365 dingen om te doen met je kleinkind

‘Quality time’ met je kleinkind: een boek vol tips!

Doeboek voor opa’s en oma’s. In dit boek vind je voor elke dag van het jaar een geweldig idee om met je kleinkind te doen, een idee dat past bij het seizoen. Van spelletjes, knutselen en samen koken, tot voorleestips en lekker bezig zijn in de natuur. Van activiteiten als kleien met zoutdeeg, verven met zelfgemaakte vingerverf en goocheltrucs oefenen, tot worteltjestaart bakken, een eigen moestuintje maken en vogelspotten. Natuurlijk vind je in dit boek ook ideeën voor leuke dagjes uit.

Opa’s en oma’s verwennen hun kleinkind graag. En met de activiteiten in dit boek verwen je je kleinkind pas écht!

Natuurlijk kunnen ook ouders met dit boek hun voordeel doen!

In drie woorden

Quality time, tips, inspiratie

In meer woorden

Een boek dat direct in het oog springt door de aantrekkelijke cover, het formaat en de dikte. Het is groot en stevig en heeft bovendien een titel die direct duidelijkheid verschaft over de inhoud. De tekeningen om de tekst heen geven aan dat het hier om zeer uiteenlopende activiteiten gaat: knutselen (kwast en schaar), uitstapjes (rugzak), koken (etenswaren) enz.

Na een inspirerend woordje vooraf kun je direct aan de slag. Er is voor elke dag van het jaar een activiteit. Te beginnen bij de maand januari. Voor 1 januari staat, heel toepasselijk,  het bakken van geluks-croissantjes op het programma.

Elke maand wordt ingeluid met een gestreepte bladzijde, vervolgens is er voor elke dag van die maand een activiteit bedacht. Saai wordt het nergens want de aangegeven ideeën zijn zeer uiteenlopend. De ene dag valt er iets te knutselen terwijl de andere een tip voor een uitstapje bevat: zo kun je op 11 februari nog bezig zijn met een zelfgemaakt bad-bootje terwijl je op 12 februari een potje staat te bowlen. Alles met de vooropgestelde regel: niks hoeft alles kan/mag. Want als grootouder heb je wellicht een vaste oppasdag of staat een activiteit je totaal niet aan. Als dat zo is kun je gewoon het boek doorbladeren en zelf of samen met je kleinkind iets uitkiezen. Het is ook raadzaam om van te voren even te checken wat er nodig is. Als je bijvoorbeeld een ‘zoutschilderij’ wilt maken begin je weinig zonder zout en stoepkrijt! En als je er op uit gaat om bijvoorbeeld paddenstoelen te zoeken en te bekijken is het handig om voor makkelijk schoeisel en toepasselijke kleding te kiezen.

Omdat ik zelf jarenlange ervaring als leerkracht heb ligt mijn zolder al sinds jaar en dag vol met restjesmateriaal zoals wol, bekertjes, doosjes, stokjes, lapjes en meer. Dat komt goed uit nu ik opnieuw geïnspireerd ben om samen met m’n kleinkinderen lekker bezig te zijn. Ben je niet zo’n bewaar-type, niet getreurd. Check gewoon even vooraf wat er nodig is, de meeste materialen zijn makkelijk verkrijgbaar en vaak gratis (melkpakken, wc-rollen, doosjes) of niet duur (saté-stokjes, bekertjes, zaadjes). Er staan ook activiteiten in waarbij helemaal niets nodig is (spelletjes, dansen). Dit alles wetende, opa’s en oma’s opgelet: vanaf nu bij de aanschaf van nieuwe schoenen altijd de doos meevragen! Je weet maar nooit of deze nog eens van pas komt!

De aangegeven doe- dingen passen veelal bij de tijd van het jaar, ook dat is erg fijn. Ik herkende ook veel werkjes en activiteiten die ik ooit al eens gedaan heb. Ik dacht dan steeds: “O, ja, dat was ook leuk, dat ga ik nog eens doen!” Maar natuurlijk staan er vooral veel nieuwe ideeën in het boek.

Voordat Annemarie Bon kinderboekenschrijfster werd was zij biochemisch analiste, freelance journaliste bij het Brabants Dagblad en hoofdredacteur van het kinderblad Taptoe. Maar als kinderboekenschrijfster vond zij pas echt haar draai. De meeste mensen kennen haar vooral van de boeken die ze schrijft over Haas. Ze heeft ook een zestal jeugdromans op haar naam staan. ‘365 dingen om te doen met je kleinkind’ is een mooie aanvulling op haar oeuvre!

Geschikt voor alle (groot)ouders! Ook voor leerkrachten staan er inspirerende ideeën en activiteiten in!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *