Alexander von Humboldt

Moederaarde, onze aarde, is aan het veranderen. En daarin speelt de mens een grote rol…

De zakken van de jonge Alexander von Humboldt puilen altijd uit door de stenen, insecten, planten en fossielen die hij op zijn zwerftochten in de bossen vindt. Hij groeit in de tweede helft van de negentiende eeuw op tot een echte avonturier binnen de wetenschap, maar je mag hem gerust ook een klimaatgenie noemen! Zijn expedities leiden hem over de hele wereld en het avontuur en de wetenschappelijke ontdekkingen zijn nooit ver bij hem vandaan. 

In drie woorden

Leerzaam, boeiend, speels

In meer woorden

Alexander had in zijn jeugd een bijnaam, namelijk de kleine apotheker. Dit kwam doordat hij veel spullen uit de natuur verzamelde zoals insecten, planten en stenen. De natuur blijft zijn interesse houden, ondanks dat hij mijninspecteur wordt en het gasmasker uitvindt. En dan is daar Aimé Bonpland, een jonge plantkundige en chirurg. Samen blijken ze een sterk duo te zijn en gaan ze op ontdekkingsreis. Alexander kon nog meer spullen verzamelen, maar hij wilde ook weten wat in die tijd de invloed was van het milieu op de mens en de dieren. Zo ontdekte hij dat de aarde kan trillen, schudden en zelfs kan scheuren! Nadat hij had ontdekt waardoor het waterpeil in Valencia al jaren aan het zakken was, geloofden de mensen hem niet. Dit hield Alexander niet tegen en hij ging door! Hij waarschuwde iedereen voor de gevolgen van de grote hoeveelheden stoom en gas. En dat is, tot op de dag van vandaag, nog altijd actueel.

Alexander von Humboldt is een boek uit de serie Knappe koppen, waarbij we kennismaken met de grootste wetenschappers aller tijden. We mogen Alexander dan ook de vader van de klimaatbeweging noemen. Een onderwerp wat erg actueel is met de opwarming van de aarde. In tijden waar de mensheid nog geloofde dat de aarde plat was en dat het waterpeil zakte door een gat in de grond, gaf Alexander niet op. En dat is bewonderenswaardig! Wanneer je dit boek, geschreven door Peter Nys, hebt gelezen wil je maar één ding: zorgen dat het goedkomt met onze aarde! De teksten zijn heel begrijpelijk en makkelijk te volgen. Door de afwisseling tussen de informatieve tekst en de opdrachten die je kunt doen, is het een speels geheel. 

De illustraties zijn gemaakt door Conz. Ze zijn erg kleurrijk en geven ons, als lezer, een goed beeld van Alexander zijn reizen. Door de vele details is er zo enorm veel te ontdekken.

Voor alle (mini-)onderzoekers vanaf 9 jaar.

the gravatar profile photo

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *