-Khing neemt je even mee terug de tijd in naar de tijd van de pronkpoppenhuizen. Dit boek is onderdeel van een serie kunstprentenboeken van uitgeverij Leopold gemaakt in samenwerking met het gemeentemuseum / Kunstmuseum Den Haag. Het poppenhuis is ook te vinden in het museum. Anna Woltz heeft er een zeer spannend verhaal van gemaakt en vertelt in prachtige zinnen het verhaal van Wilhelmina.
Een prachtig sfeervol spannend prentenboek voor avonturiers vanaf vier jaar die van poppenhuizen houden.
5. Aap en Mol in Museum Panorama Mesdag
Museum Panorama Mesdag Den Haag
‘Als ze boven zijn kijken Aap en Mol om zich heen. En ze zijn sprakeloos. Waar ze ook kijken, overal zien ze het strand en de zee’.
Aap en mol bezoeken Den Haag. Er is veel te zien, het is leuk maar erg vermoeiend. Ze zouden best naar het strand willen om even bij te komen maar omdat het regent vinden ze dat toch niet zo’n goed plan. Wat nu? Juist op dat moment komt meeuw aanvliegen die een geweldig voorstel doet. Hij weet een strand waar het nooit regent. En het is vlakbij. Zo komen Aap en Mol in het museum Panorama Mesdag terecht alwaar zij in de veronderstelling verkeren echt buiten te zijn. Ze worden onderdeel van het gigantische schilderij. Aap duikt in de golven en Mol maakt kennis met Sientje, de echtgenote van Mesdag. De woorden die Mesdag zelf tegen ze sprak, onderweg naar het Panorama: “De zee is mijn” worden zodoende langzaam maar zeker duidelijk.
Geschikt voor (potentiële) kunstgenieters vanaf 4 jaar.
6. Pim en Pom in het Rijksmuseum op zoek naar de Gouden Leeuw
Rijksmuseum Amsterdam
“Wauw, een leeuw van goud! Die moeten we zien!’
Ga je binnenkort met je kind(eren) naar het Rijksmuseum, dan is dit een fantastisch boek om ze voor te bereiden op het bezoek. Pim en Pom nemen je mee naar dit mooie museum in Amsterdam en gaan op zoektocht door het museum. Zij zijn op zoek naar de Gouden Leeuw, want die willen ze weleens zien. Stiekem volgen zij hun baasje en glippen het museum in. Ze komen er uiteindelijk achter dat de tentoonstelling niet over de Gouden Leeuw, maar de Gouden Eeuw gaat. Dieren uit het Rijksmuseum (dus dieren uit kunstwerken) staan centraal in dit prentenboek en dat zal veel kinderen enorm aanspreken.
Achterin het prentenboek kun je de route zien die de poezen hebben afgelegd door het museum. Vergeet dit boek dus niet mee te nemen, wanneer je een bezoekje brengt aan het Rijks. Ga jij mee met Pim en Pom op hun zoektocht door het Rijksmuseum en maak je zo kennis met de dieren die op bekende kunstwerken in het museum te zien zijn? Dit boek is geschikt voor grote poezenvrienden en (beginnende) kunstliefhebbers vanaf vier jaar.
7. Maurits Muis en Rembrandt. De meester en zijn muis.
Mauritshuis Den Haag
‘Reis met Maurits terug in de tijd.
‘Ontmoet de jonge Rembrandt en ontdek wat hem inspireerde.’
Maurits Muis en Rembrandt is een prentenboek van uitgeverij Leopold in samenwerking met het Mauritshuis in Den Haag.Samen met muis Maurits reis je even terug door de tijd en kom je terecht in de tijd dat de schilder Rembrandt van Rijn jong was. Door het lezen van dit boek, maak je kennis met de jonge schilder en ontdek je wat deze man inspireerde om te schilderen. Op een eenvoudige manier maak je zo kennis met het werk en het leven van Rembrandt van Rijn, een groot man uit de Nederlandse kunstgeschiedenis.
Ga je binnenkort op bezoek naar het Mauritshuis, dan kun je daar echt op zoek naar het muizenhol van Maurits Muis. Het lijkt mij erg bijzonder om dit boek voorafgaand aan het bezoek van het Mauritshuis aan je kind(eren) voor te lezen. Maar ook zonder een bezoek aan dit museum is het boek alleen al door de schitterende illustraties en het bijzondere verhaal een echte aanrader. Reis mee met Maurits Muis. Dit kunstboek is geschikt voor de avontuurlijke kunstliefhebber vanaf ongeveer vier jaar.
8. Nadir en Zenith in de wereld van Escher
Escher in het paleis Den Haag
‘Ach ja, die geleerden,’ zucht meneer Escher. ‘Die zijn zo slim dat ze te dom zijn om te snappen dat niemand ze begrijpt. Maar ze brengen me wel op een idee. Als ik nou een wenteltrap maak die ergens anders uitkomt dan je denkt…’
Heb jij dat ook weleens, dat je in je droom ergens naar toe wilt maar dat je de bestemming op één of andere manier maar niet kan bereiken? Ik wel. Nadir en Zenith maken in dit boek ook een dergelijk avontuur mee. Ze bevinden zich middenin de door Escher gecreëerde wereld en zijn op zoek naar de uitgang. Maar in Eschers wereld is niets wat het lijkt. Trappen lijken verkeerd gebouwd, getekende mensen lijken echt te bewegen, vallen voelt als vliegen en wat rechtop moet staan hangt ondersteboven. Enfin, zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is dus niet zo gek dat Nadir en Zenith zoekend zijn!
Een bijzonder boek waarin Wouter van Reek ons aan de hand meeneemt in de fascinerende wereld van Escher. We volgen de bewegingen van twee kinderen die dwars door de tekeningen van Escher heen rennen. De kinderen zien er al net zo bijzonder uit als hun omgeving: veel raakvlakken met de echte wereld maar toch heel anders!
Dit bijzondere boek waarmee van Reek de lezer op een aangename manier kennis laat maken met het werk van MC. Escher werd in 2020 bekroond met een Zilveren Penseel. Het is geschikt voor kunstliefhebbers vanaf een jaar of 6.
9. Aangespoeld
Het Tromp’s Huys Vlieland
De zee geeft, de zee neemt…
In dit boek speelt liefde voor de zee een hele grote rol. Het gaat hier om een verzonnen verhaal rondom zeeschilderes Betzy Akersloot. Zij werd in1850 in het Noorse Aurskog geboren en stierf 72 jaar later op het Waddeneiland Vlieland. Zij woonde vanaf 1896 met haar echtgenoot Gooswinus op dit eiland. De kunstwerken van Betzy zijn daar nog steeds te bewonderen in Het Tromp’s Huys, één van de oudste huizen op Vlieland. Dit voormalige woonhuis van Betzy en haar echtgenoot is tegenwoordig ingericht als museum.
Hou jij van avontuur op zee en duik je graag in het verleden dan is dit een boek voor jou! Voor kinderen vanaf 9 jaar.
10. Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum
Het kinderboekenmuseum Den Haag
‘Een week voor zijn negende verjaardag maakte Tiuri Droste een verlanglijst.’
Een verlanglijstje, daar begint het allemaal mee. Een verlanglijstje vol dingen die niet gegeven kunnen worden. Geen plastic meer in de oceanen, een huis met een dierentuin alleen voor uitstervende dieren… Maar één ding op het lijstje van Tiuri kon wel gegeven worden. Tiuri wilde een nacht mee naar het museum waar zijn opa nachtwaker was. Dingen zien die je overdag niet zag in het museum, op plaatsen komen waar je overdag niet mocht komen, dat was zijn droom.
De opa van Tiuri gaat bijna met pensioen, na vijfentwintig jaar als nachtwaker te hebben gewerkt zit zijn tijd er op. Zijn grootste wens? Voor altijd een plaatsje in het museum krijgen zodat niemand hem vergeet. En Tiuri gaat er alles aan doen om deze wens te doen uitkomen.
Een uitdagend boek voor kinderen vanaf tien jaar.
11. Een stoel van niks?
Rietveld Schroderhuis Utrecht
‘Om te begrijpen hoe vernieuwend de vormgeving van “De Stijl” was, is het belangrijk om te weten hoe mensen in het begin van de twintigste eeuw in de stad leefden’.
In het huis van de schilderes Bep ziet Jurgen stoelen die door haar vader, Gerrit Rietveld, zijn gemaakt. Hij was een beroemd ontwerper, wiens meubelen nu een fortuin waard zijn. Jurgen en zijn vriend Guido kopen op een rommelmarkt net zo’n stoel. Zou het een echte Rietveld kunnen zijn? Zijn ze dan rijk? Of is het gewoon een stoel van niks…?
Dit boek maakt onderdeel uit van de serie ‘Terugblikken’. ‘Een stoel van niks?’ is een verhaal over twee vrienden die min of meer toevalligerwijs in aanraking komen met kunst van het begin van de 20ste eeuw. Het is een herkenbaar verhaal, immers veel mensen bezitten iets ouds waarvan ze stiekem hopen dat het een fortuin waard is. Als lezer hoop je dan ook voor de jongens dat de Rietveldstoel die ze gekocht hebben geen nepper is…
Dit boeiende verhaal is geschikt voor kunstliefhebbers vanaf een jaar of 10.
Bonusboek
12. Hilma Af Klint Op zoek naar het onzichtbare
Kunst Museum Den Haag
‘Ze probeerden te zien wat je niet kunt zien met je blote oog, net als een röntgenstraal’
Hilma speelt ’s zomers buiten en kijkt naar alles wat beweegt en wiebelt en kriebelt. De wolken die voorbijdrijven, de wind in de bomen, de golven op het strand. De kleine beestjes, de vogels, de vissen. De blaadjes en de bloemen…Ze wil het heel graag leren tekenen. Op de kunstacademie moet dat heel precies. Maar als Hilma ouder wordt, gaat ze steeds meer zien, en voelen. Kun je ook dingen tekenen die je niet kunt zien? vraagt ze zich af. Hilma gaat op onderzoek. Ze wil weten of er meer is tussen hemel en aarde. Hilma schildert het onzichtbare en gaat haar eigen weg.
Hilma af Klint (1862-1944) was een Zweedse kunstenares die tijdens haar leven bekend werd met realistische tekeningen en schilderijen. Onder invloed van spiritualiteit ontwikkelde ze daarnaast een geheel eigen abstract oeuvre dat niet begrepen werd. Na haar dood bleef het tientallen jaren verborgen. Nu worden die bijzondere werken over de hele wereld tentoongesteld en erkent men dat ze schilders als Malevitsj, Kandynsky en Mondriaan voor was.
Dit kunstprentenboek voor Kunstmuseum Den Haag is van de hand van de veelbekroonde, eigenzinnige beeldmaker, illustrator en schrijver Harriët van Reek. Het is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 4.
Welk museum is jouw favoriet?